COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 388 864
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 24 525
В Косово сега са с 55 заразени човека на милион (ние сме с 16), при 31 средно за ЕС. Пиково са стигали до 130 като и те както всички на балканите (с изключение на Гърция) сега се движат към ниските нива на кривата. Явно добрият сезон в Гърция вече "дава плодове" въпреки мерките които взеха.

# 24 526
Току що ми се мярна като новина, че 63 възрастни от домът за стари хора в Русе са оздравели.
Явно вирусът не е толкова страшен?! Вече не зная на какво да вярвам като информация. 😶

Вирусът не е със 100% смъртност, дори не е с 50% смъртност сред най-рисковите групи. 58% от заразените в Швеция над 90 години са оцелели.

Ето ти статистика:

възраст 60-69 години - заразени 8664, починали 399, смъртност 4,6%

възраст 70-79 години - заразени 6023, починали 1252, смъртност 20,79%

възраст 80-89 години - заразени 6620, починали 2411, смъртност 36,42%

възраст 90+ години - заразени 3578, починали 1514, смъртност 42,31%

# 24 527
  • Пловдив
Току що ми се мярна като новина, че 63 възрастни от домът за стари хора в Русе са оздравели.
Явно вирусът не е толкова страшен?! Вече не зная на какво да вярвам като информация. 😶
Аз все повече се разубеждавам от това колко страшен е страшния вирус....
Света няма да остави никой да се разубеди, защото това непрекъснато говорене карантини, тестове, маски, затваряне, отваряне, неминуемо създава впечатление за нещо ужасяващо страшно. Иначе, има си и число на заразност, което не е супер страшно, има си и процент смъртност, който не е супер нисък, но не е и огромен. Та, не може всички да умрат. Даже, няма всички да умрат. И възрастни хора оздравяват със сигурност.
А бихте ли казали за какво "преливане на проби" във Франция става въпрос относно тяхната теза за намерени следи от вируса още ноември месец? Аз вчера четох статия, сбор от доста научни изследвания, че наистина е от по-рано вируса. Не ноември, но началото на декември, А в Европа още началото на януари.

# 24 528
Според мен идеята за училищата е да не се тества. Децата го карат леко и няма проблем според тях. Така няма тестване, няма карнтиниране, няма проблем.
Единствено подценяват според мен паник майките като мен, които при симптоми ще платят за тест. И само от платени тестове ще излязат положителни в училищата. Те си мислят, че няма да са много, и така ще избутаме присъствено 2-3 месеца. Предполагам, че за грипния сезон за заложили ДО.
Те досега повечето от карантинираните групи в ДГ май на това се дължат.

Там не бяха ли 84 положителни от обитателите, от които в болница все още са 6, починаха 7. 10% смъртност от приключилите засега. Като е добре да изчакаме поне месец, преди да се радваме за оздравелите.

# 24 529
  • Немция
Не става дума само за умирачка при ковид, а и за едно тежко протичане на болестта при 15-20% от населението.
Не ми се иска да се налага да бъда хоспитализирана заради вируса - нито аз, нито близките ми - да бъда обдишвана, интубирана със седмици, да се налага да се минава през рехабилитации, защото си половин човек след оздравяването.

# 24 530
  • В заешката дупка
Исландия не е публикувала точно научно проучване за това доколко децата заразяват, а просто бяха изнесени резултати от секвенирането, според което много малко деца (под 12г) са заразили възрастни или други деца. Има други страни с подобни резултати. Бях пуснала преди няколко дни доклада на ЕСDC за ковид и децата и какво показват резултатите досега.  Не че въобще не заразяват, разбира се, но засега данните са че като че че от децата по-малко се разпространява заразата. Със сигурност има още много поле за изследвания за някакви генерални заключения. Но пък да се твърди, че това е мит ей така просто, е несериозно.

# 24 531
  • София
не трябва да се отменя епидемичната обстановка, особено да не се отменят маските. Хората тъкмо се понаучиха малко от малко да ги носят. Като гледам в ГТ и хипермаркетите има повече хора с маски, дори със стърчащи носове навън, тези без маските са малко. Сякаш преди бяха по-нагли тези без маските. Като всяко нещо, хората свикват. Мен ме дразни, че повечето не осъзнават защо трябва да носят маска, но явно щат-нещат свикнаха, макар половинчато.

# 24 532
Над 45-50г. всеки има някакво "придружаващо заболяване". Остава все още неясен механизмът защо някои боледуват леко а други тежко независимо от възрастта. В щатите примерно 33% от заразените са латиноамериканци, 22% афроамериканци - значи вирусът по някакъв неясен начин има "предпочитания".
Но пък да се твърди, че това е мит ей така просто, е несериозно.
Да, само, че не "звездите говорят" а медицински експерти с камари дипломи и титли. Това което сега ни убеждават, че за деца под 10г. рискът в училище е малък, остава да разберем дали е мит. 

Последна редакция: пт, 21 авг 2020, 20:01 от pehoko

# 24 533
Това е много добра новина:) Казаха, че в този дом е било препоръчително да избягват продължителните конктакти помежду си - това също има значение.

# 24 534
Скрит текст:
Още само месец и ще се приключи с мита за неразнасящите епидемията деца.

Не става въпрос за това, дали децата карат тежко болестта, а за това, че я разнасят сред близките си, а те на работа и прочие.  Та не е въпросът дали им се иска да карантинират и тестват или не. Другата опция е масово разпространение на вируса. И няма на коя кълка да се лежи...

В България и в момента в масово разпространен вирусът.
Разпространява се, но май не е толкова масово и сигурно хората все пак се пазят , защото първенецът по внесен коронавирус от връщащи се в Германия е Косово. Oт близо 6400 внесени инфекции, 1800 са от Косово. А са една шепа народ. Там в момента върви масово заразяване.

Аз като гледам тези графики, друго ми е интересно. Например Малта не е рискова държава за Германия, което значи, че тестваните пристигащи оттам са го направили доброволно. За няма две седмици, само от тези доброволци има 72 положителни теста, почти колкото от Италия, а със сигурност в момента в Италия има много повече германци, отколкото в Малта. От друга страна малтийците официално  нямат и 700 активни случая и твърдо държат около 40 новозаразени на ден. Как става тази работа, не знам. Сигурно има нещо общо с туризма.

https://www.rtl.de/cms/urlaubsmitbringsel-corona-in-diesen-laend … r-an-4594890.html

# 24 535
Точно една позната от Валлетта гостува във Виена и казва, че в Малта училищата няма да отварят. Явно не е толкова спокойно там, но е вярно, че нямат никакви контроли по летищата и изискване за тест.

ПП Били преместили отварянето на училищата, но не помня за коя дата.

# 24 536
  • Немция
Тези дни по немски медии слушах за увеличените случаи в Малта. Държат ги под око. Grinning

# 24 537
А преди малко една репортерка цитира научно изследване в щатите според което 2% от заразените отговарят за 20% от общия брой заразени. Т.е. това са "суперспредъри" като голяма част от тях били под 16г. възраст. Именно за това се наблюдавали аномалии като гъстозаселени райони не са с голям брой инфекции а други по-рядко населени били с по-голям брой заразени.

# 24 538
  • София
Бодимед също предлагат домашни посещения https://bodimed.com/bg/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B … 1%80%D0%B5%D0%BC/

# 24 539
  • Mostly in my mind
Нямало да има ограда на границата със Сърбия. Wink

Общи условия

Активация на акаунт