COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 368 548
  • 29 195
  •   2
Отговори
# 25 230
Снощи в Приморско
Никой никъде с маски в града. В хотела с маски и добър ред и дезинфекция.

# 25 231
Тези са на открито. Какво да правят из града с маски?

# 25 232
Много си е уместно учебната година да започне присъствено. Така или иначе, ако случайно се наложи, подготовката за ДО е една и съща независимо дали то ще влезе в сила от 15.09 или 01.11 - относително никаква, за съжаление.

Но като си спомня колко разхлабвания бяха обявени за края на цивилизацията (включително отварянето на детските градини), си мисля, че до ДО може и въобще да не се стигне.

Или ако се стигне, няма да е по медицинска необходимост, грижа за възрастните баби и дядовци или за учителите.

Да, много е вероятно да не се стигне. Но не защото е безопасно, а защото държавата си е направила сметката, че няма как да плаща болнични или въобще да подпомага по някакъв начин родителите, ако всички деца са на ДО.
Че няма грижа към възрастните, болните и учителите е факт. Достатъчно ясно ни беше казано "Който го е страх, да се пази сам", при което масовият българин се тупа в гърдите "Кой, бе, аз ли съм страхлив". Прозрачна манипулация, но пък народът се връзва и държавата прави добри икономии.

Да, възможно е 80% от учителите да са против ДО, при него трябва да положат малко повече усилия, пък и се губят някои финансови екстри. Между другото, само в моето близко обкръжение за последните няколко дни учителите са минус двама. Майката на моя приятелка, която нямаше намерение да се пенсионира предсрочно(на което учителите имали право), сега само чака другия месец да навърши необходимата възраст, защото е хипертоничка и е решила, че не и се рискува. Вчера колежка сподели, че сестра и, млада сравнително учителка(под 40), напуска, защото мъжът и е диабетик на инсулин, тоест много суха съчка. Подозирам, че има доста учители, които ще преценят, че рискът не си струва.

Наистина ли не е ясно защо е необходимо заразата да се отлага, доколкото е възможно? Далеч не само, защото медицинската ни система, която и без това хич не е в цветущо състояние, ще колабира много бързо при по-голямо увеличение на болните. А защото колкото повече време минава, толкова повече се увеличават възможностите за намиране на сигурно лечение, за ваксина, макар и действаща за кратко, тоест - за спасяване на повече животи, пък били те и на "сухи съчки". Всъщност, откакто под статия за епидемията прочетох коментар, че "тъкмо вирусът ще ни отърве от човешкия отпадък", вече нищо в манталитета на този народ не може да ме учуди.

# 25 233
  • Немция
В града ни, в Германия, по определени улици все още се изискват маски на открито на съботния пазарен ден, където има събиране на повече хора и дистанцията е под въпрос. Даже съм засичала контролни лица от общината.

Аз съм за присъствено посещение на училища, но ако има добър контрол на заразата, ако се тества достатъчно, ако има стабилна здравна система.

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 10:03 от Бибит

# 25 234
tipsofme,  не разбирам защо коментираш статистиката за починалите, при положение, че е ясно, че за теб няма таван, при който "мрем като пилци". В Швеция и моргите преляха и много повече хора умряха, това не пречи непрекъснато да я възхваляваш като огромен успех. Но иначе други били социопати. Така е, смъртта на много хора е просто статистика, когато не те засяга лично. Ние в момента сме с много висока смъртност и то смъртност, която е предотвратима и няма нужда да чакаме да стане по-зле за да вземем мерки. Поне нормалните хора де.

# 25 235

Думата "никъде" Ви е убегнала.Трябваше ли да цитирам: магазини, аптеки....
А и на открито-човек до човек. Аз лично не бих се бутала.
То и шампионска лига на открито, ама без публика.

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 10:05 от W

# 25 236
Аз съм изпуснала явно, но какво е обяснението всъщност да не се даде избор за ДО? При вариант учителят да си преподава само присъствено, а който иска да си се готви сам вкъщи какъв точно е проблемът? Имам предвид официалното становище какво е. Защо казват, че не може?

# 25 237
  • При семейството си
563 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. 18 от случаите са въведени в системата през изминалото денонощие. Починали са мъж на 88 г. със сърдечно и хронично белодробно заболяване, жена на 76 г. със сърдечно, хронично бъбречно и онкологично заболяване, жена на 84 г. с пневмония, жена на 64 г. със сърдечно заболяване, мъж на 77 г. със сърдечно и хронично белодробно заболяване, мъж на 81 г. със сърдечно заболяване, мъж на 82 г. със сърдечно заболяване, жена на 63 г. с диабет и сърдечно заболяване, мъж на 83 г. със сърдечно и хронично неврологично заболяване, мъж на 70 г. с пневмония, мъж на 60 г. с диабет и сърдечно заболяване, мъж на 49 г. с хронично неврологично заболяване, мъж на 81 г. със сърдечно и хронично бъбречно заболяване, жена на 74 г. със сърдечно, хронично белодробно и онкологично заболяване, жена на 69 г. със сърдечно заболяване, диабет и хронично неврологично заболяване, жена на 56 г. с пневмония, мъж на 76 г. с пневмония и мъж на 59 г. с хронично белодробно заболяване.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/99-sa-novodiagno … d-19-lica-prez-i/

# 25 238
  • София
Скрит текст:
Аз съм изпуснала явно, но какво е обяснението всъщност да не се даде избор за ДО? При вариант учителят да си преподава само присъствено, а който иска да си се готви сам вкъщи какъв точно е проблемът? Имам предвид официалното становище какво е. Защо казват, че не може?

Казват, че ще им е много трудно. И са против да отнема допълнително време, защото няма да им се заплати.
Иначе не целете с камъни вестоносеца. Това, че госпожа Петрова и госпожа Иванова от вашия кръг са се "отказали", нищо не значи. 80 процента - дори и да има статистическа грешка в анкетата на синдикатите - е огромен процент...

# 25 239
  • Bulgaria
Не разбирам какъв е проблемът родителите да имат право на избор? По какъв начин избирането на ДО ще повлияе на присъственото обучение? Само в положителна насока. Ще осигури по-сигурна среда в клас с намаляването на броя на учениците. И още нещо много важно, обучението ще бъде много по-успешно и качествено за всеки ученик. Колкото по-малка е групата на която преподаваш, толкова по-лесно е да обърнеш внимание на всеки, за да няма пропуски след това. Изборът на ДО само ще бъде в позитив на присъственото обучение, не разбирам защо така се нападат тези родители?
В областите с високо разпространение е много вероятно да се появят проблеми в училищата скоро след отварянето.
Представям си какво чудо ще стане ако в един клас се сблъскат родители и ученици на двете крайности по отношение на вируса. Ще има отказ от тестване, ще има и скатаване, конфликти. При по-големите ученици може и подигравки да има, защото „маските са за страхливците”, мерките вероятно също.

# 25 240
ДО като право на избор означава да има втори комплект учители, които да преподават паралелно на тези, които искат да си седят вкъщи. Няма ресурс за такива кадри, нито в ДУ, нито в ЧУ (предполагам).
Защото май това се иска - децата на ДО да учат с учител през платформа. Това обаче е лукс, който държавата не може да си позволи.
Който го е страх просто трябва да мине на индивидуално обучение, като частен ученик.  Това не е нещо ново, имаше си го и преди.
И изобщо, повечето решения на кризата никак не са иновативни. Дистанция, миене на ръце, оставане вкъщи ако си болен. Всичко това сме го правили и преди, нито е повод за паника, нито пък трябва да се изпада в истерия, ако някой в училище се разболее. Имам чувството, че някои хора едва тази година откриха, че на света върлуват заразни вирусни заболявания.

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 10:21 от Анонимен

# 25 241
20% обаче не е малък %, който с лека ръка можеш да пренебрегнеш. Ако 20% от учителите, което представлява всеки пети, напуснат, (не казвам, че ще стане, само давам като хипотетичен пример), ще се срине системата на образование. И то говорим за сфера, в която вечно има недостиг на кадри.

# 25 242
  • При семейството си
80 на сто от учителите не искат дистанционно обучение, същият процент са против родителите да избират на какво обучение да са децата им. Пък вие се обиждайте като малки дечица по форумите...
https://webcafe.bg/bulgaria/nad-80-ot-uchitelite-iskat-uchebnata … -prisastveno.html

От статията:

"82 на сто от учителите искат новата учебна година да започне присъствено - това сочи анкета, проведена от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".
13 на сто подкрепят дистанционното обучение по същия начин, по който то протече по време на извънредното положение през март и април месец тази година.
5 процента са съгласни с хибридно обучение, при което се комбинират дистанционното и присъственото обучение. За сметка на това 55 на сто от учителите са категорично против подобен смесен вариант на преподаване.
36 процента биха се съгласили на хибридно преподаване, но споделят, че това ще им е много трудно. 81% от учителите не искат родителите сами да могат да избират формата на обучение на децата им.
Според други 15 на сто родителите трябва да имат право на избор, защото така е по-демократично.
На въпроса дали започването на учебната година присъствено крие рискове за здравето, 67 на сто от педагозите са на мнение, че това крие известна опасност. 9 на сто смятат, че рискът е много голям, а 23 на сто - че училището е сигурна среда.
85% от учителите са готови на протести заради настояването на някои родители първо да изнасят уроците присъствено, а след това и дистанционно. Едва 12 на сто от учителите са готови да работят извънредно без допълнително заплащане."

# 25 243
Информация за починалите по област и община:
Скрит текст:
59    M    Силистра    Силистра
76    M    Стара Загора    Чирпан
69    F    Пазарджик    Пещера
74    F    Пловдив    Пловдив
81    M    Варна    Варна
49    M    София-град    Столична
60    M    Благоевград    Белица
70    M    Благоевград    Благоевград
82    M    Смолян    Смолян
56    F    Добрич    Добрич
81    M    Хасково    Димитровград
77    M    София-град    Столична
64    F    Перник    Радомир
88    M    Бургас?    Бургас?
83    M
63    F    Добрич    Добрич
84    F    Хасково    Хасково
76    F    Русе    Ветово
От тук  https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/18-sa-pochinali-covid-19-za-24-chasa
За Бургас има 1 мъж на 65 без придружаващи ,но не е за вчера..... https://www.burgasinfo.com/news/view/5/101428

# 25 244

Казват, че ще им е много трудно. И са против да отнема допълнително време, защото няма да им се заплати.
Иначе не целете с камъни вестоносеца. Това, че госпожа Петрова и госпожа Иванова от вашия кръг са се "отказали", нищо не значи. 80 процента - дори и да има статистическа грешка в анкетата на синдикатите - е огромен процент...

И какъв е проблемът останалите 20% да преподават дистанционно на онези 20-25%(според същите тези анкети) от учениците, чиито родители по някакви свои причини предпочитат да изберат ДО?

Общи условия

Активация на акаунт