COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 387 460
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 24 900
Не мога да проумея защо така яростно нападате Лили. Тя е един от малкото участници в темата, които са премерени в изказванията си, а всяко нейно твърдение е подкрепено с линк. За вирусните заболявания отдавна се знае, че отключват диабет и увреждат сърцето. И въпреки, че коронавирусът е нов, има достатъчно доказателства, че той не е изключение. Разбирам, че тези факти на никого не му харесват, но това не означава, че щом ги игнорираме, значи не са верни. За съжаление, такава е реалността, и е добре да се знае от повече хора. Бягането от реалността е патология!

# 24 901
  • Другата България
От същия източник.
Цитат
Като цяло тези наблюдения предоставят подкрепа за хипотезата за потенциален диабетогенен ефект на Covid-19, извън добре разпознатия стрес отговор, свързан с тежко заболяване.
Въпреки това, дали промените в метаболизма на глюкозата, които се случват с внезапно начало в тежък Covid-19, продължават или се повтарят, когато инфекцията отзвучи, не е ясно. Колко често е феноменът на диабет с ново начало и класически ли е диабет тип 1 или тип 2 или нов тип диабет? Остават ли тези пациенти с по-висок риск от диабет или диабетна кетоацидоза? При пациенти с предшестващ диабет променя ли Covid-19 основната патофизиология и естествената история на заболяването? Отговорът на тези въпроси с цел информиране на незабавната клинична помощ, проследяване и наблюдение на засегнатите пациенти е приоритет.
Добре е да се превеждат не само цитати от един източник, така поне мисля аз.
Затова и винаги питам за източник, целия.

# 24 902
  • в страната на чудесата
Връзката между ковид и диабет е двустранна. От една страна наличието на диабет е рисков фактор за тежко протичане на болестта. От друга страна новопоявил се диабет и влошаване на вече съществуващ диабет са наблюдавани сред пациентите.

Това е мнението на международен екип от топ специалисти в тази област, които са се заели да проучат подробностите. Ето и тяхното писмо от 20-ти август.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2018688
Точно така. Писмо, което коментира необходимост от допълнителни наблюдения, тъй като е известно, че ковид влошава диабета и пред-диабета предвид връзката им с нЕкои рецептори. Вече коментирах. Но тъй като разговорът беше за тип 1, да отбележа, че в писмото в nejm са цитирали публикация от април на един пациент с новопоявил се диабет. (Реф.1)
Хайде да не си размятаме студии, а?
Опитах се да кажа, че подобни неща не могат да се приемат единствено поради информацията в интрото. Има градиране на доказателствата според типа на проиучванията. Различни за интервентните и неинтервентните.
В заключение - много е възможно Сарс-ков-2 да отключи диабет тип 1 у предразположен индивид, както и други вируси правят. Ще видим след време.
Със сигурност влошава диабет тип 2 и може да тригерира или ускори развитието на диабет при хора с пред-диабет и други метаболитни проблеми.
Ще ми е интересно да видя проучванията за първи тип, който все още е имуномедииран и очаквано отключващ се от вируси...

# 24 903
  • При семейството си
От една страна тук в темата се пише, че едва ли не всички над 45, 50 години са със скрити заболявания и да не разчитаме на това. В същото време често се обявяват хора над 70 без придружаващи заболявания, които само короната е убила. Кое е вярно от двете?

Истината е, че в България 10 322 човека (сигурно и такива с придружаващи заболявания) са преживели Ковид.
В световен мащаб тази бройка е 15 988 000.
Няма как да знаем, ако и когато се заразим, ние от кои ще сме. 

П.С. Да, знам, сега ще ме репликират за уврежданията.

# 24 904
  • София
А защо някак по подразбиране се приема, че няма начин да не се зарази човек, нещо като "всички ще го минем - няма смисъл да се крием"? (леле, чак го измислих римувано Wink Това е много удобно извинение човек да не прави нищо, някаква неизбежност и го удря на живот като за световно.

# 24 905
Красен Кралев е с Covid-19 след почивка във Варна. Имам чувството, че всеки, които е бил на почивка във Варна и околността е с коронавирус...

Аз не съм, частта на семейството ми, което беше във Варна не е, тези които живеят там не са и не знам някой, който да е заразен.

# 24 906
Зависи къде си бил и какво си правил.  По принцип хора с много контакти са с по-голяма вероятност да се заразят, което е логично. Не са малко политици и публични личности по света, които бяха едни от първите заразени.

# 24 907
  • София
И аз не съм, ама предвид "мерките" в хотела ни в Дружба, си е жив късмет.

# 24 908
Зависи къде си бил и какво си правил.  По принцип хора с много контакти са с по-голяма вероятност да се заразят, което е логично. Не са малко политици и публични личности по света, които бяха едни от първите заразени.

Аз къде ли не ходих и кой ли не ме разцелува.

Мерки никакви, да.

# 24 909
  • Bulgaria
Юлия Тимошенко е в тежко състояние заради коронавирус.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8933924

# 24 910
С 284 скочи броят на заразените в Гърция.
https://www.24chasa.bg/novini/article/8934298

1041 нови случая във Великобритания
https://www.24chasa.bg/novini/article/8934175

# 24 911
Е той Кралев е овършал Варна, Каварна къде ли не.Във фейса като влезнах, защото ми се събуди интереса, ходи разбери откъде и как .Предполагам, че им правят тестове често.

# 24 912
  • Bulgaria
COVID-19 се предава по-лесно при сух въздух.

Относителната влажност "силно влияе" на разпространението на вируси сред хората на закрито, особено в такива със сух въздух. До този извод стигна индийско-германският изследователски екип, който сравни резултати от изследвания за COVID-19 от 10 международни проучвания.

https://www.actualno.com/europe/covid-19-se-predava-po-lesno-pri … news_1492718.html

# 24 913
Доналд Тръмп:

"Ето в Нова Зеландия имат много голямо увеличение на случаите (във въпросния ден 9). Ужасно е, ние не искаме това."

Джасинда Ардърн отговаря:

"Всеки, който е следил обстановката знае, че клъстъра в Нова Зеландия не може да се сравнява с хилядите случаи в САЩ всеки ден. "

https://www.youtube.com/watch?v=tYDEN0CPTmc&t=1s

# 24 914
  • София
Аз пък с риск да прозвуча некултурно и невъзпитано (за което изобщо не се извинявам), ще кажа, ЛилиМ, спри се, бе жена. Спри да подвеждаш хората, спри с песимистичните си прогнози. Прогнози, предположения, не факти. Защо не си дадеш малко почивка от темата? Wink
Ами дайте вие  положителна прогноза... средна възраст на починалите в Швеция 82 години /Pure/, в България около 62, нещо положително виждате ли?

Общи условия

Активация на акаунт