COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 388 877
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 24 195
  • Mostly in my mind
В България икономиката никога не е била затваряна с изключение на места за забавления и масови събирания, които бяха затворени и в Швеция.

УАУ, колко изключително грешно твърдение! Явно изобщо не си запозната с мерките, които се взеха през ИП в България.
Значи излиза, според това, че икономиката ни
се крепи основно заведения, хотели, молове, кина, театри и спортни прояви. И това беше по време, когато всички страни бяха с много по-сериозни ограничения от нашите.
Автошколите със заповед на министъра  не работиха 2 месеца. От там ДАИ бяха с намален капацитет. Няма курсисти, няма изпити. Няма постъпления и в държавата. Държавата направо си спря частния бизнес в тоя сектор. И да, за някои молът, игралната зала и фитнесът са забавление, но за доста голяма част това е препитание.
Не работят ресторантите, няма сватби, кръщенета, рождени дни, събития като цяло. Няма работа за фризьори, гримьори, фотографи, агенции, флористи. Вие не разбирате ли, че всички сме навързани,  всички зависим един от друг.

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 12:49 от Лолита

# 24 196
  • София
antea, всичките ми познати, които до момента са си правили тестове, си получаваха резултатите следобяд в същия ден.

# 24 197
  • София
Един приятел тази седмица се оказа контактен - направи си тест на обяд, следобед му съобщиха резултатите. Явно стават по-бързо вече.

# 24 198
В България икономиката никога не е била затваряна с изключение на места за забавления и масови събирания, които бяха затворени и в Швеция.

УАУ, колко изключително грешно твърдение! Явно изобщо не си запозната с мерките, които се взеха през ИП в България.
Значи излиза, според това, че икономиката ни
се крепи основно заведения, хотели, молове, кина, театри и спортни прояви. И това беше по време, когато всички страни бяха с много по-сериозни ограничения от нашите.

Така излиза. И не забравяй пейките в парка, най-големият удар върху икономиката, за който имаше и продължава да има тонове рев.
Пак ще повторя, че туристическия сезон беше тотално провален не от мерките,  а точно от неспазването им. Неспазването на мерките и разпространението на заразата освен до човешки загуби води и до икономически загуби, винаги е било така откакто свят светува.
Иначе икономиката на Швеция се е свила повече от всичките й скандинавски съседи, които овладяха заразата много по-бързо.

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 12:58 от LillyM

# 24 199
https://bnr.bg/post/101328455
Ето какво казва Кунчев току що.
Кунчев според мен пак нещо увърта в опит да успокои родителите. Училището не било по-рисково място от градския транспорт, магазин или друго място ... според мен тук греши, много по-рисково място е и единственият въпрос е не дали ще зарази някой а кога.

# 24 200
  • софия
Мен много ме изненадват бройките болни. Очаквах,че заради навалиците по протестите и заради ходенето на море ще има доста повече болни. Добре е,че не излязох права, но съм изненадана,че не повлиява рязко.

# 24 201
  • Mostly in my mind
Лили, много те тормозят пейките в парка явно.
Чудя се само защо мен не си цитирала при положение, че ти давам отговор на невярното ти твърдение.

# 24 202
  • София
Откъде са тези изводи за "провален сезон"? Който е бил по морето тия седмици, всеки вика, че такава навалица за първи път вижда. Майка ми е в Равда, която винаги е била доста спокойно място, и казва, че такова чудо никога не е виждала баш там...

# 24 203
  • През девет планини в десета...
За хората които се тестват заради  някакви си изисквания. Какъв е смисълът да си правиш PSR тест след като шанса от излизането  от лабораторията да се заразиш тепърва е същия като преди теста. Това е рекет. И то доста солиден.

# 24 204
  • Somewhere far away
Определено има по -малко хора, но не бих казала че и няма изобщо.  За някои може би е провален , но според мен не е. В Кранево всяка вечер бяха пълни ресторантите и заведенията, на плажа също си имаше доста хора, етажа в нашия хотел беше също пълен. не мога да кажа за целия хотел, защото етажите са 8 и няма начин да преценя дали на всеки етаж са заети стаите. Единствения бизнес, който страда е магазинчетата - видях много празни и изоставени такива, единственото нещо вътре бяха празните закачалки.
 Така че изобщо от моето море тази година не видях "провален сезон".

# 24 205
Еее то сега може да е пълно по морето, но са 20-30 дена... Освен това туризма не е само море..

# 24 206
Откъде са тези изводи за "провален сезон"? Който е бил по морето тия седмици, всеки вика, че такава навалица за първи път вижда. Майка ми е в Равда, която винаги е била доста спокойно място, и казва, че такова чудо никога не е виждала баш там...
Новата министърка на туризма днес каза, че сезона не бил успешен. Да, имало туристи, основно българи, на които благодари, че са посетили нашите морски и планински курорти. Да, планината била предпочитана, заради спокойствието и прохладата. Каза, че южното черноморие като цяло било по добре, но северното било много зле. Не дошли очакваните чужденци. И като цяло макар да имало около милион и триста хиляди почиващи, само около триста хиляди били чужденците, останалите били българи, които помогнали да се позакрепи работата, но не много успешно. Чужденците липсвали и се усещало, но е много благодарна на българските туристи. Чакали сега германци и англичани май бяха, ама нещо не идвали. Отрече да се манипулират данните за вируса и заразените, каза, че имало искане да се изнасят отделно данни за вируса само по туристическите дестинации, защото някъде в страната било клъстърно разпространението, спомена Варна, но пък по курортите нямало зараза. Такива работи приказва. Wink

# 24 207
Юни месец наистина нямаше хора. Никой не знаеше какво точно се случва. Но юли и август е препълнено. И не, не съм на почивка на морето, живея тук.
Така, че тезата- туристическия бизнес е провален, заради неспазването на мерките, издиша. Юни месец беше провален, заради насадения страх.

# 24 208
  • София

Примерно, това:

https://segabg.com/hot/category-economy/spadut-na-chuzhdite-turi … o-moreto-e-nad-80

Българите и балканците не харчат колкото чужденците, нито се хвърлят на сувенири и подобни. Съответно огромен спад в оборотите.

"И през втората половина на юли голяма част от хотелите в морските курорти остават затворени, а тези, които посрещат летовници, са с до 30% заетост".

И т.н.

# 24 209
Кунчев още повече засили подозренията, че РЗИ няма да се занимава с тестване на заразени ученици (както и предполагах). Имало възможност от личния лекар да се иска тест .... а детето ако е болно дали пък няма да зарази този лекар и други докато го разкарват по болници? Дали му е известно, че по последни научни данни децата пренасят между 10 и 100 пъти повече вирусен товар в гърлата си и/или пък смята, че техните вируси "не хапят"? Имам усещането, че РЗИ казват "пас" и оставят училищата и родителите да се оправят както намерят за добре, честно казано не очаквам сезонът да стартира успешно и споделям притесненията.

Общи условия

Активация на акаунт