COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 931
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 23 595
Хора, дайте моля ви тоз Вълчев някъде да се чуе/прочете точно какво е казал. Хвърля тук само Вълчев това, Вълчев онова.

https://novini.bg/bylgariya/obrazovanie/614093?fbclid=IwAR3sI6If … Sa8QnnEmOkdQkkXYU

Благодаря, но не чета нищо съществено. Дежурните бла-бла, въобще не е казано ясно какви са конкретните планове.

# 23 596
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Голямо преиграване с това травмиране, филмиране и какво ли не с маски и дистанция. Не мислете, че децата са чак толкова крехки. По-скоро възрастните се вдетиняват и все не им е по сгодата, че трябва да си носят маските и да не се бутат един в друг. Децата са доста адаптивни, свикват с дистанция и маски, когато се налага. Възрастните са мрънкалата.

+1000

Децата се травмират много повече, докато се опитваме да ги предпазим от всякакви измислени "травми", защото така са изнежват и израстват тотално неподготвени за реалния свят. Чудя се дали тези, които твърдяха, че децата трябва да се пускат навън да градят имунитет, са същите, които сега искат да ги държат под стерилен емоционален похлупак?

Ако за вас реалният свят е да се будиш сутрин и да умираш от ужас дали днес ще се разболееш от корона или не, то наистина имате нужда от професионална помощ. Това не е нормално. Още по-малко нормално е да го проектирате върху децата и да измисляте тъпи оправдания от сорта на болднатото, просто защото вие  не сте способни да се справите с вашето емоционално състояние.

Че моето емоционално състояние си е ток и жица Grin Нито умирам от ужас, нито съм стресирана, нито по цял ден мисля, дали ще се разболея от корона... Май не са мои тея проекции Wink

Ти сигурно не си от тези, но може би пропусна култовата реплика "Как децата ще се будят всяка сутрин с мисълта за това дали те или учителят не са болни."

Хм, ми виж сега. Децата няма да се будят с такава мисъл. Това ще е реалността. Ще се будят с поредния обявил, че е болен. Само дето всички от випуска ще са контактни, не само конкретен клас. Това вече за семействата на всички от това училище ще носи по-различен смисъл.
Ако/когато обявят болен от съседен клас, но там пък е гаджето на приятелката на детето ми от друг клас, кой клас точно карантинират? И следва ли да уведомя аз в работата, е сме контактни, щото РЗИ едва ли знае кой с кого се е гаджосал на 15 септември.

# 23 597
Хм, ами аз като човек с повечко деца и видяла не едно и две чудеса на нашата образователна система, хич ми не е зор да ги "пускам", както някои се изразяват. Моите деца са вече големи и "социализация" в онзи му смисъл, който влагат "новобранките-майчета" на прохождащи в системата първолачета някак не ме влече много отдавна. Отдавна похлупакът от моите деца е вдигнат до степен и аз не знам какъв. Точно родното школо слага един чудесен похлупак, ама туй се вижда някъде накъмто (ох, как ме кефи тази думичка) Simple Smile финала. Хубаво е да се приспиваме с похлупаци, социализация и прочее, но далеч не важи за всички възрасти в школото. Едно е хлапе на 8 години, друго е 18-годишен ученик. Какъв похлупак, какви 5 лв. А осемнадесетгодишните са си ученици се още като стой , та гледай. Та в гимназия нямат отдавна похлупаци и всъщност истината е, че при една премерена изолация, която дори не е изолация, а ограничение на събирането на много хора на едно място, резултатност ще има. Дискотеките и затворените заведения са същото като събирането присъствено в училище на големи хора. 9, 10, 11, 12 клас са големи, възрастни хора, броят се като такива, не са малки деца. Дали ще са на дискотека или в училище като маса е същото. Не казвам да ходят на дискотека. Казвам, че като маса на едно място даже в училище са повече. При такава маса маска трудно би ги опазила, при часове наред престой, експозицията ще е хм, завидна.
Абсолютно! Правилно ти е сравнението.
Никаква разлика не се прави между възрастта на учениците.  В посочената възрастова група, учениците перфектно ще се справят с дистанционно обучение сами, без да ангажират родители, без да се налага да се излага на риск/немалък/ тяхното здраве, това на семействата им и на учителите. А в момента, когато заразата се овладее, веднага могат да се върнат в присъствена форма. Защо да се поемат излишни рискове в една неизвестна все още обстановка?

# 23 598
  • София
Децата с хронични проблеми ще учат вкъщи. „Деца, които имат компрометирана имунна система, ако е болно детето, си учи вкъщи, заедно с класа, като за това ще е нужна подкрепата на учителите. С промени в Закона тази форма ще стане много гъвкава и удобна за децата. Нека се прави разлика между дистанционно обучение и такова в електронна среда – в такава среда детето присъства в класната стая чрез електронно устройство”, обясни министърът. от ТУК
Това как точно ще го организират до 15 септември?

# 23 599
По повод интервюто с образователния министър, искам да попитам защо децата няма да носят ЛПС по време на учебните часове. Да не би тогава те да не дишат,да не говорят и да не са едно до друго (по дефиниция в тясно затворено пространство, наречено класна стая)? Очаква се, вероятно, че по време на час децата стоят мирно, не се закачат, не се бутат, не си шушукат и не говорят, освен с разрешение на учителя. Само че това е една идеална ситуация, която засега се случва само във въображението на някои отговорни фактори, а реалността е съвсем друга. Който не вярва, да пита детето си- ученик. Да носят маска или шлем продължително време е неудобно и неприятно, но нали трябва все пак да ги пазим по някакъв начин, за да продължат да учат присъствено. Аз такъв начин не виждам. Освен това по- добре отсега да забравим, че децата задължително ще носят маски в междучасията при условие, че това е единственото време, в което ще им е разрешено да се хранят. От това следва, че в училище на практика няма да има ЛПС и ще караме на принципа "да почнем, пък ще видим". Ама вие бъдете спокойни, ситуацията е под контрол - утре бройките ще паднат още 😁.
       По повод на прословутото "превключване" се зачудих и още нещо. Досега винаги сме се питали какво се случва с по-възрастните учители и тези, които имат заболявания. А дали някой е помислил какво ще правят младите учителки- майки на малки дечица, ако затворят групата в ДГ или класът на детето в началното училище превключи на ДО, което се очаква, че ще стане рано или късно.  Доста заместници ще трябва да осигурят, за да запълват дупките, а от къде ще ги вземат не е ясно.

# 23 600
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Голямо преиграване с това травмиране, филмиране и какво ли не с маски и дистанция. Не мислете, че децата са чак толкова крехки. По-скоро възрастните се вдетиняват и все не им е по сгодата, че трябва да си носят маските и да не се бутат един в друг. Децата са доста адаптивни, свикват с дистанция и маски, когато се налага. Възрастните са мрънкалата.

+1000

Децата се травмират много повече, докато се опитваме да ги предпазим от всякакви измислени "травми", защото така са изнежват и израстват тотално неподготвени за реалния свят. Чудя се дали тези, които твърдяха, че децата трябва да се пускат навън да градят имунитет, са същите, които сега искат да ги държат под стерилен емоционален похлупак?

Ако за вас реалният свят е да се будиш сутрин и да умираш от ужас дали днес ще се разболееш от корона или не, то наистина имате нужда от професионална помощ. Това не е нормално. Още по-малко нормално е да го проектирате върху децата и да измисляте тъпи оправдания от сорта на болднатото, просто защото вие  не сте способни да се справите с вашето емоционално състояние.

Че моето емоционално състояние си е ток и жица Grin Нито умирам от ужас, нито съм стресирана, нито по цял ден мисля, дали ще се разболея от корона... Май не са мои тея проекции Wink

Ти сигурно не си от тези, но може би пропусна култовата реплика "Как децата ще се будят всяка сутрин с мисълта за това дали те или учителят не са болни."

Хм, ми виж сега. Децата няма да се будят с такава мисъл. Това ще е реалността. Ще се будят с поредния обявил, че е болен....
От 01.06.2020г всяка сутрин (детска градина) се будим с цели три мисли и реалности:
1. Какво да закусваме
2. Коя рокля да сложим
3. Коя шапка да сложим

Като се замисля и преди това с тези мисли ни стартираше денят...

# 23 601
Не само това. Един учител, който е на 45 примерно, има деца, които също са ученици. Какво се случва, когато децата на учителя се разболеят/или са контактни. Ако учителя е болен/контактен, неговите деца дали биха били спрени от училище и техния клас ще ли бъде карантиниран, в съвсем различно училище. Аз предвиждам тотален хаос и няма да се знае вече кой кога къде и карантинирането на един конкретен клас няма да доведе но нищо съществено.
Въобще, манджа с грозде е 15 септември присъствено.

# 23 602
  • Варна и...духом на Босфора
Моля за помощ!
От Варна съм трябва да пътувам за Германия,но теста трябва да е направен тук,в България,Варна,за да не карам карантина там,изчаквайки резултата.
Сертифицирана лаборатория за Германия  била само тази на Света Марина,
Но РЗИ-Варна ми дава и други лаборатории.
Моля,къде в сайта на Външно министерство да прочета кои са сертифицирани лаборатории?

# 23 603
  • София
Именно, на практика няма да има никакви мерки, никакво ползване на ЛПС от децата, а подозирам, че и учителите много бързо ще забравят за ЛПс. В най-добрия случай някоя я сложи шлем, я не. Дори мога да дам и аргументите за това всички да забравят за всичко - "не мога така да работя". За децата е дори по-лесно в час да са с маски, а в междучасието без, защото тогава ще търчат насам-натам, ще ходят до тоалетната, ще ядат (а те основно ядат през междучасията). Никой нищо няма да спазва по същия начин, както и сега почти никой нищо не спазва - такава е нагласата на населението, такава ще е нагласата и на децата и всички в училище. Така че отсега е ясно, че всичко ще си е по старому, само пушилка вдигат с това "ще има план, всяко училище ще направи организация...".

# 23 604
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

+1000

Крайности всякакви, филмирани хора много, кой от вируса, кой от мерките. Реалността в момента е, че има някакъв вирус, поради който се налага спазването на минимални хигиенни навици, за да отмине по-леко цялата работа. Не виждам нищо стресиращо. Прекаленото филмиране и набиване на паника не е здравословно, нито заравянето на главата в пясъка и играенето на пиески пред децата, все едно сме Роберто Бенини в Животът е прекрасен и някой ни е затворил в Аушвиц. Ми не знам, аз не се чувствам в Аушвиц и не виждам каква е тая драма и тоя стрес, които се опитваме да избегнем.

# 23 605
Моля за помощ!
От Варна съм трябва да пътувам за Германия,но теста трябва да е направен тук,в България,Варна,за да не карам карантина там,изчаквайки резултата.
Сертифицирана лаборатория за Германия  била само тази на Света Марина,
Моля,къде в сайта на Външно министерство да прочета кои са сертифицирани лаборатории?

Трябва просто да е PCR тест на немски или английски и да е не по-стар от 48 часа. Нищо за сертифицирани лаборатории не пише.

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Tests.html

Трябва също при пристигане да попълните формуляр и да покажете теста. Могат да поискат след 5-7 дни да го повторите.

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-re … Auut-g0Mp0BFwJLgY

Формулярът на различни езици.
https://www.rki.de/DE/Content/Infekt/IGV/Aussteigerkarte_Tab.html

# 23 606
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

+1000

Ако за вас реалният свят е да се будиш сутрин и да умираш от ужас дали днес ще се разболееш от корона или не, то наистина имате нужда от професионална помощ. Това не е нормално. Още по-малко нормално е да го проектирате върху децата и да измисляте тъпи оправдания от сорта на болднатото, просто защото вие  не сте способни да се справите с вашето емоционално състояние.

Крайности всякакви, филмирани хора много, кой от вируса, кой от мерките. Реалността в момента е, че има някакъв вирус, поради който се налага спазването на минимални хигиенни навици, за да отмине по-леко цялата работа. Не виждам нищо стресиращо. Прекаленото филмиране и набиване на паника не е здравословно, нито заравянето на главата в пясъка и играенето на пиески пред децата, все едно сме Роберто Бенини в Животът е прекрасен и някой ни е затворил в Аушвиц. Ми не знам, аз не се чувствам в Аушвиц и не виждам каква е тая драма и тоя стрес, които се опитваме да избегнем.

Една дребна подробност само. Налага се спазване не на минимални хигиенни навици, а на повечко от минималните. Като знаем, че голяма част не спазват и минималните, се налага и лекинко дистанция. 30 деца в една стая часове наред е нулева дистанция, там и максималните хигиенни навици не биха помогнали. Та те си дишат въздуха уста в уста, буквално. Дали са си измили ръцете на излизане от тях (защото от там насетне вече няма къде да ги мият на половин час примерно) вече няма никакво значение. Още с качване в ГТ. Освен и ръкавици да носят, но знаем, че няма да носят. Финансовата тежест от постоянно закупуване на маски и дезинфектанти може да се окаже по-голяма от закупуването на един евтин лаптоп за ДО. Казано простичко, това, че си се изкъпал и си си  измил ръцете във вас няма да ти помогне по абсолютно  никакъв начин, ако до теб, в продължение на часове седи и диша заразен.

# 23 607
Моля за помощ!
Сертифицирана лаборатория за Германия  била само тази на Света Марина,

Ситилаб точно на адвокатската градинка. Отивате в 8:00 вече има хора, нареждат се, попълвате формуляр. Плащате взимат ви проба, към 17:00 резултатът е готов. За ПиСиАр иде реч. Ще ви трябва обаче бланка на езика с мокър печат, не знам дали е нещо специфично за Германия, за Австрия щерка ми я намери в нета.
 Та отново ще трябва да отидете до лабораторията за тази Ланка попълнена и с печат...и това е.

# 23 608
При 30 деца без дистанция в една стая 6 часа, дори да се къпеш всяко междучасие с дезинфектант, смисъл няма.

# 23 609
При 30 деца без дистанция в една стая 6 часа дори да се къпеш всяко междучасие с дезинфектант смисъл няма.

И 15 да са, както и това прокарваха, пак няма. Експозицията пак е достатъчно висока.

Общи условия

Активация на акаунт