COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 286
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 105
В последно време не мисля, че изписваха чак толкава много хора.
Има оздравели около 200 в понеделник и около 150 във вторник, така че са много и със сигурност част от тях са от болниците.

# 15 106
Аз размишлявам малко бавно, че има цел всичко което се прави. Така, ако както видяхме изписват болни, които не са дооздравели и занижават броя болни ( което ще е временно) значи отлагаме фиктивно пика, доколкото можем. Т.е. Локдаун сега би бил невъзможен, щото сме лигльовци и ще ревем виж в Европа са си ок, ние с локдаун - а не помним, че беше и обратното, така че ще чакаме сериозно влошаване на обстановката. Балтов съм го изтървала, но това, че говори за Пирогов целия пълен с Ковид болни, значи се обмисля и като вариант. Разбира се, че е зле, но кой шеф ще го признае само ще всее ужас в работещите там и ще започнат да напускат.
Не омаловажавам нищо и не ги подкрепям, само разсъждавам.
Странно ми е едно при липса на мерки как пък толкоз малко болни имаме? Дано нещо ни пази.
350-те оздравели не ми се виждат да са от болниците щото там бройката расте а ако бяха от болници това число щеше да се усети доста осезаемо.

# 15 107
  • София
Винаги ми е било чудно защо толкова много хора се страхуват да пият изписан антибиотик. Разбирам да се е наложило скоро да се пие един или два антибиотика по други поводи, но на годината веднъж или два пъти не е проблем.

# 15 108
Край с добрият пример на Япония писах преди дни че САЩ казаха, че тръгва зараза там, пустите им медии много знаят
https://dariknews.bg/novini/sviat/tokio-obiavi-naj-visoka-stepen … onavirusa-2233380

# 15 109
Да,лошо и подло е да изтъпанчват хора по тв,които след първоначалният страх,сега неглижират заразата.Балтов се изхвърля с изказването,че може целия Пирогов да стане Ковид б-ца.Може би иска да звучи успокояващо?Няма толкова обучен персонал.Иначе д-ри и сестри и др.,добри или лоши,там са.Работят.От една седмица почти всеки ден бях там.Последните два дни като пациент с планова операция.Престраших се,прецених,че е по-добре сега да приключа,защото после не се знае.Случаите се увеличават.Пост фактум д-р ми каза,че правилно постъпих.Каза да си спазвам мерките и да си нося маската.Не се знае с кого се разминавам.Той прави каквото зависи от него.Има големи синове,които не вярват във вируса....Излизат си,събират се с др.хора.Тревожи се.Онзи ден мисля,че там са направени над 100теста.Чух го в крачка от минаващ персонал и не разбрах точно.Със сигурност знам,че трима са положителни.Прибрани са.Отделението е в сграда в края на двора.За момента това са пациентите  и може затова на шефа да му е спокойно сега.Ще правят тестове на туристи за Гърция.Сто лв. на човек,за персонал 50лв.,семейни пакети не разбрах колко,но ще има такива.Теста не е болезнен,както очаквах.По-скоро химикала,с който са напоени тампоните ме подразни.Да,по-дълбоко бъркат в носа и гърлото,но е кратко и не е болезнено.

# 15 110
Винаги ми е било чудно защо толкова много хора се страхуват да пият изписан антибиотик.
Защото без антибиограма е чисто тото.

# 15 111
Край с добрият пример на Япония писах преди дни че САЩ казаха, че тръгва зараза там, пустите им медии много знаят
https://dariknews.bg/novini/sviat/tokio-obiavi-naj-visoka-stepen … onavirusa-2233380
Най-висока степен на тревога пр 37 млн. жители и 243 случая, а у нас вече споменават за епидемията в края на новините.

# 15 112
  • София
Понякога няма време за чакане на антибиограма, а има и групичка антибиотици, които най-често се изписват при определена клинична картина. Точно сега няма какво да се чуди човек да пие или да не пие, особено ако заплахата е от развиване на пневмония.

Защо не казвате, че има брифинг на МВР по Нова?

# 15 113
Масово изписват някакъв широкоспектърен антибиотик за който съм убеден че много хора са резистентни. Примерно аз не знам вече колко пъти го пия този аугментин и съм почти сигурен, че с нищо не ми помага.

# 15 114
https://dariknews.bg/novini/sviat/vse-po-blizo-pyrvata-vaksina-s … rezultati-2233343
Ваксината е все по-близо.
Относно антибиотиците най-разумно според мен е пускаш антибиограма, започваш назначен от лекар антибиотик, когато изследванията излезнат е ясно вече.Факт е понягога няма вереме за губене

# 15 115
  • Варна
Пиене на антибиотик, без да има бактериална инфекция, е безсмислено и вредно, доколкото уврежда нормалната чревна флора, често води до продължително неефективно лечение със смяна на различни антибиотици и впоследствие - до резистентност.  Затова е много важно да се прави антибиограма, а не да се пият широкоспектърни антибиотици, изписани превантивно. Дали има или не наличие на бактериална инфекция става ясно почти веднага, вече антибиотичното тестване отнема няколко дни - т. е., ако положението е сериозно и има данни за наличие на бактерии, лекарят може да предпише широкоспектърен антибиотик, но не и без тестване изобщо, защото инфекцията може да е вирусна и тогава няма смисъл от антибиотик.

# 15 116
  • София
Докато се чака дали е вирусна или не е вирусна или да излезе антибиограма след 3 дни, антибиотикът ще е започнал да действа след 48 часа. Веднага се усеща. Има моменти, в които човек преценява кой риск е по-голям - да изпие излишно антибиотик или да забави лечението си.

# 15 117
При остри състояния АБ се започва и ако трябва се променя. Когато влязохме в болница с дъщеря ми преди няколко години с пневмония и дихателна недостатъчност, веднага ѝ бяха назначени 2 АБ. Като излезе Антибиограмата само ми казаха, че няма нужда да ги променят.

Сега лекарите изписват масово азитромицин при всякакви ковидовидни неразположения. Скоро изписаха Азакс на познат без кой знае какви симптоми.

# 15 118
Докато се чака дали е вирусна или не е вирусна или да излезе антибиограма след 3 дни, антибиотикът ще е започнал да действа след 48 часа. Веднага се усеща. Има моменти, в които човек преценява кой риск е по-голям - да изпие излишно антибиотик или да забави лечението си.

Няма смисъл да спориш с форумните експерти. Те винаги знаят най-добре.
Всеки антибиотик си има индикации. Те са написани в листовката какви бактерии лекува и как го прави. От друга страна, най-честите инфекции се знае кои бактерии ги причиняват. Така един лекар, който все пак за това е учил, няма нужда да прави Антибиограма на всеки пациент. Просто изписва антибиотика, подходящ за тази инфекция. Ако няма резултат, тогава се мисли индивидуално за конкретния пациент.
Все се оплаквате, че няма пари в касата, а в същото време очаквате ненужни изследвания да се правят рутинно.
Скрит текст:
По въпроса за монтелукаст, който каза по-горе, че често се използва при астма, греши. Астма се лекува основно с кортикостероиди. Ако се наложи се добавят и бета миметици (продължително действие, вентолин и Сие не лекуват, а са за овладяване на пристъп). Монтелукаст има малко приложение в лечението на астма. Друг е въпроса, че в България го изписват под път и над път някои.

# 15 119
  • Варна
Няма смисъл да спориш с форумните експерти. Те винаги знаят най-добре.
Всеки антибиотик си има индикации. Те са написани в листовката какви бактерии лекува и как го прави. От друга страна, най-честите инфекции се знае кои бактерии ги причиняват. Така един лекар, който все пак за това е учил, няма нужда да прави Антибиограма на всеки пациент. Просто изписва антибиотика, подходящ за тази инфекция. Ако няма резултат, тогава се мисли индивидуално за конкретния пациент.
Все се оплаквате, че няма пари в касата, а в същото време очаквате ненужни изследвания да се правят рутинно.

Не знам обобщаващото "форумни специалисти" към кого е насочено, но в България повсеместното изписване на широкоспектърни антибиотици, при това в началото на лечение и често без необходимост, е голям проблем.
Ето го, споделено и от нефорумен специалист, при това любимец на някои тук:
https://news.bg/health/dvoyno-poveche-antibiotitsi-se-izpolzvat- … anala-evropa.html
https://trafficnews.bg/zdrave/lekari-alarmirat-nelechima-infekts … a-po-edin-160429/
https://www.bia-bg.com/service/view/17452/

Масово има хора, които пият антибиотик за грип, предписан от лекар, разбира се. Въпреки, че е учил за това.

Andariel, ако прочетеш внимателно какво съм писала, ще видиш, че понякога може и да не се изчаква, но е добре поне да се види дали има бактериална инфекция.

Общи условия

Активация на акаунт