COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 386 348
  • 29 195
  •   2
Отговори
# 27 765
Less, до маска е. Има и такива, с които не е проблем да дишаш 2 часа и прилепват добре. Има и такива, на които след две минути им се скапват ластиците и започват да се смъкват и са като направени от хартия.

Аз точно това казвам - че не е никакъв проблем да дишаш с обикновена маска от плат или с медицинска.
Все едно нямаш маска.
Осигуряват защита срещу по-едри пръски евентуално.

Истинската вирусна защита е в FFP2 и FFP3.

А с тях се диша доста по-трудно.

В случая ставаше въпрос за обикновена медицинска маска от тези сините, трислойните, купена от аптека.
Не съм съгласна. Не съм попадала досега на такава, с която "все едно си без маска". Читави хирургични не мога да намеря откакто започна пандемията, преди имаше. От плат си намерих няколко модела, които си прилепват добре и не е толкова лесно да дишаш, особено по-дълго време. След повече пранета и сушилни определено става по-лесно дишането, но пак не е като "все едно си без маска". FFP2 имам, с които много лесно се диша, но може би защото не пасват добре. FFP3 наистина са ми ужасни, но не защото е чак толкова по-трудно дишането, а ми създават някаква клаустрофобичност и в горещината гуменото уплътнение е много некомфортно. Предполагам в студено време ще са ОК.

# 27 766
Mury-mur, не съм идеалист, в моята реалност най-вероятно работодателите ще се бръкнат за тест, защото им е важно и от февруари насам налагат на служителите си противоепидемични мерки, и то не проформа. Имам и познати, при които е както описваш, та и хора в твоята реалност познавам. Имам и познати, които работодателят е казал, че ще ги глоби ако се заразят.

А държавата не е 10 човека в МС и една торба пари, държавата сме всички, включително работодатели, работещи и безработни. Ама най-лесно е цялата отговорност да се прехвърля на Слънцето и ония в парламента.

В моята реалност вече се бъркат, и то не един път, защото мераклии за масови веселби ни се намират. И отпуски частично платени дават допълнително, защото са наясно, че дългосрочно им е по-изгодно. И все още желаещите могат да работят хоум офис. Но фирмата е чужда и предполагам, че има роля и националният манталитет, мисли се не само за днес, а и за после.  Но познавам и работодатели, които няма да дадат стотинка, която не са длъжни да дадат. А те не са.
Държавата сме всички ние, това е хубав лозунг.  Но не напразно изпълнителната власт се нарича изпълнителна. Аз, а вероятно и ти, не можем да решим как да се управлява дадена криза, дори да се сещаме. Онези 10-те около Слънцето го решават, и дори са длъжни да го решат, това им е работата.  Колкото и да е продънена торбата с парите, с всичките пари, които раздадоха(повечето чисто клиентелистки и на парче) можеше да се решат много проблеми, най-малкият от които е да се плаща проследяването на контактите, да не говорим за тестовете на симптомните. Ама за това онези същите трябва да гледат малко по-далеч от носа си и да си дават сметка, че при неконтролируемо разрастване на епидемията, от което хич не сме застраховани, ще трябват много повече пари.

# 27 767
  • София
В момента никой не мисли какво ще става "после", важното е сега да угоди на мнозинството и да спечели одобрение. После - там ще му мислим, или по-скоро ще му мисли там който му дойде до главата.
Лошо е, когато коронакризата се управлява политически. Но още по-лошо е, когато въобще не се управлява, защото политиците са заети с други, по-важни за тях неща - едните си пазят столовете, другите се боря да ги бутнат от тях. И едните, и другите не ги интересува нищо друго освен моментните им интереси.

# 27 768
Интервю с микробиолога Александър Гинцбург, един от разработчиците на руската ваксина (с български субтитри)

Интервюто е много подробно и разказва много неща за ваксината, както и други интересни неща. Руснаците не са започнали от нулата, имали са вече готова ваксина срещу МЕРС, която дори е била тествана на доброволци. За няколко седмици просто са заменили фрагмента от МЕРС с такъв от ковид.  Ваксината се слага на 2 пъти, като двете дози използват два различни безобидни аденовируса, които като "такси" превозват съдържание от коронавируса. По този начин се постига по-голяма дълготрайност и се предполага, че ваксината ще трае поне 2 години (естествено това трябва да се потвърди). Има и много други интересни неща в интервюто:

https://www.dokumentalni.com/archives/13396?fbclid=IwAR0ijj8W3Mb … V0rdsY69H5bofpomg

Последна редакция: сб, 05 сеп 2020, 21:49 от LillyM

# 27 769
Доколкото имам идея от управлението на кризи, всъщност повечето държави, включително и нашата, си управляват своите напълно приемливо, предвид ресурсите, местните особености, и избраните приоритети. Няма как управлението да отговаря на желанието и очакванията на всички, още повече че обикновените граждани са тези, които рядко виждат по-далеч от носа си.

Последна редакция: сб, 05 сеп 2020, 21:50 от crow

# 27 770
  • София
Смяташ ли, че като остави хората сами да се тестват и като разпореди дежурните ученици да дезинфекцират класните стаи, държавата си свърши работата по управление на коронакризата? Има и още примери в този дух, да не ги изброявам.

# 27 771
  • София
На никакво основание не могат да накарат учениците да дезинфекцират класните стаи.  Първо, дезинфектантът трябва да се използва само с ръкавици и после, винаги има опасност от неправилно боравене - няма кой и как да гарантира, че детето няма да се полее без да иска или да му щукне някоя глупост. Ако аз съм на мястото на някой родител, хич няма да съм съгласна детето ми да се занимава с дезинфекция. Тогава за какво е помощният персонал, да вземат на децата да им дадат част от заплатата на лелките, ако ще вършат част от работата им!
Зная какъв дезинфектант за повърхностите като бюра и т.н. използваме (не съм обръщала внимание точно на заглавието, но не е работа за деца) и това не е дезинфектантът за ръце. Не знам кой си прави илюзии, че дежурните ще дезинфекцират.

# 27 772
Скрит текст:
Less, до маска е. Има и такива, с които не е проблем да дишаш 2 часа и прилепват добре. Има и такива, на които след две минути им се скапват ластиците и започват да се смъкват и са като направени от хартия.

Аз точно това казвам - че не е никакъв проблем да дишаш с обикновена маска от плат или с медицинска.
Все едно нямаш маска.
Осигуряват защита срещу по-едри пръски евентуално.

Истинската вирусна защита е в FFP2 и FFP3.

А с тях се диша доста по-трудно.

В случая ставаше въпрос за обикновена медицинска маска от тези сините, трислойните, купена от аптека.
Не съм съгласна. Не съм попадала досега на такава, с която "все едно си без маска". Читави хирургични не мога да намеря откакто започна пандемията, преди имаше. От плат си намерих няколко модела, които си прилепват добре и не е толкова лесно да дишаш, особено по-дълго време. След повече пранета и сушилни определено става по-лесно дишането, но пак не е като "все едно си без маска". FFP2 имам, с които много лесно се диша, но може би защото не пасват добре. FFP3 наистина са ми ужасни, но не защото е чак толкова по-трудно дишането, а ми създават някаква клаустрофобичност и в горещината гуменото уплътнение е много некомфортно. Предполагам в студено време ще са ОК.

Възможно е да се диша по-трудно през такива от плат, зависи какъв плат, колко слоя и как прилепват.
Не споря за това.

Просто не са предназначени за предпазване от вируси. На медицинските маски също си пише, че не са предназначени за предпазване от вируси.

Няма да можете да разчитате на тях.

Зная, че се търси оптимален вариант, но просто се заблуждавате, ако смятате, че има голяма полза от платнените маски.

Истинските и добре направени FFP2 и FPP3 не позволяват да има отвори и прилепват много добре.
И те предпазват наистина.

Друг е въпросът как ще може да ги ползва дете или възрастен с дихателни затруднения.

# 27 773
  • София
Вие ще дадете ли да тестват детето ви на 3г., ако няма симптоми?
Нито децата ще дам да тестват, нито мен, ако нямаме симптоми. За такива случаи си има карантина.

# 27 774
Норвегия:
Почти 2 седмици след започването на голямото празнуване на празника Ашура в мюсюлманската общност в град Сарпсборг вече има над 100 заразени с ковид-19 в града и в град Фредрикстад. Празнуването щяло да трае 13 дни, но било предварително спряно след като е бил регистриран първия случай на зараза. Над 1200 в двата града са в карантина, детски градини и класове в училищата са затворени, има регистрирани заразени в старчески домове. Всички тези случаи са директно свързани с тези празнувания. Кметът на Сарпсборг е притеснен, ситуацията се счита за много сериозна. Организаторите на празнуването на мюсюлманския празник казват, че всеки ден е имало към 100-тина мъже и жени, които са празнували, а в последния ден преди да прекратят празнуването е имало към 170 човека.
Мой коментар: Тия са луди.
Имало дезинфектанти, уж трябвало да спазват дистанция и да не се скупчват нагъсто, но съседи на сградите, където тържествата са били, са видели съвсем друга картинка. И да са се опитали организаторите да въведат мерки, никой не ги е спазвал и резултатът е ясен. Единият от съседите казва: ''Много беше шумно, но въпреки това нека празнуват. Обаче се шокирах като видях няколко десетки човека отвън в група без разстояние един от друг. Все пак трябва да се мисли за корона вируса.'' Един отговорен организатор, който вижда, че хората не спазват мерките, би трябвало да разпусне събирането моментално, не да продължава дни наред ...
Иначе вирус няма, нали така?

# 27 775
Смяташ ли, че като остави хората сами да се тестват и като разпореди дежурните ученици да дезинфекцират класните стаи, държавата си свърши работата по управление на коронакризата? Има и още примери в този дух, да не ги изброявам.

Аз мисля, че пестят тестовете за зимата, понеже се очаква да стане мазало. Пък с глобите се спряха заради летния сезон.
Подозирам че като свърши сезона мерките пак ще се затегнат.
За ПСР тестовете, правила съм вече 3. Мене не ме е боляло нито веднъж. Пробата се взема с нещо като клечка за уши, 2 броя, но с по дълга дръжка. Идеята е памучето във края да попие секрет от носа и гърлото. Като се взема от гърлото може моментно да ви се повдигне, както ако ви натиснат езика с шпатула за да огледат сливиците, но пробата се взема за секунда само. В носа имах неприятно усещане единият път и замалко да накихам лаборантката. Малко странно се усеща, но не и болка.

# 27 776
  • София
Културните особености надделяват.

# 27 777
Културните особености надделяват.

Ако имаш предвид моя пост, да. Явно надделяват. Сега чета, че днес е имало 15 новорегистрирани заразени в град Сарпсборг, което е най-високия брой на ден от началото на пандемията. Съобщава се, че заразата е ограничена само в общността (разбирай само сред мюсюлманите). За ориентир градът е с население към 50 хиляди. Така да си представите цифрите в български мащаби. Фредрикстад е към 70 хиляди по спомен. Значи над 100 заразени за град към 120 хиляди население само последните по-малко от 2 седмици. И в двата града се взимат строги мерки за ограничаване на заразата, но засега няма да се въвежда локдаун, както една друга община в Норвегия направи след наплива за евтини цигари и алкохол в Швеция след като карантината за граничния шведски район отпадна. Там също имаше голям бум на новозаразени във връзка с наплива към евтинията от другата страна на границата.

Ние декември трябва да се прибираме, но не знам дали няма да се отложи за другата година.

# 27 778
Less, и да не са предназначени за вируси, явно се справят добре, особено в комбинация с дистанция. Има и публикации, има и практически примери - държавите, в които се носят маски масово и навсякъде. Със сигурност мнозинството не са с FFP 2 и 3, носят си хирургични и платнени. В случая и ти леко се заблуждаваш, ако бяха чак толкова ефективни FFP3, работещите с биосейфти 4 патогени щяха да носят такава, а не космонавт с външен източник на въздух. Пълно щастие няма. Вероятно в наситена с вируси среда те защитават толкова, колкото обикновената на произволно място извън болнична стая. При положение, че и двата типа са използвани правилно и в комбинация с други неща, разбира се - те са първа линия, но не основна част от защитата. Затова и не бързаха да ги препоръчат. Късата клечка и при 0.01% вероятност лесно се тегли, ако си карък.

NumLock, страшен проблем да забършат бравата и бюрата със спирт дежурните. За мерките няма смисъл да се обяснявам, още от началото съм с непопулярно мнение. Реална оценка ще правим, живот и здраве, след 2-3 години, като отмине пандемията.

# 27 779
  • София
И защо трябва дежурните да го правят? Сериозно, аз като родител бих възроптала най-официално, ако накарат детето ми да бърше маси и дръжки. Ще бърше вкъщи, а в училище за тази работа си има назначен персонал.
На всичко отгоре дезинфектантите не са на основа на спирта, а на някакви други съединения. Никой не може да остави деца да го правят от съображения за безопасност.

Общи условия

Активация на акаунт