COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 390 307
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 20 805
Gabito1504, само той е болен. Съпруга+ дете ( голямо) - отрицателни. Simple Smile Поредно доказателство за непредвидимоста  (мистерията) на Ковид- заразяване.
Извинете за въпроса, но знаете ли в подобни случаи как се процедира спрямо "отрицателните" членове на семейството, тъй като, тестът нали първите дни уж можел да не хване, т.е. - възможно е да са заразени, но евентуално симптоми да проявят по-късно. РЗИ ще ги тества ли след 3-4-5 дни или дума не са обелили? Ако са в Бг де...
Изолирали са се веднага. Ще се тестват отново, след някоко дни. Извън България са. Обажда им се тяхното РЗИ всеки ден.

# 20 806
Купувачите в Япония се втурнаха да купуват разтвор за гаргара, след като губернатор в Осака предположи, че може да помогне в борбата с коронавируса.
Въпреки че няма доказани ползи, дрогериите са с празни рафтове в цялата страна.
Снимки, показващи известия „Няма на склад“ в различни магазини, бяха споделени от стотици хиляди хора в Twitter.
Управителят на Осака Хирофуми Йошимура се позовава на проучване, публикувано от местна болница, което очевидно показва по-нисък вирусен товар в слюнката на малка група пациенти с леки симптоми на Covid-19 след редовно гаргариране, в сравнение с тези, които не са го правили. Някои експерти са скептични към изследването.
Говорител заяви, че японското правителство ще следи отблизо развитието на научните изследвания.
https://www.bbc.co.uk/news/live/world-53661262

# 20 807
Смолянско - 14: Смолян– 9; Рудозем – 2; Девин, Мадан и Златоград - по 1. От установените 5 са били контактни лица, 5 са настанени в болница. Лекар от спешна помощ е в домашна карантина.

Хасковско - Два нови случая в община Димитровград: 6-годишно момиченце под домашна карантина и 74-годишна, която на 2 август е била приведена в ОАИЛ при МБАЛ-Хасково. Т.е. 2 дни след като е приета в реанимация излиза положителна.

Скрит текст:
За последното денонощие на територията на област Хасково са взети 102 проби за наличие на коронавирусна инфекция. От РЗИ-Хасково са взети 95 проби. 48 от тях са на потребители и персонал в Дома за стари хора „Кенана“ – Хасково и 41 на Дома за възрастни хора със сетивна нарушения – Хасково. Резултати им все още се обработват. Останалите 6 проби са контролни на четири жени на 34, 50, 60 и 23 години от община Хасково, на мъжа на 36 години също от община Хасково и на мъжа на 45 години от община Тополовград. Пробите са отрицателни.

От МБАЛ-Хасково са взети 7 проби за наличие на COVID-19. Четири от тях са втора контрола на семейството от община Димитровград – мъж на 48 г., жена на 43 г. и децата им на 7 и 17 години. Пробите са отчели отрицателен резултат. Две са първа контрола на мъжа на 60 г. от община Хасково и жена на 55 г. от община Свиленград. Те също са отчели отрицателен резултат и предстои да бъдат изписани и поставени под 14-дневна домашна карантина. Седмата проба е положителната – на жената в ОАИЛ.

От взетите от РЗИ-Хасково на 3 август 143 проби на потребители и персонал в Дома за стари хора „Кенана“ – Хасково, всички са изследвани и са отрицателни.

Пазарджик - 8 потвърдени положителни проби. Жени на 72 и 75 г., от село Поибрене, мъж на 63 г. от гр. Костандово, мъж на 34 години от гр. Пазарджик, жена на 56 г. от град Пещера, мъж на 32 г., и мъж на 43 г. - дотук всичките хоспитализирани. 66-годишен от село Априлци е поставен на домашна изолация.
Починал е мъж на 77 години от село Габровица, хоспитализиран в МБАЛ - Пазарджик. Той е с придружаващи заболявания: хронична бъбречна недостатъчност, хронична сърдечна недостатъчност, хипертонична болест.

Много голям дял на хоспитализираните.

# 20 808
Ти не носиш маска по цял ден, говориш на теория. На Андариел и вярвам, защото специалистите, които посещава детето ми, са така - на работното място през цялото време с маска. По улиците не знам как се движат.
Не говоря на теория, защото съм носил маска по цял ден. Не заради вируса, а заради работа в запрашена среда. И съм я носил не само три месеца, както сега носихте и оревахте света.

# 20 809
Слушайте какво говорят умните, учените и знаещи хора, които цял живот с това са се занимавали и са изчели един вагон учебници по епидемиология.
Основните изводи от интервюто тази сутрин на проф. Кожухарова:

1. Професор Кожухарова припомни, че България е изостанала с развитието на болестта в началото заради строгите мерки и всъщност сега наблюдаваме закономерно развитие на един естествен биологичен процес
2. Пандемията е биологичен процес и това, което може да направи медицината и обществото, е да намали щетите, без да си прави илюзията, че ще го победи. Това, което в началото създаде неправилно впечатление у хората - че ако се заключим у дома, този вирус ще изчезне. Такива неща не стават в биологията.
3. При преобладаващия процент от заразените хора инфекцията преминава без симтоми и не нанася някакави увреди на организма, допълни още епидемиологът
4. проф. Кожухарова заяви, че децата, учениците и студентите трябва да посещават учебните заведения, иначе пропуските в образованието за тях ще са големи в бъдеще

Цитат
Проф. Кожухарова: Да се разграничат позитивните от действително болните
„Надзорът над новата инфекция - коронавирус, се подобрява и не виждам да има разминаване в това, че броят на заразоносителите последните седмици расте, а отново се заговори за допускане на публика на стадионите и то при спазване на противоепидемичните мерки“, коментира по БНР  епидемиологът Мира Кожухарова.
Последния месец процентът на положителните хора, защото не всички са болни, както вече е известно, се движи между 4 – 5 на сто – тоест не става дума за някакво специално увеличаване на случаите“.
Професор Кожухарова припомни, че България е изостанала с развитието на болестта в началото заради строгите мерки и всъщност сега наблюдаваме закономерно развитие на един естествен биологичен процес.
„Нещо специално като развитие или противоречие в развитието на пандемията аз не виждам.“
Известният ни епидемиолог определя голяма част от решенията на здравните власти по отношение на мерките като хаотични и смята, че не е имало добра комуникация. Така появата на епидемията у нас е била съпроводена с изключително лоша комуникация, което е довело не толкова до епидемиологични последици, колкото до социални.
„Но хаотичност се наблюдава не само у нас, а и в целия свят. За щастие последните дни сме свидетели на едно по-реалистично гледане на нещата, включително и от администрациите на големите международни организации, така и на национално ниво. Пандемията е биологичен процес и това, което може да направи медицината и обществото, е да намали щетите, без да си прави илюзията, че ще го победи. Това, което в началото създаде неправилно впечатление у хората - че ако се заключим у дома, този вирус ще изчезне. Такива неща не стават в биологията“, категорична е проф. Кожухарова.
На въпрос какви са спецификите на коронавирусната инфекция специално за България, епидемиологът поясни, че за страната липсва добра статистика относно положителните случаи – каква част от тях са болни и каква част просто имат положителен PCR – тестове и са изследвани по повод на това, че са контактни или че са решили да пътуват в чужбина.
„Въпреки критиките към Китай, те още от април месец съобщават отделно броя на положителните проби и броя на болните хора – това е важно от клинична и епидемиологична гледна точка“.
Според проф. Кожухарова положителното е, че броят на хората в тежко състояние все още не е висок и здравната система е успяла да се подготви за тази пандемия. Има и яснота колко легла ще са необходими в бъдеще. Така епидемията може да бъде управлявана, посочи тя.
При преобладаващия процент от заразените хора инфекцията преминава без симтоми и не нанася някакави увреди на организма, допълни още епидемиологът.
На въпрос как е удачно да започне новата учебна година проф. Кожухарова заяви, че децата, учениците и студентите трябва да посещават учебните заведения, иначе пропуските в образованието за тях ще са големи в бъдеще.

# 20 810
  • София
ББ пряко по Хоризонт.

# 20 811
https://m.struma.com/obshtestvo/podrobna-spravka-na-rzi-za-novoz … -pirinsko_167450/
Това за областта. В почти всяко населено място. Може би излизат от тестване за Гърция. Не знам. Но пък сме почти първи и по хоспитализирани!

# 20 812
Дават го и по Нова, обаче нещо не ми се слуша пак за магистралите и метрото.....

# 20 813
И аз мисля че на нашите политици ,,им трябват" някакво кол-во заразени и болни за определени цели и извличане на дивиденти, иначе не разбирам тази липса на заинтересованост и адекватност по отношение на пандемията.
Скрит текст:
Да кажа и за хората, почти всички които срещам в местата където работя и живея не ползват маски и не спазват дистанция.
Вчера отидох в едно магазинче за дезинфектант за ръце, но ми казаха че е свършил, на въпроса ми кога ще поръчат нов продавачката ми отговори - ,,Ми то нали всичко мина вече..." ?!?
Явно за доста народ каквото е било, вече е приключило, даже изобщо не очакват някакви нови вълни, пикове или подобни.
(Впрочем и по другите магазини не се намери дезинфектант, изглежда не намират за нужно да поръчват вече)
Аз, честно казано, не разбирам каква заинтересованост и ангажираност повече искате....
Мерки има:маски задължителни, дистанция/дезинфекция препоръчителни, ами, спазвайте ги.
Вирусът няма да изчезне така или иначе, докато сам не реши.Или докато не се натрупа критична маса хора, които са го изкарали.Това е.
На политиците не им остава друго, освен да са готови да се справят със заразените, нуждаещи се от болнично лечение.Което и правят.
Не могат да наложат мерките от март/април, защото няма пари.Биха се намерили евентуално в краен случай, ако вирусът мутира към по-агресивен и смъртоносен щам, и наистина почнат хора да умират по улиците.
Иначе, ще си караме така, както досега, докато пандемията отшуми.

# 20 814
Дават го и по Нова, обаче нещо не ми се слуша пак за магистралите и метрото.....
Говори по темата - справили сме се успешно с пандемията, били сме едни от първите справили се.
Привържениците са наредени един върху друг, екзалтирана тълпа фенове скандира отзад “Бойко, Бойко” на всяка кратка пауза.

# 20 815
Дева, къде си? Нали все Радев те побърква без маска. Ей, ти на живо какъв пример се дава - хиляди хора, наблъскани един до друг. https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/borisov-subra-gerb- … partiynite-redici
Не съм Дева, но ми се иска да отговоря - това че някой политик прави тъпотии, не извинява тези на друг такъв. Да, безумно е събирането на много хора от страната под строй, дори и на открито. Същото направиха и БСП с митинга на жълтите павета. Принципно подкрепям протестите, но определено смятам, че лидерите им постъпват безотговорно, като не призовават хората да спазват дистанция и да носят маски, също и като изобщо не повдигат темата за пандемията и нейното управление. Такава здравна криза не трябва да се политизира. Аз не понасям Борисов, но до един момент смятах, че предприема що-годе адекватни мерки и ги спазвах. Имам други политически предпочитания, но това не ми пречи да виждам, че никой политик в момента не се интересува от хода на пандемията у нас. Тъпото асоцииране на мерките с управлението на Борисов, политизирането и обявяването им едва ли не за репресии също допренесе за тоталната липса на какъвто и да е контрол над пандемията. Личните пристрастия не би трябвало да замъгляват погледа дотолкова, че да не виждаме умишленото омаловажаване на ситуацията от абсолютно всички политически сили.

# 20 816
А, че аз не съм го хвалила ББ за маската.
Даже и Меркел го насмете.

# 20 817
  • Варна
Б.Б заяви, че сме преборили успешно пандемията. Труповете са подробност, явно. Но е силно разтревожен да не останем без НС. Защото "при евентуален бум на пандемията", нямало да могат да реагират. Тоест, пандемия няма, но може да има. НАП и Басейнова дирекция, Митници, успешно борят пандемията,с увеличени заплати от 30%.

# 20 818
Да, особено Басейнова дирекция е много важно да има увеличени заплати, те щото си свършиха перфектно работата в Перник например.

# 20 819
ББ имаше в началото правилна позиция, за разлика от Радев, който винаги е бил контра и следва примера на Лукашенко.

Общи условия

Активация на акаунт