COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 390 290
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 24 300
Това се вижда и от worldometer. Просто тук са направили връзка и съотношение с предни години.

# 24 301
Това съвсем не значи, че и Мутафчийски, особено като го гласяха за бъдещ президент не реши, че е някакво божествено създание, слязло на Земята, за да ни начуква канчето. А че нямахме нужда от никакво начукване и никакво канче, а от комуникация и разбираеми послания, това остана някак в миманса.
Няма, бате... облича черната униформа, застава с гробовната физиономия и тона на класна ръководителка и започва да обяснява за 36 нови случая за последното денонощие. Grinning

В общи линии Ковид ситуацията в страната само се нормализира, откакто го махнаха. Grinning

Ама нормално, хирург е човека - дава го по-наедро. Или слава и Дондуков 1, или нищо.
Махнаха го, оставиха ни на самотек и нещата се нормализираха. Значи нормалното ни състояние е анархията.

# 24 302
Понеже стана дума за Швеция. Отчита най- висока смъртност за първите 6 месеца за последните 150 г. Само за април 40% по-висока от средната. Не знам дали е пускана, от вчера е статията.
https://www.theguardian.com/world/2020/aug/19/sweden-records-hig … chobox=1597877507

Да, за първите 6 месеца са починали 51 405 жители на страната, около 10% повече от същия период за последните 5 години, осреднено.
При 5 805 потвърдени смъртни случая от Ковид в страната сметката е точна.

За отбелязване е, че за последните 5 години са си увеличили населението с 400к.

За увеличаването на населението - Швеция приема много бежанци през последните 15 години. Вече 25-30% от населението е с мигрантски произход. В Стокхолм има огромни квартали, в които няма кьорав швед. В Малмьо вече към 60% от населението е с мигрантски произход.

Колкото до свръхсмъртността - според мен е рано за изводи. Днес има статия в шведските медии, че свърхсмъртността през пролетта сега води до по-ниска смъртност от предходните години за същия период.

Ето графиката - от 27 седмица досега до 33 седмица кривата на общата смъртност слиза ПОД кривата за предишните 5 години.

Скрит текст:

Много от възрастните хора, които умират в резултат на covid-19, често имат други заболявания и са толкова крехки, че често е трудно да се разбере какво всъщност е причинило смъртта. В резултат на това превишената смъртност, наблюдавана в статистическите данни през тази пролет, сега се е превърнала в подсмъртност (тук не ми идва точната дума, има се предвид обратното на свръхсмъртност).

Може да изглежда странно, но от няколко седмици в Швеция има подсмъртност. Така че по-малко хора умират сега от обикновено. Това е въпреки факта, че Швеция все още е в средата на пандемията и все още продължават да умират хора в резултат на covid-19.

Обяснението за това може да се намери в доклад, който показва, че голяма част от възрастните хора, които са починали извън болница с потвърден covid-19, също имат други заболявания, които допринасят или са абсолютно решаващи за смъртта на пациента.

В настоящия доклад, регион Östergötland е прегледал всички случаи, при които човек с потвърден covid-19 е починал у дома или в специално жилище. Сред 122 смъртни случая, включени в прегледа, 111 души са имали обширна коморбидност, докато 11 са с умерена коморбидност. Половината бяха на 88 или повече години.

В 15 процента от изследваните случаи коронавирусът е преценен като пряка причина за смъртта, но за 70 процента вирусът е посочен като допринасящ причинител за смъртта. За останалите 15 процента смъртта беше преценена, че е по други причини.
- Всяка смърт е, разбира се, трагична, но този доклад показва, че очакваната преживяемост в тази група не е била много дълга дори и без covid-19, казва пред TT Стефан Францен, медицински директор в Регион Östergötland.

Дали докладът отразява ситуацията в страната като цяло, никой не знае, въпреки че Томас Линден, главен лекар в Националния съвет по здравеопазване и благосъстояние, вярва в това.

- С уговорката, че регионите решават това с участието на лекари по малко различни начини, изглежда че това е така. Че това е група с голяма крехкост и коморбидност и че някои от тези, които са умрели през пролетта, така или иначе щяха да починат в близките месеци и затова сега имаме подсмъртност. Колкото по-възрастни и по-крехки са тези, които умират, толкова по-малко е закъснението в общата статистика и затова тази подсмъртност се появи още през 27 седмица, казва той.

Към 13-та седмица, в края на март, Швеция е имала значителна смъртност. Умряха повече хора в сравнение със средното за последните пет предишни години. Това не е толкова странно, тъй като малко над 5 800 шведи са загинали в резултат на разпространението на инфекция.

Тъй като обаче броят на смъртните случаи, дължащи се на covid-19, намалява, излишната смъртност също намалява. От 27 седмица, тоест в началото на юли, тази прекомерна смъртност дори се е превърнала в подсмъртност. Така че по-малко хора умират сега от обикновено.

Експертите многократно са казвали, че превишената смъртност е най-добрата мярка за броя на смъртните случаи, причинени от разпространението на инфекцията covid-19, тъй като може да бъде трудно да се определи от какво всъщност умира човек, показва данните от доклада от Регион Östergötland.

Най-надеждният начин, казват те, е да се изследва така наречената излишна смъртност. Тоест, за да се сравни общият брой на смъртните случаи за даден период, със среден за предходни години.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zGWOvv/manga-doda-da-ger-farre-doda-nu

# 24 303
  • София
От ситуацията покрай НОЩ разбрах, че българинът не може и не иска да приеме информацията. Не знам кой здравомислещ човек е изпадал в паника от брифингите им. На мен ми звучаха предупредително просто, но не съм и гледала всичките им изяви. Нито извънредното положение ме е накарало да се побъркам от страх, нито мисля че това това им е била целта. Някак оставам с впечатлението, че хората просто не искат много да се говори за това. Няма информация-няма проблем. Сега всъщност е много по-сериозно положението от тогава.

# 24 304
  • При семейството си
Нормалното ни състояние не може да е “извънредно положение”.

# 24 305
От ситуацията покрай НОЩ разбрах, че българинът не може и не иска да приеме информацията. Не знам кой здравомислещ човек е изпадал в паника от брифингите им. На мен ми звучаха предупредително просто, но не съм и гледала всичките им изяви. Нито извънредното положение ме е накарало да се побъркам от страх, нито мисля че това това им е била целта. Някак оставам с впечатлението, че хората просто не искат много да се говори за това. Няма информация-няма проблем. Сега всъщност е много по-сериозно положението от тогава.
Много хора се побъркаха от страх. Ние още първия ден, когато отвориха заведенията отидохме да хапнем и да се видим с приятели, а има хора, които месеци по-късно ги е страх да правят не само това, а и ред други приятни неща. Излизат от дома си много рядко и само при абсолютна необходимост.

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 18:18 от Анонимен

# 24 306
Какво значи не може? През зимата ходиш с топли дрехи и те са ти предпазното средство срещу студа и това е нормалното. Ако се промени климата и през юли е 0 градуса пак ще ходиш с топли дрехи, а не по бански и къси гащи както си свикнала. При вирусна епидемия носиш маски, спазваш разни други мерки и това е нормалното. Нормалното е да се адаптираш спрямо ситуацията в която се намираш.

Ние още първия ден, когато отвориха заведенията отидохме да хапнем и да се видим с приятели, а има хора, които месеци по-късно ги е страх да правят не само това, а и ред други приятни неща.
Печелите медал за храброст.

# 24 307
https://www.24chasa.bg/novini/article/8925539

В България не се заразяваме, но заразяваме чужденците. Хмм.
И после как да вярвам на данните, които ни изнасят тук и супер позитивните цифри. Колкото и да замазват тук, в другите държави ни "хващат" с тестване.
Кунчев да изнесе разбивка на днешните 8000 теста, колко от тях са направени от РЗИ и колко в частни лаборатории. Уж, нямаме много новозаразени, не съм и чула за нови огнища, а пък днес изскачаме с толкова много направени тестове.

# 24 308
  • София
Пътуващи за чужбина българи, на които им трябва пресен отрицателен ПСР тест, то е повече от ясно.

# 24 309
Д-р Миндов: Пациенти със симптоми за COVID разнасят вируса, защо … да бъдат тествани

Общо взето ролята на РЗИ е да поставят под карантина или изолация /може и без тест, само на принципа контактни лица/ и да правят контролен тест преди крайната дата на предписанието. Така хем се пестят държавни средства за тестове, хем се създава усещане за овладяност на ситуацията Mask

# 24 310
Петър Велков

Южна Корея регистрираха 166 случая онзи ден (най-високото число от март до сега, страната е с около 8 пъти по-голямо население), в резултат на което въведоха Ниво 2 на социална дистанция (да, там имат нива)…На хората им е препоръчано да избягват групови събирания, клубовете са затворени, на служителите им е препоръчано да работят отвкъщи и да не ходят в офисите, да избягват публични сгради и пространства. Междувременно, когато в България записахме 166 случая, ни беше казано от премиера „Който го е страх, нека носи маска!“
- След повишение на случаите в Италия, от днес те затварят нощните заведения и вкарват задължително носене на маски на публични места (на открито дори) след 18 часа вечерта.
- Испания затвори дискотеките и въведи задължителни маски и на открито миналата седмица.
- В България сме по-ефективни – просто спряхме да тестваме, проследяваме и карантинираме контактни лица. Няма да откриваме – проблемът е решен...
П.П. След 197 случая днес в Корея, освен горните неща, ето още ограничения:
- Забрана за събиране до 50 човека в затворени помещения;
- Забрана за събиране над 100 човека в открити;
- Забрана на публика на спортните събития;
- Училищата в районите с по-висока концентрация на случаите - онлайн

# 24 311
  • София
Ето малко за руската ваксина и предписанията й за употреба. Не е лошо да се прочетат, защото е крадена и най-вероятно и други ваксини ще имат същото упътване - https://offnews.bg/zdrave/publikuvaha-listovkata-za-izpolzvaneto … H1KYeZyXFLbinTl-E
С тия маски на открито ще ме уморят от смях... И с предположението, че някой е "махнал" Мутафчийски също така.

# 24 312
https://m.dir.bg/corner/futbol/koronavirusat-se-zavarna-trayno-i … alianskiya-futbol
Короната се завърнала в италианския футбол.Повечето ако не са били тествани е нямало и да разберат, че разнасят.

Искат личните лекари да могат да назначават тестове, но кой ще ги прави?
Освен това знаем как направленията свършват бързо, бързо.

А, доскоро ни слагаха 5 ниво на преносителство от Робърт Кох.Smirk

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 18:59 от джуди

# 24 313
Какво значи не може? През зимата ходиш с топли дрехи и те са ти предпазното средство срещу студа и това е нормалното. Ако се промени климата и през юли е 0 градуса пак ще ходиш с топли дрехи, а не по бански и къси гащи както си свикнала. При вирусна епидемия носиш маски, спазваш разни други мерки и това е нормалното. Нормалното е да се адаптираш спрямо ситуацията в която се намираш.

Ние още първия ден, когато отвориха заведенията отидохме да хапнем и да се видим с приятели, а има хора, които месеци по-късно ги е страх да правят не само това, а и ред други приятни неща.
Не, печелим нормален хубав живот. Допълнителен бонус е, че децата ни не стават социопати стоящи сами по цял ден затворени в къщи, а си играят щастливо с други деца

# 24 314

Не, печелим нормален хубав живот. Допълнителен бонус е, че децата ни не стават социопати стоящи сами по цял ден затворени в къщи, а си играят щастливо с други деца

Всеки трябва да прави това което иска.Свобода на волята му се вика.

Общи условия

Активация на акаунт