COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 386 833
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 000
Бих искал да попитам Типс и останалите, които му се възхищават: каква, според тях, е причината тук да няма (все още) Бум, ето, има фестивали, концерти и пр.? Кое е-ракията, чубрицата или киселото мляко?
Да, България е една от малкото държави, чийто граждани в голяма степен не си промениха поведението след ковид, факт. Дано не се окажа прав, но ми се струва, че след зимата вече няма да е така....

Нямам идея. Както казах, за мен комбинация от БЦЖ и генетична невъзприемчивост е много възможен отговор.

Или пък циркулира щам без суперзаразители.

Или пък отново може да се обърнем към гена, но не за невъзприемчивост, а просто за по-леко протичане и висока степен на безсимптомност.

Със сигурност, ако нямаше "български" фактор, щяхме да сме я закъсали много сериозно още май месец.

Както вече веднъж споделих: "Колко му е на един организъм, пиещ българска водка и хапващ деликатесен продукт с вкус на сирене да унищожи и Ковид?"

# 27 001
  • София
Драма? Кой го написа? Не е. Просто е много неприятно, но пък ето Хеликаза са я погъделичкали само. Късмет?
Според мен Нотарис питаше точно да препоръчаме лаборатория, в която само да те "погъделичкат", а не да "ти бъркат в мозъка" при пробовземането. Но май Лина- Бургас няма да му свърши работа Simple Smile.

# 27 002
За тестването, даваха на запад в училище, вземаха проба със слюнка.

# 27 003
Понеже се обръщаш към мен лично, ще ти отговоря:
Аз лично нямам грам съмнение, че Ковид-19 не трябва да бъде подценяван и че смъртността в редица държави и особено определни региони наистина е значително по-висока от предни години. Дори самите шведи, които наистина блестящо "обърнаха мача", си изпуснаха старческите домове и са с едни 5 000 починали, голяма част от които можеха да бъдат опазени.
Четох статистика и за Великобритания и за Русия, в частност Москва, където също цифрите са значително по-сурови от предни години.

Но за мен няма и грам съмнение, че епидемията у нас е силно политизирана и се използва за финансови облаги в определени посоки. Огромните потоци от пари за Ковид не отидоха в болниците, чакат се еврогрантове, ПСР-ите ни са по 60-70 евро...
... въобще взеха се един пари и за превенция и борба със самия вирус не останаха много от тях. Confused Confused

Другото с епидемията у нас е, че 6 месеца не се разпространи въпреки целенасочените опити на целокупния български народ. Днес разбрах, че наскоро даже имало фестивал за ретро хитове в Бургас с 10000 посетители. Не сме разбрали и нормално - нищо не е произтекло от това. Grinning

Продължавам да получавам подигравки за БЦЖ-то и генетичната невъзприемчивост, но друг логичен отговор няма.
"Господ е българин" и "Слава Севрюкова казваше, че сме избран народ" не са ми приемливи доводи и аз търся някаква научна "сламка", за която да се хвана.

И донякъде оправдавам невярващите във вируса. Ако не гледаш телевизия и не следиш този форум - и особено ако си я някой среден областен град, никъде не виждаш проблем и не познаваш някой, който има проблем. И там вече се къса нишката.
За политизирането на епидемията у нас съм напълно съгласна, макар че сигурно я виждаме в различни посоки. В БГ има тотално неглижиране на епидемията от всички партии. ББ всъщност остави нещата на самотек още от края на май и особено ясно от средата на юни. Поради еженето на опозицията за първите мерки, те си замълчаха и.продължават да мълчат за сегашното безхаберие, защото иначе ще отнесат негативи от собствените си поддръжници. Така на ББ му се осигури пълен комфорт да не се занимава с Ковид, да си разпределя парите за кризата, както иска и да не поддържа никакви затворени бизнеси. Много подозрителен е и абсолютният медиен комфорт. Никой журналист не задава неудобни въпроси за тестване и проследяване от РЗИ, нелогичните решения и смяна на заповеди през 2 дни, повишеният брой починали. Пълният хаос и липса на яснота какво прави простосмъртният здравноосигурен, ако има симптоми или е контактен, също не вълнува никого. Ето тук пак се пита какво става при хоспигализирано дете. Същият въпрос седи и при хоспитализиран родител и положително дете, което трябва да е под карантина. Кой ще го гледа? Та всъщност ББ в момента абсолютно никой не го закача как нищо не прави, а една част от хората още се пенят, че ще ни затваря и готви някакви страшни мерки.
Относно заразата - и аз се чудя защо се разпространява относително бавно тук. Моите отговори са, че до края на май реално ни опазиха мерките. В топлото време си пълзи, но със сигурност няма да е толкова бавно на студено. В другите европейски страни също доста свалиха гарда, вдигнаха се случаите, но починалите са много по-малко. Това показва, че у нас има много повече неоткрити. Като цяло е възможно и вирусът да е мутирал в по-благоприятна посока, а и жегата да го стопира донякъде. Ако се сравняваме с Европа през последните месеци (т.е. при едни и същи условия след края на техните истински локдауни), изобщо не стоим по-добре от тях, така че едва ли имаме накакъв феномен. Със затварянето на закрито и застудяването ще видим какво ще стане.

# 27 004
А по централните новини По света и у нас пропуснаха да кажат колко са починали в иначе доста дългата секция  за ковид ... да, убеждавам се има медиен комфорт.

# 27 005
Нямам идея. Както казах, за мен комбинация от БЦЖ и генетична невъзприемчивост е много възможен отговор.

Или пък отново може да се обърнем към гена, но не за невъзприемчивост, а просто за по-леко протичане и висока степен на безсимптомност.

Със сигурност, ако нямаше "български" фактор, щяхме да сме я закъсали много сериозно още май месец.

Както вече веднъж споделих: "Колко му е на един организъм, пиещ българска водка и хапващ деликатесен продукт с вкус на сирене да унищожи и Ковид?"
Как ги вадиш тези изводи за невъзприемчивост? При нас започна доста по-късно, но вече сме близо до средните световни показатели по смъртност.

# 27 006
Драма? Кой го написа? Не е. Просто е много неприятно, но пък ето Хеликаза са я погъделичкали само. Късмет?
Некомпетентност, Незаинтересованост, Безконтролност.

# 27 007
Некомпетентност, Незаинтересованост, Безконтролност.
и това. Съгласна.

# 27 008
На мен ми взеха много качествено пробата (частна лаб.). След това усещах дискомфорт в ноздрата, но изчезна след 1-2 дни.

# 27 009

Как ги вадиш тези изводи за невъзприемчивост? При нас започна доста по-късно, но вече сме близо до средните световни показатели по смъртност.

Поне до 23 август не сме. Близко сме си до нашата си смъртност от предвирусната 2019. Даже, ако трябва да сме точни, сме и леко надолу, и то като сметнем абсолютното намаляване на населението.

Изводите ги вадя от няколко интервюта, основното с русенския лекар Тодоров.
Той първи лансира тезата за генетичната невъзприемчивост и при липса на друго, по-логично обяснение я прегърнах донякъде.

# 27 010
Ето стойностите за света и у нас.
Свят усреднено - 3312 случая на милион население и 110 смъртни случая на милион население.
България             - 2344 случая на милион население и    91смъртни случая на милион население.
Не виждам да сме по-различни от средното.

# 27 011
  • При семейството си

За да сме съвсем точни:
Средни световни показатели 110 починали/милион.
България 91 починали/милион.

# 27 012
Според генетичната теория македонците със сигурност не са българи, защото те вече са на 11-то място по смъртност в Европа за цялия период на пандемията.

Трябва да се отчете факта, че разпространението в най-засегнатите държави не беше равномерно. Там също едни региони бяха ударени много силно, докато други минаха леко.

Последна редакция: ср, 02 сеп 2020, 00:00 от LillyM

# 27 013
  • При семейството си
Според генетичната теория македонците със сигурност не са българи, защото те вече са на 11-то място по смъртност в Европа за цялия период на пандемията.

6938 заразени/милион.
290 починали/милион.

# 27 014

За да сме съвсем точни:
Средни световни показатели 110 починали/милион.
България 91 починали/милион.
Т.е. доста надхвърляме смъртността за броя заразени според горните данни... иначе казано оня траурен агент с фразата "яко ще се мре" се оказа прав.

Общи условия

Активация на акаунт