COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 760
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 555
Скрит текст:
Ковид не е само зараза, болест, понякога и смърт. Ковид е намален доход също, съсипана икономика, загуба на пари и бизнес за много хора. Няма ни един човек да се радва и да е доволен от ситуацията, да не иска старото време преди него-без ограничения, без маски, без страх. Различни сме само по това , че едните виждат начин (чрез отговорност и съзнание, чрез елементарни мерки) това да продължи и с малки неудобства, но важни да продължим до откриване на ваксина и лекарство, да не губим много, да работим и живеем нормално. Става въпрос за определено време, не по принцип да ни е такъв живота. Още повече, че ковид повтаря се разбра, имунитета не е сигурен и е кратък май дори да минеш леко първият път. Другите искат също работа, училище за децата, но роптаят против мерки и подценяват опастност, като си мислят, че така ще си продължи живота и няма да ги засегне. Това е грешка за мен, защото всички сме в лодката и тя е препълнена. Кой ще изпадне и изплува не се знае, риск е. Колкото повече хора не го разбират, толкова по-бързо ще се наложи пак да ни затворят, ограничат и губим. Тогава вече ще е стрес наистина, защото много българи вече изгоряха, а при второ затваряне...ще е трагедия. Кой ще е виновен тогава? Тези дето искат мерки и сигурност, но живот и работа, доходи. Може би тези дето са против всичко, това си е грип, а вчера четох, че не е различно от шарката и децата трябва задължително да го минат, дори е добре да има болни да ги заразят (във фейсбук, не тук)
Да, едни сополи може да не са ковид и вероятно не са, но в пандемия, пред липса на лекарства, като си знаем болниците, като става въпроси за семейства, бизнес, оцеляване и здраве, тогава не се играе на сляпо. Взима се възможно най-лошия вариант и да се отхвърли, за да сме спокойни и това е правилно за мен.
Ти лично продължаваш ли да ходиш на почивки нормално? Купуваш ли си дрехи и други вещи колкото миналата година? Хапваш ли някой сандвич, дюнер, сладолед, палачинка и т.н. колкото миналата година? Ходиш ли на кафе и ресторант колкото миналата година? Ако отговора на някой от въпросите е не значи спомагаш за намаляването на дохода на много хора, за загубата на бизнес на много хора и въобще за съсипването на икономиката ни.
Няма нищо случайно, че правителството на Великобритания дава пари на хората за да посещават ресторанти.
Скрит текст:
Хората се грижат за бързото възстановяване на икономиката си. Човек, който приеме за нормално хапването в ресторант после ще влезе в някой магазин и въобще бързо ще започне да консумира и живее нормално. Дори на комунистите в Китай им е ясна тази пазарна логика и полагат всички усилия да накарат гражданите си да консумират повече за да се възстанови напълно икономиката им.
Правителството на UK не дава пари на хората да ходят на ресторанти, а на ресторанти, които се регистрират по програмата се добавят пари спрямо консумацията, но не повече от £10 на човек, като напитките не влизат в цената. Това важи за дните понеделник-сряда и само за консумация на място. Да - на практика на човек му излиза малко по-евтино и да - на правителството също е по-изгодно, отколкото да плаща по 80% на ресторантите furlough...

# 27 556
Тук в Швеция кривите продължават да потъват, цифрите са следните:

- в интензивните структури - 15 пациенти
- хоспитализирани - 136

Миналата седмица са направени над 85 000 теста, от тях положителните са 1332 или 1,57% положителни.

Смъртността (според датата на смъртта) през последните четири седмици е следната:
- седмица 33 - 17 смъртни случаи
- седмица 34 - 20 смъртни случаи
- седмица 35 - 8 смъртни случаи
- седмица 36 (тази седмица от понеделник до днес петък) - 3 смъртни случаи

Общо 48 смъртни случаи от 10 август до днес.

Нови резултати от проучване за разпространението на covid-19 в Швеция

Шведската агенция за обществено здраве провежда няколко проучвания, за да установи разпространението на covid-19 в Швеция. Резултатите от третото проучване на национално ниво, включващо проби от 2519 участници на случаен принцип вече са ясни и показват, че никой от участниците не е имал продължаваща инфекция covid-19.

Резултатите от двете проведени преди това проучвания показват, че около 0,9% от участниците са носители на вируса в края на месец април 2020 г. и около 0,3% в края на месец май.

Резултатите от последното проучване подкрепят наблюдението, че разпространението на инфекцията в Швеция намалява. Агенцията за обществено здраве ще проследи тези резултати чрез четвърто национално проучване в края на месец септември. Шведската агенция за обществено здраве провежда разследвания за разпространението на инфекция covid-19 с подкрепата на въоръжените сили.

Карин Тегмарк Визел, ръководител на отдел в Шведската агенция за обществено здраве:

- Сега бих искал да коментирам третото национално проучване за разпространението на covid-19. Над 2500 души  участваха в проучването. Всички проби от произволно избраните бяха отрицателни.

- Съответно проучване през април, което беше първото, тогава видяхме, че 0,9% от случайно избраните са положителни за инфекция. 0,3 процента бяха положителни в края на май във второто проучване. А сега е 0.

- Понастоящем няма широко разпространение на инфекцията при лица, които нямат симптоми.

- Трябва да се каже обаче, че това е произволна извадка, но виждаме ясна промяна във времето. Разпространението на инфекцията в обществото е значително по-ниско сега.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarki … vid-19-i-sverige/

# 27 557
  • Немция
За жълт цвят за училищата и гастрономията в скрития текст.

Начално училище
- маски задължително, когато се движат извън класа
- маски задължително за хора, които само посещават сградата
- спорт предимно на открито
- пеене само на открито или с маска
Значи в Германия сме на ниво "жълт светофар".
А ако е зелен светофара какви са мерките? Извинявай, ако си писала вече.

# 27 558
Великобритания държат епидемията под контрол и имат по-малко смъртни случаи от нас на глава от населението(за вчера общо 13). За Китай изобщо да не отваряме дума. Нормално е да си съживяват икономиката. Докато тук някои се опитват да направят същото с лъжи, дезинформация,песнички за сезонния грип. Голяма разлика.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 16:23 от LillyM

# 27 559
Китай
По това време на годината често има истории за връщане на ученици с грешна униформа, но в централната китайска провинция Хъбей много ученици са изпратени у дома, защото косата им е пораснала твърде дълго.
Днес в Китай виртуални кадри показват ученици пред портите на средно училище в град Чжуджоу, които се подстригват от родителите си, за да избегнат децата им да пропуснат един учебен ден.
Медиите казват, че повечето ученици, които бързо се подстригват от родителите си, са момичета, тъй като училището е въвело правила, според които „косата не трябва да е по-дълга от дължината на раменете“.
Учениците в Китай се завръщат във физическите кабинети тази седмица и мнозина не са виждали кампуса си от седем или осем месеца. За някои това означава много изненади.

Единственият регион, в който учениците тепърва ще се връщат, е Синцзян, на северозапад. Вчера обаче регионът потвърди, че учениците в началните и средните училища могат да се връщат на поетапни групи от 6 септември.

Изминаха 19 дни, откакто в Китай не се съобщава за вътрешни случаи на Covid-19.
https://www.bbc.co.uk/news/live/business-54023357

# 27 560
А ако е зелен светофара какви са мерките?
Маските отпадат на зелен цвят и остава дезинфекция и спорт навън.

Радвам се, че съм полезна, благодаря. Мисля, че тази тема след години ще е особено интересна и ще е хубаво да можем да сравним и различни държави по етапи.

# 27 561
UK
Тестването на хора, последвано от проследяване на контактите на заразените, се счита за жизненоважно за спиране на разпространението на коронавирус.

Какво да правя и кога?
Всеки, който показва симптоми на коронавирус, може да бъде тестван. Това са:
    треска
    нова непрекъсната кашлица
    загуба на мирис или вкус

Има два вида тестове: първият, обикновено тампон от нос и гърло, проверява дали в момента сте заразени; втората включва кръвни проби и търси антитела - които показват минала, а не настояща инфекция.

Тестовете могат да бъдат взети, като посетите drive-through или walk-through, или извикате мобилно тестово звено. Те трябва да бъдат резервирани - онлайн или като се обадите на номер 119.
Като алтернатива можете да поръчате комплект за домашно тестване, но само през първите четири дни от появата на симптоми.
Обикновено само на хора със симптоми се казва да кандидатстват за тест, като резултатите се очакват в рамките на 48 часа.
Персоналът и жителите в домовете за грижи вече получават редовни тестове, както и болнични служители.

Хората, живеещи в райони, където в момента има огнище могат да бъдат тествани, дори без симптоми.

Отчита се, че текущият капацитет за тестване във Великобритания е 350 000 на ден.

Правителството също така обеща да въведе масови тестове за коронавирус до края на годината, дори сред хора без симптоми.
https://www.bbc.co.uk/news/live/business-54023357

# 27 562
  • София
Не знам дали е пускано това, но в Индонезия те наказват с 1 минута затворен в ковчег, ако не носиш маска

https://www.actualno.com/asia/v-indonezija-edna-minuta-v-kovcheg … KpRn7l0r0-9vszii0

Звучи доста брутално, но може би има хора, които само от такива гадости разбират

# 27 563
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/szo-shveci … ndemiiata-6114269

В подкрепа на казаното от PURE.
Шведите минаха целия път от "Разпни го" до "Осанна".
Дано узреем до тяхното ниво... някога.

# 27 564
Великобритания държат епидемията под контрол и имат по-малко смъртни случаи от нас на глава от населението(за вчера общо 13). За Китай изобщо да не отваряме дума. Нормално е да си съживяват икономиката. Докато тук някои се опитват да направят същото с лъжи, дезинформация,песнички за сезонния грип. Голяма разлика.
Държат я под контрол като не носят маски и ходят по заведения. И аз искам така да държим нашата под контрол.

# 27 565
сп. Лансет - след одобрение от колеги руската ваксина показва, че има потенциал

Досега руснаците твърдяха, че тяхната ваксина е добра, но без да предоставят доказателства за това, което накара международната общност да се усъмни.

След публикация в едно от най-престижните списания Лансет руската ваксина:
е преминала успешно фаза 1 и 2
създала е антитела сред всички участници в изпитванията
образувала е Т-клетъчен отговор
не е показала сериозни странични ефекти

Ваксината използва два безобидни аденовируса (които причиняват обикновени настинки) и които са модифицирани да носят протеин от коронавируса

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-09-04/russia-covid- … peer-review-shows

# 27 566
Здравейте.Не съм писала скоро,за да не ви натоварвам с информация.В няколко абзаца ще споделя впечетления.
1.Колегата на ММ от днес е на работа с тях.Не му е правен втори тест,никой не го е търсил,но вчера му изтече карантината.Заразените членове на семейството ще бъдат тествани на 08.09.
2.Майка му утре ще бъде изписана,след два отрицателни теста и добри резултати от белодробна ехография.От началото на седмицата започна да се храни и движи безпроблемно.
3.Миналият петък ММ без да иска им каза,че ще бъда в района на болницата и ме помолиха да й купя капките за очите.Отидох до ИО и лекуващата й лекарка излезе да поговорим,тъй като 4-5 дена никой не беше ходил.Беше без никакви ЛПС и си ядеше някакви ядки от ръката,което лично мен ме стресна.Обясни ми състоянието й,терапията,с която я лекуват.Знаеше,че роднините са под карантина и затова каза,че дава информация на всеки,който е дошъл за нещо.Обясни ми,че при пациентите с коронавирус се влиза на определени часове-5,8,11,14,17,20,23ч,понеже им отнема около 15мин да се облекат и оборудват.Също каза,че коронавирусната пневмония по нищо не се различава от тежка пневмония(с което подчерта,че не омаловажава сложността на вируса ).Останалите болести като диабет,инсулт,хипертония се появявали от самия стрес при пациента).
4.Днес чух пред Кауфланд двама мъже да си говорят.Разбрах,че единият е собственик на някакво заведение и с недоволство обясняваше,че към средата на октомври щели пак да затварят ресторантите.До колко е вярно,не знам.

# 27 567
Държат я под контрол като не носят маски и ходят по заведения. И аз искам така да държим нашата под контрол.
Маските са задължителни в затворени пространства в UK. В заведенията първо сканираш, за да ти имат данните за проследяване..... за тестването вече писах.

# 27 568
  • София
Извинявам се, ако нарушавам спокойният тон на дискусията.
Но да споделя и аз едно мое притеснение ( понеже имам деца ученици и едно малко фъстъче 3-та група в детска градина ), та не ми е съвсем спокойно на душата....
Картинката по-долу прилича ли Ви на "плато" ?

.. че то последната седмица не е съвсем приключила нали.

# 27 569
Маските са задължителни в затворени пространства в UK. В заведенията първо сканираш, за да ти имат данните за проследяване..... за тестването вече писах.
Вътре в ресторантите не е. Навън по улици и паркове също. В България също е задължителна в магазините. За сканирането знам, че е за да ти имат данните за отстъпката. Няма как иначе правителството да даде парите на ресторанта.

Общи условия

Активация на акаунт