COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 190
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 435
При тази разхайтена история в момента , направо  съм си оптимист.Би следвало от протестите да има вече симтоматични, от мачовете - също. Добре, че имахме адекватни мерки март- април, не точно, но имаше воля за овладяване, че кой знае сега къде да сме с бразилците.
Ако излезе инфо за съд, моля, споделете. И как ще се процедира.  Аз всеки ден гледам в съдебната палата батални сцени, иначе в срс и нак. Съд сложили на пейките ленти. А масово служители, съдии и прокурори са без маски. Не знам вече и аз дали не съм аз тъпото изключение. Ми, айде, аз не съм зад параватите, ама може ли съдийката зад паравана, без маска, да вдига папката и да си шушка дъх в дъх със съдебните заседатели. Единият човечец поне с маска беше. Шумръ, честно

# 15 436
Ели-мели аз насметох точно една такава преди повече от 10 дни. То ми е зле в жегите, пия хормони и малко ми трябва, та тя вика туй завишаване е нарочно да се усвоят европари, че като викнах ти викам със сто броя кви европари ще ти дадат при хилядите болни дето бяха в Европа. Викам й с тия мнения Ей там на другия край на парка и далеко от мен. Оная дума повече не каза.

# 15 437
Добре де, аз не мога да си обясня едно - ако тази болест не съществува  или е просто грипче, защо все повече държави, за да влезеш в тях искат отрицателен тест за нещо което не съществува(или е просто грипче) или трябва да си под карантина 14 дни за нещо което не съществува(или е просто грипче), защо има черни списъци за нещо което не съществува(или е просто грипче) и все повече държави ни слагат в тези списъци. Ние ли сме най-умните от почти целия свят, че сме разбрали що е това Covid-19.
P.S. надявам се тук няма да се включи някой с отговор от типа, че Бил Гейтс искал да ни чипира и да прави пари от ваксини

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 16:43 от pril

# 15 438
За сега абитуриентските балове се оказаха най-големия разпространител на короната. Поредният заразен в Добрич абитуриент - вече са 14. Ще видим какво ще излезне от отварянето на нощните заведения и от протестите.
https://www.dnes.bg/stranata/2020/07/16/oshte-edin-abiturient-ot … oronavirus.456847

Доста страни отново предприемат мерки за ограничаване на заразата:

От днес в Албания е в сила задължителното носене на маска в закрити помещения, като нарушаването на това изискване ще се наказва с глоба от 15 евро, предаде БГНЕС.
Решението на правителството е вследствие постоянният ръст на броя на заразените с коронавирус. Националният експертен съвет за борба с епидемията настоя пред властите да въведат задължителното носене на предпазни средства за лицето, за да се попречи на разпространението на COVID-19.
Мярката важи за всички държавни и частни институции, обществения транспорт, търговски и други обекти.
https://nova.bg/news/view/2020/07/16/293974/%D0%BC%D0%B0%D1%81%D … 0%BB%D0%BD%D0%B8/

Германия променя стратегията срещу коронавируса .
Германия планира да позволи налагане на по-строги мерки за предотвратяване възникването на огнища на коронавирус на местно ниво и преодоляване на заплахата от втора вълна. АФП се позовава на проектоспоразумение между федералните и регионални власти.
Новите правила ще включват забрана за пътуване "във и извън засегнатите райони" за ограничаване разпространението на вируса, се казва в документа, разгледан от осведомителната агенция.
Германия променя стратегията срещу коронавируса
Германия планира да позволи налагане на по-строги мерки за предотвратяване възникването на огнища на коронавирус на местно ниво и преодоляване на заплахата от втора вълна. АФП се позовава на проектоспоразумение между федералните и регионални власти.
Новите правила ще включват забрана за пътуване "във и извън засегнатите райони" за ограничаване разпространението на вируса, се казва в документа, разгледан от осведомителната агенция.
Планът се очаква да бъде финализиран по-късно днес. Изготвен е на фона на действията на държави по света, които отново налагат ограничения в публичния живот в отговор на ново покачване на случаите на коронавирус.
https://lupa.bg/news/germaniya-promenya-strategiyata-sreshtu-kor … sa_69472news.html

Гърция връща седмичните брифинги:
Гърция връща седмичните брифинги за разпространението на коронавируса заради увеличения брой на случаите в страната, обяви днес говорителят на правителството Стелиос Пецас, цитиран от телевизия "Скай".
Брифингът ще се провежда всеки вторник от 18 часа и ще бъде воден от заместник-министърът по въпросите на гражданската защита Никос Хардалиас.
По отношение на епидемиологичната обстановка Пецас каза, че положението в Гърция остава много по-добро от повечето европейски страни, но не трябва да се позволява никакво отпускане. Коефициентът на възпроизводство на заразата Rt остава нисък и е бил 0,4 през тази седмица, допълва БТА.
Значителна част от случаите са внесени от чужбина, като най-много са дошли от граничния пункт Промахон (Кулата) на границата с България. Затова е била въведено изискване влизащите от там да представят отрицателен PCR тест за коронавирус.
https://novini.bg/sviat/eu/609104

# 15 439
То че вирус има-има... Ама Е ли толкова опасен се съмняват вече хората.. В болница има малко, голяма част го карат в къщи даже само с парацетамолчето и други подобни... Реално не се следи карантина, проследяване..Та у всички вече нормално се прокрадват какви ли не съмнения, както напоследък и у мен...

# 15 440
  • София
Диян Стаматов, директор на 119 училище и бивш зам. Министър, е написал в  профила си, че е решено учебната година да започне присъствено.
Не е ли рано за подобни решения?

# 15 441
  • Под сянката на разлистените кактуси
Айдеееее, Аризона и Тексас приготвиха хладилните камиони за трупове...Сега какво, да се жалвам на CNN, че ме паникьосват и депресират ли?

https://www.cnn.com/2020/07/16/health/us-coronavirus-thursday/index.html

# 15 442
В Гърция сега са добре. При ръст преди сезона. Дали това е вярно, вече не знам. Дано са пример поне те как се прави туризъм и да не лъжат.
Сега прочетх Туната. Моля те, пази се. И Пюр много мислех, оф, беее. Докога

# 15 443
Значи, хора без никакви симптоми решили да отидат на почивка, бал, футболен мач, заведение се сочат с пръст за безотговорни и застрашаващи човечеството, а човек със симптоми обикалящ насам натам се потупва по рамото, защото носел маска и предупреждава, че има симптоми?! Утре ако се окаже болна, колко ли контактни ще има, или те си го заслужават, защото не носят маска?! На това аз му казвам безотговорност.

# 15 444
Диян Стаматов, директор на 119 училище и бивш зам. Министър, е написал в  профила си, че е решено учебната година да започне присъствено.
Не е ли рано за подобни решения?
Учебната година в някои немски провинции започва на 12 август, а в други  на 17 август. И там започва присъствено. И там класовете от 5 клас нагоре са с по 30 ученика.

# 15 445
На Amy_nka бих казал да не неглижира състоянието си защото ако е ковид се знае, че е доста коварен вирус и може да причини съдова инфекция което се оказва е основният му резултат от действието му  в човешкото тяло.
Редуват се дни на подобрение и влошаване 2 седмици дори до месец  при някои. На PCR тест няма да се хване ако е вече тръгнал към дробовете. Според мен (без да се правя на лекар) е най-добре да се види на скенер за образна диагностика на гърло дроб освен всички останали диагностични методи на заболяване като кръв, урина и т.н. . Да се има в предвид, че малцина са лекарите у нас които знаят как да се действа с ковид за лечение ако се установи. Имат протоколи за лечение, но се иска постоянно да се наблюдава състоянието от лекар, което става ефикасно единствено в болница. На нейно място бих си платил за надежден бърз тест антиген/антитела за да се отсее съмнението, че точно този вирус може да е причина за състоянието ѝ (дори 2 теста за потвърждение). От доста време има симптоми така, че би трябвало да се покаже ако има нещо.
Изпревари ме Simple Smile .И аз така мисля,а тези тестове не са толкова скъпи и вече би трябвало за 10 дни да дадат информация...и не бих имала куража да чакам толкова дни ..все пак много болни има от изчакване..Изобщоп няма да коментирам тъпотия за внесени осигуровки и после плащане на частно...за съжаление и аз това правя в смотаната държава...Но сега за Ковид ще се наложи всеки да се спасява сам и не бих чакала на държавата за тест/ако ще и със заем/

Под бърз "надежден" тест имате предвид Roche ли? Има само един проблем. Че в града не откривам лаборатория, която да го предлага. Имаме само две частни лаборатории, до колкото знам, които предлагат бърз тест. Едната е Рамус - в сайта им не се споменава какъв им теста, но по цената (27 лв) предполагам, че е същият, който аз пуснах в другата - Клинилаб (25 лв). Тестът е китайски. Попълва се дори заявление за тест до СЗО. Колко е надежден - нямам идея.
Ако знаете за друг вариант, кажете...

# 15 446
Имам конкретен въпрос - хора идващи в България от Австрия, трябва ли да са под карантина и/или да представят отрицателен тест.
Знам, че се премахна карантината за тях и тестовете(и че Австрия въведе такива мерки за идващите от Бг), но питам към днешна дата дали има някаква промяна, че се оплетох в морето от заповеди-изменени, отменени, променени.

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 17:12 от Джаста Праста

# 15 447
PCR тест не правят ли във вашия град? Предполагам няма да има опашки, както в столицата.

# 15 448
как се пише

Правилно е да се пише вирус, мн.ч. вируси. Думата е заета чрез немски от латински – virus.

https://kaksepishe.com/tag/%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81/
Учител по български език ли сте?
Темата е за Ковид, не за правопис...

# 15 449
Скрит текст:
На Amy_nka бих казал да не неглижира състоянието си защото ако е ковид се знае, че е доста коварен вирус и може да причини съдова инфекция което се оказва е основният му резултат от действието му  в човешкото тяло.
Редуват се дни на подобрение и влошаване 2 седмици дори до месец  при някои. На PCR тест няма да се хване ако е вече тръгнал към дробовете. Според мен (без да се правя на лекар) е най-добре да се види на скенер за образна диагностика на гърло дроб освен всички останали диагностични методи на заболяване като кръв, урина и т.н. . Да се има в предвид, че малцина са лекарите у нас които знаят как да се действа с ковид за лечение ако се установи. Имат протоколи за лечение, но се иска постоянно да се наблюдава състоянието от лекар, което става ефикасно единствено в болница. На нейно място бих си платил за надежден бърз тест антиген/антитела за да се отсее съмнението, че точно този вирус може да е причина за състоянието ѝ (дори 2 теста за потвърждение). От доста време има симптоми така, че би трябвало да се покаже ако има нещо.
Изпревари ме Simple Smile .И аз така мисля,а тези тестове не са толкова скъпи и вече би трябвало за 10 дни да дадат информация...и не бих имала куража да чакам толкова дни ..все пак много болни има от изчакване..Изобщоп няма да коментирам тъпотия за внесени осигуровки и после плащане на частно...за съжаление и аз това правя в смотаната държава...Но сега за Ковид ще се наложи всеки да се спасява сам и не бих чакала на държавата за тест/ако ще и със заем/

Под бърз "надежден" тест имате предвид Roche ли? Има само един проблем. Че в града не откривам лаборатория, която да го предлага. Имаме само две частни лаборатории, до колкото знам, които предлагат бърз тест. Едната е Рамус - в сайта им не се споменава какъв им теста, но по цената (27 лв) предполагам, че е същият, който аз пуснах в другата - Клинилаб (25 лв). Тестът е китайски. Попълва се дори заявление за тест до СЗО. Колко е надежден - нямам идея.
Ако знаете за друг вариант, кажете...

Рамус предлагат тестовете на Abbott Laboratorie - Американска компания.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 01:39 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт