COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 390 290
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 23 625
При 30 деца без дистанция в една стая 6 часа, дори да се къпеш всяко междучасие с дезинфектант, смисъл няма.
6 часа? Учени бяха сметнали, че са нужни 3 минути в подобна среда.
Освен това се установи, че колкото по-голям вирусен товар приеме човек, толкова по-тежко го кара...
Това, всъщност, е най-големият проблем, но калинките не се интересуват.

# 23 626
  • София
В момента "трябва да се научим да живеем с вируса" означава точно това - правим се, че всичко е наред, е, ще трябва да си мием ръцете поне веднъж на ден, но иначе няма страшно.

# 23 627
  • София
Neko.fukakai не смятам така сори. Ако затвориш в една класна стая 30 десетгодишни и 30 възрастни процентът на спазващите противоепидемични мерки при възрастните ще е в пъти по-голям, което е важното в случая и което коментираме в момента. Държа да поясня, че просто споделям мнение като човек, който още не е родител и не го касае пряко.

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 12:43 от WhatHapppenedToMonday

# 23 628
Значи, понеже МОН план няма, казва така-започват присъствено. Това, че учени били сметнали , че за 3 минути затворени в стаята са се изпозаразили, го забравяме, нека живеем нормално и да не затваряме. Те нали ще си мият ръцете.
Само че, да учиш дистанционно не е затваряне. И те не могат да се справят с това как точно да стане дистанционно. Защото с дистанционно по места лъсна, че и в реала се справят доста зле.

# 23 629
За Швеция знам, че по принцип децата имат таблети от училището, няма връзка с КОВИД, но за другите държави как е?
Защото наистина е затрудняващо да се осигури за всяко дете персонално устройство, поне за голяма част от родителите. Не говоря за цигани.
Тук в Ирландия още преди 10-на година някои от средните училища започнаха да преминават към обучение през онлайн платформа. На практика учебници няма, всичко е в айпад, който родителите купуват и който се ползва докато ученикът завърши. Дъщеря ми учи в такова училище. Като цяло никога не съм одобрявала напълно този вид обучение, но не мога да отрека, че се оказа много удобно и подходящо за ДО.

# 23 630
  • sofia
Освен това в Европата така били решили...Въпреки, че това е било преди месеци, когато тук не се е наблюдавал подобен ръст на заразени...

# 23 631
  • Mostly in my mind
Всички коментирате училищата, а деца на ясла/градина нямате ли? Нещо страшно да се е случило там? Дистанцията по-голяма ли е? Предпазни средства има ли? Какво прави училището различно от детската градина?

# 23 632
В училищата децата са на много по-големи групи а по-големите от тях доказаха, че заболяват и предават заразата не по-различно от възрастните.

# 23 633
  • Пловдив
Ами то излиза, че основно отношение вземат хора, които нито имат деца в училище, нито по-малки. Ама иначе пък мнението звучи компетентно, та дрънка. 😉. Имам 8,9, 14 годишно. 14 годишното е най-стриктно откъм мерки и вирус. Пази се, страх го е, внимава. Малките просто са чували, че има вирус и това е. Но, като им кажа сложи маска, слагат. Като каже учителката, още повече. Не виждам обаче как в стаята ще седят с маски, това много ще пречи. Но, по-добре така, отколкото ада ДО в къщи месеци наред, който не искам да се повтори никога повече. И знам, че на някои им е изгодно. Имам познати, децата им от двойкаджии станаха отличници. Мама прави проекти, мама решава домашни, мама решава тестове. Честно ли е? Полезно ли е? Не, не и не. Това не е истинско образование и нищо не може да ми промени мнението.

# 23 634
  • Mostly in my mind
В училищата децата са на много по-големи групи а по-големите от тях доказаха, че заболяват и предават заразата не по-различно от възрастните.
Ами то големите деца, т.е. тийнейджърите, не се ли събират и сега на групи?

# 23 635
По повод на училищата.
      Разделянето на класовете на групи от по 15 ученици е приложимо само в училищата, които учат на една смяна. Там би могло временно да се премине към обучение в две смени, за да се осигурят свободни класни стаи за по- малките групи ученици. Проблемът, който вероятно ще възникне, е с  натовареността на учителите, които ще трябва да преподават от сутрин до вечер. При това не се касае за ден, два или седмица, а за неопределен период от време и затова не може да се очаква от тях да търпят стоически и да си траят. Единственият изход ще е да се търсят и назначват още учители, които да поемат допълнителните часове. От друга страна, в училищата, в които  и досега децата са учили на две смени, тази система е обективно неприложима, освен ако не въведат нощна смяна 😊 Много от училищата са такива, особено в големите градове и там единствената възможна мярка против разпространението на вируса са маските, които обаче няма да бъдат задължителни.
        Гледах още веднъж откъс от интервюто с министЕра по обедните новини. За децата с рискови хронични заболявания на практика нищо не е решено. Някакви законодателни промени щели да се правят, ама кога- НС е във ваканция, а учебната година почва след месец.
      За университетите пък беше тотално неподготвен. Каза само, че започват и те присъствено, а останалото не го разбрах. Който си мисли, че там материалната база позволява дистанция, се лъже. Хигиената е като в училищата, а на места може и да е по- зле. В частните университети може и да са по- добре нещата, но пък повечето са държавни, с остаряла и недостатъчна материална база. Електоратът може и да се навие да носи маски, без да се травмира психически, но пък все ще се намери някой протестър на който това му нарушава правата и ще повлече останалите. Отделен въпрос е, че много от университетските преподавателите преподават в по няколко специалности, както и в по няколко университета. Освен това в университетите упражненията се водят на малки групи студенти,  но на лекции се събира целият поток. Затова не ми е ясно, в случай на заразЕн преподавател или студенти, как ще се определят контактните лица, как ще става карантинирането и ще има ли изобщо такова. Ама, според министъра, те нали почват чак през октомври, има време до тогава.

# 23 636
  • Немция
Разбирам , че присъственото обучение е риск, но представете си , че масова ваксина има след 1 година. Учениците през цялото това време ли ще седят вкъщи пред компютрите и ще учат дистанционно?
Значи спортове, танци, спортни лагери, барове, дискотеки, градски празници могат да вървят, но училището трябва да бъде затворено?

# 23 637
Маските (ако се носят правилно) са голяма мъка. На мен ми е трудно (възрастен Simple Smile ), та какво остава за децата.

# 23 638
  • sofia
Аз имам Собствено дете. Имам ли право на мнение, или понеже е различно от вашите, не е важно?! Или може само многодетни родители да вземат отношение по темата?

# 23 639
  • София
На мен всичко това с училището ми прилича на една документална поредица със заглавие "експедиция в неизвестното" Wink

Общи условия

Активация на акаунт