COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 179
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 000
Кои данни за смъртност на ден се коментират?
https://www.nsi.bg/bg/content/3351/%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B … D1%83%D0%BF%D0%B8
През 2019 са починали общо 108 083 души.
Средно на ден това прави 296 души.

Катастрофите и злополуките не знам кой раздел са - Клас XX. Външни причини за заболеваемост и смъртност?
Те за съжаление се увеличат сега като се увеличават пътуванията.

https://www.nsi.bg/bg/node/18121/

това

# 15 001
Сега погледнах статистиката за умиранията в НСИ, първата седмица на юли има 166 човека повече починали, в сравнение с първата седмица на юли 2019г.
Къде е сега Кура Булгара за коментар?
Твърдите, че тези 166 човека, починали през първата седмица на юли, са починали от коронавирус ли?

# 15 002
  • София
Ето и за ваксината, новината е едва на 6-7 часа:
Ваксината на Moderna е готова да навлезе във финалния етап на тестване. За момента показва отговор на имунната система, какъвто учените са се надявали. Фаучи казва, че както и да го гледаме, това е добра новина. На 27 юли започва фаза на тестване с 30 хил. участници. Дозите са две и се поставят през един месец, нямат сериозни странични ефекти. Някои такива ефекти са близо до симптомите на коронавируса, но са временни.
Линк на английски - https://www.mercurynews.com/2020/07/14/first-covid-19-vaccine-re … or-final-testing/

# 15 003
Хора, какво се очаква да се каже за извънредното положение? Нали го удължиха до края на юли? Защо трябва ъпдейт днес, аз изобщо не чувам Борисов да коментира темата.
За да се удължи извънредното положение от утре, трябва да има нова заповед. Такава все още няма официално. Извънредното положение е до днес. Ако днес не излезе нова заповед за удължаване, няма извънредно положение от утре.

Сега погледнах статистиката за умиранията в НСИ, първата седмица на юли има 166 човека повече починали, в сравнение с първата седмица на юли 2019г.
Къде е сега Кура Булгара за коментар?
Какво има да коментира тук Кура Булгара. Съвсем нормални флуктоации в смърността по седмици. Първата седмица на май например, за 2019 г. има 2079 починали, а за 2020 са 1874, а  това е по средата на пандемията.

# 15 004
  • София
Малко е трудно за преразказване (на всичко отсреща точно сега къртиха и се напрягах да чуя). Малко му беше объркано говоренето, затова карам по важност за сегашната тема.
Епидемията не била свършила, обаче не можело да каже на хората да не протестират и да сложел КПП-тата. Всеки трябва да спазва мерките, хората сами се вкарали в това, защото не спазват мерките.

за останалото - как било важно утре какво ще стане на Европейския съвет; предсрочните избори били важни за други, защото щели да бъдат без машинно гласуване, а точно сега купуват машините за машинното, за редовните избори. Забрани на кой беше там да публикува неща във фейса като коментари.  Да сме пазели полицаите, защото и те били хора и реагирали, някой искал да окървави протестите, пък той като видел кръв и "излизам" (нещо такова беше). С кого щели да управляват новите, които и да са те? Утре ще се  среща с коалиционните партньори за консолидиране на политиката, вотът си е вот и ще се гледа.

# 15 005

много се радвам от такива новини, но последното изречение ме натъжава истински
Цитат
Around the world, governments are investing in stockpiles of hundreds of millions of doses of the different candidates, in hopes of speedily starting inoculations if any are proven to work.

с текущите политически проблеми у нас и нежеланието да се предприемат каквито и да било мерки, мисля, че ще се класираме в поръчването на дози някъде след която и да е рандъм бананова република

# 15 006
  • В тъмната гора.
Как се умира от ковид-19?
Аутопсии разкриват мултиорганна тромбоза дори в най-малките кръвоносни съдове в белите дробове, сърцето, бъбреците, черния дроб и костите и то въпреки терапията с антикоагуланти както и времето на заболяването, подсказвайки, че тромбозата се случва още в самото начало на заболяването.

https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370( … oc8t9pyDGvkfl5VBc

Продължавам да се чудя защо са необходими подобни коментари. Всички тук знаем, че коронавируса не е просто грип. Защо е нужно през три страници някой да публикува информация колко бързо е умрял еди кой си (пък два дни по-рано нищо му нямало), как се причиняват трайни увреждания на тялото, как си пукваш сам от недостиг на въздух и т.н.? Някакво садистично удоволствие ли ни доставя постоянно да го повтаряме? На мен лично такава информация не ми е нито полезна, нито необходима. А като гледам и как се е трило ударно тази сутрин.. започвам сериозно да се чудя защо изобщо чета и пиша тук. Очевидно, че мерките не са адекватни. А ние стоим и обсъждаме само най-черните сценарии. Не знам дали някой от нас ще хване короната, ама психоза може и да си докара.

В тази тема не участваш само ти. Ако не ти е интересно и се стресираш има едно много просто решение - не чети. Но някои хора прекаляват вече в опитите си да диктуват какво да се пише. Това е важна информация за вируса и е по темата, за разлика от много други постове. Ако новините са лоши, това не е по вина на вестоносеца, а и това не е тема за лекуване на психози. Аман вече.

И аз бих искала да я знам тази информация. Благодаря на Лили!

# 15 007
  • София
https://www.nsi.bg/bg/node/18121/

За смърността според мене е по-показателно да се гледа последната графика с всички години  2015 - 2020.
Резките скокове може би да се дължат на катастрофи и злополуки,
ето на магистрала Тракия за съжаление в един ден 5 жертви и още хора в болница с опасност за живота Sad

# 15 008
  • Варна

То си пише, че данните за 2020 г. са предварителни. И първата седмица на февруари са с 99 повече от миналата година, но никой не го приписа на ковид автоматично. Като цяло, тази година, поне до момента, смъртността е по-ниска от тази през предходната.

И обичайно има флуктуации през всяка година - ето данните за месец юли от 2010 до 2019, постоянно са ту нагоре, ту надолу:
2010VII   8979
2011VII   8797
2012VII   9173
2013VII   8048
2014VII   8368
2015VII   8960
2016VII   8363
2017VII   8672
2018VII   8625
2019VII   8416

# 15 009
Скрит текст:

Цитат
Around the world, governments are investing in stockpiles of hundreds of millions of doses of the different candidates, in hopes of speedily starting inoculations if any are proven to work.

с текущите политически проблеми у нас и нежеланието да се предприемат каквито и да било мерки, мисля, че ще се класираме в поръчването на дози някъде след която и да е рандъм бананова република

според мен пък едно недостатъчно тествано лекарство, колкото по-късно стигне до нас, толкова по-добре

( но едва ли ще чакаме дълго, ще се намери някой бизнесмен 'от нашите', който да го внесе набързо )

# 15 010
Имаше тука хора да питат защо не се правели аутопсии и защо нямало резултати от аутопсии. Сто пъти цитираха някакъв нашенски патоанатом.
Още са в темата, сигурно ще им е важно и интересно да прочетат информацията, публикувана от Лили.

# 15 011
Само да уточня, че НЕ искам локдаун, а смятам, че вървим натам.
И на мен ми се иска да греша, вирусът да е мутирал и спокойно да се върнем към нормалността, не че особено ни е нарушена в момента.
За тия над 90 г болни с коронавирус, може да са заразени от техни близки, които ги посещават, може и да не са. Част от тях са си в движение и не са на легло. Имам баба на 94 но тя макар и да може до излиза, не излиза никъде, носим й храна, пазим я, но гаранции и в това няма.
Дано оздравеят. Имаше данни че го изкарват по-леко хората над 90, подобно на децата.
За Гърция чета рязко нарастване на болните, макар че станистикате им са ниски, даже пише че имат най-много болни от началото на епидемията. Странно. Тия статистики явно са голяма лъжа не само при нас.
Дори вече имало случаи да отказват да обслужват българи, същото четох за ломбардия хората или не могат да отидат на почивка, или ако отидат им заявяват, че хотелът вече е пълен.
Добре че ние сме широкоскроени. Хаха!

# 15 012
  • Пловдив
Скрит текст:
Скрит текст:

Цитат

според мен пък едно недостатъчно тествано лекарство, колкото по-късно стигне до нас, толкова по-добре

( но едва ли ще чакаме дълго, ще се намери някой бизнесмен 'от нашите', който да го внесе набързо )

Дойде ли първо у нас, има нещо гнило в лекарството. Някой ще да ни е продал за опитни мишки.
Ако е ефективно, ние ще сме от последните, които ще го получим по ред причини.

# 15 013
За някаква ваксина ББ май беше казал, че американците първо на нас ще дадат....но не помня точно коя..

# 15 014
  • София
За някаква ваксина ББ май беше казал, че американците първо на нас ще дадат....но не помня точно коя..

Тази е, за която писах малко по-назад - на Moderna, съвместно с американския здравен институт.

Общи условия

Активация на акаунт