COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 456
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 195
Скрит текст:
Здравейте отново,

бих искала да благодаря на всички, които ме подкрепиха със съвети, мнения и дори лични съобщения по моя казус.
Няма да отговарям на просташки и груби коментари.

Може би ще ви е интересно да споделя какво се случи - звънях вчера в лабораторията, казаха ми, че нашият тест е отрицателен и това е окончателно, няма да се промени. Под резултат се появи "negative", под "референтна стойност" не се показа нищо.
Вчера РЗИ трябваше да посетят момчето, приятелчето на моя син, което се оказа с положителен тест. Не са отишли. Днес са се обадили и са казали на майката, че момчето трябва да са карантинира заедно с един родител. То няма 18 г. Другият родител не е задължително да се карантинира. Казали са ѝ да се обадят на контактните лица на детето, но те не трябва да се карантинират.  Както ви писах вчера, звънях в РЗИ, казаха ми същото - това, че детето ми е контактно и има симптоми нищо не означава - не трябва да се карантинира и тест може да си направи, ако си го заплати.

Бъдете здрави.
Това, че детето е контакнтно и със симптоми нищо не означавало?!
Питам се, ако детето Ви нямаше симптоми или Вие сами не бяхте поискали да тествате детето си, в предвид факта, че е контактен на положителен, дали РЗИ щяха да го издирят, за да го тестват? И, как така не подлежи на карантина, при положение, че е контактен на положителен, а и плюс това, има симптоматика? Те най-добре трябва да знаят, че това, че днес е с отрицателен тест, не означава, че няма да се позитивира следващите дни (дано да не се случва).
А на всичкото отгоре, едва днес са се обадили да кажат, че момчето трябва да се карантинира!
Е, бива, бива простотия, ама това минава всички граници...За пореден път си затвърждавам мнението, че РЗИ не си вършат работата.

# 15 196
Какво безплатно тестване?
Към момента такова се прави само при прием в болница и то със симптоми за ковид.
Както виждаме, искат се тестове за планов прием, въпреки препоръките, че не е условие...
Изобщо не е ясно РЗИ как преценява кои тестове да прати към лаборатории, работещи по здравна каса. Самата здравна каса има лимит, а и по това направление - само здравноосигурени се обслужват.
Очевидно най-голям процент пари се плащат от джоба на пациента.
Толкоз за общественото здравеопазване и грижата, и то стратегическата от страна на Министерство на здравеопазването.

# 15 197
  • BG
Сега, то не е въпросът имаш ли 120 лева за тест. И да имаш. Откъде накъде . Че нали си плащаш здравни. Не е ли по- добре държавата, ах, каква метафора, да те тества. Защото иначе имаш контакни, всякакви. А и тест от РЗи не е талкова скъп, както всеки да си прави
Доколкото си правя заключения напоследък, тестовете не са много надежни. Според мен при съмнения-скенер/снимка + кръвни изследвания ще дадат повече яснота дали е Ковид.

# 15 198
Минаха месеци, не може да продължава здравноосигурен пациент със симптоми, които може и да са ковид, може и да не са,  да се очаква да си седи вкъщи, да не прави изследвания, да не ходи на рентген, да не ходи на доктор, за да не разнася хипотетична зараза, защото няма кой да му назначи тест за ковид.
Представяте ли си колко здравноосигурени пациенти се лутат по болници, аптеки, изследвания, на кой каквото му предпишат и го пратят да прави, без да им назначат тест за ковид.
Кръвна картина, пулмолог, ОПЛ, рентген, само не и тест. Защо?

# 15 199
Tays, то че е по-добре РЗИ да те тества, по-добре е и съм съгласна, че е редно да е така.
Но в конкретния случай кое е по-добре- да си викаш "ха, че откъде накъде" , да обикаляш специалисти да те преглеждат, да си пускаш изследвания и да се оплакваш, че си като опитно зайче или като си решил, че няма да си правиш тест, да си седнеш на дупето и да не обикаляш насам натам.
Ми тоя лекар, който я е прегледал днес, с колко още пациента ще се среща, ами тая лаборатория, в която е пускала ПКК, колко още хора ще минат през нея.
Не бива така...

# 15 200
Нови случаи на коронавирус у нас затвориха общината в Стара Загора, прокуратурата в Хасково и цех за шивачки в Димитровград. А контактна детска учителка в Казанлък предизвика тестове в местна детска градина.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора д-р Станимир Станков обяви, че служителка на община Стара Загора е с положителна проба за коронавирус - съпругът на жената е почувствал неразположение и поради това двамата са си направили PCR тестове, които са били положителни.

"Служителката се чувства добре и няма никакви изразени симптоми. Тя ще бъде допусната на работа след изтичане на карантината и отрицателен резултат от вирусологично изследване", категоричен е д-р Станков.

"Въвеждаме засилен филтър на работещите в общината като всяка сутрин ще бъде извършено измерване температурата на идващите на работа", обясни секретарят на администрацията Делян Иванов.

Служителка на Районна прокуратура - Хасково е била установена с COVID-19, съобщи "24 часа", позовавайки се на местната съдебна палата.

Сградата, в която се помещават Районен съд и Районна прокуратура и Окръжен съд и Окръжна прокуратура се затваря утре до 17 часа за пълна дезинфекция, уточняват от съда и държавното обвинение.

Контактните лица ще бъдат тествани. Всички насрочени за утре дела се отстрочват за други дати. Няма да бъдат обслужвани адвокати и граждани.

Установиха случай на коронавирус в шивашко предприятие в Димитровград, съобщи БНР, позовавайки се на РЗИ-Хасково.

Персоналът ще бъде тестван за CОVID-19 от работодателя си. Собственикът вече е дезинфекцирал сградата, в която се помещават цеховете. До момента бяха открити случаи на COVID-19 в още няколко шивашки цеха - Смолян, Кричим и Плевен.

Мъж от Казанлък е заразен с COVID-19, едно от контактите му лица е детска учителка в в Детска градина № 2 "Снежанка" . Това съобщи Регионална здравна инспекция - Стара Загора.

Жената е била последно на работа на 10 юли. Към момента е поставена под карантина. Уведомени са кметът на община Казанлък и директорът на детската градина.

# 15 201
Не знам защо сте толкова изненадани, като че не си плащате изследвания от джоба за какво ли не досега.

Отражението върху джоба на всеки един от нас беше една от основните причини да се опитаме да не допускаме епидемията да се разраства. Не се получи и сега всички ще си плащат.

# 15 202
  • София
И вече хората нито ще се тестват, нито ще се самокарантинират, нито ще обявяват контактни, нито нищо. Защо да се гвалоболят да съобщават на РЗИ като единствено ще получат проблеми?  Всичко се изпусна вече, защо не вземе едното К да обясни какво става?

# 15 203
Лайка, ами редно е всички здравноосигурени да имаме право на тест.Все пак, обществено значим е въпросът. Не е аз да си платя за хеликобктер, примерно. За пандемия става дума. Егати. Плащала съм си здравни 30 годени и сега Я си плАти.Тъпо е. Нечестно

# 15 204
Въобще не съм учудена. Досега куп изследвания си ги правя платено, имам ДХ и направени няколко ЯМР все за моя сметка. За протокола - осигурена съм по ЗК и със здравна застраховка. Ама това е положението.

# 15 205
Не знам защо сте толкова изненадани, като че не си плащате изследвания от джоба за какво ли не досега.

Отражението върху джоба на всеки един от нас беше една от основните причини да се опитаме да не допускаме епидемията да се разраства. Не се получи и сега всички ще си плащат.

Не знам тогава защо изобщо изисквате мерки и критикувате, че ги няма, когато не очаквате от МЗ да подхожда към ситуацията адекватно.
Както беше писал някой назад, не знам друга държава да остави на самотек справянето с пандемията.
Вероятно ще дойде време, когато от най-високо ниво ще чуем и това обвинение към народа - не си платихте достатъчно за тестове - допуснахте да се разпространи неконтролируемо.

# 15 206
За прием в болница искат тест, но пациента си го плаща! Докторът ми го беше срам да го каже, но нарежданията са "от горе".

# 15 207
  • София
Нямаше ли заповед или някакъв друг документ, с който от пациентите не се изисква да си плащат теста?

# 15 208
И вече хората нито ще се тестват, нито ще се самокарантинират, нито ще обявяват контактни, нито нищо. Защо да се гвалоболят да съобщават на РЗИ като единствено ще получат проблеми?  Всичко се изпусна вече, защо не вземе едното К да обясни какво става?

+100
Абсолютно! Така или иначе ще го тестват болния, като влезе в болница. Дотогава защо да вади 120 лв за тест... ама всички разсъждават така, 120 лв е половин пенсия, откъде 120 лв!

# 15 209
Едно по едно лъсват за къде ги пазят тестовете - за публичния сектор.
Само там РЗИ тества контактни, в шивашкия цех тества работодателят, гражданите, дето нямат късмет да работят в цехове, се тестват сами, а редовите контактни - изобщо не се тестват.

Общи условия

Активация на акаунт