COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 388 891
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 24 225
В България икономиката никога не е била затваряна с изключение на места за забавления и масови събирания, които бяха затворени и в Швеция.

УАУ, колко изключително грешно твърдение! Явно изобщо не си запозната с мерките, които се взеха през ИП в България.
Значи излиза, според това, че икономиката ни
се крепи основно заведения, хотели, молове, кина, театри и спортни прояви. И това беше по време, когато всички страни бяха с много по-сериозни ограничения от нашите.

# 24 226
Едно предупреждение от лекар от Ирландия, който през месец май е изкарал ковид-19 безсимптомно. Миналата седмица е диагностициран с миокардит - възпаление на сърцето.

Не мога да отворя линка, но от май до август са 5 месеца. Сигурно ли е, че причината за възпалението е ковид, защото имам бегъл спомен, че освен вирусен, може да бъда бактериален, паразитен и т.н

# 24 227
Кунчев:
"Не се налагат обаче масови изследвания на контактни лица, ако едно дете от един клас е дало положителен резултат, защото те няма да дадат кой знае какви предимства, смята държавният здравен инспектор. Според Кунчев при позитивен тест е достатъчно да бъде карантиниран само класът на съответния ученик.

Масов скрининг аз не предвиждам, той няма някаква профилактична особена стойност. Това, което ще получите като резултат, е картинката в момента и след два дена тя може да бъде съвсем различна“, коментира Ангел Кунчев в предаването "Преди всички"."

от: https://bnr.bg/post/101328455

Това е доказателство, че властите в БГ, които ужким трябва да се борят с епидемията нямат намерение да тестват, да проследяват вериги, а пускат училищата.

Това значи, че родители на контактен и потенциално заразен ученик ще продължат да ходят на работа, а също са потенциално заразени. От друга страна контактен ученик може би ще бъде поставен под карантина без тест, което автоматично го лишава от възможността да го прегледа лекар или да отиде до лаборатория за платен тест.

# 24 228
Нямам идея дали туристическия сезон е провален или не, но вчера ми се наложи да звъня на 18 места, (сега ги преброих в телефона), докато намеря и резервирам седмица почивка, от 31.08 до 07.09.Може би са фактор и почивните дни около 06.09, не знам....но на юг от Бургас трудно се намират добри места.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8925539

В България не се заразяваме, но заразяваме чужденците. Хмм.
Предполагам, че у нас просто заразените нямат симптоми и не се тестват.....   Smiley
А завръщащите се туристи от Бг задължително ги тестват.
Юни месец бе студен и дъждовен, кой ходи да го вали дъжда на плажа? Бях за по 5 дни през юли и август на юг от Бургас и навсякъде бе пълно - плажовете бяха пълни. Кръчмите - пълни. Не знам ако и чужденците били дошли къде щяхме да се сместим. Или да запълним бетона на слънчака - който го е лял, да си му мисли. Отделно видях доста нелепи оферти - като непроменена зонираност на сезона като 2019, или плащане 10 лв/ден за паркинг, или 20-30 % за първо дете.

# 24 229
  • софия
Кунчев:
"Не се налагат обаче масови изследвания на контактни лица, ако едно дете от един клас е дало положителен резултат, защото те няма да дадат кой знае какви предимства, смята държавният здравен инспектор. Според Кунчев при позитивен тест е достатъчно да бъде карантиниран само класът на съответния ученик.
Аз вече почвам да си мисля,че моята логика нещо куца. Как не се налага тестване на контактните лица-та нали ако те са заразени ще заразят още хора,които пък ще заразят други хора. Това може да се избегне с тестване и карантина на контактните.

# 24 230
Едно предупреждение от лекар от Ирландия, който през месец май е изкарал ковид-19 безсимптомно. Миналата седмица е диагностициран с миокардит - възпаление на сърцето.

Не мога да отворя линка, но от май до август са 5 месеца. Сигурно ли е, че причината за възпалението е ковид, защото имам бегъл спомен, че освен вирусен, може да бъда бактериален, паразитен и т.н
Как 5 месеца? Малко повече от 2 месеца са.

# 24 231
  • В офиса
Аз пък този път съм съгласна с Кунчев. Ако целият клас се карантинира за 14 дни, няма смисъл да се тества, защото с карантината веригата е спряна. Тества се там, където утре хората пак ще се явят на работа. В този смисъл е хубаво да се тестват учителите и е безсмислено да се тестват децата.

# 24 232
Една държава не се управлява лесно, ако хората имат право на избор дали да правят нещо или да не го правят. Затова и избор между присъствено и дистанционно е неудачен.

Ми в Нидерландия може да е така, ама в България не е. Не може да не се отчита националния манталитет. В някои страни "препоръчва се" значи, че 90% ще се съобразят с препоръката. При нас значи, че всеки ще прави каквото му се иска, а то в много случаи е "Те на мене ли ще ми кажат"
Моето дете в училищна възраст пу-пу, е напълно здраво, можем да живеем без контакти с възрастни и хронични, никакъв проблем да тръгне на училище присъствено. Не ми е проблем и да работя хоум офис, и да си го обучавам, ако се наложи, сама, когато след няколко дни или седмици се окаже, че класът е контактен и излиза в карантина. Обаче - много от познатите ми живеят заедно с някои родителите си (предполагам, по малките населени места, където се  живее в къщи, такива са още повече). Или пък единственият им изход при карантиниране на детето е да го гледа баба или дядо пенсионер, защото родителите нямат възможност за работа от къщи. Да не се лъжем, в България много от хората в пенсионна възраст имат някакво хронично заболяване, което е компенсирано с лекарства и не им пречи да живеят пълноценно, но при среща с този вирус директно ги прави силно рискови. Не мисля, че ако на такива семейства се даде възможност да изберат дистанционно обучение и им се спестят притесненията дали няма да уморят родителите си, това ще затрудни управлението на държавата.
И друго, пряко свързано с манталитета. Да кажем, моят малък ученик е дисциплиниран, като му се каже да не сваля маската 5 часа, няма да му е приятно, може в къщи да мрънка, но ще послуша. Но в класа ще има поне няколко деца, родителите на които считат, че вирус няма, а има световна конспирация, които няма да носят маски или поне ще ги свалят в момента, когато учителят се обърне. И не само, а и ще се подиграват на тези, които носят. Може би психолозите-любители от темата ще се сетят как би се отразило това на взаимоотношенията в детския колектив? Да не споменавам колко от учебното време на учителя ще отива за "Иване, не си сваляй маската" и "Миме, маската се носи на лицето, а не си правиш от нея панделка на плитката".

При положение, че навсякъде се изнасят данни, че 20-25% от родителите искат дистанционно обучение, считам, че упрвлението на държавата няма да се затрудни, ако им даде тази възможност. И то не чрез стигматизиране на хронично болните деца, както се предлага, а да се даде право на родителите сами да оценят възможностите си и контактите си и да решат как ще се обучават децата им. Апропо, така ще се даде възможност и на част от учителите, които иначе биха напуснали или пенсионирали предсрочно, да продължат да работят, преподавайки дистанционно. Само че, за да се организира всичко това, някои по върховете в образованието трябва да си вдигнат задниците и да поработяг сега, а не да чакат да видят как ще се развият нещата след месец, надявайки се, че ще стане чудо и точно при нас заразата ще изчезне от само себе си. Няма да изчезне. Все едно въпросът ще стои точно така и след месец, но тогава вече всичко ще се прави на юруш, както сме свикнали.

# 24 233
Аз пък този път съм съгласна с Кунчев. Ако целият клас се карантинира за 14 дни, няма смисъл да се тества, защото с карантината веригата е спряна. Тества се там, където утре хората пак ще се явят на работа. В този смисъл е хубаво да се тестват учителите и е безсмислено да се тестват децата.
Това значи, че родители на контактен и потенциално заразен ученик ще продължат да ходят на работа, а също са потенциално заразени.
От друга страна контактен ученик може би ще бъде поставен под карантина без тест, което автоматично го лишава от възможността да го прегледа лекар или да отиде до лаборатория за платен тест.

# 24 234
Скрит текст:
Нямам идея дали туристическия сезон е провален или не, но вчера ми се наложи да звъня на 18 места, (сега ги преброих в телефона), докато намеря и резервирам седмица почивка, от 31.08 до 07.09.Може би са фактор и почивните дни около 06.09, не знам....но на юг от Бургас трудно се намират добри места.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8925539

В България не се заразяваме, но заразяваме чужденците. Хмм.
Предполагам, че у нас просто заразените нямат симптоми и не се тестват.....   Smiley
А завръщащите се туристи от Бг задължително ги тестват.

Възможно е. Тия дни нищихме статистиката, но ето това за мен е показател, че ниските бройки не са, защото заразата е затихнала.

Едит: Ако в Германия за една седмица са се върнали 322 заразени, колкото ние отчитаме за два дни и то в цяла България, не само по черноморието... в задачката се пита, колко се тества и колко от болните се хващат?

Според мен е редно да се гледат статистиките за интензивното и смъртните случаи, а не новите случаи на ден, защото различните държави тестват с различен капацитет.

Нови случаи през последните 7 дни (според тази статистика България е най-добре):

Германия - 6 950
Швеция - 1 764
България - 776

Смъртни случаи през последните 7 дни (според тази статистика България е най-зле):
Германия - 32
Швеция - 16
България - 37

https://qap.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/COVID-19.h … DRZfp6IAewrf80TYQ

# 24 235
Кунчев:
Аз вече почвам да си мисля,че моята логика нещо куца. Как не се налага тестване на контактните лица-та нали ако те са заразени ще заразят още хора,които пък ще заразят други хора. Това може да се избегне с тестване и карантина на контактните.

Логиката е, че докато няма болни, проблем няма, да си обикалят безсимптомни хората. Колкото повече безсимптомни и по-малко болни, по-добре за държавата.

# 24 236
Аз пък си задавам въпроса какво се случва с родителите и близките на карантинираните деца? Ходят на работа, получават болничен или какво? Т.е. ако един клас излезе в карантина около 100+ човека ще трябва да са в карантина или се предполага, че не за заразени/болни и могат да си живеят както до сега?

# 24 237
Не. Само 30 човека излизат в карантина. Семействата им не са в карантина и продължават да живеят - кой на работа, кой на градина...

# 24 238
  • София
Скрит текст:

Едит: Ако в Германия за една седмица са се върнали 322 заразени, колкото ние отчитаме за два дни и то в цяла България, не само по черноморието... в задачката се пита, колко се тества и колко от болните се хващат?

Тази бройка от 322 не е ли за четири седмици?
За една седмица са 156, аз поне така тълкувам информацията.

Хмм, май си права. Леко двусмислено е написано. Ако са 322 за 4 седмици, значи за една седмица са скочили със 156. Тоест, за една седмица колкото за 3 седмици. Докато тука намаляват...

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 14:55 от Лъвица

# 24 239
  • софия
Добре де, децата са под карантина,защото са били контактни и може да са заразени. Ама ако те са заразени,то и родителите им може да са,но ще продължат да ходят на работа и навън. За мен няма логика в това. От друга страна пък ако децата са под карантина,а родителите ходят на работа тия  деца сами ли се очаква да се гледат? Според мен трябва да има болничен за родителите,за да ги гледат.

Общи условия

Активация на акаунт