COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 386 272
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 750
  • София
Имам два отрицателни теста за корона заради контактност с болен. Взимането не е приятно отпределено и кихах доста след това, но не са ми бъркали чак до мозъка. Някои хора са оплакват, че е доста болезнено, явно зависи от човека, който прави манипулацията. На племенницата ми, на 7г, преди да отпадне изискването за тест за чужбина също й го направиха без проблеми.

# 27 751
Медицинските маски и тези от плат не прилепват плътно около носа и очите и ограничават видимостта.

Преди малко едва не се пребих на едни стълби, защото не видях къде стъпвам заради маската, бях я вдигнала прекалено високо, седи хлабаво и се свлича.

Обикновено не нося медицинска, но нямах друга под ръка, а трябваше да вляза в един магазин.
Лицето ми е малко и маската се оказа прекалено голяма за него.
Та се наложи няколко пъти да я нагласям.

Да не говорим, че дишането през такава маска няма нищо общо с дишането през FFP3, с медицинската все едно нямах нищо.

Бутафория.

# 27 752
Мисля си че догодина по това време, ще съм си сменил пейзажа. Simple Smile
Дано!!!

# 27 753
Какво означава "ще дадете ли"? Просто не го даваш, защото не искаш да знаеш, защото ако знаеш, ще трябва да ви тестват и вас, а ако ви тестват и вас, току-виж всички сте се оказали вкъщи под карантина и не ходите на работа всички.
Аз няма да дам, но не заради това което предполагаш. А защото никой няма право да тества здравото ми, а и дори и болно дете за свое удоволствие и статистика.

# 27 754
  • София
Да, така е, никой не може да пипне с пръст детето без разрешение на родителя.
Ох, всичко стана толкова замотано, че не виждам как ще се оправим с тази епидемия. Аз определено съм притеснена какво ще става от есента, отпуските свършиха и вече ГТ е почти изцяло пълен, а учениците още не са тръгнали на училище. Надявам се хората да се постреснат малко и да спазват някакви мерки, ама едва ли ще се случи.

# 27 755
В случая е карантиринано вече детето, и на единия родител се полага болничен. Другият уведомява работодател и преценяват ще ходи ли, тест ще прави ли и кой ще го плаща. Примерно. Ако някой прояви симптоми, също се обсъжда с личен лекар, ако не даде болничен без тест - и с работодател. Нашите подозирам, че ще поемат тест, ако РЗИ не иска.

Хубаво е човек да е идеалист. Ако гледаме на казуса реално, 4 от 5 по-скоро ще скрият, че детето им е под карантина. Дали щото "айде стига с тоя вирус", дали защото са наясно, че работодателят им няма да погледне с добро око на евентуално заразен служител. Не си мислете, че всички работодатели с радост ще извадят пари да платят от джоба си тестове за персонала(като при това изобщо не им е задължение). Ако пък прояви и симптоми, без болничен в най-добрия случай да се уреди с неплатена отпуска. Единици са работодателите, които ще освободят боледуващ работник за своя сметка. И когато следващия месец другото дете излезе в карантина и историята се повтори, мнозина ще трябва да си търсят нова работа.

# 27 756
Не се тества за удоволствие и статистика, тестването се прави за контрол над епидемията. Как пък за толкова  месеци не научихте елементарни неща, повторени сигурно милион пъти.

# 27 757
  • Варна
Не се тества за удоволствие и статистика, тестването се прави за контрол над епидемията. Как пък за толкова  месеци не научихте елементарни неща, повторени сигурно милион пъти.
И какво като са повторени милион пъти. Станали са истина?
От тестването има смисъл, когато положителните се карантинират и се проследяват контактите. Иначе си е чиста проба статистика и само по себе си няма кой знае какво значение.

# 27 758
На работодателите не им е работа да заместват държавата в плащания. Държавата обявява епидемия, държавата изисква тестове, редно е държавата да плаща. Аз лично, не мисля да плащам нейните задължения.

# 27 759
В крайна сметка точно това казвам и аз, че държавата не управлява добре епидемията. С частни тестове епидемия не се управлява.

# 27 760
На работодателите не им е работа да заместват държавата в плащания. Държавата обявява епидемия, държавата изисква тестове, редно е държавата да плаща. Аз лично, не мисля да плащам нейните задължения.
Моят работодател плаща. Стратегия на фирмата. Предпочита да заплати тестове при съмнение, пред другата възможност да се разболеят останалите служители и спиране на дейността. Колко му е важно, определя сам всеки работодател.

# 27 761

Ами  тя държавата точно затова си е била камшика от проследяването на заразата. Защото ако плаща тестовете, проследявайки контактите, както му е ред при епидемия, ще се открият куп носители на вируса, които трябва да се карантинират, ерго да им се плащат болнични. От там болнични и на техните контактни, и то са си разходи, които удобно могат да се спестят. А така се оставя на работодателите, ако искат, да се грижат сами да ограничат разпространението в отделно взетия колектив. За държавата остава да обясни на народа колко добре се справяме с епидемията, какви отличници сме, и всичко е под контрол, пък ако част от този народ даде фира, ми какво да се прави, сухи съчки, хем ще се поразтовари и пенсионната система.
Държавата при нас, за съжаление,  е тотално абдикирала от задълженията си. Но не може да се откаже и че голяма част от населението и помага в това с нежеланието си да спазва елементарни мерки. Дано не ни излезе през носа това лежерно отношение към проблема.

# 27 762
Mury-mur, не съм идеалист, в моята реалност най-вероятно работодателите ще се бръкнат за тест, защото им е важно и от февруари насам налагат на служителите си противоепидемични мерки, и то не проформа. Имам и познати, при които е както описваш, та и хора в твоята реалност познавам. Имам и познати, които работодателят е казал, че ще ги глоби ако се заразят.

А държавата не е 10 човека в МС и една торба пари, държавата сме всички, включително работодатели, работещи и безработни. Ама най-лесно е цялата отговорност да се прехвърля на Слънцето и ония в парламента.

Less, до маска е. Има и такива, с които не е проблем да дишаш 2 часа и прилепват добре. Има и такива, на които след две минути им се скапват ластиците и започват да се смъкват и са като направени от хартия.

# 27 763
Така е, обаче накрая аз, ти и всеки данъкоплатец или пък по-свестен работодател ще извади да плати теста. Гаранция.
Пари за тестове държавата ни няма. Раздадоха ги за какво ли не, но за това - не.
Справка: тестовете за прием в болница. Уж НЗОК щеше да ги плаща, уж щеше тази практика да се забрани като незаконна. И нито едно от двете не се случи. Продължават да цедят болните преди прием.

# 27 764
Less, до маска е. Има и такива, с които не е проблем да дишаш 2 часа и прилепват добре. Има и такива, на които след две минути им се скапват ластиците и започват да се смъкват и са като направени от хартия.

Аз точно това казвам - че не е никакъв проблем да дишаш с обикновена маска от плат или с медицинска.
Все едно нямаш маска. Осигуряват защита срещу по-едри пръски евентуално.

Истинската вирусна защита е в FFP2 и FFP3.

А с тях се диша доста по-трудно.

В случая ставаше въпрос за обикновена медицинска маска от тези сините, трислойните, купена от аптека.

Общи условия

Активация на акаунт