COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 496
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 28 260
Успехите, ако има такива, са на всички хора, които въпреки всичко спазват мерките. Когато става дума за вирус, твоето влияние над вируса е точно толкова голямо, колкото и моето. Пред вируса всички сме хора. В държавите, които са успешни,  има консенсус за борбата срещу вируса, защото вирусът може да се победи единствено, ако се включат всички, всеки един човек има значение. Тук все още се водят спорове дали има или няма пандемия. И сега тези, които през цялото време развяваха мангъровщината като знаме за евтини политически дивиденти, искат да посочат правителството като единствено виновно и то заради това, че е изпълнило това, което искат. Това е точно бягане от отговорност.

# 28 261
Опозицията извлича свои си политически дивиденти от ситуацията, не може да очакваме от нея решения, когато е ясно как и от кой се взимат в БГ.
Гласуваха ИП, защото е било съгласувано на ЕС ниво какво да се предприема или заради подготовката на болниците ( така си мисля аз), сега явно демонстрират несъгласие и неглижиране точно с непоставяне на маска, и въпреки вируса в редиците им и всеобщото им вътрешно тестване, за да се впишат в настъпилото недоволство и да се харесат на масата. (Това, че рейтингът им пада е друг въпрос).
Добра, лоша, опозицията не е длъжна да дава  пример, не назначава министри и не взема решенията относно пандмията, не може да търсим отговорността там, единствените отговорни са управляващите
и медиите им.

# 28 262
Точно, човешкият живот сякаш загуби ценност.Сега пълним болниците, а места има.Друг въпрос, е че сигурно се приемат доста по-тежките случаи.Другите на домашно лечение и докато не се влошат достатъчно не ги приемат.Дано не съм права, но здравният министър каза, че хората отиват във влошено състояние.Дали?Дали ги приемат в късен момент?Дали не биха влезли и по-рано, но не ги приемат?Това е много важно, за да разберем състоянието в болниците.Няма как да получа достоверна информация.

Много ни се разболяват лекарите, прави впечатление.

# 28 263
Според НСИ през 2019 сме имали 29612 лекари и 46491 специалисти по здравни грижи. Значи грубо досега се е заразил 1% от лекарите и половин - от сестрите. При положение, че тях ги тестват повече и са с по-висок риск от заразяване, можем да приемем, че подобен % горе-долу отговаря на реалния. Аз извод си правя, че истинска епидемия още не е започвала тук, никаква вълна, само тук-таме по някоя пръска.

# 28 264
Скрит текст:
Скрит текст:
https://trafficnews.bg/zdrave/zabolevaemostta-kovid-19-horata-po … ksina-e-3-188537/

Още едно мнение за БЦЖ, "невлияещата" върху Ковид.

TafTaf,
ако ИП не беше такава канонада от глупост, паника, безумие и унижения, може би сега щяхме да имаме нормално отношение към вируса и спазване на мерките. Не може да плашиш хората с ковчези пред НДК и да им забраниш поход в планината като превенция срещу вирус, той да не се разгърне въпреки неспазването на тъпите мерки и после да не очакваш това да се обърне срещу теб.

Има си и народна басня за целта - "Лъжливото овчарче". Ама 1:1.
Затова и рейтинга на Бъдещия Президент се сви от 72% на 36% за четири месеца.
Българина търпи подигравки, ама завоалирани и гарнирани с малко популизъм. Към директна проява на простотия е много непримирим.

Аз не вярвам в локдауни и КПП в цялата държава. Икономиката ни няма да издържи, ама наистина. Най-много да върнат маските на открито и да затворят ресторанти и дискотеки. Възможни са и КПП-та по места. И това ако наистина епидемията се разгърне и стане сериозна.

Болднатото ще е толкова голяма глупост, колкото беше и затварянето на Витоша...

Както се казва, като се преобърне колата, пътища много. Лесно е да се критикува отстрани и от позицията на времето. Само че общественото здравеопазване се различава от грижата за пациенти. Разликата е концепционна. Че в България оплескаха работата, оплескаха я, но от гледна точка на общественото здраве, особено през март, не бих нарекла нищо “глупост”. Всичко направено тогава е било именно с цел опазване на населението. Сега всичко, което се прави се подчинява първо на политически цели и игрички, а здравето на хората се оказва маловажно.
Габи, ти нали не си била тук, като са затворили Витоша? Пък и не живееш в подножието на Витоша? Какъв ти е проблема с Витоша?

Аз и тогава го критикувах, изобщо не е от позицията на времето.
И между другото точно в полите на Витоша живея, когато съм в България (като в момента).
А пък другото, което е, няма никакъв епидемиологичен смисъл да затваряш планини. Знаеш го това. Даже германците установиха наскоро, че няма смисъл и магазини да се затварят. Но пък те не си затвориха планините, както и парковете(това за Нина). Но аз и за магазините бях сигурна, че няма смисъл да се затварят, де.
А, и още нещо: не мога да си кажа мнението за нещо, защото според някои съфорумки не ме бърка лично, така ли да разбирам?Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 09 сеп 2020, 02:23 от Gabito1504

# 28 265
Aвстрийците си затвориха най-заразния курорт и пиле не даваха да прехвръкне. Имаше случаи на бедстващи българи останали без храна и подслон ... та хайде да не издребняваме, че ви забранилили "курорта" Витоша за месец. Трябваше да изкарате една карантина в околните ни държави за да разберете всъщност какво наистина означава това вместо да се мрънка за пейките в парка.

# 28 266
Скрит текст:
Aвстрийците си затвориха най-заразния курорт и пиле не даваха да прехвръкне. Имаше случаи на бедстващи българи останали без храна и подслон ... та хайде да не издребняваме, че ви забранилили "курорта" Витоша за месец. Трябваше да изкарате една карантина в околните ни държави за да разберете всъщност какво наистина означава това вместо да се мрънка за пейките в парка.

Ама разбира се. Аз предлагам всички да се затворим и да не излизаме, докато не изчезне короната. Защото така като гледам много им помогна на съседните държави това затваряне.
Аз разбирам, че някои хора са готови да се съгласят с всякакви безумия и немедицински мерки, които са пълен тормоз(като забраната в Испания да си изкараш детете, май повече от месец продължи, докато не пропищя кметицата на Барселона, че това не е човешко), но аз не съм от тези хора, колкото и да не им се харесва на едно 80% от списващите в темата.

# 28 267
Успокой се, повече няма да те карантинират насила заради тоя грип.... каже сега нещо за маските, че скоро не сме ги обсъждали.

# 28 268
Скрит текст:
Успокой се, повече няма да те карантинират насила заради тоя грип.... каже сега нещо за маските, че скоро не сме ги обсъждали.

Маските отдавна не са ми интересни честно казано. Joy
Чакам да кажеш Фаучи какво е казвал наскоро... Grinning Нещо за ваксината на Модерна?

# 28 269
Габито никога не е била "затваряна в България", тя дори не е била в България по това време, тя тролеше от чужбина за мерките в България, които да, бяха едни от най-разпуснатите  в Европа. И не знам какво им е помогнало на другите държави, но нещо сигурно им е помогнало, за да не са на второ място по смъртност в ЕС по средата на лятото и да не влизат с огромна засилка в есенно-зимния сезон. Да оправдаваш това със затваряне на паркове през април е инфантилно. Уж икономиката съсипана от страшния локдаун, а почти през цялото време се плаче за някакви пейки.

# 28 270
Заради подозирана тежка странична реакция при един от участниците, трета фаза на тестването на ваксината на АстраЗенека и Оксфордския университет е временно преустановена. https://www.statnews.com/2020/09/08/astrazeneca-covid-19-vaccine … ipant-in-the-u-k/

# 28 271
Казват, че е стандартен протокол и че се случва често. Да се надяваме, че накрая ваксината ще мине успешно. Ето затова си трябва да си мине и през 3-те фази, колкото и да ни се иска по-бързо да станат нещата.

# 28 272
Радостина Александрова, БНт

# 28 273
Скрит текст:
https://trafficnews.bg/zdrave/zabolevaemostta-kovid-19-horata-po … ksina-e-3-188537/

Още едно мнение за БЦЖ, "невлияещата" върху Ковид.

TafTaf,
ако ИП не беше такава канонада от глупост, паника, безумие и унижения, може би сега щяхме да имаме нормално отношение към вируса и спазване на мерките. Не може да плашиш хората с ковчези пред НДК и да им забраниш поход в планината като превенция срещу вирус, той да не се разгърне въпреки неспазването на тъпите мерки и после да не очакваш това да се обърне срещу теб.

Има си и народна басня за целта - "Лъжливото овчарче". Ама 1:1.
Затова и рейтинга на Бъдещия Президент се сви от 72% на 36% за четири месеца.
Българина търпи подигравки, ама завоалирани и гарнирани с малко популизъм. Към директна проява на простотия е много непримирим.

Аз не вярвам в локдауни и КПП в цялата държава. Икономиката ни няма да издържи, ама наистина. Най-много да върнат маските на открито и да затворят ресторанти и дискотеки. Възможни са и КПП-та по места. И това ако наистина епидемията се разгърне и стане сериозна.

Болднатото ще е толкова голяма глупост, колкото беше и затварянето на Витоша...

Както се казва, като се преобърне колата, пътища много. Лесно е да се критикува отстрани и от позицията на времето. Само че общественото здравеопазване се различава от грижата за пациенти. Разликата е концепционна. Че в България оплескаха работата, оплескаха я, но от гледна точка на общественото здраве, особено през март, не бих нарекла нищо “глупост”. Всичко направено тогава е било именно с цел опазване на населението. Сега всичко, което се прави се подчинява първо на политически цели и игрички, а здравето на хората се оказва маловажно.
Габи, ти нали не си била тук, като са затворили Витоша? Пък и не живееш в подножието на Витоша? Какъв ти е проблема с Витоша?

Чудя се как на някои не им писна да споменават Витоша. При това явно не хора, които са били в София. Иначе щяха да помнят защо се затвори . В началото планината не беше затворена. Обаче след като се забраниха сбирките и разпивките из градинките, следващия почивен ден половин София беше на пикник из Витоша на тумби по 20 човека. Еми затвориха и нея, щото Ганьо от препоръки не разбира, трябва да му натрият носа, та да му стигне до съзнанието.

# 28 274
  • София
От новините на руснаците - сега започват да ваксинират срещу грип. Изместили са са го малко по-напред, за да могат от ноември да започнат ваксиниране срещу короната. Смятат, че до ноемнли вече ваксинираните за грипа ще са изработили имунитет.
Поне от това, което виждам в момента от официалните им новини е, че явно имат план какво да правят за зимния сезон. Обсъщам внимание на техните новини, защото в темата основно се пише за ЕС, американците и т.н., а пропускаме, че Русия е държава с огромен потенциал. Преди месеци с някого тук спорихме по въпроса за производството на тестове и някой ме убеждавеше, че те ме можели нищо да произведат. Е, да, ама хората си произведоха и собствени ПСР-ри, които излизат за по-малко от половин час, поне в първата им ерсия, сега и с ваксната доста добре вървят, и като гледам, може те да се окажат фаворитите на практика.

Общи условия

Активация на акаунт