COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 434
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 795
Да, да, а най-нормалното е ученик да изкара 2-3 години пред компютъра и леглото,  без срещи на живо.. , най-добре е да
изпитва страх, че като излезе може да се разболее, и да гледа подозрително всеки, който минава покрай него..
Не, не ми е нужно да съм дипломиран психолог за да видя, че нещо не е наред..

# 15 796
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Не е добре и се надявам да не стаав въпрос за две-три години.
Но да нямам право на избор и някой да ми налага мнението си, че детето ми ще е тъпо и асоциално защото смятам, че училищата са си бациларници и в най-добрите времена - ами няма как да стане.

# 15 797
Да, да, а най-нормалното е ученик да изкара 2-3 години пред компютъра и леглото,  без срещи на живо.. , най-добре е да
изпитва страх, че като излезе може да се разболее, и да гледа подозрително всеки, който минава покрай него..

Никой не е казал да стои вкъщи в леглото. Децата си се събират, но примерно с деца на колеги, с които така или иначе общуваш, или с 1-2 приятелски семейства, които са по-отговорни. А не с деца от 30 семейства, чиито родители работят на 60 места, включително на първа линия с болни от ковид.

# 15 798
  • Където морето целува небето...
Вие наясно ли сте, че ако има ДО,  масово децата ще ходят на частни уроци и занимални.
Който има здравословни проблеми и се пази, нека си стои по домовете, но здрави-прави деца да ги разболяваме психически .. айде нема нужда.
Децата и сега са на куп по всевъзможни лагери и занимални. Кой на открито, кой на закрито...Малките са на ДГ и ясла,  обаче вирОс има само в училищата, само там учителите са над 55 и какви ли не още ужасяващи неща..
Синът ми ще е 8 клас, как се учи чужд език по 18 часа на седмица без да вижда учителката си?
А производствена практика? Тя как се кара онлайн - мама и тате купуват всичко нужно от струг до шефна машина

Абсолютно подкрепям! Мен също ме е страх от вирусът, но и затварянето не ми е ОК. Няма как да тропна с крак и да кажа "няма да го пусна" при все, че в момента тренира три пъти седмично в залата (което прави от първия ден, в който това се разреши). Отделно децата и сега са по уроци, особено тези, които се подготвят за кандидатстване. Летните занимални са пълни, защото родителите са без опуски. Зали, школи, всичко си работи и се посещава от деца... Аз затова попитах децата на тези, които са изцяло за ДО дали стоят в момента затворени от март месец без училище, тренировка, школа, чужд език? Да, всичко това може и дистанционно, но това обрича децата да стоят едни дълги часове пред устройсва, на което тепърва ще виждаме вредното влияние.

# 15 799
  • София
Преди малко видях по новините какво са измислили. ще стане интересно. Само болните щели да си стоят вкъщи, обаче! Щели да участват в класната стая виртуално!!! Аз ли нещо не разбрах? И щели да разместват за малките часовете, да не се засичали в междучанията и по бюфетите. Щяло да има и разписване кой поема (плаща)тестовете.

# 15 800
Не е добре и се надявам да не стаав въпрос за две-три години.
Но да нямам право на избор и някой да ми налага мнението си, че детето ми ще е тъпо и асоциално защото смятам, че училищата са си бациларници и в най-добрите времена - ами няма как да стане.
Кое не разбрахте, че за такива като вас и сега съществува възможност за индивидуален план. Детето ходи на изпити само и има право на консултации, които вероятно за супер предпазливите може да се провеждат и онлайн.
Айде и останалите да имаме право на мнение, а?
Аз и майка ми сме в рисковите групи, но не мога да го вържа у дома... Мога да хвана 100 други болести от застояване и стрес..

# 15 801
Скрит текст:
Абе не че вярвам в световната конспирация, но изобщо не бих останала учудена, ако наистина се практикува на някои места това с надписването на болни. Особено на вече починали хора, тогава е още по-лесно.
Не знам кой в какво вярва, обаче като теглим чертата накрая, да не се окаже, че свръх - смъртността за този и предстоящите месеци е по-голяма от броя починали от ковид. Щото в Италия са регистрирани 35000 починали, в Испания - 28000, пък реално в двете държави има по около 50000 починали над равнището за последните 5 години. Т.е. всеки трети починал е в повече, сравнено с минали години, но пък не е отчетен като починал от ковид.

Какво общо има едното с другото? Говорим за България все пак...

# 15 802

Точно така е. Синът ми (10г.) не искаше да излиза от къщи след извънредното положение. Децата чуват всичко и се притесняват дори повече от нас. Записах го на занималня, за да е сред деца, първите дни се оплакваш, че му е много шумно. Това е резултата от изолацията. При условие че всеки ден сме били навън поне за малко.
За мен е ясно, че пари за удвоен брой преподаватели няма. Затова варианта е една седмица пред екрана гледа "лекцията" , докато другата половина от класа е на "терен" и една седмица в училище. Така действително преподавателят ще може да хване ръчичката на малкото дете и да долови пропуските в по-голямото. Лошото е че никой не мисли за варианти. Само или-или.

# 15 803
crow,  я се разберете с Андариел, че тя искаше затваряне на груповите занимания и целодневно ДО . Simple Smile
Пък ти говориш за събиране с други хора, къде ? - в барове, ресторанти, парти центрове.. така де няма да се среща със съученици, а с децата на моите колеги, които я са  на 25, я са на 5м Simple Smile

# 15 804
Ох.... децата и устройствата, моля ви се...
Защо пък масово и без ДО децата без устройствата си не мърдат.
Не, не посещават занимания моите деца, но пък аз и в нормални времена лятото ги оставям без уроци и излишни напъни.

# 15 805
Ами имате избор... Може да учите в къщи и да се явява на изпити детето... Нужно ли е хиляди деца да са затворени... Освен това ако няма училище няма да има занимални, частни уроци, школи, тренировки, и др....

# 15 806
При колко случая на ден според вас ще отворим училищата септември?

Доц. Ива Христова, както сте цитирали по-рано в темата, казва, да не се крием вкъщи и да чакаме да стане безопасно, а да знаем как да се пазим.
Много хубаво, но как да го приложим на практика? Какво да спазваме и да сме спокойни?
Как се ходи на училище безопасно? Как се пуска дете на детска градина безопасно?

За да отворим училищата и да е безопасно според мен трябва да намалим случаите драстично. Евентуално да се разделят класовете на по-малки групи и да се спазва дистанция.

Всички мерки, които са в момента са само про-форма.
И така се получи, защото в началото прекалиха (5000 лв глоба за разходка в парка), а сега сме в другата крайност.
РЗИ отказва да провери заведение по сигнал, че има болен персонал. (беше пуснато по-рано в темата)

Според мен трябва да се въведат задължителни предварителни тестове за влизащи в България както направиха гърците.
Вече тестването става по-масово и смятам, че донякъде ше е спирачка за допълнителен внос на коронавирус.

Освен това трябва да се стегнат малко мерките в страната: затваряне на дискотеките, ограничаване на събиранията на хора, затваряне на танци, фитнеси и други подобни за определено време докато успеем да ограничим.  За да можем септември да започнем присъсвена учебна година.

# 15 807

Да, никой не казва, че е нормално детето да изкара 2-3 години пред компютъра. Нали чакаме ваксина? Ясно е, че социализацията ще липсва, но по-добре ли е да се изпозаразят всички деца? Сега слушах новини или анонс, обявиха, че годината ще започне присъствено, обясниха колко бързо ще действат, ако има болно дете, но не обявиха какви мерки ще вземат, за да се предотврати заразяване докато детето се установи, че е заразоносител... Аз се сещам за някои елементарни мерки - например децата да са с маски поне през междучасията, чиновете да са с ограждения, а дръжките на  вратите да са омотани с марля, която да се мокри постоянно със спирт/дезинфектант. Но те нищо за организацията на учебния процес не казаха... В нашия клас ще сме с момиченце от ДГ, чиято майка упорито вярва, че с вируса нещата са преекспонирани, което означава, че едва ли се пазят от зараза, а и ако някой от семейството има симптоми, едва ли ще се юрнат да се изследват.

# 15 808
crow,  я се разберете с Андариел, че тя искаше затваряне на груповите занимания и целодневно ДО . Simple Smile
Пък ти говориш за събиране с други хора, къде ? - в барове, ресторанти, парти центрове.. така де няма да се среща със съученици, а с децата на моите колеги, които я са  на 25, я са на 5м Simple Smile
На открито се събират, или вкъщи за няколко часа. Не са наблъскани в едно помещение по 8 часа.

Кое не разбрахте, че за такива като вас и сега съществува възможност за индивидуален план. Детето ходи на изпити само и има право на консултации, които вероятно за супер предпазливите може да се провеждат и онлайн.
Айде и останалите да имаме право на мнение, а?
Аз и майка ми сме в рисковите групи, но не мога да го вържа у дома... Мога да хвана 100 други болести от застояване и стрес..
Ама ние НЕ искаме индивидуален план. Искаме равен достъп до образование и среда, която да гарантира сигурността на децата ни. Каквото учат в стаите, такова да учат и дистанционно и да имаме избор. Ако нямаме, в стаите да го направят максимално безопасно.

# 15 809
Нещо не разбрах - всеки, който има притеснения по отношение на възможността за спазване на противоепидемичните мерки може да представи тези притеснения като причина за индивидуален план на обучение на детето си и да бъде одобрено искането му, така ли?

Общи условия

Активация на акаунт