COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 540
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 23 655
Проблемите на присъственото обучение тук сме го обсъждали много пъти, и статии бяха поместени с изследвания на немски специалисти - колко минути са достатъчни за заразяване на въздуха. Основният проблем е - затвореното помещение с неголям обем с много хора средно около 30. Носенето на маски качествени от всички и правилно поставени би намалило в някаква степен риска, но няма да го отмени, това е всеки ден. Това не са 1-2 часа - това е цял ден - от излизането от вкъщи и качването в ГТ,  през учебния ден - 6-7-8 уч. часа + междучасия, и обратно пътуване до дома. През този период едва ли всички ще изпълняват мерките стриктно, още повече че  към момента маските в у-ще не са задължителни.  Ако има болно дете/ца/, и/или са безсимтомни още по-зле, тогава часове наред общуване и дишане на общ въздух, до какво би довело.... Може да има и заразен учител. Учениците и учителите имат други контакти, където могат да се заразят и внесат заразата в у-ше.
Дори да спазват хигиена на ръцете, която няма да е лесна с 1/2/ мивки в тоалета на етажа, въздухът е общ, дистанцията/ тя е и ограничена/ не е достатъчна.
За разделяне на класовете на по-малки групи няма да има пари, а и това не би изкоренило проблема.

Има хиляди начини да се изработят модели.
Като сега с училището. Никой не казва да не учат. Ама цяло лято да ми дремят и да се говори само за сезон, море и Гърция, пък на 15 септември да ги намятаме учениците като агнета в стаите не се връзва с това как се учим да живеем с ковид. Не стават нещата само с миене на ръцете.
Иска се реорганизация, иска се малко да си напънеш мозъка и да разпределиш ресурса поне веднъж правилно, без да си прибираш половината за теб.
От март месец до сега време имат без локдауни да предложат варианти. Те не предлагат нищо към момента.
Експеримент показва кои помещения са опасни
https://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2 … tbaavRJtzTm1kN9kE

Скрит текст:
Цитат
След направените експерименти учените установили следното: в офис от около 20 кв.м. с височина на помещението 3 метра и при наличие на вентилация, която подменя въздуха два пъти на час, е безопасно да се престоява не повече от 80 минути, ако в него работят двама души, единият от които заразен. Защото след 80-тата минута радикално се увеличава рискът човек да поеме онова критично ниво на заразени аерозоли, което би го разболяло. В помещение от 100 кв. м. десет души биха могли да пребивават безопасно в продължение от 3 часа, без да рискуват да се заразят. Неслучайно водещият вирусолог в Германия Кристиан Дростен на няколко пъти подчерта колко важно е да се проветрява въздухът в затворени помещения. Това, според него, е дори по-важно от бърсането на повърхности с дезинфектант.
ФАЦ коментира този резултат на фона на вероятността от началото на новата учебна година децата да седят по 25 до до 30 души в клас и цитира инж. Мартин Кригел – ръководител на изследването от ТУ в Берлин, който казва: „Само след две минути подобна класна стая ще е пълна със заразни аерозоли". Той апелира към училищата да премислят своите концепции за началото на новата учебна година.

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 13:58 от Hgirl

# 23 656
Aко се проветрява редовно ще е по-добре, но зимата не е много ясно как ще става. Сега лятото е много по-лесно в това отношение и пак има случаи със затворени училища. Да се инвестира в климатизация ще е скъпо и с неясна ефикасност.

# 23 657
  • София
Децата ще тръгнат, ще тръгнат и сополите, кашлиците.. в класа обаче няма да има заразени, а личните лекари нямат направление за изследване. Мисля, че тогава хората по-реалистично ще погледнат на  епидемията. Нали знаете ... докато не ни бръкнат в джоба!
Ако, някое дете е доказано с Ковид, тогава вече може би по някое време, но още няма пари, държавата ще плаща тестовете.

# 23 658
Kaкто знаем от опит тръгнат ли сополите на децата неминуемо боледуват и родителите.

# 23 659
Не е само новостта на вируса проблемът, а че три месеца се проспа това време за правене на сценарии как да се организира обучението. Хората са си говорили за едни пари за компютри, обучения и допълнително заплащане и колективен трудов договор - това са свършили. При това най-офи;циално го обявиха днес и преди седмица-две от синдиката. И казаха как всяко училище ще решава самостоятелно, а отгоре ще му дадат някакви насоки.
Експедиция в неизвестното с токчета и един сандвич в чантата.
Чак толкова не е, все пак има опит с детските градини, имаше не един и два случая със зараза.
Аз друго се сетих, нали се говореше за озонатори, генератори на озон, даже и родно производство. Това мисля, би могло да реши в голяма степен казуса.

# 23 660
https://www.kvorum-silistra.info/news/17999

Обобщена информация за Силистра от РЗИ.
Засега успешно са се устремили към стотния заразен.

# 23 661
Аз друго се сетих, нали се говореше за озонатори, генератори на озон, даже и родно производство. Това мисля, би могло да реши в голяма степен казуса.
Лампи с озон не са разрешени в Европа, и крият големи рискове, остава УВЦ без озон като вариант, но не може да се ползва докато има хора в помещението.
Сигурна съм, че няма да има в училищата, просто си говорят за замазване на очи.

# 23 662
Лампи с озон не са разрешени в Европа, и крият големи рискове, остава УВЦ без озон като вариант, но не може да се ползва докато има хора в помещението.
Сигурна съм, че няма да има в училищата, просто си говорят за замазване на очи.
Озонаторите не са лампи.

# 23 663
  • Там,където се събуждам щастлива.
За Швеция знам, че по принцип децата имат таблети от училището, няма връзка с КОВИД, но за другите държави как е?
Защото наистина е затрудняващо да се осигури за всяко дете персонално устройство, поне за голяма част от родителите. Не говоря за цигани.
Тук в Ирландия още преди 10-на година някои от средните училища започнаха да преминават към обучение през онлайн платформа. На практика учебници няма, всичко е в айпад, който родителите купуват и който се ползва докато ученикът завърши. Дъщеря ми учи в такова училище. Като цяло никога не съм одобрявала напълно този вид обучение, но не мога да отрека, че се оказа много удобно и подходящо за ДО.

Същото е и в нашето училище в Нидерландия. Това ни спаси през март.

Днес е първият учебен ден, но без ученици. Ще правим разместване на чинове, за да създадем пространство.

В Германия правеха тестове (даже бяха писали “Моля, да се тествате”) на няколко места покрай магистралата. Бях в един огромен комплекс с басейни. Всички дори в басейна бяха на 1.5 метра. Хигиена до небето. Носеха маски дори в коридора на хотела. Все едно бях на друга планета.

# 23 664
  • В заешката дупка
По-големите ученици (над 12г) в Исландия също имат таблети. Моите деца при първата вълна в Исландия ходеха на училище по съкратена програма  за по няколко часа всеки ден и си довършваха нещата у дома. Малкият с учебник и работна тетрадка, големият - на таблет чрез Гугъл класруум.

# 23 665
https://www.24chasa.bg/novini/article/8916510

За ситуацията в Брюксел, маските и глобите

# 23 666
И аз се надявах да преструктурират учебният процес, така че децата да стоят в училище по- малко време. Да се довършват повече неща у дома. Да има предмети, като рисуване, които да са дистанционно.  А те, нищо по- различно. Както някой беше писал, ако ще да се къпеш в дезинфектант, като ще си в затворена стая, кел файда.

# 23 667

Озонаторите не са лампи.
При увц лампи, които излъчват в определен диапазон се произвежда озон.
Озонаторите, за които говориш на какъв принцип го произвежда?

Но фактически не трябва да се диша озон, т.е. няма значение как е произведен.

# 23 668
И аз се надявах да преструктурират учебният процес, така че децата да стоят в училище по- малко време. Да се довършват повече неща у дома. Да има предмети, като рисуване, които да са дистанционно.  А те, нищо по- различно. Както някой беше писал, ако ще да се къпеш в дезинфектант, като ще си в затворена стая, кел файда.

Разбира се, че е така. Вирусът основно се вдишва като аерозол от въздуха. Нали писаха, че чрез повърхност по-трудно става заразяването.

# 23 669
  • София
https://www.24chasa.bg/novini/article/8916510

За ситуацията в Брюксел, маските и глобите
Ето тази цифричка ( дето съм я заградил червено ) вероятно обяснява много неща в Белгия :

... и мерките, и глобите, и съзнателността на гражданите, и ...
( означава смъртност на 1 млн. от населението )

Общи условия

Активация на акаунт