COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 386 032
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 675
За Испания някой може ли да даде инфо в кой район са заразените? И по-интересното - в силно засегнатите райони от първата вълна как върви разпространението?
За Испания не знам, но за Италия мога да кажа, че Ломбардия тъпо и упорито държи първенството по новозаразени. Дори и сега при увеличението на случаите. Там не се ли поепидемичиха вече?
Тя Ломбардия държи и.първо място по брой жители. Днес в Италия са направени над 100000 ПСР теста с 2000 позитивни. Средна възраст на новозаразените е 32 години. Много младежи връщащи се от лятна почивка в чужбина са позитивни.
В момента съм в Италия и съседката, която е учителка в ДГ коментираше за стаите за изолиране на деца с температура. Та това не е български патент.
Берлускони е с Ковид и е приет в болница с двустранна бронхопневмония. Преди години му е правена сърдечна операция. По новините казват, че бил добре. Дано! Пожелавам му оздравяване, както и на всички други болни от Ковид.

# 27 676
Скрит текст:
Имам въпрос към Габито и другите потребители, които ползват FPP3 маски.
    Искам да се снабдим с такива за есенно-зимния сезон, но не само за мен, но и за ММ и детето, което ще ходи на училище. Порових в интернет, но най- евтините за многократна употреба, които видях, са на цена от 6-8 лв., като могат да се ползват интензивно една седмица, а при по-рядка употреба - до две седмици. Значи, ако вземем по две маски на човек (едната да се дезинфекциа, а другата да се носи) първоначално ще ни трябват 6 броя и на всеки две седмици да купуваме по 3-4 нови. Освен това ми направи впечатление, че дезинфекцията става чрез излагане на пряка слънчева светлина най-малко по 15 минути дневно, а ако няма такава- на бактерицидна лампа. Това със слънчевата светлина ще е трудно през есента и зимата, когато мрачните дни са повече и денят е къс, а и ако трябва да дезинфекцираме вечер. Затова ще трябва да си купим и лампа за всеки случай, а най-евтините, които видях са около 70 лв.
     Въпросът ми е реални ли са тези цени? Ако има по-изгодни, моля, дайте линк или име на сайт / фирма. Може и на ЛС, ако не е удобно тук, в темата. Извинявам се ако назад в темата вече е била публикувана такава информация.
     Мисля си обаче, че ако това са горе - долу цените, много хора (особено възрастните) няма да могат да си позволят да ползват и да поддържат правилно маски с висока защита. Не е малка първоначалната инвестиция, нито поддръжката, ако се спазват указанията на производителя за продължителността на употребата. От друга страна, ако такава маска се ползва с месеци и се пере, вместо да се дезинфекцира според указанията,  защитните й свойства ще се компрометират и файдата от нея ще е колкото от платнените маски или в най-добрия случай - обикновените хирургически.

Нушка, около 5 лв и нещо гледах FFP3 маска последно.
Няма такива за многократна употреба.
Всички FFP1, FFP2, FFP3 са еднократни.

Могат да се ползват многократно, ако:

1. Не са носени във високо рискова среда
2. Не са носени в среда с висока замърсяемост ( не само от вируси )
3. Дезинфекцират се правилно - както споменах, поне 30 минути на слънце и вятър или лампа
4. Прането и дезинфекцията със спирт компроментират защитата
5. Не може да се ползва с месеци такава маска - в най-добрия случай, няколко седмици при определени условия

Преди пандемията тези маски струваха по лев и нещо.
По време на пандемията, първите месеци изчезнаха напълно от пазара.
После се появиха на десеторни цени.
За спекулата може би трябва да сезирате отговорните органи.

Тези маски осигуряват до 98% защита, Third да ме поправи, ако греша.
Маските от плат осигуряват около 20% - 30%, отново трябва да погледна, не съм сигурна.

Бих ти препоръчала маски на  Airlief, FFP2 са, много удобни, много издръжливи, 3 броя в комплект се продаваха последно за 29.90лв
От българска фирма.

Последна редакция: сб, 05 сеп 2020, 02:55 от Less

# 27 677
В заведение не съм стъпвал от края на януари. Сандвичи, дюнери и прочие не съм консумирал също оттогава. Няма да го правя докато виждам, че вируса върлува. Ако има засегнати от това, че аз не им подпомагам бизнеса, нека да се сърдят на тези, които подпомагат разпространението на епидемията.

Хората подценяват думичките сигурност и спокойствие, а тя е много важен фактор за потреблението. Не случайно богатите си държат парите в Швейцарски банки с високи комисионни и отрицателна лихва, купуват скъпи и тесни вили на лазурния бряг и тн.

Сигурен съм че ако заведение в дадено населено място спазва мерките има повече посетители. Според мен инвестицията от маски, препарати, намален брой места и повече разходи за труд (в маска няма как да се работи 14 часа на ден, както искат повечето бизнесмени) е разумна и се избива, но у нас не се мисли много перспективно.

Ние  ходихме на морето само на едно място където носеха маски, а не лигавници.

# 27 678
Преди малко д-р Фаучи даде интервю по CNN. Не каза много интересни нови неща, поне каза, че руската ваксина давала окуражаващи резултати, но трябва да мине фаза 3. Водещият го пита къде ще почива уикенда - Фаучи каза, че ще ходи за риба. Пита го как е със здравето (нали го оперираха) - добре бил, каза "не могат да ми познаят гласа приятелите вече по телефона, поне се радвам, че вече не звуча като Вито Корлеоне".
Smile

# 27 679
Ходя си на заведения съвсем спокойно, пици, дюнери и бърза закуска си купувам също.
Имаше период през март и април, когато не го правех.

Бях и три седмици на почивка във Варна.
На различни заведения всеки ден, Делфинариум, Археологически музей.
Хотел на 18 етажа, претъпкан с чужденци.
Общ бюфет. Обща зала за закуска.

Но не смятам, че нормалният живот трябва да спре.

В заведенията съм навън, за зимата не знам как ще е все още.

Но дотогава - я камилата, я камиларя.

Последна редакция: сб, 05 сеп 2020, 03:04 от Less

# 27 680
Учителка съм. Ще преподавам в компютърен кабинет 3 на 7 м.  Да, да, точно така! 3 на 7 метра! Имерих го! Ужасссттт! В него ще има 13-14 работни места с моето! За каква въобще дистанция  може да става въпрос! Дори и при условия без епидемия, не е нормално да се работи, като един на друг си влизаме в аурите! Ще дам предложение за поставяне на плексигласови прегради между отделните работни места, но нямам представа дали ще го изпълнят! Бюджетът е ограничен! Някои от масите на учениците са непосредствено до прозорците!  Ще провертряваме, но като стане студено, дали ще могат да се отварят прозорците! Учениците без маски, а аз - с маска! Как ще говоря? Как ще ме чуват?  ИСКАААМ Дистанционно обучение с всичките му недостатъци, но поне без риск от зараза!  Още повече, че не се знае аз какво мога да занеса вкъщи. Имам дете в училищна възраст, мъж без здравни осигуровки, боледувал от белодробна болест преди 2 години! Дилемата ми е да напусна или да се разболея! Е, може и да имам късмета да остана здрава! Каква е вероятността!  Възрастта ми е над 50 години. И като се разболее родител, какво става с децата му? Въпросителните са много!  В училищата няма да се спазват формалните мерки, защото не са задължителни, а препоръчителни!

# 27 681
  • София
В момента властите по цял свят много искат учебната година да тръгне с положителни очаквания, за да се намалят тревогите на родителите и икономиките да вървят. На мен много ми се иска нещата да са добре, но логически разгледано, няма никаква причина училищата да са по-различни от всички други места. Много е изкушаващо училищата да се окажат оазиси насред заразата, но каква е вероятността?
Този вирус ни изигра много лош номер - оказа се целогодишен.

# 27 682
  • София
И аз смятам, че е целогодишен и в тази връзка няма кой знае какви надежди, само месеците октомври - февруари да са "най"-тежки, а после да е лесно. Никой и нищо не го гарантира това после за вирус, който не затихва (поне не доказано досега) през нито един сезон....

# 27 683
  • Варна
Информация за починалите:
81    F    Варна    Варна
66    F    Габрово    Севлиево
87    F    Бургас    Бургас
74    F    Добрич    Тервел
71    F    Пловдив    Пловдив
63    M    Стара Загора    Раднево
60    M    Пазарджик    Батак
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/novi-179-dushi-sa-k … rden-broy-testove

# 27 684
  • София
Надявам се да е вярно и да се потвърди при следващите по-масови изпитания.
Авторитетното британско научно списание "Лансет" публикува резултатите от изследванията на руската ваксина "Спутник V" срещу COVID-19, създадена от института "Гамалея". В публикацията се посочва, че препаратът е 100 процента ефективен, съобщават световните агенции и Интерфакс. Сп. "Лансет" предоставя подробни данни от първата и втората фаза на клиничните изпитания. Отбелязва се, че всички доброволци са развили стабилен хуморален и клетъчен имунен отговор. Освен това отчетеното ниво на антитела е 1,5 пъти по-високо в сравнение с това на преболедували инфекцията, предава БТА.   от ТУК
Ако се окаже още, и че няма странични ефекти и че имунитетът е траен - тогава ще празнуваме "Корона, чао!".
Без да претендирам, че съм специалист и разбирам от тези неща, но мисля, че повечето ваксини са разработени на сходни принципи, така че ако е вярно това, че тази създава "стабилен хуморален и клетъчен имунен отговор", то същото може да се очаква и за други подобни и да имаме скоро избор между повече качествени ваксини. Вярно е, че времето за разработка беше малко, но и все пак не се тръгна от бял лист, а се стъпи на опита от предишни антивирусни ваксини, така че има шанс да са уцелили от първия път - дано!

# 27 685
https://www.facebook.com/uklockdowntruth/videos/231044898326313/

При положение, че живеещите 6 месеца в Ад-а англичани коментират носенето на маски като "здравен терор", "тоталитаризъм" и "това е само началото", какво се очаква от българите?

Честно казано, в реакциите си очевидно не се различаваме по нищо от останалите народи. Тогава за какво беше цялото мрънкане как само "Ганьо не вярвал във вируса" и как само "Ганьо ще му налагат задължителни ваксини да го разболяват"?

Като гледам, освен Ганьо, и Фредерик, Себастиан, Педро и Виктор имат своите опасения.

# 27 686
Скрит текст:
Учителка съм. Ще преподавам в компютърен кабинет 3 на 7 м.  Да, да, точно така! 3 на 7 метра! Имерих го! Ужасссттт! В него ще има 13-14 работни места с моето! За каква въобще дистанция  може да става въпрос! Дори и при условия без епидемия, не е нормално да се работи, като един на друг си влизаме в аурите! Ще дам предложение за поставяне на плексигласови прегради между отделните работни места, но нямам представа дали ще го изпълнят! Бюджетът е ограничен! Някои от масите на учениците са непосредствено до прозорците!  Ще провертряваме, но като стане студено, дали ще могат да се отварят прозорците!
Учениците без маски, а аз - с маска! Как ще говоря? Как ще ме чуват?
Скрит текст:
 ИСКАААМ Дистанционно обучение с всичките му недостатъци, но поне без риск от зараза!  Още повече, че не се знае аз какво мога да занеса вкъщи. Имам дете в училищна възраст, мъж без здравни осигуровки, боледувал от белодробна болест преди 2 години! Дилемата ми е да напусна или да се разболея! Е, може и да имам късмета да остана здрава! Каква е вероятността!  Възрастта ми е над 50 години. И като се разболее родител, какво става с децата му? Въпросителните са много!  В училищата няма да се спазват формалните мерки, защото не са задължителни, а препоръчителни!
Моите наблюдения:
Зала - няколко пъти по-голяма от класна стая. Около 60 души в залата. Хора с хирургически и платнени маски - чува се без проблем, като говорят. Имаше обаче една колега с платнена маска, която чувахме много трудно, въпреки опитите й да говори силно. Тъй че... явно зависи каква е маската.

# 27 687
  • Бургас
Присъствево обучение беше възможно, но при мерки и дистанция. 5 месеца си бъркаха по носовете и нищо не направиха. Нищо.

Децата ще се върнат уж маскирани и добре поляти със спирт и белина. Дано почистващия персонал добре знае как да използва химията за дезинфекция, че ще стане много “забавно”, ако вземат че омешат хлорните препарати. Не се майтапя в офис сградата ни, преди два дни буквално се евакуирахме заради шише белина излято на пода и реагиращо с друг препарат.

На училищата не са им отпуснати средства за дезинфекция, допълнителен почистващ и мед.персонал. Нямат и за евентуална реконструкция на помещения. Т.е ще правят от нищо - нещо.

Лошото не е, че има родители, които искат ДО. Лошото е, че присъственото не е обмислено и е по - вероятно още на третата седмица да се сгромоляса, а до втория срок класове да останат без учители.

Реално е само един голям цирк. Нито прилича на обучение, нито са взети мерки. Същинското учене започва в средата на Октомври и се надявам, да не свърши точно там.

# 27 688
  • При семейството си
Информацията от Министерство на здравеопазването, включително за починалите лица:
https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/179-sa-novodiagn … id-19-lica-prez-/

Китайците...очакваме следващото показно от тях, свързано с ваксините.

# 27 689
Всъщност е въпрос на елементарна хигиена, да имат сапуни и да се почистват коридорите и санитарните помещения с дезинфектант, да се почистват качествено класните стаи. Това би трябвало всяко училище да го е правило и преди ТАЗИ пандемия. Защото вируси се въртят открай време. И ако досега ръководството е неглижирало, то и занапред няма да държи на хигиената.
Наистина, това изпитание поне да беше попълнило дефицитите на първите 7 години възпитание.

Общи условия

Активация на акаунт