COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 364
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 090
Много ми е мъчно за този младеж. Не зная и дали това не е най- младият български пациент, починал без придружаващи заболявания.
Не мога да си обясня голям вирусен товар ли е поел, дали късно се е обърнал за помощ, как така изпуснаха млад и здрав мъж. Взех да подозирам и демотивация на лекарите, не точно в този случай, а и по принцип.

Това подчертаното е най-вероятно.

На 19 юни стана ясно, че Николай Щерев е настанен във ВМА в тежко състояние и на апаратно дишане след усложнения заради коронавируса. Още тогава от болничното заведение разкриха, че състоянието на бореца е критично и му е вливана плазма.

В края на юни Симеон Щерев разказа, че синът му дълго време е пренебрегвал симптомите и е продължавал да тренира, което е довело до тежкото му състояние. Самият Симеон Щерев и съпругата му също бяха приети в болница, след като се инфектираха с ковид-19, но бързо се подобриха и бяха изписани

„Той потърси лекарска помощ тогава вече, когато не можеше да диша. До последно е тренирал на високи обороти, не бива да се получават такива неща. Той изтърва положението, защото е продължил да тренира интензивно и е подценил ситуацията", заяви Симеон Щерев пред NOVA на 29 юни.

Да почива в мир!

# 15 091
  • София
37,1. Аз усещам, че имам възпаление, защото ме боли, пари, сърби трахеята като кашлям, но от два дни наблюдавам и нов симптом - малки нишки ярка кръв в прозрачен секрет. Вчера след колелото почнах да се задъхвам. Снощи щях да пия парацетамол (като противовъзпалително), ама бях толкова уморена, че заспах. Довечера най-вероятно ще пия, ако сега пулмологът не ме изненада с нещо друго.

Amy, моля те не подценявай нещата и не се оставяй без лечение! Доколкото помня, ти бяха изписали антибиотик, който не беше пила. Ако не ти понася, нека ти го сменят. Самолечението и ненавременното лечение са причина за много влошени състояния, не само от ковид. Не се паникьосвай, но не оставяй нещата така.

# 15 092
Удължили са все пак до 31 юли извънредната епидемична обстановка. То, келфайда като всеки неглижира мерките..

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 14:37 от ant

# 15 093
Наистина, не мисли, че съчувствие във форума ще ти помогне повече от лечение, антибиотици, тест и т.н.

# 15 094
  • варна
Нормално е ако се напъваш да кашляш да ти се раздрира гърлото и да има нишки кръв. Пиеш ли нещо за овлажняване на кашлицата? Нещо за смукане, може би имаш възпаление на трахеята. До колкото разбирам пиеш само парацетамол, който не е противовъзпалително.
Преди две години искарах някакъв вирус кашлица от която стигнах до повръщане, три месеца не можах да се оправя, 2 антибиотика пих.

# 15 095
Да попитам дали има промяна за идващи от Англия? Остава ли карантината за тях?

# 15 096
  • Бургас
Синът ме се прибра на 05.07. от Шотландия и в момента е под карантина.

# 15 097
Синът ме се прибра на 05.07. от Шотландия и в момента е под карантина.
Благодаря. Мислех, че може днес да са приели нещо ново, търсих, но не намерих информация.

# 15 098
Съвсем вирусно и за наука:
Опитвам се да изровя литература за евентуална връзка а Монтелукаст и ковид.
Намирам единични публикации от Май. Ако някой е срещал нещо ще съм благодарна.

За сега нищо не съм намерила допълнително за монтелукаста.   Общо взето от май  имаше инфо че се ползва като удачно съпътващо към лечение  с другите препарати за ковид, като соновнатаму функция е намаляване на "цитокининовата буря ". Но това което ми предложи вчера  като инфо някаква медия е че се смята че заради инхалациите астматиците са много по-малко заболелни отколкото се е очаквало в началото. А те повечето приемат и монтелукаст. За съжаление не можах да намеря инфо за какви точно инхалации става въпрос защото беше много лаишки написано. Астматиците ползват ежедневно инхалери освен медикаменти и правят промивки но това не е точно инхалация.  Дали по-ниския процент заболели астматици се дължи на монтелукаста за сега и аз не мога да намеря информация.

# 15 099
Какво има да коментира тук Кура Булгара. Съвсем нормални флуктоации в смърността по седмици. Първата седмица на май например, за 2019 г. има 2079 починали, а за 2020 са 1874, а  това е по средата на пандемията.
Къде ще е средата може да се определи чак когато свърши всичко.

# 15 100
Удължили са все пак до 31 юли извънредната епидемична обстановка. То, келфайда като всеки неглижира мерките..
Основния мотив на МС за удължаване на извънредната обстановка е:
Цитат
Удължаването на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната, ще даде възможност да се засили прилагането на временни противоепидемични мерки, с цел ограничаване разпространението на заболяването и опазването на живота и здравето на гражданите.
Направо да умре човек от смях. Какви мерки, какви 5 лв.... Основната противоепидемична мярка, да не се събират на едно място много хора, не се спазва и се нарушава всекидневно, от там нататък за какви изобщо други мерки да говорим. Каквото и друго да се предприема, не се ли спазва най-важната и основна мярка - недопускане на събиране на едно място на много хора - всичко друго е смях в залата.

Ето вижте какво правят братята сърби:
Цитат
Нови мерки срещу COVID-19 в Сърбия - маска и на открито, ако няма дистанция
Кризисният щаб за борба с разпространението на коронавируса в Сърбия реши днес носенето на маски да бъде задължително на територията на цяла Сърбия и на открито при положение, че няма възможност за физическа дистанция от два метра, съобщи белградският вестник "Блиц".
Досега само в отделни градове бе задължително да се носят маски на закрито. Препоръчва се и децата да носят маски.
Забранено е и събирането на повече от 10 души на открито. Приетите днес мерки влизат в сила от петък, отбелязва БТА.
Забранено е събирането на повече от 10 човека на открито и маски на открито, ако не може да се осигури дистанция от 2 м. Кога и при нас ще започнат да се спазват тези елементарни противоепидемични мерки. Кое е по-важно - живота и здравето на хората или няколко стотин човека да викат и крещят по цяла нощ и София?

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 15:06 от Кура булгара

# 15 101
  • Somewhere far away
Преди две години искарах някакъв вирус кашлица от която стигнах до повръщане, три месеца не можах да се оправя, 2 антибиотика пих.
Аз също преди две години изстрадах най-дългото и натоварващо нещо. Дълга кашлица, упорита, повръщах няколко пъти от самото кашляне. Стигна се до бронхит. пих антибиотик. няма как.  нямаше да  се оправя иначе!
Хора - упорита кашлица, която продължава повече от седмица не се лекува с парацетамол и бонбонки за смучене. Никой не обича да ходи по лекари, но по добре да отидеш докато е време за да ти изпише антибиотик, а не да отидеш когато вече нещата са се усложнили и лечението е по-скъпо , по -неприятно. избягването на антибиотик води до по-големи и страшни последствия.

# 15 102
Сега по новините на БНТ казаха, че Николай Щерев е бил приет вчера в болница в много тежко състояние и не са могли да го спасят. Явно се е бил възстановил и са го изписали и след това пак се е влошил...
Това е поредният  такъв случай - уж оздравял някой, пък после починал.
Това са и моите опасения - всеки ден изписват на конвейр (по 100-200) куп хора, уж излекувани, но имам големи съмнения, че част от тях не са напълно излекувани. Бързат явно да освободят легла, за да стигнат за всички. Неминуемо този голям ръст на заразени, води и до смъкване качеството на лечение.

# 15 103
  • София
Аз също преди две години изстрадах най-дългото и натоварващо нещо. Дълга кашлица, упорита, повръщах няколко пъти от самото кашляне. Стигна се до бронхит. пих антибиотик. няма как.  нямаше да  се оправя иначе!
Хора - упорита кашлица, която продължава повече от седмица не се лекува с парацетамол и бонбонки за смучене. Никой не обича да ходи по лекари, но по добре да отидеш докато е време за да ти изпише антибиотик, а не да отидеш когато вече нещата са се усложнили и лечението е по-скъпо , по -неприятно. избягването на антибиотик води до по-големи и страшни последствия.
Потвърждавам. Един синузит влачих, за да избегна антибиотика, уж да мине от самосебе си. На такива последствия се натъкнах, страховити някои от тях, 4 (!) антибиотика изпих (!) и още няма кой знае колко задоволителен резултат.

# 15 104
  • София
В последно време не мисля, че изписваха чак толкава много хора.

Общи условия

Активация на акаунт