COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 388 719
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 21 720
  • София
Истината е, че съвсем я забатачихме комуникацията с хората. Тези напъни, уж да не се паникьосвали, промените в обявяване кой в интензивно, кой критичен само объркват и будят недоверие. А като ги слушам по интервюта и само като се каже нещо по-притеснително "Ама нали не ви плашим", "Нека да не плашим хората" и лошо ми става. Грешка след грешка в комуникационната стратегия, ако изобщо има такава.

# 21 721
  • При семейството си
Добре, де, Христо (починалото момче) е преместено на 22.07 от Ковид отделението в интензивното. Нали тогава предават вещите и телефона на бащата, като искат от него да закупи памперси и кърпички. Интубиран е на 30 и на 31 почива. Тези 8-9 дни формално пациент на кое отделение се води?

# 21 722
Добре, де, Христо (починалото момче) е преместено на 22.07 от Ковид отделението в интензивното. Нали тогава предават вещите и телефона на бащата, като искат от него да закупи памперси и кърпички. Интубиран е на 30 и на 31 почива. Тези 8-9 дни формално пациент на кое отделение се води?

Би трябвало да се води, че е в интензивно отделение, но докато не му закачат респиратора, няма да влезе в статистиката на ковид за интензивното. Докато лежи в интензивното без респиратор, се води в статистиката за ковид на "болнично лечение". Предполагам, че промениха този начин на броене в България, за да не се плаши страхливият българин от числата.

Тук в Швеция не е така - всеки, който е настанен в интензивно отделение влиза в статистиката за ковид за интензивното, независимо дали е закачен за респиратор или не.

# 21 723
Здравейте, последните дни се вихри една гнусна, грозна пропагандна атака срещу лекарското съсловие и един прекрасен български медик и най-вече Човек – доктор Сибила Маринова. Изгледайте това видео на бесния доктор Ненков, който казва много истини, които няма да искате да чуете. И ако сте граждански активен, ако сте за правова държава, за морала, ако сте мислещ Човек, ще отделите време да чуете това и да прочетете и написаното от мен малко по-долу…и ако имате малко гражданска позиция, ще вникнете в него и ще го споделите, благодаря за всеки, който ще го направи докрай!

Тук съм събрал много малка част от моите мисли по темата, мнението на квалифицирани лекари и други хора:

Ще започна с нещо от мен:
В интервюто има изключително много неща, които чисто от медицинска и научна гледна точка не са верни (някои ще видите по-долу, казани от компетентни медици за разлика от мен, вас и хората в медии, други ще станат ясни скоро), но звучат за средностатистическия човек, като нещо вярно, логично и е лесно да се манипулира общественото мнение по този начин.
Ще дам само един пример от научна гледна точка:
Във видеото, а и вече на много места из социалните мрежи, се тиражира, че „момчето е било с негативен вече тест на 27.07 и са го използвали за лабораторна мишка.“ С което се твърди, че той вече е бил излекуван от Ковид.

Ето науката зад манипулацията:
RT-PCR тест от горните дихателни пътища НЕ означава, че пациентът няма COVID-19, особено в толкова напреднал стадий на заболяването (когато след 14-16 дни вирусът е слезнал в дробовете). Това е често срещано явление в практиката. Изключително важно е лабораторната констелация да се разглежда заедно с образната находка - подход, който се предприема почти универсално. RT-PCR от бронхиален лаваж (проба от белия дроб го разбирайте) единствено най-често може да докаже лабораторно наличието на вируса след толкова дни борба с него, но е нещо, което рядко се прави и при тези показания не е препоръчително. Примери, в интервюто като този, много. Тепърва ще станат ясни много истини и много хора ще съжаляват за думите си, които никога не се връщат!

Зад тази пропаганда седят няколко фигури – Георги Тодоров (да същият, който заплаши мен, да същият, който заплашва лекари на първа линия, обижда свои колеги и се държи просташки, вчера обиди и нападна лекар на първа линия от бърза помощ и като аргумент за своята компетентност по медицина даде, че бил завършил ВМУ с 5,80…толкоз за простака), Атанас Мангъров (да същият, който индиректно със своята пропагандата, не базирана на нито едно верифицирано научно изследване и дори личен опит по темата, стана причина за смъртта на немалко човешки животи у нас, същият, който обиколи всички студиа, защото цитирам  “забавлявам се там“, но не стъпи в нито едно ковид отделение за повече от 4 месеца, докато в същото време няма лекари в болниците в Сливен, Добрич, Благоевград и много други места, а неговите колеги изнемогват от изтощение, а някои напускат работа отвратени от отношението на обществото и сблъскали се с чудовищните рискове от вируса очи в очи, умолявани от своите близки да го направят преди месеци), Тошко Йорданов, махленски простак, който псува в ефир, псува в социалните мрежи като каруцар, нарича българските лекари фашисти, заканва се като дойде на власт (а той ще дойде под някаква форма поне, защото е вторият човек в партията с най-голям шанс да има влияние в следващия парламент), да се разправи с всички, но не със законни средства, човек, който боготвори предните двама…Та тези хора, водейки от еготата си и гнусните си лични и политически интереси, се възползват от зверската мъка на един баща, осъзнаващ дълбоко в себе си, че и той има сериозна вина за смъртта на най-ценното си…

1) Лекар на първа линия от Бърза помощ в София
- “Преди 5 дни почина едно момче на 19 години, заразено с КОВИД 19. Две седмици колегите ни от МОБАЛ Ст.Черкезов В.Търново се бориха за живота му. В мъката си един баща се обърна срещу тях в медиите и социалните мрежи с упреци и нападки.
Уважаеми г-н Денев, приемете съболезнованията ми, но не медиците убиха детето Ви. Детето Ви загуби битката с нов непознат на медицината щам РНК вирус. Вече осми месец лечението му е експериментално в цял свят с антивирусни, антипаразитни и антибиотични препарати. В опитите си да лекуваме инфекцията ние прилагаме медикаменти, които логически няма механизъм по който да въздействат на вируса и пораженията му върху органите, но по необясними за нас причини лекуват част от пациентите. Запознах се с епикризата на синът Ви от медиите и съм убедена, че колегите ми са направили всичко по силите си за да спасят Вашето дете, но ние не сме богове, а хора, които не винаги печелят битката със Смъртта. Колкото и да учим и практикуваме, все има пациенти пред чиято съдба сме безсилни.

Лечението се съобразява с индивидуалните особеностите на протичане на инфекцията при всеки пациент и крие сериозни рискове и за тези, които го предписват и за тези, на които се прилага. Но ние нямаме избор, трябва да опитаме всичко за което сме прочели или ни препоръчват, защото залогът е един човешки живот. Запознах се с епикризата на сина Ви от медиите и съм убедена, че колегите ми са направили всичко по силите си, за да спасят Вашето дете, но ние не сме богове, а хора, които не винаги печелят битката със Смъртта. Колкото и да учим и практикуваме, все има пациенти, пред чиято съдба сме безсилни.

Последиците от подобни скандали са - недоверие и страх да потърсиш навременна и квалифицирана помощ, независимо дали си заразен или болен от нещо друго; страх да прилагаш експериментално и рисково лечение и в крайна сметка загуба на много човешки животи, които може би сме можели да спасим. Това ме накара да напиша и тези думи, за да се опитам да спра отварянето на поредната кутия на Пандора, пълна с недоверие и омраза към хората, които от 8 месеца не са спирали да се борят с КОВИД-19. Лечението на болестите е двустранен процес на доверие и взаимодействие Лекар - пациент. Без тях болестта побеждава и винаги взима своето от инвалидизация до отнемане на Живота.

2) Разговор между лекар на първа линия и бащата:
“Г-н, ние не сме медицински фашисти, ние не сме убиец! Ние се борим срещу нов щам на рядък непознат вирус. Навсякъде лечението е експериментално и това го знаят и пациенти и близки. При постъпване в болница се попълва информирано съгласие за диагностични лечебни процедури и никой от нас не прави експерименти с пациентите си. Ние се борим за живота на пациентите си и само защото не информираме на всеки час близките за действията си и не се усмихваме не е редно в такъв момент един освирепял от мъка баща да ни разпъва на кръст. Това няма да намали мъката му, но ще засили недоверието на хората към рисковото и експериментално лечение, което прилагаме в момента и ще расте броят на закъснелите за лечение пациенти .
Прочетете постовете, които са под интервютата Ви и разберете, че ловът на вещици, които стартира след изявите Ви в социалните медии, само ще доведе до ръст на жертвите на тази пандемия. Има институции, които ще отговорят на въпросите Ви, и ако има виновни, ще ги накажат, но насъскването на хората срещу медиците в разгара на пандемия вреди и на тях и на нас, а едва ли ще намали болката Ви. Съболезнование за загубата Ви, но синът Ви е бил пълнолетен и е подписал информирано съгласие. Относно предложението Ви да експериментирам върху себе си и да рискувам Живота си , ще Ви кажа ,че го правя от самото начало на пандемията. Видях инфекцията в рентгеновите снимките и в очите на не един пациент, загубих приятели и колеги, самата аз живея с ужаса да не се прибирам заразоносител в дома си .Идея си нямате ,през какъв ад минаваме, така че благодаря за препоръката да се разболея от КОВИД19. Най-вероятно няма да ми се размине, защото все пак добри или лоши, мразени или обичани ние трябва да лекуваме и не само КОВИД19“

“Колеги, защо мълчим? От няколко дни, а даже и седмици се вихри една злостна кампания срещу един български лекар – лекар, доказан професионалист – на първа линия –д-р Сибила Маринова – началник на реанимацията във Великотърновската болница. Различни медии и сайтове сипят обиди и инсинуации, а на стената й във Фб текат клетви и псувни – ужас. Разбирам каква е „вината „на д-р Маринова – тя, единствена, се опълчи с петиция до БЛС срещу зловредното влияние на Мангъров – много лекари я подписахме, но реакция няма - БЛС явно се страхува да вземе страна, предвид политическия чадър от АБВ над Мангъров.

3) Лекар в МВР-Болница:
А после последва и малшанс в тяхната болница да загине 19-годишно момче от Ковид 19. От началото на пандемията до този момент всички знаем, че етиологично лечение на К19 няма - всички световни протоколи за терапия се спазват, но когато нещата зазлеят, трябва да се опита всичко - винаги! Изходът от битката е уникална среща на макро и микроорганизъм - кой ще надделее - въпрос на генетична лотария / търсете HLA - системата/ Според мен, обаче, бащата си търси изкупителна жертва, а медиите като лешояди го манипулира. Големи съболезнования на семейството на Христо, но лекарите не са виновни, че той се е заразил, нито имат вълшебна пръчка - вирусът е жесток и от него се умира - който още вярва в конспирации, си е за негова сметка...
Съвсем съзнателно не коментирам терапията – за разлика от медиите – тече медицинска проверка – знам, че е опитано всичко, дори преливане на плазма. Да изчакаме резултатите от проверката…
Само ще кажа – пазете лекарите – наесен ще ви трябват. Или както е казал бг народът – „Не плюй в кладенеца, от който ще искаш да пиеш вода!”
Не познавам лично д-р Маринова, но й свалям шапка за труда и куража.
Аз съм обикновен български лекар, но ми се иска всички колеги да се обединим и да работим заедно - в една лодка сме, за да запазим повече животи. Ако Българския Лекарски Съюз се престраши да вземе страна – пак добре. Ако не – да му тежи на съвестта...
Бъдете здрави, колеги и наистина не мълчете! Нямаме друг живот и достойнство, освен тези ...“

4) Други кратки коментари от двама лекари:
- “Вторична бактериална инфекция може да възникне така или иначе.“
- “Абсолютно всяка бланка завършва с "лабораторните резултати не са диагноза".

5) Други мнения:
- Бащата на момчето, 3 дни след като синът му вече е в болницата, публикува снимка, осмиваща ковид, носенето на маска, и подкрепяща всички конспиративни теории в едно и по други теми....преди това многократно е споделял позицията си как не вярва на Ковид, как всичко е измама, включително и гнусно клипче (именно пред болницата в Търново) на Д-р Коронов (или какъвто там беше този гнусен образ срещу Ковид).....
Съжалявам за загубата му, но е гнусно как Мангъров се опитва да се възползва от мъката на един баща....а държанието на г-н Йорданов, вторият по сила в партията на Слави, е меко казано плашещо и гнусно....Тъжно, жалко е, гнусно е всичко, което се случва....

- Бащата, както е разбираемо до някъде неговото поведение от гледна точка на огромната, най-жестока загуба и е обяснено поведение му от психологична гледна: The five stages of grief are: denial, anger, bargaining depression. Acceptance. така съм сигурен, че и той дълбоко в себе си усеща, че носи вина, вината е в поведението преди да се разболее. Аз не търся да обвиня никого. Ако го нямаше мангървизмът обаче, и тези поведенчески наставления и отношение на бащата преди заболяването, то имаше голяма вероятност това дете изобщо да не се зарази и това са фактите.....

- “Вие от къде знаете, че не е давана информация на близките на пациента??? И когато мине проверката, и когато делото е в ход, и когато лъснат разпечатките от телефониите разговори на д-р Сибила Маринова и бащата на починалото момче, тогава всички ще трябва да си поднесат публично извиненията си и за това.“

- “Почна се... сега всички починали без придружаващи заболявания от ковид ще са починали защото "лекарите са сбъркали "... Половин година лекарите ви обясняват, че стигне ли се до интензивно почти няма шанс да излезеш жив с тоя вирус, че прави тромби в дробовете, че отключва вторични инфекции, и че някой не е застрахован и трябва да се пазим ..сега виновни лекарите...“

- “Като чета коментарите се отчайвам. Хора, кога ще разберете, че едни твърдения си остават твърдения докато не се докажат! Има медицински одит. Има съд!“

- “Бащата на починалия абитуриент, който със сигурност е казал на сина си: "Абе къв вирус, я ходи да се забавляваш!" сега е тръгнал да обвинява докторите за собствената си вина. Ами как трябва да им се каже на тези хора, че лечение за Ковида НЯМА?! Никой не знае как да го лекува, няма утвърдена процедура, няма правилно и грешно! Едно лечение помага на едни, на други пък вреди - просто няма лечение все още! НЯ-МА!

Единственото, което е сигурно, е, че трябва да се носят маски, да се спазва дистанция и хигиена! Трябва да се избягват струпвания на хора, купони и крещене. Оттам нататък, заразиш ли се, няма никаква гаранция за оцеляването. Не чух и думичка по точно тази тема от бащата на момчето. Съжалявам, но не лекарите са виновни, а безхаберието на такива родители.

Мангъровците в момента се скъсват да разпространяват интервюта с бащата и да обвиняват лекарите. Защото, разбира се, лекарите са виновни, а не вирусът, който продължават да отричат.

Мангъровците не са само безсмъртни и егоисти. Те нямат каквито и да било морални задръжки. Никога няма да изпитат вина за това, което причиняват на заболелите и на жертвите. Ще продължават да разпространяват заразата, а после ще обвиняват другите за случващото се. Ако можеха само да се видят отстрани!“

- „Срещу Ковида се борят единствено една шепа зле платени и страшно уморени медици, напук на правителството, невежеството и безсмъртието на народа. На всичкото отгоре тази борба я водят срещу невидим и непознат враг и до момента не съществува лечение! Няма процедура! Никой не знае какво лекарство да предпише на пациента и как ще му се отрази. Ще помогне ли? Ще навреди ли? Всекидневно излизат противоречащи си медицински изследвания. До вчера някое лечение бурно се обявява за "пробив", а днес вече е "опасно".

И така, навлечени с екипите си, изолирани от близките си и незнаещи какво да направят за пациентите си, една шепа медици са там - на първа линия. Само те са ни останали, други няма откъде да дойдат.

И в този момент масово хора, обявяващи, че вирус всъщност няма и че нямало никога да сложат маска, защото неясно защо им пречила, разпространяват вируса и пращат все повече заболели при тези измъчени медици. И когато поредната жертва си отиде в ръцете на същите тези медици, физически и психически уморени от всекидневните си срещи със смъртта, масата народ, ходеща по балове, дискотеки и мачове, обвинява медиците в убийство! Проблемът е, че засега няма как да се гарантира успешно лечение. Когато такова бъде открито, ще се приеме и процедура за лечение - вероятно в целия свят. Дотогава има само една гаранция - просто да не се срещаме с вируса. Това означава да спазваме епидемични мерки.

Имам само един въпрос към групата: Какво смятате, че ще стане, ако нашите медици трябва да преглътнат и обвинение в убийство? Обвинение, произлизащо от факта, че НЯМА процедура за лечение и те не носят никаква вина за това? Какви трябва да са тези медици, че на всичките си несгоди да търпят и подобно отношение и липса на емпатия? Какво ще правим ние, ако им дойде до гуша от ситуацията и си вдигнат шапката? Защото, признавам, аз бих го направила на тяхно място.
Е не може баш онези, които носят директна вина за разпространяващата се зараза в страната, да сочат с пръст единствените хора, които се борят реално с последствията от тази зараза. Не може!
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10216819649025393&id=1288605388

# 21 724
Цитат
Попаднах на интересен коментар във ФБ от български лекар в Дания:
Philimena Vylkova
" ...Между другато в Дания има временно отстраняване на правото на пациента да се оплаква за лекарска немарливост или грешка, в предвид неизвестността на болестта, лечението както и план за превенция. Няма номенклатура, неуточнена нозология, няма алгоритъм. Медиците опитват да помогнат, но не могат защото не знаят , а се учи опит грешка. Нещата са прости и истински.
....
...истината е, че аз си чувствам интелектуално кастрирана, ако действам сама по протокол. Така или иначе ..винаги информирам пациентите за опциите и  оставям отговорността на тях. Хората, които казват вие решете, няма да се оплакваме, виняги са получавали по бърз и ефикасен  резултат от лечениета. Но да, абсолютно съгласна: алгоритмът облекчава лекаря от вина и бърн аут. Но сам знаете, винаги може да се направи неща по добро. Моят шеф, съвсем сйзнателно се бори против прекаленото взимане на отговорност от моя страна, повтаря, че ккавото и да направя, хора ще умрат, но той няма да позволи аз да съм жертва на човешката болка или на криворазбран перфекционизъм. Когато има емпатия, има угризения.  Но продължавам да твърдя, че българската школа по медицина , превъзхожда в класи държавите в Скандинавието"
Ако човек осмисли написаното от наш лекар в Дания, може да види случая с момчето в друга светлина, какво имам предвид. Не трябва да забравяме че говорим за болест която е нова, непозната, няма вълшебен начин (алгоритъм) при който винаги е ясно какво става, даваш на пациента от това лекарство, еди колко си , от другото толкова и след Х дни той е излекуван. Срещу тая болест няма нито ваксина нито лекарство, за това и първоначалните общи начини (алгоритми на лечение), не действат при всички, затова и вируса е световен проблем, защото освен това е и много лесно да достигне до много хора и да създаде огромни о-вени проблеми и да постави много по добре развити с-ми за здравеопазване от нашата, (такива в чиито болници условията не са като в нашите, и нямат недостиг на персонал, на колене). За това и там след като се опариха и при най малкото покачване на болните веднага затварят заведенията. За това и там мачове се играят без публика. Ми аз вчера гледах мача Манчестър С - Реал М от Шампионска лига без публика. Шампионска Лига е без публика, но нашето "велико" първенство не може да е без публика, дистанция нула, (радвам се че в централната емисия новини на БНТ, повдигнаха въпроса, и трябват да бъдат поздравени журналистите и екипа, на централната емисия новини на БНТ че повдигнаха въпроса, но трябва да направят репортаж и за дискотеките и да повдигнат и там въпроса че те са фраш и то на закрито с дистанция 0.) За да не са после лекарите виновни и да ги разпъват на кръст из социалните мрежи че не са спасили едно младо и здраво момче от вирус, който убива само възрастни и болни.

Но да се върна на самият вирус че се отклоних от темата. Самият той прави какво ли не с организма,
https://www.24chasa.bg/novini/article/8881629
Аз се чудех защо момчето е имало халюцинации които не са симптом на Ковид, (оттам и бащата смята че е заради експериментални лекарства които са му давали), някой ме репликира че може да е заради нарушени функции на черният дроб. Ковид причинява и това, на всеки 5-ти пациент според изследването. Дали е така и заради това ли е имало халюцинации момчето ще установи разследването.
(мисля че точно това е станало с момчето, но нека разследването да завърши, да не се правя и аз на медик-разбирач, защото откакто вируса се пръкна в България може да променим приказката че всеки българин разбира от футбол и политика, на всеки българин разбира от футбол, политика и коронавирс. Simple Smile )

В цялата ситуация намирам дори и нещо полезно в това че си имаме Мангъров, Кожухарова, Чорбнанов, и цялата  клика, която е на вълна вируса е просто грип, симпатичен понеже убива само възрастни и т.н., защото ако разследването не е обстойно, а е с цел да се прикие че не вируса а лекарите с действията си са причинили смъртта на момчето а то е можело без да го лекуват да пребори вируса, точно те няма да допуснат случаят да се замете. И го казвам съвсем сериозно че ролята им ще е полезна, защото ако са допускани грешки в лечението те трябва да се видят, не трябва да се потулват, за да не се допускат в бъдеще същите такива грешки спрямо други пациенти. Това го казвам по повод коментарите и из фейсбук, че дори и в темата прочетох такива мнения че то било ясно че разследването няма да открие грешка в лечението, няма осъдени лекари в България и т.н., има, но това е друг въпрос. Аз съм сигурен че ако има грешка в лечението и то е довело до смъртта на момчето, това ще излезе наяве. И трябва да излезе наяве ако има, и гарант за това ще е точно Мангъров и хората за които вируса е просто грип, не убива млади и здрави, а само възрастни или хронично болни.

Вижте какво казва д-р Ненков по повод политическите игри, защото медията в която отиде бащата (неслучайно е 
про-мангъровска) очернянето на лекарското съсловие, лекарите в болницата, прочетете и този пост:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10216819649025393&id=1288605388
Случаят се вижда от съвсем друга светлина.

Иска ми се случая да повдигне дебат в о-вото, освен лекарите виновни ли са или не, но и трябва ли стратегията ни за спиране на вируса да е ориентирана върху това, колко легла имаме в болницата, а не как болните да са по малко.
Защото случаят е много полезен и в това че осветява колко лоши са условията за пребиваване в болниците, (това трябва да се промени). Ние сега виждаме чрез бащата на момчето, какво им е било на италианците, когато техните близки са умирали в самота, когато се погребват все едно са радиоактивни, когато на погребението се допускат да присъстват само 2-ма, 3-ма души. Виждаме как разбуни духовете само един такъв случай, а починалите непрекъснато растат..... и никой нищо не прави от отговорните лица за това, по въпроса.

Защо здравният министър не излезе и да каже, след като толкова много разбуни духовете в о-вото случая с момчето, а той разбуни духовете освен с това кой уби момчето: вируса или лекарите, защото ни показа и една малка частица от това което се случи в Италия, и това което ще се случи и тук ако държавата не си промени политиката спрямо вируса. До кога ще оставяме кораба да се пълни с вода, без да почнем да запушваме дупките. Когато вече почне да потъва, в момента само се накланя, ще е късно за действия. Защо не каже, трябва да се затворят нощните заведения, трябва мачовете да са без публика след като никой в тая държава не може да накара феновете да спазват дистанция. Аз не мога да разбера защо непрекъснато ни обяснява колко легла имаме за Ковид, след като в градове като Добрич няма кой да лекува Ковид, а в другите градове лекарите вече изнемогват и са на ръба на силите си. И после защо не обяснявали и не успокоявали притеснените близки. Той защо не повдига тия въпроси, вместо да ни обяснява колко легла имаме и след това да казва че то проблема е че нямаме лекари, ама този проблем не е от днес. Да бе ясно, че не е от днес, ама сега става още по сериозен в ситуация на пандемия от непозната болест. Трябва да се въведат и електронни здравни досиета след като имаме недостиг на лекари както признава самият министър, за да им е по леко и на самите тях, там близките да виждат какво е състоянието на пациента и какво му се дава. Между другото колкото повече болни има, ще започнат да се появяват и случаи на хора които са починали защото не им е обърнато достатъчно внимание на състоянието от лекарите, и те и затова ще почнат да бъдат обвинявани, защото едно от обвиненията на бащата е и това че лекарите не са се притекли на помощ на сина му, когато той е имал нужда и ги е търсил. Здравният министър, трябва да се грижи за здравето на нацията, той не е финансов министър или икономически че да се грижи затварянето на нощните заведения как ще се отрази на бюджета на държавата. Не е негова работа, да мълчи примерно понеже държавата няма резерви да компенсира работещите в нощните заведения. (Ако наистина е така, тогава излиза финансовият министър и казва, ми сори няма пари, или ще има пари за обезщетения ако спрем я програма за саниране я за строежи на магистрали я за спортни зали.)  Не виждам и за какво си пази министерското кресло, като не повдига тия въпроси, след като е ясно, че така или иначе няма да е дълго министър, след като 1-во не е ясно колко още ще издържи това правителство, но дори и да си изкара целият мандат, остават колко, няколко месеца.

# 21 725
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/mz-ticha-da-izpulni … a-ne-nosyat-maski https:// Само с Алибегов и компания се занимават, а те нагли, нагли и се не спират.

# 21 726
  • Другата България

Би трябвало да се води, че е в интензивно отделение, но докато не му закачат респиратора, няма да влезе в статистиката на ковид за интензивното. Докато лежи в интензивното без респиратор, се води в статистиката за ковид на "болнично лечение". Предполагам, че промениха този начин на броене в България, за да не се плаши страхливият българин от числата.

Скрит текст:
Тук в Швеция не е така - всеки, който е настанен в интензивно отделение влиза в статистиката за ковид за интензивното, независимо дали е закачен за респиратор или не.
Има ли къде да го прочета това, официално?
Защото "би трябвало" и "предполагам"...нали разбираш, че няма как да е достоверно.
Аз не съм сигурна, че е така, затова искам да го прочета някъде. Или работещ там да каже така ли е.

# 21 727
Не успях тези дни да проследя всичко, момчето е било с положителен или с отрицателен тест за ковид?

# 21 728

Скрит текст:
Има ли къде да го прочета това, официално?
Защото "би трябвало" и "предполагам"...нали разбираш, че няма как да е достоверно.
Аз не съм сигурна, че е така, затова искам да го прочета някъде. Или работещ там да каже така ли е.
Това беше казано на един от последните брифинги на Ананиев. Мисля, че и Фандъкова беше там.

# 21 729
Дали в Бавария ще правят Октоберфест тази есен?

Последна редакция: сб, 08 авг 2020, 16:24 от blueeyes

# 21 730
  • София
Дали в Бавария ще правят Отобердест тази есен?
Мисля, че още пролетта казаха, че няма да има. Все пак не мога да дам линк.....

# 21 731
Не, никъде няма да има. Нито в Бавария, нито при мен.

# 21 732
Моли ли са ? Smiley

# 21 733

Да го организират у нас, тук всичко може.

# 21 734
За реакцията на бащата може би психолози по-добре могат да се изразят, но аз подозирам, че "нападението е най-добрата защита", ако родителите не могат да понесат и приемат факта, че по някакъв начин са може ли да възпрепятстват разболяването на детето си.

Дълбоко съчувствувам на родителите на това момче.
На тяхно място сигурно щях да обезумея от мъка.

Моля се на Бога за в бъдеще да няма такива или подобни случаи, но в такава ситуация като сегашната май ще ги има и занапред.

Общи условия

Активация на акаунт