COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 053
  • 29 195
  •   2
Отговори
# 24 105
България е на челните места по смъртност; защото масово младите са навън. Престанете с тези драми, този вирус не е от Август месец. Дори Ирлания, която е със значително младо население,има повече смъртни случаи от Ковид на милион жители. Погледнете в пика на епидемията в някой европейски страни и ще видите цифри, които са десет пъти по-високи и после пишете за челните места пак. Не ми се смята сега, но ще дам няколко примера:

Испания

Пик на смъртност за ден - 20.55/1м
Пик на смъртност за седмица - 124,75/1м

Великобритания

Пик на смъртност за ден - 17,16/1м
Пик на смъртност за седмица - 91,77/1м

Италия

Пик на смъртност за ден - 15,23/1м
Пик на смъртност за седмица - 87,95/1м

Германия

Пик на смъртност за ден - 3,97/1м
Пик на смъртност за седмица - 19,32/1м

Да напомня,че Германия е една от страните с най-ниска смъртност от Ковид!

България

Пик на смъртност за ден - 2,30/1м
Пик на смъртност за седмица - 8,50/1м

# 24 106
Съществуват антитела, които пазят от повторна зараза с коронавирус
Трима души от екипажа на риболовен кораб от Сиатъл, които са имали антитела, способни да неутрализират новия коронавирус, не са били инфектирани повторно от Ковид-19, заразил повечето от хората на борда на плавателния съд, пише Франс прес.

Въпросните лица са изследвани от учени от университета във Вашингтон и от онкологичния център"Хътчинсън" в Сиатъл.
"Наличието на неутрализиращи антитела в организмите на тримата пациенти от прекарана предишна инфекция в значителна степен се свързва с тяхната устойчивост срещу повторно заразяване", пишат учените в сайта Medrxiv.
Това е първата публикация, която прави връзка между неутрализиращите антитела и риска от повторно заразяване.
  Тествани са 120 души от 122-ма, преди да се качат на борда на риболовния кораб през месец май. При тях е трябвало е да бъде установен както активният вирус с вирусологичен тест, така и антитела в кръвта /чрез серологичен тест/, свидетелстващ за предишна инфекция.
Никой тогава не дал положителна проба за Ковид-19. Но шестима били заразени преди това и били изработили антитела срещу коронавируса.
При завръщането на кораба 85,2 процента от членовете на екипажа били заразени с Ковид-19. Сред тях фигурирали и трима от моряците с антитела при отпътуването. Тези, които устояли на вируса, имали доказани неутрализиращи антитела в кръвта. А що се касае до другите тримата заразени с антитела, явно първата им инфекция е била слаба и без симптоми. Тяхното производство на антитела в случая е било незначително.
Учените стигнали до извода, че хората могат лесно да се заразят повторно с Ковид-19. Но това едва ли ще се случи, ако са изработили в организма си неутрализиращи антитела.

# 24 107
Високата смъртност в България се дължи най-вече на диетата. Традиционно е пълна с въглехидрати и захари. Отделно обездвижването в последните години добавя допълнително натоварване.
Народ, който закусва със баница/мекици/бухти, обядва с боб/леща/мусака и вечеря с картофи/бобови и всичко това подправено с много хляб.
Не казвам, че е масово, нито пък че много хора го правят по точно този начин. Но затлъстяването сред населението е със страшни размери. Тук се намесват и цигарите и алкохола, които също водят до затлъстяване в даден момент.
Като сложим и социално-икономическият фактор(изброените храни са наяждащи, хранителни и евтини) и влиянието на обществото ("Мале, колко си напълняла, трябва да започнеш диета", която диета най-често води до влошаване на положението) то стигаме до причините смъртността да е висока в България.
Затлъстяването води със себе си метаболитен синдром, диабет, високо кръвно, сърдечни проблеми, запушване на артерии и съдове, затлъстяване на вътрешните органи, висок холестерол.
По същият начин социума влошава положението със злоупотребата с алкохол
(Какъв мъж си, ако не пиеш? Пийни да се отпуснеш, пийни да ти мине).
Единствено за цигарите повечето хора разсъждават правилно, че са вредни, но това не помага, когато вече си пристрастен. Повечето хора са на принципа "И без това ще се мре, има ли значение от какво", но без да се замислят, че живота така се скъсява и качеството му е ужасно.

# 24 108
Високата смъртност в България се дължи най-вече на диетата. Традиционно е пълна с въглехидрати и захари. Отделно обездвижването в последните години добавя допълнително натоварване.
Народ, който закусва със баница/мекици/бухти, обядва с боб/леща/мусака и вечеря с картофи/бобови и всичко това подправено с много хляб.
Не казвам, че е масово, нито пък че много хора го правят по точно този начин. Но затлъстяването сред населението е със страшни размери. Тук се намесват и цигарите и алкохола, които също водят до затлъстяване в даден момент.
Като сложим и социално-икономическият фактор(изброените храни са наяждащи, хранителни и евтини) и влиянието на обществото ("Мале, колко си напълняла, трябва да започнеш диета", която диета най-често води до влошаване на положението) то стигаме до причините смъртността да е висока в България.
Затлъстяването води със себе си метаболитен синдром, диабет, високо кръвно, сърдечни проблеми, запушване на артерии и съдове, затлъстяване на вътрешните органи, висок холестерол.
По същият начин социума влошава положението със злоупотребата с алкохол
(Какъв мъж си, ако не пиеш? Пийни да се отпуснеш, пийни да ти мине).
Единствено за цигарите повечето хора разсъждават правилно, че са вредни, но това не помага, когато вече си пристрастен. Повечето хора са на принципа "И без това ще се мре, има ли значение от какво", но без да се замислят, че живота така се скъсява и качеството му е ужасно.
Високата смъртност се дължи на стрес, защото в България се живее трудно, стресово. За обездвижването сте права, но това е от развитието. Другото не е вярно, защото векове сме живели така. С мекици, баници, вино и ракия. И хляб, много хляб. За съжаление, българската пщеница се изнася и се внася боклук, който и за животни не е добре. Но никой (все още, за съжаление) отвън не може да яде прясно откъснати български зеленчуци.

# 24 109
Съгласна съм за стреса. Но за това, че преди не е имало проблеми от диетата, не съм съгласна.
Просто не сме знаели тогава какво е.
Има доста картини от предишни времена, има разкази, всичко. И факта, че преди са си отивали на по 40-50 също е показателен.
За зеленчуците, да, имаме ги. Но не се набляга толкова на тях, поне не и масово.
Зеленчуците са за салата към ракията, не са основно ядене.

# 24 110
Определено не сме от най-тлъстите. В Америка се хранят с много по вредна храна. Да не говорим каква голяма част от населението там е наркозависима. За съжаление тази тенденция се наблюдава и в големите градове на Европа. Та далеч не смятам, че причината е храната. Имаме ниска раждаемост като цяло и едно два милиона човека, които са в чужбина.

# 24 111
  • Там,където се събуждам щастлива.
Ние почнахме днес и работих от 8.30 до 16.30. Всички деца бяха на училище. Въобще и нямаме родители, които да не искат да пускат децата. Часовете са си почти като преди с изключение на дезинфекция (в началото на всеки час, аз минах чиновете в края), мощна вентилация (зимата ще навличам жилетките) и маршрут на минаване. Също стоя много повече отпред, което въобще не ми е в системата и се чудя как ще свикна.

Един колега с белодробни проблеми прави преговори как ще преподава онлайн. Аз бях по време на неговия час с децата. Наблюдавах ги колко серизно следят инструкции...Ами...Още повече се моля да не сме принудени да работим така..Загуба на време е на тази възраст.
.Съмнявам се директора да се съгласи на такъв вариант, защото трябва да плащат две заплати за едно и също време.
За момента няма план Б.
Калинка, колко са децата в клас и каква дистанция има между тях? Нещо не разбрах за колегата ти - идеята е той да преподава он-лайн, а ти да си с децата в стаята ли?

Класовете ми са между 23 и 32 деца. Повечето са около 30. Между тях няма дистанция. Трябва да спазват дистанция към мен и аз към тях. Ако не са 30-32 оставям първите чинове празни. Ако няма възможност ни задължават да не излизаме извън стикерите около бюрото. Последното ми е много трудно, защото аз стоя много права и обичам да се движа.

Децата имат в програмата за деня час по музика. Колегата е рисков и съответно дава онлайн урока. Учениците нямат право да са сами (винаги е било така ) в класна стая, за да не смущават часовете в съседните стаи. Ако им кажеш да мълчат и да работят: няма да го направят. В голямото помещение за сядаме по време на междучасие не е тихо и непрекъснато се върви, говори и т.н. Друго помещение нямаме. И затова трябва сега да има някой друг от нас да е при тях. На година даваме 10 такива часове, когато някой е болен. Още през април се изчерпват наличните колеги и часове. Ако някой поеме всичките часове на този колега за надзор, а той да си води часовете онлайн, не можем да поемем никакви други часове още през февруари. Не виждам как директора ще плаща 2 заплати, за да поеме някой неговите часове.. Интересно е какво ще измислят.

Ученици ми казаха, че утре имат свободни часове, което означава, че на четвъртия ден някой не е на работа. Всеки с болки в гърлото или друго нещо трябва да си остане вкъщи. Аз почнах с дозите джинджифил, защото гърлото ми е било винаги слабо място. Днес след говорене 8 часа, веднага чувствам по-различно гърло. Не искам да мисля за зимата.

# 24 112
PURE е българка и отдавна живее в Швеция.Мисля,че може идеално да прецени кой,колко и защо пие алкохол.
Тук наистина много се пуши,но мисля,че не това е причината за краткият живот на нацията.По-скоро съм съгласна за стреса и лошата храна.И да,българинът цял живот е ял здраво тестени изделия,бобови,месо,а до преди 20год. нямаше толкова болни и затлъстели хора като в днешно време.Доцент ендокринолог каза,че след началото на демокрацията са започнали главоломно да нарастват случаите на деца с диабет тип 1.По тошово време били изключение.С навлизането на боклучавата храна в лъскави опаковки,нараствали случаите.Сега се борим уж,но няма да се върнат нещата назад.Аз също се учудвам за пушачите,защото и испанците пушат,пият и имат много зависими,но здравеопазването им е достъпно и качествено.

# 24 113
Различните епидемии в различните държави се развиват по различен начин. В Швеция нямаше експлозивно развитие както в Италия и Испания и те имат много по-малък пик от тях, но това не им попречи бавно и полека, влачейките се месеци наред в едно безкрайно плато накрая да ги достигнат по абсолютен брой починали от ковид на милион. Радвам се, че в крайна сметка промениха стратегията и нещата там се подобриха драматично.

Но каквото е било март/април било, не разбирам как ситуацията от тогава може да служи за утеха или оправдание за това, че в момента сме по-зле от всички тези държави, които бяха много зле, но се поправиха. А ние, които бяхме за пример в момента заехме челните места в черните статистики и то в разгара на лятото.

# 24 114
  • Там,където се събуждам щастлива.
Стрес, несигурност, пушене и ядене на много некачествена храна е причината за високата смъртност. Половинката ми е диабетик и в България миналия месец не изяде нищо сладко, но не се отърва от обривите, които получава, когато му се повишава захарта. За мен е сигнал, че яко се бута захар във всички други продукти.

В добавка нямаме здравна култура. Много хора дори и да имат възможност не отиват на лекар. Чакат до момента, когато вече няма как да се справят сами. Масово се залага на билки (не отричам, че помагат в някои случаи) или “ На Пенка й помага това лекарство, да взема и аз да го пия.”

# 24 115
Различните епидемии в различните държави се развиват по различен начин. В Швеция нямаше експлозивно развитие както в Италия и Испания и те имат много по-малък пик от тях, но това не им попречи бавно и полека, влачейките се месеци наред в едно безкрайно плато накрая да ги достигнат по абсолютен брой починали от ковид на милион. Радвам се, че в крайна сметка промениха стратегията и нещата там се подобриха драматично.

Но каквото е било март/април било, не разбирам как ситуацията от тогава може да служи за утеха или оправдание за това, че в момента сме по-зле от всички тези държави, които бяха много зле, но се поправиха. А ние, които бяхме за пример в момента заехме челните места в черните статистики и то в разгара на лятото.

Нашите управляващи нямат никакъв авторитет, никой не им вярва за нищо. Това първо. И, второ, нищо не се опитват да правят по корона въпроса.

# 24 116
Лили специално ще ти направя скрийн на коментара и ще ти го пусна пак след месец. Причината да сме на челните места в Европа е защото там сега се вдигат цифрите, просто удари Балканите първо, логично е да сме първи. В началото на епидемията в Европа, Италия беше първа, а в последствие отиде по надолу в класацията. Те САЩ нали се оправиха, а гледайте какво стана. Съжалявам, че ще го кажа, но според мен Европа си я удря втора вълна. Интересно ми е Швеция, толкова ги плюхте, да видим сега дали Стокхолм, който е един от най-населените места там и беше най-засегнат ще има втора вълна. За сега гледам Испания и къде има Ковид и определено не е на същите места.

# 24 117
КолорИндекс, бъркаш човека. В България си живея, знам какво е да си откъснеш от градината пресен домат(макар и градината да е на баба ми), знам и как да оползотворя всеки зеленчук.
Това, че аз и ти, и още около 30% го можем и знаем, не значи че за останалите 70% зеленчуците не са "за салата", набързо купени от Била/Фантастико, за да допълни каквото друго е купено за вечеря.
И да, войната е нещо ужасно, което скапва хората и психически и физически. Също толкова зле се отразява и работата в мините(доста хора са работили там през комунизма) и един куп други неща.
В случая говоря за разкази и картини от времето преди 1921. Говоря за времето, когато всички са ядяли, каквото е имало в градината, плюс животните, които са гледали. Не мисля, че диетата е била по-различна тогава, отново се е залагало много на картофи, бобови, хляб.

Калинка, страшно е колко много въглехидрати се добавят във всичко. Когато трябва да спазваш диета е направо ад.

# 24 118
Госпожо, бил съм в Швеция, и живея в България. Не ми обяснявайте кое какво е, и какво се пие в България. Ако може. Нали, малко по-така. На швеците е наложено да не пият алкохол, защото ще пукнат. В България се прави много по-читав алкохол във всяка къща, отколкото в Швеция, защото ние имаме слънце, а то дава плодове, в които има захар и тя е естествен източник на ферментация за етанол. В Швеция такова няма, а и липсата на слънце води до депресия и самоубийства, както във Финландия. Отделно шведската система е родила изроди като бившия съпруг на племенницата ми, и които като пиявици се впиват в богата социална система. Да не отварям дума. Ние сме биковито племе, и това е защото живеем така, а не като в Швеция. Затова имаме десетки пъти по-малко починали от ковид, да не мислите, че е от друго? Ядем и пием много по-качествени неща, имаме по-чист климат, води и въздух.

Дали??? Тогава защо ли общата смъртност в България е толкова висока!?

България - население 6,9 млн. души, починали през 2019 год - 108 083 души
Швеция - население 10,3 млн. души, починали през 2019 год - 88 766

Над 3 млн. повече население в Швеция, но точно 20 000 смъртни случаи по-малко от България.

https://www.nsi.bg/bg/content/3006/%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B … D0%BF%D0%BE%D0%BB
https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna … e/doda-i-sverige/

Tова с депресията и самоубийставата в Скандинавието е мит! Не виждам голяма разлика по брой самоубийства в Германия, Швеция и България.
https://www.vesti.bg/bulgaria/evrostat-razbi-mita-za-samoubijstv … bylgariia-6069277

Колкото до чистия климат, води и въздух в България - това не е вярно! Категорично!
Най-чист е въздухът, под пределните норми на СЗО в следните европейски страни - Исландия, Швеция, Финландия,  Естония, Норвегия, Португалия и Ирландия.

България е четвърта, ама в обратен ред с най-замърсен въздух след Босна, Македония и Косово.

http://www.infostock.bg/infostock/control/world/news/92669-kade- … -i-kade-najmrasen

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 01:39 от Анонимен

# 24 119
  • Немция
Ето докъде води масовото заразяване с ковид, каквото беше в началото на епидемията в Швеция.
Отбелязана е рекордна смъртност през последните 6 месеца, за последните 150 години!
Повече починали от първата половина през 2021 е имало през 1869, с много жертви от глад.

https://www.deutschlandfunk.de/newsblog-zum-coronavirus-schweden … article_id=472514

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 00:38 от Бибит

Общи условия

Активация на акаунт