COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 386 113
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 285
  • София
Мен не ме интересува толкова какво е било през март. Март е минало и заминало, за което вече нищо не можем да направим. Интересува ме какво е сега и каква е тенденцията в бъдеще. Ако някой се успокоява с факта, че някога сме се справяли добре и си затваря очите пред това какво се случва сега, това си е негов проблем. Само че последното, за което този човек може да претендира е обективност.

Този човек само казва, че не е коректно да сравняваш период на пик за една държава с период на спад за друга. Все пак ти говориш за класация и съпоставка с други държави. Както ние сме били добре през март и зле сега, така за някои от тях е точно обратното. И оттук сравнението издиша. По-коректно би било да сравняваш пиковете на отделните страни, независимо кога са се случили.
Твърдението "сега сме по-зле, отколкото през март" е вярно. Твърдението "втори сме по смъртност от covid-19 в ЕС" не е, защото се позовава на данни за изолиран и кратък на фона на епидемията фрагмент от времето, който хваща различните държави в абсолютно различни фази.

Последна редакция: чт, 03 сеп 2020, 12:52 от hatred

# 27 286
Мен не ме интересува толкова какво е било през март. Март е минало и заминало, за което вече нищо не можем да направим. Интересува ме какво е сега и каква е тенденцията в бъдеще. Ако някой се успокоява с факта, че някога сме се справяли добре и си затваря очите пред това какво се случва сега, това си е негов проблем. Само че последното, за което този човек може да претендира е обективност.
Вярно, че ни е притеснително висока смъртността. И по- силна дума бих използвала.
Обаче я виж какви бройки за новозаразени напоследък излизат за Испания и Франция. Белгия също има много. И други държави така.
А за смъртността, аз мисля, че проблемът е повече в общото здраве на българина, в криенето на симптоми до последно, народипсихология  както му казват, в болниците.  Та нашата държава по принцип си има най- висока смъртност в Европа, или почти най- висока. А не, че е по- голямо разпространението, отколкото показва числото заразени, та оттам и по- висока смъртност.

# 27 287
Вероника и аз съм в района Simple Smile и като съм минавала от там винаги е имало хора..да не кажа,че се натресох недочела юни месец за др.кръвни -ами взеха ми и никой не ме пита какво търся там Simple Smile))-тогава нямаше почти никой..
Явно всеки ден по 2-ма летовници ще пишат.Но така или иначе си остава разликата от 21/23/ до 26 от предния ден...Макар,че би трябвало в общата бройка да влизат и летовниците..
Отделно ми прави впечатление ,че редовно -мият улиците-онзи ден даже 2-пъти сутринта и в 11 с друг вид камион...

# 27 288
Ние от поне два месеца сме в челните места по смъртност в ЕС. И то в разгара на лятото, което оказва влияние върху разпространението както за нас, така и за другите, т.е. условията за всички са горе-долу еднакви. Сравненията със зимни периоди, скрити огнища, които никой не забелязва дълго време, малко тестове и почти никаква подготовка в началото са некоректни. Ние тогава просто извадихме късмет, само че само с късмет няма как да караш дълго време.

laurentin, виж колко тестове правят тези държави и сравни с нашите тестове, ама не туристическите, а таргетните от РЗИ. Тогава ще видиш каква част те разкриват от тяхната епидемия и каква ние. При нас това е върха на айсберга.

# 27 289
Hatred, по официални данни, ние сме в стабилен спад от 4 седмици насам.  За контрол и развитие на епидемията е важно какво се случва в динамика последните 2- 3 седмици, а не какво е.било през март. Данните за смъртността определено показват, че при нас явно не се откриват повечето заразени. Също така, в Европа в момента се тества много повече от март-април, когато имаше недостиг на тестовете и много заболели. В началото и протоколите на лечение претърпяха много промени и повече хора са починали, защото не са били лекувани Нормално е да се сравняват определени времеви периоди и как се справят страните в определен отрязък от време. Да, през март - май  ние се справихме много по-добре от повечето държави в ЕС, въпреки целия вой за прекомерните мерки. А и имахме късмет с късното идване на заразата тук.  Но сега очевидно не е така. А да се успокояваме с минали лаври, няма никакъв смисъл. Все едно ако сега почне пожар, да казваме " Да, ама на гърците колко декара гори им изгоряха миналото лято."  Това с какво помага ние да си загасим пожара? Но сега ясно се вижда кое работи - масово тестване и проследяване, ранно откриване и лекарско  наблюдение, проследяване и след оздравяване, мерки срещу масови струпвания на хора  и ползване на маски. Кое от тези неща правим?
Лили, писали сме едновременно.

Последна редакция: чт, 03 сеп 2020, 13:04 от TafTaf

# 27 290
  • София
Ние от поне два месеца сме в челните места по смъртност в ЕС. И то в разгара на лятото, което оказва влияние върху разпространението както за нас, така и за другите, т.е. условията за всички са горе-долу еднакви. Сравненията със зимни периоди, скрити огнища, които никой не забелязва дълго време, малко тестове и почти никаква подготовка в началото са некоректни. Ние тогава просто извадихме късмет, само че само с късмет няма как да караш дълго време.

laurentin, виж колко тестове правят тези и държави и сравни с нашите тестове, ама не туристическите, а таргетните от РЗИ. Тогава ще видиш каква част те разкриват от тяхната епидемия и каква ние. При нас това е върха на айсберга.

Както казах, сравнявам общата смъртност от началото на епидемията досега и по този показател далеч не сме на второ място в ЕС, както твърдиш, повтаряш, напомняш и т.н. Правиш генерални изводи, без да имаш основания за това. Не можеш просто да изрежеш от картинката пика на епидемията в Италия, Франция, Испания, Белгия и т.н. А и ние също имаме малко тестване и неглижиране на огнища, нали? Така че ситуацията при нас в момента много прилича на тази в Италия през март по собствените ти думи.

# 27 291
  • София
TafTaf, по същия начин не е коректно да сравняваш страна А, в която в момента има пожар със страна В, в която той е преминал и да се преструваш, че в В никога не е горяло.
Напълно съгласна съм с теб, че за контрол на епидемията у нас най-важни са тенденциите от последните седмици. Но тук не става дума за управление на ситуацията, а за класации за смъртност.
При това, аз не твърдя, че ние сме в особено добро положение, или че прогнозата ни е розова. Това едва ли някой може да го генерализира за която и да е държава. Но обратното също.

# 27 292
Не се генерализира, а се казва, че.в момента се справяме по-зле от другите европейски страни. Лили никъде не е написала, че сме втори по смъртност за целия период от март досега. Изрично посочва, че челното ни място е през последните два месеца. Никой не казва, че на Запад нямаше пожари, а че сега по-ефективно предотвратяват нови. Ние можем да ползваме същите начини за контрол, но незнайно защо се правим, че вирус в БГ няма и на практика нищо не се прави за ограничаване на епидемията. Това е важното.

# 27 293
  • София
Когато някой болен пуши и издиша, може ли да се заразиш от дима ?

# 27 294
  • Бургас
Не зная дали е пускано до сега, но днес попаднах на интересна информация за монтелукаст.
Изглежда, че ще му отделят повечко внимание. Препоръчват с едно изследване да се употребява в комбинация още при положителен тест и леки симптоми.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2020.01214/full
https://www.researchsquare.com/article/rs-52430/v1

# 27 295
Потвърдено е за моя близък, че е КВ.

# 27 296
България е втората най-засегната от COVID-19 страна в ЕС

България е на второ място по смъртност в ЕС и на 7-мо в Европа.

Високата смъртност в голяма степен обаче се обяснява през наличните данни за хоспитализациите, най-тежките случаи, тестването, както и сравненията с други страни. Косвено, но достатъчно ясно, те показват че епидемията в България е значително по-голяма, отколкото здравните власти успяват и могат да регистрират. Последните и не крият и че са преуморени и вече не се справят с проследяването на случаите - на практика се открива малка част от реалните носители на заразата - около 1 на 8 или дори 10 инфектирани.

Всички страни с близки до българското средноседмично ниво на смъртността отчитат много по-висока заболеваемост

Принципно смъртността при COVID-19 не е показател за настоящата ситуация. Броят на починалите в момента отразява развитието на епидемията около две седмици назад, защото отнема време, за да се развият тежки усложнения от инфекцията, които да доведат до смърт. България обаче вече е в четвъртата си седмица след значителния спад на случаите, а тенденцията при смъртността парадоксално е дори за растеж.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/covid/2020/09/02/410 … ovid-19_strana_v/

Ето това го обяснявах и аз преди много време в темата. В България не се тества и регистрира достатъчно, но пък смъртността е голяма. 116 умрели за последните 2 седмици - това е почти половината от общия брой умрели например в Норвегия от началото на пандемията. Това е изключително висок брой умрели. Хайде скептиците пак да обясняват как това били пневмонии, а не ковид-19, ама преди това да помислят как тези пневмонии са усложнения вследствие ковид-19.

# 27 297
Дори ако сравняваме общата смъртност за целия период не се представяме добре. Задминахме Австрия, гоним Дания и Германия , а бяхме с най-ниската смъртност в Европа. Нали тук много се говори кой бил остров и кой не, ние  бяхме този остров и имахме късмета на относителна изолираност, мерки срещу грип, които засегнаха и ковид и по-бърза реакция. Тоест ние стартирахме пандемията от позицията на огромно предимство. Какво стана с това предимство сега вече всеки може да види, разбира се всеки, който умишлено не си затваря очите.

# 27 298
LillyM, права си! Малко се тества при нас. Чела съм само, че да се доредиш до безплатен тест е почти шестица от тотото.
Но пък и колко много хора при симптоми мислят за коронавирус? Първата им мисъл е: настинал съм, и чакат до последно. Та и едвам дишат и пак ходят на работа. Скоро четяхме тук за починал сервитьор. ( Има си обяснение с изгубване на работа). Така бяха и по Доспат и Сърница.
Отвсякъде се събира по- малко и накрая двуцифрени бройки.

# 27 299
Нали тук много се говори кой бил остров и кой не, ние  бяхме този остров и имахме късмета на относителна изолираност, мерки срещу грип, които засегнаха и ковид и по-бърза реакция. Тоест ние стартирахме пандемията от позицията на огромно предимство. Какво стана с това предимство сега вече всеки може да види, разбира се всеки, който умишлено не си затваря очите.
Какъв остров сме ние, Лили?! На пътя между Европа и Изтока?! Нова Зеландия са остров и след близо 100 дни без вирус си ги вкараха отнякъде...
п.п. разбирам преносния смисъл, който влагаш....

Никой никъде по света не може да се изолира в днешно време, не и при тази глобализация и това миткане на хора наляво и надясно...Не можем да спрем живота...единственото, което човечеството може да направи, ако има разум е целият свят, ООН, СЗО, Юнеско, НАТО и т.н. да проумеем, че трябва да спрем да се размножаваме като скакалци и по примера на Китай преди години всяка нация да намали раждаемостта, така че да не станем 10 млрд. след 5-6 г. и 20 млрд. след още 5-10 г. Щото Земята издъхва от нас...

Общи условия

Активация на акаунт