COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 459
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 810
  • София
не съм казвала нищо за затваряне на групови занимания и целодневно ДО, ако обичаш!  написах, че повечето деца са по почти цял ден ангажирани с ДО и няма кога да ходят на занималня, а ако се затворят груповите събирания на деца, тогава занималнята може да отнесе глоба, че работи..
Работата е там, че сега както ги чух нещата на тристранната уговорка, ми е много трудно да си представя как ще станат точно при нас. Може и аз да не съм разбрала, но ми е чудно как ще стане тоя номер с техниката, ако отсъстващото заради корона дета хем ще бъде виртуално в класната стая, хем другите ще си учат нормално. Във всяко училище и във всяка стая ще има компютър, интернет, проектор и всичко? А ако отсъстващото си остава вкъщи и ще учи дистанционно, а останалите в клас, как ще стане този номер - учителят ще води веднъж редовните часове и втори път ще се включи заради едно или две деца от класа, които са заразени и са вкъщи?

Не останах с впечатление, че мислят как да предотвратят заразяване. По подразбиране приемат, че ще има такова, щом репликата е "още дълго ще живеем с вируса, но образованието не чака".

# 15 811
Анди, помниш ли тази година как процедираха в "Като две капки вода".
От цял свят, виртуална публика, говореха с тях на мониторите в реално време.
Аз така си представих, че го мислят.

# 15 812
  • Там,където се събуждам щастлива.
Всичко е възможно да се измисли в детските градини и училище, но не завиждам на колегите, защото българските родители са с изисквания до небето и най-вече на всичко казват:'Няма как да стане.'

# 15 813
  • Където морето целува небето...
не съм казвала нищо за затваряне на групови занимания и целодневно ДО, ако обичаш!  написах, че повечето деца са по почти цял ден ангажирани с ДО и няма кога да ходят на занималня, а ако се затворят груповите събирания на деца, тогава занималнята може да отнесе глоба, че работи..
Работата е там, че сега както ги чух нещата на тристранната уговорка, ми е много трудно да си представя как ще станат точно при нас. Може и аз да не съм разбрала, но ми е чудно как ще стане тоя номер с техниката, ако отсъстващото заради корона дета хем ще бъде виртуално в класната стая, хем другите ще си учат нормално. Във всяко училище и във всяка стая ще има компютър, интернет, проектор и всичко? А ако отсъстващото си остава вкъщи и ще учи дистанционно, а останалите в клас, как ще стане този номер - учителят ще води веднъж редовните часове и втори път ще се включи заради едно или две деца от класа, които са заразени и са вкъщи?

Не останах с впечатление, че мислят как да предотвратят заразяване. По подразбиране приемат, че ще има такова, щом репликата е "още дълго ще живеем с вируса, но образованието не чака".

Абсолютно няма как да се осигури такава техника във всеки клас и всяко училище. Има училища, които дори базите не могат да си ремонтират, да не говорим за компютри във всяка стая. Може би ще се броят на пръстите на двете ръце училищата, готови да приложат този план в действие.

# 15 814
  • София
да, аз не виждам как ще стане в нашенските условия. И основната тежест ще е на учителите. Техническото осигуряване също е проблем. Това не е СМГ, нито е онова училище, на което директорът пак цъфна в новините, той е софийската медийна звезда.  За да се получи едно такова обучение, както го резюмираха днес, първо трябва да има техническа възможност и тя да е в училище. Нашенските учители се справяха с личните си компютри вкъщи, а не със служебни. Или си представям как учителят търчи след края на часовете в училище, прибира се вкъщи, пуска си компа и започва урока с отсъстващите деца.

# 15 815
Скрит текст:
crow,  я се разберете с Андариел, че тя искаше затваряне на груповите занимания и целодневно ДО . Simple Smile
Пък ти говориш за събиране с други хора, къде ? - в барове, ресторанти, парти центрове.. така де няма да се среща със съученици, а с децата на моите колеги, които я са  на 25, я са на 5м Simple Smile
На открито се събират, или вкъщи за няколко часа. Не са наблъскани в едно помещение по 8 часа.

Кое не разбрахте, че за такива като вас и сега съществува възможност за индивидуален план. Детето ходи на изпити само и има право на консултации, които вероятно за супер предпазливите може да се провеждат и онлайн.
Айде и останалите да имаме право на мнение, а?
Аз и майка ми сме в рисковите групи, но не мога да го вържа у дома... Мога да хвана 100 други болести от застояване и стрес..
[/quote
] Ама ние НЕ искаме индивидуален план. Искаме равен достъп до образование и среда, която да гарантира сигурността на децата ни. Каквото учат в стаите, такова да учат и дистанционно и да имаме избор. Ако нямаме, в стаите да го направят максимално безопасно.

Учебният план е един и същ, точно за да се пазят преподаването е с консултации.
Максимално безопасно, след 12 г опит с родители, че за някои достатъчно безопасно е да сложат скафандър на детето си

# 15 816
Ако дете е болно, или карантинирано, учителя му няма ли и той да е карантиниран? Ами другите контактни деца?

# 15 817
  • София
Ако правилно съм разбрала - няма. Вероятно ще ги тестват и който е положителен си ходи вкъщи, който е отрицателен - в клас.

# 15 818
Ясно. Да му мислят учителите, значи.

# 15 819
Да, да, а най-нормалното е ученик да изкара 2-3 години пред компютъра и леглото,  без срещи на живо.. , най-добре е да
изпитва страх, че като излезе може да се разболее, и да гледа подозрително всеки, който минава покрай него..
Не, не ми е нужно да съм дипломиран психолог за да видя, че нещо не е наред..

стига си преувеличавала!  Нито някой е казал такова нещо, още по - малко някой го иска. Лили Лу го каза по - горе, да сядат на задниците и да вършат работа. Варианти трябва да има. Щото иде септември, ама с екстри, а не само с ковид.
Ирис, добри въпроси. Редно е от сега, да се мислят отговорите. Защото ще се случи.

# 15 820
  • Пловдив
Подценявате училищата. В последните години по програми доста се оборудваха с компютри, монитори, уай фай си имат. Във вече бившето училище на сина дори за учениците уай файа е безплатен и свободно наличен. Дъщерите учат в съвсем обикновено малко училище, има във всички стаи компютри и нет, също и мултимедия. Хайде не мислете, че са в каменната ера все още нашите училища, не е така. Иначе, абсолютно безобразие е да се учи вкъщи, защото не се получава и наистина зомбира децата. Надявам се да си учат в час, а който го е страх, да има вариант да си учи от къщи.

# 15 821
Mama TAZ, под максимално безопасно разбирам да е поне толкова, колкото по нормативна база за останалите обществени места, в които си задължен да отидеш...опс, ами то няма такива, освен затвора. Като искат в магазините термометри, дистанция, маски, дезинфектант, да искат и в училищата. При 1.5-2 метра дистанция да видим за колко деца ще осигурят места в класната стая, тъкмо и ще понаучат нещо, вместо да се надвиква с тях учителката..

# 15 822
Аз си мисля, че наистина няма смисъл да се слагат под карантина контактните.
С другите заразни болести не е ли така. Само болни стоят вкъщи или в болницата.

# 15 823
Нито една държава в Европа вчера нямаше по-висока смъртност от последиците на Ковид-19 от Северна Македония, съобщи телевизия Сител.
Въпреки че в абсолютни бройки Северна Македония вчера беше на 11-о място в Европа,
8 смъртни случая на едва 2 милиона жители е далеч над смъртността в останалите европейски страни,
посочва телевизията.
Комисията за заразни болести ще заседава в понеделник, а според информация на Сител е възможно въвеждането на нови рестриктивни мерки срещу разпространението на вируса.
До нова карантина вече се стигна в Барселона.
Жителите на града и околностите му бяха призовани да останат по домовете си и да излизат единствено при неотложна необходимост след ръст на случаите на Ковид-19, съобщи говорителка на регионалното каталунско правителство, цитирана от Франс прес и Ройтерс.
Говорителката освен това обяви затваряне на кината, театрите и дискотеките, както и забраната за събиране на повече от 10 души на едно място. Въвежда се забрана за посещения в старчески домове, а за баровете и ресторантите се налага ограничение да работят със запълване на не повече от 50% от капацитета си. Музеите обаче ще останат отворени в каталунската столица, един от най-посещаваните градове в Европа.

# 15 824
  • Street of Dreams
Много дълго не влизах тук, но от половин година някой се разболява психически заради нещо. Информация от Китай - сакън, ще полудеем. Информация от Европа - пак някой лабилен психически. Моловете затворени - пак психическа криза. Сега и децата щели...
Тези хора отдавна са се разделили с рационалното мислене.

Дистанционното обучение с по-малко натиск и повече собствена отговорност, с помощ и насоки от родители и учители - не е невъзможно и има много позитивни страни. Четох наскоро една книга по въпроса, за тотална реформа в образованието, по подобен модел, но преди вируса. Това обаче няма как да се случи за толкова малко време - от една страна да се развият нови форми на обучение, техника и стратегия, от друга страна, това е нещо, което се възпитава в децата - да са самостоятелни и мотивирани в това. Те ако родителите са възпитани в друго, пък децата вече са пораснали по същия начин... Много трудно. Но не невъзможно с общи усилия.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 19:50 от OnDiNe_

Общи условия

Активация на акаунт