COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 370 609
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 25 320
Скрит текст:
Ай, ай, ай. Норвежките власти излязоха с официална статистика, че над 40% от новозаразените в корона вирус в страната, са родени в чужбина. Дават се, разбира се, различни обяснения - посетили били родината и там се заразили е едно от тях. Посочват се Сърбия и Косово като две от държавите, които се отличават. Друго обяснение е, че чужденците често живеят по-тясно и по повече хора в жилище и така по-лесно се заразяват, както и че не познават системата. Ей сега ще писне някой колко расистка е статистиката.

Ай, ай, ай, а 60% са си се заразили на място в Норвегия. Въпрос на интрепретация на данни.

Не, норвежците също се заразяват в чужбина - на почивка в Испания и Португалия или на шопинг за евтини алкохол и цигари в Швеция.
Разбрахме те. Вирус в Норвегия няма. Всички го внасят отвън.

Много странна логика имаш. Разбира се, че вирусът е внесен отвън, а не е възникнал в Норвегия. Първите заразени са дошли от ски курортите и Иран. След това заразата плъзва в страната и с постоянен нов приток на свежи вируси от чужбина. Според голямото международно изследване на генома на вируса и разпространението му, щамовете в Норвегия са предимно от Италия, Китай, САЩ и Великобритания и в по-малка степен Испания и други страни. Това е. Хората пътуват, заразяват се, връщат се, заразяват други. Или пътуват болни, заразяват местни хора там, където са, после се връщат в родината си. От къде мислиш е дошла заразата на круизния кораб Хюртирютен? Няколко филипински служителки на кораба, които нито са били тествани, нито са били в задължителната 10-дневна карантина след пристигането в Норвегия преди да започнат да работят.

# 25 321
А има ли някъде данни колко са хоспитализираните с пневмония към момента? Нещо ми се струва, че зачестиха напоследък оплакванията за нетествани за ковид. Новата практика е да тестват само интензивни? Или изобщо да не тестват? До болници ли е, или е спуснато отгоре? Някой има ли повече информация какво се случва? Май не се натискат за ковид пътеките, защото не са им финансово изгодни, ако заради тях им намалеят останалите пациенти. Нетестван е ясно, че няма да влезе в статистиката нито за положителни, нито за хоспитализирани, нито за интензивни, нито за починали. Броят карантинирани устойчиво върви надолу, а скоро не е имало драстични промени в наредбите кой подлежи.

Данните за грип и ОРЗ от РЗИ е нормално да са ниски през август - хората по принцип избягват лекарите тази година, учениците не са на училище, а много от работещите са в отпуски - т.е. ако не караш тежко отпада необходимостта да ходиш до лекар за болничен. Около мен масово върлуват летни вируси с температура.

# 25 322
https://www.24chasa.bg/novini/article/8939777

В сряда здравният министър Костадин Ангелов ще внесне доклад в МС за удължаване на извънредната обстановка до края на септември.

# 25 323
  • Bulgaria
А има ли някъде данни колко са хоспитализираните с пневмония към момента? Нещо ми се струва, че зачестиха напоследък оплакванията за нетествани за ковид. Новата практика е да тестват само интензивни? Или изобщо да не тестват? До болници ли е, или е спуснато отгоре? Някой има ли повече информация какво се случва? Май не се натискат за ковид пътеките, защото не са им финансово изгодни, ако заради тях им намалеят останалите пациенти. Нетестван е ясно, че няма да влезе в статистиката нито за положителни, нито за хоспитализирани, нито за интензивни, нито за починали. Броят карантинирани устойчиво върви надолу, а скоро не е имало драстични промени в наредбите кой подлежи.

Скрит текст:
Данните за грип и ОРЗ от РЗИ е нормално да са ниски през август - хората по принцип избягват лекарите тази година, учениците не са на училище, а много от работещите са в отпуски - т.е. ако не караш тежко отпада необходимостта да ходиш до лекар за болничен. Около мен масово върлуват летни вируси с температура.
Аз останах неприятно изненадана като разбрах от близка, която работи в общинска болница, че се тестват единствено постъпващите с бронхопневмония с бързи тестове. Вероятно ако бързият тест е положителен, правят PCR. Ще разпитам допълнително. Но това не ме учудва защо в някои области по-голяма част от потвърдените случаи са настанени в болница. Мислех си, че поне на всички постъпващи със съмнения за ковид се прави PCR, но явно не е така. Това не означава, че навсякъде се процедира по този начин. Но предположения от рода на това, че в момента имаме по-голям % хоспитализирани заради увеличението на пътеката, са меко казано нелепи. Имаме по-голям % хоспитализирани, защото в някои части на страната се тестват предимно постъпващите в болница със симптоми. И оттам хващат някои контактни, които остават на домашно лечение, ако благоволят да ги тестват, в повечето случаи стоят само под карантина ако нямат сериозни оплаквания.

# 25 324
Скрит текст:

Скрит текст:
Аз останах неприятно изненадана като разбрах от близка, която работи в общинска болница, че се тестват единствено постъпващите с бронхопневмония с бързи тестове. Вероятно ако бързият тест е положителен, правят PCR. Ще разпитам допълнително. Но това не ме учудва защо в някои области по-голяма част от потвърдените случаи са настанени в болница. Мислех си, че поне на всички постъпващи със съмнения за ковид се прави PCR, но явно не е така. Това не означава, че навсякъде се процедира по този начин.
Но предположения от рода на това, че в момента имаме по-голям % хоспитализирани заради увеличението на пътеката, са меко казано нелепи.
Скрит текст:
Имаме по-голям % хоспитализирани, защото в някои части на страната се тестват предимно постъпващите в болница със симптоми. И оттам хващат някои контактни, които остават на домашно лечение, ако благоволят да ги тестват, в повечето случаи стоят само под карантина ако нямат сериозни оплаквания.
Никак не е нелепо....
"Няма достатъчно тежки случаи, затова се приемат и по-леките...все пак пътеките трябва да се усвояват."-реплика на пловдивски лекар.По разбираеми причини няма да цитирам името му.
Доколкото го познавам, нямам причина да не вярвам на думите му.

# 25 325

В сряда здравният министър Костадин Ангелов ще внесне доклад в МС за удължаване на извънредната обстановка до края на септември.
Тоеа за мен и ММ е много важно от гледна точка възможност за работа у дома. И моите, и неговите работодатели държат да има решение на МС, на чиято основа те да разрешат хоум офис.

# 25 326
  • Bulgaria
Скрит текст:

Скрит текст:
Аз останах неприятно изненадана като разбрах от близка, която работи в общинска болница, че се тестват единствено постъпващите с бронхопневмония с бързи тестове. Вероятно ако бързият тест е положителен, правят PCR. Ще разпитам допълнително. Но това не ме учудва защо в някои области по-голяма част от потвърдените случаи са настанени в болница. Мислех си, че поне на всички постъпващи със съмнения за ковид се прави PCR, но явно не е така. Това не означава, че навсякъде се процедира по този начин.
Но предположения от рода на това, че в момента имаме по-голям % хоспитализирани заради увеличението на пътеката, са меко казано нелепи.
Скрит текст:
Имаме по-голям % хоспитализирани, защото в някои части на страната се тестват предимно постъпващите в болница със симптоми. И оттам хващат някои контактни, които остават на домашно лечение, ако благоволят да ги тестват, в повечето случаи стоят само под карантина ако нямат сериозни оплаквания.
Никак не е нелепо....
"Няма достатъчно тежки случаи, затова се приемат и по-леките...все пак пътеките трябва да се усвояват."-реплика на пловдивски лекар.По разбираеми причини няма да цитирам името му.
Няма достатъчно тежки случаи ли? Имахме най-високият ръст на настанени в интензивни отделения или и тях ги настаняват заради пътеката? Сигурна съм, че лекарите и сестрите изгарят от желание да стоят по 12 часа в хазмат костюми докато обгрижват колкото се може повече пациенти, за да се възползват от увеличението на клиничната пътека. Понеже други клинични пътеки и болести не съществуват, затова толкова много се държи на хоспитализирането на пациентите с ковид-19.

# 25 327
Скрит текст:
Скрит текст:

Скрит текст:
Скрит текст:
Никак не е нелепо....
Няма достатъчно тежки случаи ли? Имахме най-високият ръст на настанени в интензивни отделения или и тях ги настаняват заради пътеката? Сигурна съм, че лекарите и сестрите изгарят от желание да стоят по 12 часа в хазмат костюми докато обгрижват колкото се може повече пациенти, за да се възползват от увеличението на клиничната пътека. Понеже други клинични пътеки и болести не съществуват, затова толкова много се държи на хоспитализирането на пациентите с ковид-19.
Няма защо на мен да ми се караш.....пиша какво чух.
А как е в действителност, не знам....не съм в тия среди.
Но предвид, че в интензивно отделение са около 75-80 души за цяла България, т.е., това са тежките случаи на ковид, да, звучи ми достоверно да приемат и леки случаи, за да усвояват пътеки.

# 25 328
Южна Корея затваря у-ща и ученици минават на ДО поне до 11 септември заради възход на вируса.

Корейският център за контрол и превенция на заболяванията отчете 280 нови случая в полунощ в понеделник, което доближава страната до 18 хил. болни. Макар това да е намаляване на бройката от почти 400 случая за ден, която бе регистрирана края на миналата седмица, повечето от болните се намират в гъсто население райони и здравните властите предупреждават, че страната се намира на ръба на нова вълна на заболяването, призовавайки хората да си стоят по домовете.

В периода до 11 септември, всички ученици от Сеул, Инчон и провинция Гьонджи ще провеждат занятията си онлайн. Агенцията припомня, че от март месец насам, началото на летния семестър бе няколко пъти отложено, но повечето училища отвориха врати в периода от края на май до началото на юни. Но в последните две седмици най-малко 150 ученици от 43 училища са дали положителни проби за коронавирус.

http://www.focus-news.net/news/2020/08/25/2800298/reuters-yuzhna … koronavirusa.html

Няма да е зле нашето правителство да каже по каква методология ще се минава в ДО при нарастване на заразата в у-щата. Ще се гледат бройки заразени ученици в даден регион за 2 седмици, брой заразени ученици на глава от населението в да речем областта, в комбинация с брой у-ща в които има болни или нещо подобно.

Защото определено следващото голямо предизвикателство в борбата с вируса ще бъде провеждането на учебната година, в която ще се включи огромен процент от българското население, не само учениците, но и техните семейства, защото евентуална зараза в дадено у-ще не рефлектира само върху ученици, у-ще и т.н. оттам заразата се прехвърля в семействата, които я прехвърлят извън у-щната с-ма чрез контактите си с приятели, колеги и близки. Защото в самата у-щна с-ма вируса кой знае какви щети не може да нанесе, огромното количество ученици са възможно най нерисковата група, млади и здрави, въпроса е у-щата да не служат за ускоряване на вируса извън у-щната с-ма.

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 15:58 от Анонимен

# 25 329
Скрит текст:

Тоеа за мен и ММ е много важно от гледна точка възможност за работа у дома. И моите, и неговите работодатели държат да има решение на МС, на чиято основа те да разрешат хоум офис
Това частна фирма ли?
Хоум офиса е не е ли бизнес решение на конкретната фирма според това може или не може да се върши конкретната работа дистанционно?

# 25 330
  • София
Официалната заповед на Изп. директор реферира към Заповед на МЗ. В трудовите договори има определено друго работно място.

# 25 331
Интересно интервю с епидемиолога и преподавател в Оксфорд д-р Петър Марков:

За ваксината - очаква се в края на лятото да приключи фаза 3. Фаза 1 и 2 са за дозировка и безопасност. Фаза 3, която е най-голямата е за ефективност и установяване на редки нежелани странични ефекти. Ваксината също така ще бъде много евтина, около 3 евро, китайската на Синофарма е 120 евро.

За училището - дава много интересен аргумент за това, че тези, които желаят да започнат ДО ще намалят епидемиологичния риск и за всички останали, защото това ще разреди броят на децата в класните стаи. Така и тези, които ще учат присъствено ще са по-спокойни.

https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/202042-epidemiolog-ra … im-s-koronavirusa

# 25 332
Медикаментите за високо кръвно налягане могат да подобрят степента на преживяемост на COVID-19 и да намалят тежестта на инфекцията.  https://www.google.com/amp/s/www.actualno.com/amp/novo-izsledvan … news_1493355.html

# 25 333
  • София
Тази учебна година ще бъде интересна. Лично аз подкрепям родителите, които не искат да пускат децата си и искат да им се предоставят алтернативи за обучение, особено пък родители на деца със заболявания или семейства, в които има хронично болни. Напълно разбирам хората.
Разбирам и учители в пред пенсионна възраст или такива със заболявания. Това е силно притеснително за тях.
Ние засега чакаме да ни се каже и ще посещаваме заедно с другите деца. Хем не сме от семействата , които ходиха по почивки, на море, и въобще изолирано си караме и до днес. Но смятам, че всеки има право за себе си и е добре да се обмислят нещата.  Може би всички  в един момент пак ще си останат вкъщи посред зима независимо как стартира годината. Дано греша и всичко да утихне.
Аз за себе си имам теория , че студа и минусовите температури може и да "прогонят" вируса, но да видим. Thinking

# 25 334
  • Bulgaria
Скрит текст:
Скрит текст:

Скрит текст:
Скрит текст:
Никак не е нелепо....
Няма защо на мен да ми се караш.....пиша какво чух.
А как е в действителност, не знам....не съм в тия среди.
Но предвид, че в интензивно отделение са около 75-80 души за цяла България, т.е., това са тежките случаи на ковид, да, звучи ми достоверно да приемат и леки случаи, за да усвояват пътеки.
На никого не се карам. Интересно защо ли единственият потвърден случай на домашно лечение в община Монтана е съпруга на 75-годишен мъж. Не е посочена точната ѝ възраст, но си мисля, че е много вероятно да е над 60г. В болницата в Монтана има настанени само 2 пациента /един от които е съпругът ѝ/, как така не са се сетили да я настанят, за да усвоят пътеката, при положение, че едно време дори имаше заповед за хоспитализирането на всички на възраст над 60 години? Област Монтана е една от най-слабозасегнатите области към момента и се чудя защо не са се усетили да настаняват всеки в болница, та те почти никакви пари не са усвоили от ковид пътеката.
74 души. Тежките случаи вероятно са доста повече ако съдим по броя починали, въпреки който успяхме да достигнем 74 души и днес въпреки 18-те починали, които със сигурност не са само за последните 24 часа, интензивните случаи са намалели само с 9 души.
Защо ли вчера чух лекар от Добрич да казва, че работят не на предела на силите си, а отвъд него...

Общи условия

Активация на акаунт