COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 369 241
  • 29 195
  •   2
Отговори
# 25 470
Не знам дали ви попадна тази статия.

Първи случай на повторно заразен в света.
Е, нали от месеци уж говорят за повторно заразяване! Как така първи случай????

https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/veche-ima-pu … pRkPY4pJiV2fBhZRQ

# 25 471

https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/veche-ima-pu … pRkPY4pJiV2fBhZRQ

И аз се чудя, казаха го и по централните новини, даже.

# 25 472
Предполагам както досега - децата хипотетично са контактни от първи ред, но семействата им не са и няма да бъдат под карантина. Би трябвало под карантина да е само семейството на болно/положително дете и онези, контактували директно с него.
Според мен трябва да изчакаме спокойно, всякакви сценарии объркват и нагнетяват напрежение. И без друго даже да сме по-умни от Кунчев никой в света не знае Simple Smile и съответно няма да се допита до великите предложения на форума.
 Как точно карантинирано дете ще бъде прегледано и ще му бъде назначено лечение ако развие някакви симпроми на ОВИ. Веднага ли става ковид подозрително? Все пак е контактувало и други хора не само с онова дете в други край на класната стая, с което даже не говори ... Това ще лиши децата не само от образование, но и от евентуално право на адекватно лечение по време на карантината и след това радостно ще ги връне в клас до новото тестване.
Не разбирам въпроса. Как се преглеждат карантинираните заради шарки? Недай боже с морбили?
При тези заболявания има специфичнни симптоми. Говорим за вирус със симптоматика покриваща симптомите на вируси досега причиняващи обща настинка до вирусна пневмония, всички с възможност за усложенение при неадекватна реакция. Карахме варицела в семейството по нова година, изоставени от ЛЛ, съпругът ми се беше разкашлял със зелени храчки преди това и сам започна клацид, след това изби обрива. Като казахме на ЛЛ тя каза че не е добра комбинация варицела и антибиотик, да но кашлицата се оправи не благодарение на ЛЛ. Колко хора ще бъдат оставени на произвола и на самолечение? Горе писах и за фалшивположителните тестове. Хора се дамгосват за опасни заради тестове, а тестовете дори не са качествени...

# 25 473
  • София
Калинка,  вярно ли е, че учениците в Холандия не е задължително да са с маски?

Нямаме маски. Ние можем да слагаме, но аз не виждам колега, всъщност освен една колежка, с маска.

Ето това го виждам като основен проблем при работещите в училищата и детските заведения - самите те няма да носят маски. Тогава как се очаква поне сами себе си да защитят? Ако учителите са недисциплинирани и маските все им пречат да говорят, да слушат, да мислят, просто пречат, дразнят и какво ли не още, какво да кажем евентуално големи ученици да го правят или за другите хора, простите и неуките? И пак опираме до мрънкането "ох, не мога, пречи ми, неудобно ми е, не чувам, не виждам, не мисля".

Колкото и празна да е София, все пак тези бройки ми се виждат малко, особено като гледам какви бройки има по другите градове и дори в моя провинциален град. Все повече се замислям какво чудо ще настане по ГТ само след една седмица, когато отпуските свършат и всичко живо се концентрира обратно тук, а и учениците тръгнат.

Последна редакция: ср, 26 авг 2020, 09:26 от Andariel

# 25 474
  • София

Предишните бяха със съмнения (примерно, имаше вероятност да не е повторно заразен, а да не е бил доизлекуван), този трябва да е потвърден (с голяма вероятност поне, че гледат да не гарантират нищо със 100%. По спомен май даже беше с друг щам).

# 25 475
  • Бургас
Имунизациите срещу морбили с 30% по-малко заради карантината

https://m.24chasa.bg/novini/article/8937690

Това е притеснително, дано през зимата към ковид и грип да не реши да се присъедини и морбили. Надявам се мерките срещу ковид да ограничат и останалите, но трябва да наваксат с ваксините възможно най-бързо. България има горчив опит в Европа с морбили.
И аз закъсах с имунизациите на децата ми. Страхувам се  да не съчетая ваксиниране с разболяване от ковид... Все още не мога да преценя какво и как  да го направя.
На ваше място аз бих сложила ваксината за шарките сега, ако мога. Някъде до 5-10.09, най - късно. Все още не са тръгнали есенно - зимните вируси, летните пък са на изпроводяк, а ковид не е масово явление /все още/. Прекрасен прозорец е.
Лично имам "едно на ум" за морбили, защото малкото ми е с отложени ваксини и без изглед за скорошно слагане. Та е гадно да се притесняваш, че няма ваксина. Ако тръгне и морбили ще бъде изключителен "кеф" за мен да следя ковид и морбили. Да не говорим що за боледуване би било от зараза с комплекта. Заем, че и морбили е за инфекциозна, симптомите в началото не са различни, та колко му е да си с едното и докато те диагностицират да накачиш и другото.
Дано ни размине морбили тази година. Макар, че ме съмнява да си призная.

Бяхме в София в Понеделник. Стори ми се празна и вероятно е така. Но ми направи впечатление, че не се спазват мерките, както в Бургас. Имаше хора без маски по магазините. С маски на какви ли не места, но не и на устата дори. И при нас има такива хора, но са по - рядко срещани. За три седмици в Бургас видях само 1-2ма без маски в магазини и хубаво си ги "овикахме".

За повторно заразените: Дано е повторна зараза, а не рецидив тип ЧПВ. Напоследък се чудя дали чудото не дреме някъде и не атакува отново подобно на ЧПВ.

Последна редакция: ср, 26 авг 2020, 09:25 от MeMyselfI

# 25 476
  • София
Привет от прекрасното ни Приморско. Тъй, откъде да почна, уф... Май у нас епидемия няма или тя е само в София (не съм ходил в другите по-големи градове в скоро време). Значи на тръгване ни нагъчкаха 50 човека в един от по-малките автобуси на ЮИ. Ужас. И нито един с маска?! Ама нито един. Препотих се още в началото. А имаше и доста кашлящи, поне 3, 4 човека си бухаха ама да кажем, че може и да са по-страстни пушачи. Какво да направя, викам си дано имам късмет и това е. Спряхме извънредно и за по-дълго в Бургас, близо час и половина, че имаше технически проблем. Поразтъпкахме се. Ами аз почти не видях хора с маски, включително и по магазини или хранителни заведения. В Приморско за да видиш човек с маска трябва минат поне две хиляди... Дори в аптеки не се носят, както и тези, които работят там тоже. По заведенията също. Тук таме има сервитьорки с маски, но са малко. Повечето си ги носят на шията висящи и толкоз. Има и изрядни ресторанти или бистра в това отношение, но са малко.
Прави ми впечатление обаче, че не е тази лудница като миналата година. Тогава бе като мравуняк. Не че няма хора, напротив. Има си и то много, но просто не е същото. Доста заведения не работят. По-големите хотели също. На северния плаж е свободна зона и не се заплаща чадър и шезлонг, а на Южния е по 3.50 лв. на парче (иначе си е по 7.50 лв. стандарт). Има и доста промоции в храните, които преди ги нямаше. Иначе цените са си същите кажи-речи.
Но ги няма чехите, словаците, украинците и беларусите, с които иначе е пълно тук. Мисля, че е всеизвестно, че в Приморско първия език е чешки и после български... Е, сега сме 90% българи и 10% чужденци и то силно казано 10% Говорих с някои мои познати ресторантьори и хотелиери. Ами не се лъжа, така е. Просто ги няма чужденците и всички страдат от това. Иначе по-големия процент на носещи маски (колкото и да са кът) се пада именно на чужденците.
Ами толкоз, иначе тук си е винаги все така красиво. Simple Smile

# 25 477

Тази статия за морбилите пак е написана с едната ръка в джоба.
Цитират се направените ваксини само за 13 месечните.
За реваксинацията на 12 годишните не се дават данни, което не е коректно.

Освен това точно пък 13 месечните имаха предостатъчно време да наваксат. Направиха им зелени коридори с два дни от седмицата, през които да се приемат само деца за ваксини, така че, който родител е искал и който личен лекар е организиран, досега отдавна да си е влязъл в грарфик.

# 25 478
Имунизациите срещу морбили с 30% по-малко заради карантината

Това е притеснително, дано през зимата към ковид и грип да не реши да се присъедини и морбили. Надявам се мерките срещу ковид да ограничат и останалите, но трябва да наваксат с ваксините възможно най-бързо. България има горчив опит в Европа с морбили.
И аз закъсах с имунизациите на децата ми. Страхувам се  да не съчетая ваксиниране с разболяване от ковид... Все още не мога да преценя какво и как  да го направя.
На ваше място аз бих сложила ваксината за шарките сега, ако мога. Някъде до 5-10.09, най - късно. Все още не са тръгнали есенно - зимните вируси, летните пък са на изпроводяк, а ковид не е масово явление /все още/. Прекрасен прозорец е.
Лично имам "едно на ум" за морбили, защото малкото ми е с отложени ваксини и без изглед за скорошно слагане. Та е гадно да се притесняваш, че няма ваксина. Ако тръгне и морбили ще бъде изключителен "кеф" за мен да следя ковид и морбили. Да не говорим що за боледуване би било от зараза с комплекта. Заем, че и морбили е за инфекциозна, симптомите в началото не са различни, та колко му е да си с едното и докато те диагностицират да накачиш и другото.
Дано ни размине морбили тази година. Макар, че ме съмнява да си призная.

Бяхме в София в Понеделник. Стори ми се празна и вероятно е така. Но ми направи впечатление, че не се спазват мерките, както в Бургас. Имаше хора без маски по магазините. С маски на какви ли не места, но не и на устата дори. И при нас има такива хора, но са по - рядко срещани. За три седмици в Бургас видях само 1-2ма без маски в магазини и хубаво си ги "овикахме".

За повторно заразените: Дано е повторна зараза, а не рецидив тип ЧПВ. Напоследък се чудя дали чудото не дреме някъде и не атакува отново подобно на ЧПВ.

Точно под вашия пост се коментира как в Бургас почти никой не носи маски. Grinning Grinning

Невероятно е как може простичкия факт "Носят ли се маски в закрити помещения?" да бъде подложен на диаметрално противоположно тълкуване. Grinning

# 25 479
  • Бургас
Абсолютно съм съгласна, че има вероятност да има места къде маска не се носи.
Колежката ми е споделяла, че в техния комплекс маските са екзотика.
Аз споделям какво съм видяла, но остава и факта, че имам собствен маршрут и места. Няма как да съм в целия град по едно и също време.
Но в големите вериги маските са факт например. В кварталните до нас - също.
Не очаквам в заведение за хранене, на открито да видя хора с маски. Очаквам го от персонала.

За Приморско, Китен, Созопол и т.н преди месец писах, че там очевидно пандемия няма.

# 25 480
bur02, за страната може и да е такава заразеността. Но за моята област е друга. Не мога да я сметна, защото не знам колко са активните случаи в момента, но като гледам бройките, които съобщават всеки ден никак не е розово положението.

# 25 481
И аз бях три седмици в Бургас. Ами никой не носи маска. Само в големите вериги или в мола носят, но масово е под носа, под брадата или на едното ухо като обица...Joy
В малки магазинчета - забравИ.
bur02, чудесен пост. Не обръщай внимание на обидите.

# 25 482
Бях питала по-назад. Има ли някъде информация коло теста се пускат по области? Т.е по отчетени тестове от всички лаборатории която информация се събира в РЗИ? Изобщо не вярвам, че областите БЕЗ открити новозаразени са се преборили, така да се каже.

# 25 483
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
И какво - това с маските е похвално, така ли?

# 25 484
Diavolo е прав.Точно това видях и аз по южното черноморие онзи ден.И в моя квартал маските са мираж-единствено в Кауфланд,Лидъл,Метро...На останалите места гордо носа е навън или като подбрадник.А дистанцията-не ми ае говори...Вчера в голям квартален магазин 2пъти се опитаха да ме прередят и въпреки забележките се врат в гърба ми и тъкмо по говорителите обясняват как се спазвали в магазина мерките..😂😂😂😂😂😂

Общи условия

Активация на акаунт