COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 190
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 315
Споделям пост във фейсбук на личен лекар практикуващ в кв Драгалевци:
https://www.facebook.com/1642756799170409/posts/3035357139910361/?d=n
Живущите в квартала трябва да бъдем предпазливи.

Много тъпо от лекар. Пламнал, милият.

Тъпо е разбира се. Остана да беше постнал и имената на хората.. Да си вземе съответните мерки, но без да създава паника и страх.

# 15 316
Споделям пост във фейсбук на личен лекар практикуващ в кв Драгалевци:
https://www.facebook.com/1642756799170409/posts/3035357139910361/?d=n
Живущите в квартала трябва да бъдем предпазливи.

Много тъпо от лекар. Пламнал, милият.

Тъпо е разбира се. Остана да беше постнал и имената на хората.. Да си вземе съответните мерки, но без да създава паника и страх.
лекарят си е разписал мерки просто. На който му се привиждат паника и страх, да иде да се прегледа.
Стига бе, като пишете, вярвате ли си?
Да преброим до три, преди да ме изтрият 😜

# 15 317
Те за три дни 600 човека вече изписаха.Странно все над 500 човека са приетите за болнично лечение в този период.Не, че нещо , но не е ли странно.

# 15 318
Те за три дни 600 човека вече изписаха.Странно все над 500 човека са приетите за болнично лечение в този период.
Повечето се лекуват вкъщи. Май само 20% влизат в болници.

# 15 319
"Дете" тийн колко близки контакти да има с родителите си, че да ги карантинират и двамата? И то за 18-19 годишен ставаше въпрос, на тази възраст рядко се виждат дори под един покрив да живеят.

Щерев съобщиха, че е на апаратна преди месец. Казаха ли някъде кога е проявил симптоми - дни или седмици по-рано? Потвърждава впечатленията ми, че колкото по-млади и здрави, толкова по-дълго боледуват. Май и инкубационният им е по-дълъг. Като гледам възрастовото разпределение на случаите, при смъртните тепърва предстои рязкото покачване.

# 15 320
И борецът е бил изписан, но за съжаление почина. Тези които са преживели тежко болестта и били в интензивни принципно получават трайни увреждания или се инвалидизират до някаква степен. Преди малко показаха един лекар по CNN позитивен от март месец, бил е на вентилатор чак сега се е върнал на работа, досега 4 месеца страдания. А доста хора преминали болестта месеци след това се оплакват от умствени смущения - загуба на памет, невъзможност за концентрация и работа, умора  ... та пазете се, не искам никой поне от пишещите/четящи тук да се поболява от ковид.

# 15 321
  • Пловдив
Не е бил изписан. Пише, че 3свдмици е бил в кома. Четох интервю на баща му от преди време, бил е със симптоми, а е продължил да тренира. И то тежко. Това е довело до фаталния край. Ако беше спрял с тренировките и потърсил по-рано помощ , нещата щяха да са други.

# 15 322
Моят ЛЛ отдавна е въвел подобни мерки, без да е пламнал квартала.
Кабинетът му е на 1 етаж в жилищен блок, не в ДКЦ.
Чакането е навън, пред блока, той излиза, екипиран и преценява кой да влиза.
За документи не се влиза, той ги връща попълнени.

# 15 323
  • София
232 нови от 5393 теста.
Хоспитализирани - 575.
И пак мнооого излекувани - 178 (направо си представих как ги натирват през вратата:) Шегувам се, дано са наистина излекувани.

Абе тези италианци, що ни лъжат, че на мачовете се били заразили, ето нашия мина, а броя на заразените пада ...

Карантината вече е пожелателна, щом в едно семейство, един от родителите по избор е под карантина.

Тестовете вече са излишни, само работа създават на лаборантите.
Като няма специфично лечение, като не е необходимо да си под карантина, защо да даваш едни 100 лв, само да се шашкаш - " Ами сега?! Ужас разболях се!   Дали ще мине леко ? ..."

Страната вече излиза от пика и се надяваме да излезем от червения списък, ето и границите все по-широко отваряме и карантината падна за някои страни - сезона е спасен

И да си знаете, " Вие сте си виновни"!!!
Аз мисля, че лека-полека посвикваме с бройките от порядъка на 200+ на ден. Само допреди седмица се ужасявахме. Сега предстои 300+ и нагоре, бавно и полека. А после бързо. И още по-бързо.
По повод излекуваните - не знам как ги водят, но имам усещането, че се опитват да натискат кривата на Активни случаи спрямо нови случаи. Това също има значение за другите държави, когато ни гледат и преценяват да наложат или не "бан".
За карантината при семействата - не знам как беше април-май, но ако сега едно ....дете на 17 г. е позитивно, а родителите - не, явно ще струва скъпо на държавата да плаща минимум 14 дни и на двамата родители болнични, и колкото и да са отлични финансовите резултати на сайта на Мин фин, то няма как да стане, така че не се чудете, че все по-малко хора ще бъдат карантинирани, особено ако тия родители са с отрицателен ПСР. Би трябвало те да не могат да разпространяват вируса. Пък дали им правят втори тест или ако нямат симптоми - не, не знам.
Гледам - над 5 хиляди теста, по спомен капацитетът на държавата/РЗИ беше до ок. 2200 теста на ден. Не мисля, че и сега ги надвишават, останалото са частни тествания и най-вече немалко бройки от пътуващите до Гърция.

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 07:17 от Ronald

# 15 324
Да, наистина е така. Хем е рано, хем от мен зависи най-вече и със здравето на бебето не трябва да има компромиси.
Благодаря!
Освен със здравето на детето, не трябва да има компромиси и с твоето психическо и емоционално здраве. Както по време на бременността, така и след раждането. Така че, всички са длъжни да се съобразяват с твоите "прищявки", колкото и странни да им се виждат.
ПС: Вярвате ли в бройките които са пуснали снощи? На мен са ми доста съмнителни. Няма логика без затягане да има спад или задържане на бройките заразени. Преди 3-4 дена Кунчев беше казал, че сега бройките ще почнат да намаляват, и ей го на - станА! Направо като пионерско поръчение.
Другото е да има доста като ani_ (не помня името), които да се влачат със симптоми 10-тина дена, и да избягват тестване, щото, нали, нямало смисъл ...

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 07:28 от mmm75

# 15 325
Не само си свикнахме с по 200+ всеки ден, но и "свикнахме" с по 6,7,8 починали на ден. Мисля, че увеличението на смъртността е показателно.

Иначе за грипните ваксини, ние слагаме от 3 години насам + децата и аз лично съм много доволна. Ние и преди това не боледувахме от грип, но сега се ваксинираме всички заради децата, те от грип досега не са боледували.
Ефективността на ваксината също така е свързана с възрастта, при децата е по-висока и е с доста прилична ефективност някъде от порядъка на 70-80%, при пенсионерите обаче е най-ниска.
Иначе грипните щамове се прогнозират от СЗО, те събират информация за циркулиращите вируси от стотици лаборатории по света и на тази база прогнозират кои ще са водещите щамове за северното или южното полукълбо и повечето пъти познават, като естествено винаги съществува и елемента на изненадата.
Другото нещо е, че ефективността на ваксината намалява с времето, така че да се ваксинираш през лятото според мен не е много удачно, най-добре е непосредствено преди сезона или пика (който в България обикновено е през януари) - септември, октомври, ноември е най-подходящо да сложиш ваксината, като трябват около 3 седмици за да се изгради имунен отговор.
В България от няколко години се предлагат само четиривалентни ваксини (за 4 щама) но ги внасят частни фирми и те внасят малко бройки, колкото да им се продадат и обикновено за седмица-две се изчерпват навсякъде, а тази година не ми се мисли какво ще бъде, според мен ще има скок в търсенето. Както и за много други неща, така и за това сме оставени на самотек и държавата не се ангажира да осигури ваксини, само от миналата година организираха нещо зо пенсионерите, но пак закъсняха и беше недостатъчно. Така че ако някой е решил да слага ваксина за знае, че ваксините в България са доста дефицитни и още от септември трябва да се дебне всеки ден кога ще се появят.

# 15 326
  • При семейството си
По области и София град:
https://coronavirus.bg/bg/statistika

Излекувани не означава автоматично изписани от болница.

# 15 327
  • София
Чакайте сега, в този брой излекувани трябва да влизат и тези , които са били на домашно лечение. Аз поне така го  виждам.

# 15 328
  • София
Чакайте сега, в този брой излекувани трябва да влизат и тези , които са били на домашно лечение. Аз поне така го  виждам.
Правилно го виждаш. Няма и как да е иначе.

# 15 329
  • При семейството си

Разбира се. Имаме 15.35% хоспитализирани от активните случаи (3747 активни, 575 хоспитализирани).

Общи условия

Активация на акаунт