COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 388 933
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 24 210
80% спад на чуждестранните туристи и чартърите. Не знам дали разбираш, че това няма как да бъде компенсирано от това, че майка ти е на морето.
Иначе според някакъв умник там от някаква туристическа камара просто трябвало да се рекламираме повече като "сигурна дестинация". Не да станем такава, а да се рекламираме. Joy
Това че един куп държави, от които чакахме туристи ни наложиха карантина явно е просто малка подробност.

# 24 211
  • София
Една държава не се управлява лесно, ако хората имат право на избор дали да правят нещо или да не го правят. Затова и избор между присъствено и дистанционно е неудачен.

Има огромна разлика между това да имаш избор да не правиш нещо и това да имаш избор между две алтернативи.

# 24 212
Кунчев още повече засили подозренията, че РЗИ няма да се занимава с тестване на заразени ученици (както и предполагах). Имало възможност от личния лекар да се иска тест .... а детето ако е болно дали пък няма да зарази този лекар и други докато го разкарват по болници? Дали му е известно, че по последни научни данни децата пренасят между 10 и 100 пъти повече вирусен товар в гърлата си и/или пък смята, че техните вируси "не хапят"? Имам усещането, че РЗИ казват "пас" и оставят училищата и родителите да се оправят както намерят за добре, честно казано не очаквам сезонът да стартира успешно и споделям притесненията.

Аз вече се уморих да повтарям, че едно дете няма да боледува в изолирана среда, а неизбежно ще пренесе заразата у дома при близките си.

Именно хилядите неуредици във връзка със започващата учебна година не вдъхват никакво успокоение, а напротив. Кой ще тества, кога, защо? Нима ще се очаква от нас през седмица-две-три, при обичайните неразположения за сезона, да плащаме по сто лева за ПСР, за да сме сигурни детето ни заразно ли е и в крайна сметка от какво е болно?

Всичко отива на естествен подбор, което е много тъжно...

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 14:09 от utro77

# 24 213
  • София
https://www.24chasa.bg/novini/article/8925539

В България не се заразяваме, но заразяваме чужденците. Хмм.

# 24 214
Нямам идея дали туристическия сезон е провален или не, но вчера ми се наложи да звъня на 18 места, (сега ги преброих в телефона), докато намеря и резервирам седмица почивка, от 31.08 до 07.09.Може би са фактор и почивните дни около 06.09, не знам....но на юг от Бургас трудно се намират добри места.

Предполагам, че у нас просто заразените нямат симптоми и не се тестват.....   Smiley
А завръщащите се туристи от Бг задължително ги тестват.

# 24 215
  • Сф
За хората които се тестват заради  някакви си изисквания. Какъв е смисълът да си правиш PSR тест след като шанса от излизането  от лабораторията да се заразиш тепърва е същия като преди теста. Това е рекет. И то доста солиден.
Точно така.Вече е и бизнес.На който му трябва тест, си го набавя. Добри сме!

# 24 216
  • София
Скрит текст:
Нямам идея дали туристическия сезон е провален или не, но вчера ми се наложи да звъня на 18 места, (сега ги преброих в телефона), докато намеря и резервирам седмица почивка, от 31.08 до 07.09.Може би са фактор и почивните дни около 06.09, не знам....но на юг от Бургас трудно се намират добри места.

Предполагам, че у нас просто заразените нямат симптоми и не се тестват.....   Smiley
А завръщащите се туристи от Бг задължително ги тестват.

Възможно е. Тия дни нищихме статистиката, но ето това за мен е показател, че ниските бройки не са, защото заразата е затихнала.

Едит: Ако в Германия за една седмица са се върнали 322 заразени, колкото ние отчитаме за два дни и то в цяла България, не само по черноморието... в задачката се пита, колко се тества и колко от болните се хващат?

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 14:03 от Лъвица

# 24 217

Предполагам, повечето на лечение в болница, са на тоя "хал".Нямат нужда от болнично лечение, ама без тях ковид-отделенията ще си седят празни.....А празното отделение не носи пари.Нито по 1000 лв/месец, за работа на първа линия с вируса.
Гледайки и възрастта на починалите, логично защо има и леко нарастване.

Не съм съгласна. Ще дам за пример случай в Гърция по време на ИП. Мъж на 35 г. без никакви други заболявания. С пол. ПСР тест и под карантина с цялото семейство. В продължение на 20 дни е бил с лека температура ( очевидно без нужда от болнично лечение).  Една вечер температурата се повишава на 40градуса и е приет по спешност в болница. На другия ден вече е мъртъв. 
Та как точно предлагаш да се прецени кой и кога има нужда от болнично лечение при положение че когато започне сериозно влошаване често се оказва че е прекалено късно. Има приети хора с леки симптоми и въпреки това с развита вече пневмония.
Говорила съм и с лекари по въпроса. Мнението им е че най важното е да се вземат мерки навреме, преди да се стигне до усложнения. Изобщо не става въпрос за това колко е пълно отделението. Никой не иска да се напълни предвид дългите изтощителни часове труд и недостига на персонал.

# 24 218
Ето и за Гърция внос на вируса от БГ:
63 положителни от България влезли в Гърция между 1 и 19 юли.
https://www.monitor.bg/bg/a/view/20-ot-zarazenite-turisti-v-gyrc … sa-bylgari-215520

Съответно въвеждат тестовете, но продължава известен внос:
https://trud.bg/туристите-от-румъния-и-българия-първи-по-положит … навирус-в-гърция/

# 24 219
Еми ей на.. 20 дена с температура... Какъвто ще вирус, грип или там каквото и да е ще те събори тотално.... Не разбирам какво е това чакане на парацетамолчето да свърши работа.... Ама нали СЗО така казва...

# 24 220
Д-р Фазано и колегите му установиха, че децата имат значително по-високи нива от вируса в дихателните си пътища от възрастните, приети в интензивни отделения.

Няколко мащабни изследвания показаха, че децата боледуват по-леко от Ковид-19. По-нови трудове обаче насочват колко заразни могат да са децата с коронавирус, дори и тези без симптоми.

"Противно на очакванията ни, на базата на епидемиологични данни, децата не са пощадени от пандемията" - каза д-р Алесио Фазано, директор на центъра за имунологични и биологични изследвания към Общата болница в Масачузетс, който е автор на новото изследване.

В изследването са участвали 192 деца и младежи - от бебета до 22-годишни, приети в спешни отделения с подозрения за Ковид-19. 49 от тях са били заразени. Други 18 са включени в изследването заради диагноза мултисистемен възпалителен синдром, усложнение от Ковид-19, което може да се развие няколко седмици след заразяването.
Резултатите показват, че децата са с голям вирусен товар (количество на вируса в кръвта), което означава, че са много заразни, независимо дали са се разболели, или не.

https://novini.bg/zdrave/bolesti/614639?fbclid=IwAR3959BYcl7gm_A … DStYJqqfIh80U0ask

# 24 221
  • При семейството си

Едит: Ако в Германия за една седмица са се върнали 322 заразени, колкото ние отчитаме за два дни и то в цяла България, не само по черноморието... в задачката се пита, колко се тества и колко от болните се хващат?

Тази бройка от 322 не е ли за четири седмици?
За една седмица са 156, аз поне така тълкувам информацията.

# 24 222
Едно предупреждение от лекар от Ирландия, който през месец май е изкарал ковид-19 безсимптомно. Миналата седмица е диагностициран с миокардит - възпаление на сърцето.

https://twitter.com/AdrianAmcgold/status/1295829080760295424?s=20

Безсимптомно не значи без последствия и това е важно, защото много хора мислят, че без симптоми = просто вирусоносители, които не са болни и минават без последствия, докато реално това са хора,  които развиват инфекцията, но без да показват симптоми, поради особености на имунния отговор.
Преди време също така бях дала линкове към проучвания, които показваха, че хората без симптоми на скенер показват същите изменения в белите дробове както тези със симптоми.

# 24 223
Как тълкувате следното:    Хасково   135      2  за последното денонощие -  от тук https://coronavirus.bg/bg/statistika  ,     и какво е отразено тук -    https://haskovo.info/133375/%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%b6%d0% … b2/    

Коригирани са.

Днес информационната система отчита два нови случая в Хасково. Извършена е корекция на бройките, след като вчера бяха отчетени с два случая повече в региона.

Да ни е честита новата учебна година. Бай Кунчев рече и зарече "Няма смисъл от тестове. Карантина за целия клас. Даскалите ще преподават и присъствено и дистанционно". Grinning Лайф за учениците, да му мислят учителите, които трябва да организират едновременно два вида обучения...

Ами учител като се позитивира, целия учителски колектив ли ще се карантинира? Една учителска стая се дели...

# 24 224
прочетох в темата за Гърция, че вчера дадена проба в Рамус в 18,30 ч е била с готов резултат онлайн в 21,30 -  стандартен PCR-тест, не от онези, за които плащаш двойно за експресно изследване

толкова ли бързи вече са станали? порових за информация, на повечето сайтове, които обясняват процеса, пише, че отнема 4-8 часа?
Абсолютно е възможно.

Общи условия

Активация на акаунт