COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 703
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 405
Това не е официално, а е нещо преразказано и се отнася за Великобритания. Ето ти официално кога е сезона на грипа. Сега сме извън грипния сезон, така че вероятността да се е разболял от грип е много малка. Което не означава, че 100% е коронавирус, просто означава, че твоят "верен отговор" е много малко вероятен.

https://www.cdc.gov/flu/about/season/flu-season.htm

И между другото официално според НСИ починали от грип за 2019 година са само 14 човека.
https://www.nsi.bg/bg/content/3359/%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%8 … YmvC-HguFybJCD5wc

Това че починалите пряко и непряко в действителност са повече си го изчисляват епидемиолозите.

# 27 406
В случаите, които дадох само малка част от хората имат кръвна връзка. Което не изключва да има и други фактори, но определено това до каква степен си изложен вероятно е водещо.
Сигурно е глупаво, но си задавам въпроса не би ли следвало да има много сериозен вирусен товар при предаване в млади двойки, които постоянно се целуват страстно, спят прегърнати и т.н. А пък май няма такива данни.

# 27 407
  • При семейството си
В случаите, които дадох само малка част от хората имат кръвна връзка. Което не изключва да има и други фактори, но определено това до каква степен си изложен вероятно е водещо.
Сигурно е глупаво, но си задавам въпроса не би ли следвало да има много сериозен вирусен товар при предаване в млади двойки, които постоянно се целуват страстно, спят прегърнати и т.н. А пък май няма такива данни.

Даже напротив. При млади семейства с малки деца  много по-често се среща варианта поне един член от семейството да не е заразен, какво остава за летален изход на по-голямата част. И при семейството на лекарите, съпругата и детето на кардиолога, с които всъщност той е живял, не се съобщава дори дали са заразени.

# 27 408
80% от хората по някаква причина, която и на мен не ми е ясна не предават вируса, без значение колко контакти имат. Това показват проучванията. Все пак говорим за 80% което е огромното мнозинство, няма как тези хора да не са контактували с никого, дори най-асоциалните хора имат по няколко близки контакта от семейството. Останалите 20% заразяват, като някои са особено ефективни т.н. суперспредъри. Така че освен от интензивността на контакта, според мен зависи и на кого ще попаднеш.

# 27 409
  • Bulgaria
И аз точно това се чудя. Би ми било интересно от научна гледна точка какъв вирусен товар се обменя с целувка и какъв се изхвърля например с кашляне.

# 27 410
  • Немция
Погледнах линка, става дума за включване на кортикостероиди в лечението на тежко болни от ковид. Те намаляват свръхсилната имунна реакция срещу вируса. Не трябва да се дават при леко протичане на заболяването.
За Дексаметазон вече се писа, че може да благоприятства по-леко протичане на заболяването при някои пациенти.
Други лекарства от този тип да Хидрокортизон и Метилпреднизолон.

Кортикостероиди при ковид вече се ползват в Германия, специално Дексаметазон.
Но се пробва и Ремдисивир, без да се знае дали наистина е ефективен.

https://www.berliner-zeitung.de/news/who-empfiehlt-hormonbehandl … tienten-li.102585

# 27 411
Цитат
От ДГ само ми казаха, че леко й тече носа, но не им изглежда притеснително. Не са ми казвали да я взимам или да не я водя.
Ей това изобщо не звучи добре.
При заболяване, което за стопирането си изисква кардинални действия "не ни изглежда притеснително" звучи повече от притеснително.
"Не ни изглежда" - така ли ще се поставят и отхвърлят диагнозите? Като се знае, че единствен начин за доказване и отхвърляне е тест. Всичко друго е описание по картинка по време на пандемия.

# 27 412
Един течащ нос на дете може да не означава нищо за майка му и да си го заведе спокойно в детската градина, но за друго дете в групата и родителите му може да се окаже доста сериозно.
Пак да си попитам, някъде пише ли дали ДГ ще са с право на избор?

# 27 413
Че то и преди всеки си решаваше дали да пуска детето си на ДГ, с изключение на предучилищна група

# 27 414
Че то и преди всеки си решаваше дали да пуска детето си на ДГ, с изключение на предучилищна група

Barsa, не е така, за моето дете в ясла искаха медицински бележки. След края на ИП ( когато ги отвориха) ми звъннаха да ме питат ще го пускам ли ( както аз реша) Затова питам.

# 27 415
Както се носеха слухове, че лелите добре проветряват децата зимата в детските градини понеже с по-малко деца по-леко се работи...
Не са слухове. При топло време децата се изкарваха на двора хубавичко да се наиграят и изпотят. После се прибират в стаята и се отварят всички врати и прозорци, та хубавичко да им изсъхнат дрешките на гърба. А на родителите най нагло  обясняваха че така ги каляват.
   Извинете за спама. Confused

# 27 416
Love_ fairy, моето дете не е имало допирания до салфетки освен за  да го забърша след ядене. Много, как да кажа, подиграващ коментар от твоя страна. Детето ми три пъти е било с хрема ( от яслата), която за няколко часа се развива така, че  два пъти ни кара до Пирогов. За кръвните показатели съм писала преди в темата.  Няма да обяснявам повече.
После защо си повтарям от няколко дни дали ДГ ще са с право на избор, ми твоя течащ нос не засяга само теб, когато спиш и ядеш с други хора.  Въпрос на манталитет и лична отговорност.

# 27 417
Някой има ли информация какво е състоянието на лекарката за която даряваха плазма? Д-р Ненкова ако не се лъжа?

# 27 418
Последно във фейсбук профила на дъщеря й пише, че са намерили плазма и благодари на всички хора. Но все още няма новини, дано се пребори.

# 27 419
Love_ fairy, моето дете не е имало допирания до салфетки освен за  да го забърша след ядене. Много, как да кажа, подиграващ коментар от твоя страна. Детето ми три пъти е било с хрема ( от яслата), която за няколко часа се развива така, че  два пъти ни кара до Пирогов. За кръвните показатели съм писала преди в темата.  Няма да обяснявам повече.
После защо си повтарям от няколко дни дали ДГ ще са с право на избор, ми твоя течащ нос не засяга само теб, когато спиш и ядеш с други хора.  Въпрос на манталитет и лична отговорност.

Много съжалявам , че сте имали неприятни случки.
Всеки се моли децата да са здрави!
Не мисля, че всеки сопол е смъртоносен!
Моята голяма дъщеря пък стигна до системи и урбазон след като на двора при баба и дядо яде грозде, което уж не беше пръскано.
Всеки човек с деца може да опише доооста случки.
Значи да не излизаме никъде ...

Общи условия

Активация на акаунт