COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 152
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 210
Аризона, моля за повече обяснения относно АБ с антивирусно действие!

Не съм Аризона, но тя е права. Не е пречка един препарат да действа и против определени вируси, и против определени бактерии, и дори против някои протозойни паразити. Азитромицин, както и някои други макролиди, е пример за такъв. Например:
https://erj.ersjournals.com/content/45/2/428#:~:text=Confirming% … IFNs%20and%20ISGs.

Дали е ефективен именно за Ковид19 е отделна тема, има индикации, че в някои случаи помага, но текат проучвания.

# 15 211
Нямаше ли заповед или някакъв друг документ, с който от пациентите не се изисква да си плащат теста?
То има цял Наказателен Кодекс, ама подкупи дават и взимат някои хора Simple Smile

# 15 212
Нямаше ли заповед или някакъв друг документ, с който от пациентите не се изисква да си плащат теста?
Нямам идея, информацията ми е от преди 2 седмици.
Не стигнах до прием и не минах през цялата процедура.

# 15 213
Св. Иван Рилски - болницата, в която в началото на епидемията имаше заразени пациенти, тества за своя сметка, ако те приемат там.
Четох в сайта им за имунологични тестове, които показвали и как ще протече заболяването, има ли опасност от усложнения?!? Това търговски трик ли е или има такова животно?

https://rilski.com/2020/07/09/veche-sa-nalice-reaktivite-za-novi … l-sv-ivan-rilski/

# 15 214
  • Където морето целува небето...
Вчера РЗИ трябваше да посетят момчето, приятелчето на моя син, което се оказа с положителен тест. Не са отишли. Днес са се обадили и са казали на майката, че момчето трябва да са карантинира заедно с един родител. То няма 18 г. Другият родител не е задължително да се карантинира. Казали са ѝ да се обадят на контактните лица на детето, но те не трябва да се карантинират.  Както ви писах вчера, звънях в РЗИ, казаха ми същото - това, че детето ми е контактно и има симптоми нищо не означава - не трябва да се карантинира и тест може да си направи, ако си го заплати.

Бъдете здрави.
Значи момчето живее вече седмица примерно болно с двамата родители, но от днес се карантинира само с единия, а другия да си ходи на работа. Потресена съм от великата мисъл на РЗИ! Все повече ми се затвърждава мнението, че РЗИ го правят за да не се издават болнични. То бива да си кътаме парите за тестове и болнични, ама това вече е прекалено.
И още по-дразнещото е, че на фона на всичко това сигурно половината от тестовете на РЗИ са направени на лица без здравни осигуровки.

# 15 215
> Бившият национал по борба Николай Щерев е починал на 33 г след усложнения от коронавируса. Синът на световния шампион от 1981 г итреньор Симеон Щерев бе приет в болница преди около месец с вече много тежки симптоми, след като дълго е подценявал съсстоянието си. Бил поставен на апаратно дишане, като в последните три седмици е бил в кома.
Информацията е от Капитал.Бях ви казала,че всяка вечер в 18ч получавам имейл с данни от България и чужбина,както и размишления по темата.А колкото до Ами,не знам защо се инати толкова за антибиотика.Аз близо месец изкарах на Клиндамицин,предписан от ЛЛ.Все пак й пожелавам скорошно оздравяване.

# 15 216
Лайка, ами редно е всички здравноосигурени да имаме право на тест.Все пак, обществено значим е въпросът. Не е аз да си платя за хеликобктер, примерно. За пандемия става дума. Егати. Плащала съм си здравни 30 годени и сега Я си плАти.Тъпо е. Нечестно
Ама нали и аз това казвам, че е тъпо, че е нечестно, ама и това което прави тази жена в момента е безотговорно.

# 15 217
  • в страната на чудесата
Съфорумката я насочват да си пусне тест неясно по какви причини. Ако наистина подозират ковид, да я пуснат на РЗИ да я изследват. Питали ли са ви в лаборатория кой лекар ви праща? Знаете ли защо?

Всеки месец към лекарите, лични и специалисти, от лабораториите потеглят пликчета с пари. 15 до 25% от стойността на препоръчаните изследвания. Откъде накъде съфорумката да пълни нечии джобовове?
Това е брутално. Можеш ли да го докажеш или ще си говорим в новата мода на гестапо? Набеждаване ли?

# 15 218
  • София
Значи единственият начин е човек да изрови дали има заповед или нещо друго като документ от МЗ за болниците и тестовете, да си го разпечата и да го подаде в болницата да си го прочетат, когато му поискат готов тест да си го плати.

те затова ли в лабораториите много държат да пише кой лекар те изпраща за изследвания, независимо какви, дори когато си ги плащаш?

# 15 219
Мен никога не са ме питали кой лекар ме изпраща. Къде се случва това? Лекаря нали изпраща с талон по здравна каса, а ако сам ще си плащаш никой не си записва кой ти е лекаря. Това в София поне.

# 15 220
Истината за мен е, че имаше вариант, в който да се спаси от фалит и ЗК, и НОИ, и хората да минат леко през епидемията, и да има финансови облекчения за бизнеса.
Просто трябваше мерките да са адекватни и навременни.
А сега вече не виждам как ще стане тая работа, след като нещата са изпуснати от контрол.
Мерките им не бяха адекватни, не бяха последователни, не бяха съобразени със ситуацията.
Сега вече при това изтървано положение, просто отлагат това, което е неизбежно.

# 15 221
  • При семейството си
> Бившият национал по борба Николай Щерев е починал на 33 г след усложнения от коронавируса. Синът на световния шампион от 1981 г итреньор Симеон Щерев бе приет в болница преди около месец с вече много тежки симптоми, след като дълго е подценявал съсстоянието си. Бил поставен на апаратно дишане, като в последните три седмици е бил в кома.
Информацията е от Капитал.Бях ви казала,че всяка вечер в 18ч получавам имейл с данни от България и чужбина,както и размишления по темата.

Не знам защо тук в темата и откъде излезе информация, че е изписан и отново приет в тежко състояние, и починал.

# 15 222
По обяд някой писа,че е видял информацията по БТВ или БНТ.Аз лично вярвам на Капитал,понеже от месеци получавам доста нова и достоверна информация от тях.Имат абзац и за ваксината на Модерна,която коментирахте днес.

# 15 223
Това с карантиниране само на единия родител на болното дете не го разбрах. Какъв е смисълът от един, като другият си щъка. Ами да пуснат и двамата и това е. Убедена съм, че се омешваме яко в момента и Мангъров е щастлив.

# 15 224
Преди малко  по CNN друг експерт предупреди да не възлагаме прекалено големи очаквания на ваксината. Тази на Модерна каза е била сложена на 15 човека и всички образували антитела, но това било нищо защото трябва мащабен тест. Всяка фирма естествено си прави реклама и възлага надежди на своя продукт, но понякога е пресилено и не трябва много да се разчита на това.  Каза още нещо важно ако се сложи на 70% от хората и работи ще се получи и този "групов имунитет". Ваксината обаче сама по себе си действа в 70-75% от случаите, така, че не е гаранция за защита.

Общи условия

Активация на акаунт