COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 390 249
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 21 585
  • Варна
За заразените в болници и от лекари кой е виновен? Възрастните от старческите домове не купонясват.

# 21 586
  • Там,където се събуждам щастлива.
Балът е бил нещо важно за тях,затова са решили да направят компромис със сигурността. Работило е в дискотека - дали е било толкова важно в период на пандемия при едно видимо задоволени семейство това? Когато взимаш решения жънеш резултати. Аз никъде не видях чувство за вина на родителите в случая, обвинения основно. Че бил здрав...
 Ние нали тука обсъждахме че два теста отрицателно, не значат че си здрав. Без ковид си, да, но как ти са дробовете и останалите невидими органи в тялото неде знае, тепърва ще се разбира. По взето като се обърне колата пътища много.
И къде точно видяхте че е работил като диджей по време на заразяването?Може ли да кажете заведението?

Това му е било хобито. Майката е приятелка на моя приятелка.

# 21 587
Не ми харесва това, което се случва около мен. С всеки изминал ден все по-малко хора спазват мерки. В ГТ, магазини, институции - навсякъде маските са под носа и се свалят при разговор, или са направо под брадичката. Дистанцията масово е под метър - ако допускат повече хора, бутането е на закрито, ако не - на опашката отпред. В заведенията са гръб до гръб клиентите на съседни маси, а е пълно. Работодателите, които стриктно следят за спазване в големите колективи, са единици. Повечето спазват само ако дойд проверяващ. Моделите, които отчитат повече спазващи, вече са тотално неактуални.

# 21 588
Какъв метър, аз във Варна се радвах на дистанция от половин. Маски видях само в Кауфланд и Практикер, но на почти всички носовете са им навън, на много и устите. В по-малки магазини изобщо маски не се носят, дори ме приканваха да си я махна със "Стига с тез маски!". Нула мерки, пълна нула. Само фризьорът ми беше с маска, но не и клиентките. Стои заключен, поне случайни да не влизат. Иначе видях маскирана жена да се пече на плажа.

# 21 589
Това къде, в София ли?

# 21 590
  • София
crow, то и други модели правят, но Витанов, например, беше казал, че предпочита засега да оповестява по-оптимистичните или нещо в този смисъл.

Никой не е виновен за това, че се е заразил или е заразил друг (с изключение на случаите, в които съвсем умишлено плюят по хората или обикалят доказано заразени, но доколкото разбрах, в другите държави такива хора си отнасят последствията). "Вината" за заразяване е степента на разпространението на вируса в обществото, която зависи от поведението на самото общество. А кой е виновен за поведението на обществото? Май са едни, които някои хора се чудят дали спят спокойно...Ами спокойно спят, хич не се съмнявам.

# 21 591
Това къде, в София ли?
Не, в областен град.

Днес пак се бавят данните, явно не е толкова автоматична системата.

3 долара пределна цена ще плащат 92 държави с ниски и среднониски доходи за ваксините на АстраЗенека и Новавакс, произвеждани от най-големия световен производител на ваксини, индийския Serum Institute.

https://economictimes.indiatimes.com/industry/healthcare/biotech … 0667.cms?from=mdr
https://www.gavi.org/news/media-room/92-low-middle-income-econom … es-gavi-covax-amc

Последна редакция: сб, 08 авг 2020, 01:09 от crow

# 21 592
В София се носят маски доста, ако това наричаме мерки.

# 21 593
  • София
3 долара не е ли твърде ниска цена? Нямам представа, де Simple Smile Все съм си мислила, че ваксините са по-скъпи.

А, а в някои по-малки градове отдавна са забравили, че е имало вирус някога, ако изобщо са разбрали Joy Там тази мода с маските още не е стигнала. Някъде още се борят да свикнат с коланите в автомобилите. Поне "Ама защо си слагаш колан, да не си в София?" вече се е трансформирало в "Ама защо си слагаш маска, да не си в София?'.
Иначе, сериозно-много им се радвам на малките градчета по принцип, ритъмът на живот е различен, отношенията и т.н., но дано това спокойствие този път не им се отрази зле.

# 21 594
Линзи Мар, професор по гражданско и екологично инженерство във Virginia Tech, която изучава как вирусите и бактериите се разпространяват във въздуха, и един от 239 учени, подписали отворено писмо до W.H.O. да се разгледа по-сериозно риска от предаване във въздуха. "Вярвам, че предаването на SARS-CoV-2 чрез аерозоли има много по-голямо значение, отколкото официално е признато досега." АМА (попитай ме всичко) едночасова сесия в reddit

Въпрос:
"Според моя опит дебатите около масовата употреба на платнени маски се фокусират около 2 неща:
    Вирусът е толкова малък, че ще премине през тъкани от плат.
    Платнените маски не филтрират ефективно вирусни частици от този размер.
Има ли добри проучвания, които обсъждат / разглеждат едното или другото твърдение?"

Проф. Мар:

Има няколко проучвания, показващи, че тъканите могат да блокират поне някои вируси. Ние също така знаем, въз основа на физиката и аерозолната наука, че маските ще филтрират някои от тях, точно както знаем, че някой нов обект ще се подчинява на законите на гравитацията, дори ако не сме тествали този конкретен обект преди. Да, вирусът е много малък, но не витае във въздуха гол. Той се отделя в дихателни капчици, които също съдържат милиони пъти повече от вируса (по отношение на масата) сол, протеини и други компоненти. Дори и цялата вода да се изпари, ни остава нещо, което е много по-голямо от гол вирус.

Второ, филтрирането чрез тъкани от плат не работи само чрез прецеждане на частици, които са по-големи от дупките. По-скоро частиците във въздуха, преминаващ през плат, се блъскат във влакната. Представете си кон, който тича с максимална скорост навън на открито и внезапно удря гора от гъсти дървета. Дори конят да се промъкне през дърветата ако ходи бавно, ако тича, ще се блъсне в някои дървета. Освен това, най- най- малките частици имат някакво допълнително произволно движение, наречено брауново движение, което им помага да се блъснат във влакната на плата.

Въпрос:
До каква степен Вие лично се предпазвате от потенциални опасни аерозоли в околната среда - вън или вътре? Можете ли да обясните какво правите, например какви видове маски използвате, носите ли ги отвън и т.н.?

Проф. Мар:

Нося маска, когато съм на закрито по всяко време, освен в собствената си къща и в офиса си при затворена врата. Няма да отида в закрит ресторант или бар, докато пандемията не свърши. Ходя да пазарувам  хранителни стоки в 7 часа през делничния ден, за да избегна тълпи. Не нося маска навън, освен ако не минавам на 6 фута от други. Не съм имал гости в къщата си и ще вляза в къщите на други хора само набързо.

Моето семейство има куп различни видове маски, всичко - от N95 до платната маска, предназначена да предпазва от фини прахови частици (PM2.5) до шалове от микрофибър, многопластови маски с HEPA филтри в тях, някои от които се захващат зад ушите, други зад главата. Използваме различни в зависимост от ситуацията: HEPA маските в самолета, шаловете, ако бягам в натоварена зона, за да мога да издърпам нагоре и надолу,  редувам тези, захванати зад ушните с тези около главата...

Въпрос : Достатъчна ли е само една частица / екземпляр от вируса, за да разболее някой? Или човек трябва да Вдиша множество частици, за да се зарази?

Проф. Мар:
Все още не знаем. При грип една частица, вдишвана дълбоко в белите дробове, изглежда е достатъчна, но това е различен вирус и има променливост между хората. Аз съм част от международна група експерти, която разглежда този въпрос. По-трудно е да се отговори, отколкото мислите.

Въпрос: Здравейте, д-р Марр, какви са някои от въпросите, които все още имате относно това как работи аерозолната трансмисия?

Проф. Мар:
Колко вирусни частици (вириони) има в капки / аерозоли с различен размер? Различава ли се тяхната инфекциозност според размера? Колко вариабилност на човек има в количеството вирус, което заразеният човек изпуска във въздуха?

Въпрос: Маска носена неправилно, напр. покриваща само устата, по-ефективна ли е от изобщо без маска?

Проф. Мар:
Вероятно, защото повечето хора отделят повече аерозоли, докато говорят, отколкото просто чрез издишане през носа. Но не предлага на потребителя никаква защита, освен ако не диша през устата. Но всеки трябва да носи маска, покриваща устата и носа, ако искаме да натиснем кривата и да се върнем към нормалното по-скоро!

И други интересни отговори има.

# 21 595
  • софия
Носят се, но масово не са поставени правилно. Поне от впечатленията ми по транспорта, моловете и няколко магазина от веригите.
Чудя се защо още не са обявили днешните данни.

# 21 596
Носят се, но масово не са поставени правилно. Поне от впечатленията ми по транспорта, моловете и няколко магазина от веригите.
Чудя се защо още не са обявили днешните данни.
и аз това щях да попитам Confused

# 21 597
  • София
+195 от 5837 теста, което е по-добре, но ние сме си в едни постоянни 200-300...
7 починали
248 излекувани
857 в болница (-17)
55 в интензивните отделения (+8). Тук рекордът от края на Април е 58 човека. Явно в скоро време ще го счупим и него, но при толкова много хора в болница е неминуемо. Пролетта имахме много хора в интензивните отделения, но при много по-малък процент заразени и хоспитализирани.
53 нови в София
27 във Варна
23 в Благоевград
17 в Пловдив
15 в Добрич

Иначе в световен план, още от вчера да отбележим, че смъртността падна до 5% и ще продължи да пада, то е ясно.
А приключилите случаи вече са 2 пъти повече отколкото активните такива!
Но докато не се кротнат двете Америки и Индия ще е жежко...

Последна редакция: сб, 08 авг 2020, 04:06 от Diavolo

# 21 598
  • Bulgaria
През пролетта ни съобщаваха всички хора, намиращи се в интензивно отделение. В момента ни съобщават единствено поставените на респиратор, които нараснаха значително в последно време. Несериозно е да мисли някой, че през пролетта сме имали повече хора на респиратор, отколкото в момента. При положение, че тогава имахме много по-малко заразени и много по-малко хоспитализирани като абсолютни стойности. Това беше уточнено на един от брифингите. На 31 май имаме 2513 потвърдени случая от март насам, починалите са 140 дýши. На тази дата вече доста са намалели настанените в интензивно отделение - 17. На 08 август - 13 209 потвърдени случая, 55 в интензивно отделение. Увеличението на потвърдените за по-малко от два месеца и 10 дни е с 526%.

Последна редакция: сб, 08 авг 2020, 05:24 от MK_

# 21 599
Статията в Капитал за началото на учебната година. Все пак обмисляли какво да се направи за.деца със заболявания.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obrazovanie/2020/08/ … ilishtata_naesen/

Общи условия

Активация на акаунт