COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 514
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 28 320
O, да, а вчера дори сме повече от САЩ.
Хайде сега да сравним ЦЕЛИЯТ период на пандемия, а?
Защо?
Защото имаме СВЕТОВНА пандемия, официално стартирала на 31.12.2019г. В различни етапи, държавните имат различни данни. От какъв зор сравняваме определени дати. Гледа се цялостно.
И да, цялостно сме ПО-ДОБРЕ от развития и богат Запад. Сори! Simple Smile

Това е хубаво, че сме по-добре цялостно, но не е хубаво, че точно в настоящето сме по-зле. Нещо миналите лаври не важат щом не продължаваме да сме по-добре, а сме станали по-зле.

Разбираш ли, даже щеше да е по-хубаво, ако преди няколко месеца бяхме по-зле от другите държави, а сега по-добре, а не обратното, разбира се в нашите си малки параметри.

То е повече за уважение, ако си подобрил някакво състояние, а не ако си го влошил. Не, че ми дреме кой ни уважава, дреме ми да сме здрави.

# 28 321
Ice Queen, Vrabcho, ами добрите данни отпреди месеци, са следствие от ужасните репресивни мерки по време на ИП. Сегашните най-лоши в ЕС след Румъния пък са в резултат от тоталното разпускане на ненужните ограничения. Като сме били добре преди, логиката би следвало да е да върнем старото положение. Вие какво точно предлагате? Хем да няма мерки, хем като се посочат данните в следствие от това, се скача, че не се гледат тези от коренно друго поведение.

# 28 322
Имаме положително развитие в ситуацията с починалите. На път сме да запишем спад, във важен момент в подножието на най трудният етап на епидемията. Най труден според очакванията, застудяването, затварянето на прозорците, увеличаването на концетрацията на хората в закрити пространства с края на лятото, края на отпускарският сезон, напълването на офиси, у-ща и т.н. Да се надяваме че този спад вече ще се превърне в тенденция, миналият не успя. Но пак по добре да правим крачки напред назад, а не само назад както правехме доскоро. Да се надяваме и че есенно-зимният период няма да се окаже най тежкият в епидемията и да нищим през Януари и Февруари нас какво ни опази. Ако ние така си преминем през този период с тези цифри, си мисля че ще е огромен успех.

Април
21-30               2,30
Май
1-10                 2,50
11-20               2,50
21-31               2,18
Юни
1-10                 2,70
11-20               3,20
21-30               3,10
Юли
1-10                 3,70
11-20               4.10
21-31               6,81
Август
1-10                 7,60
11-20               7,30
21-31               8,81
Септември
1-8                   7,87
Направихме обрат след като никак добре не започнехме Септември. Да се надяваме че слизането ще продължи възможно най дълго. Между впрочем май от щаба са завършили анализа си на какво се дължи огромното разминаване на починалите в България които през цялото лято растяха на фона на свиването на епидемията според новите случаи, и извода им който го спомена вчера здравният министър, е че причината за разнопосочните статистики е съвсем различна от моите 3 хипотези.

Скрит текст:
Гледах сутринта проф. Христова от Националният център за паразитни и заразни болести. Неизбежно е през есента епидемията, да не се засили чрез у-щата и детските градини, като разпространението ще е 2-странно, с внос на заразата от учителско-детските колективи в с-мата на образованието към сем., и от сем. към образователните колективи. Със захлаждането на времето, което ще влияе на поведението на хората към все по голямо струпване в закрити пространства, плюс краят на отпускарският сезон и увеличаване на концентрацията на хора в работните колективи са допълнителни фактори за засилване на вируса. Каза че Август е последният месец, в който ще има сравнително нисък брой на новозаразени. Всички тия процеси в момента се наблюдават в Южното полукълбо където в момента е зима и на тази основа са песимистичните прогнози за предстоящ възход на вируса. Общо взето  неща които надълго и нашироко сме ги дискутирали в темата.

Относно зимната паника и объркването в населението което предстои и с появата на гриповете, и това че се припокриват симптомите, което ще доведе до сериозен стрес доста хора от какво са болни през зимата, Ковид или Грип, каза че симптома който не се припокрива е задуха и проблемите с дишането които се усещат при поемане на въздух при Ковид, които ги няма при Грипа. Аз бих добавил и загубата на сетива като вкус и обоняние при симптомните и тежки случаи на заразата, но така или иначе редовните потребители на темата тези неща отдавна ги знаят. Simple Smile  Общо взето доста мрачна картина нарисува, че с края на лятото си отива леката част от епидемията. Оптимистичното което можем да очакваме през есенно-зимният период, е че Грипа много сериозно ще бъде ударен от мерките срещу Ковид, и дори ще страда от тях повече от вируса, защото макар че се разпространява по същите начини като Ковид, е много по малко заразен, и в Южното полукълбо заради мерките срещу Ковид, се наблюдава безпрецедентен спад на болните от Грип, които били в пъти по малко в сравнение с предни години, което логично може да се очаква да се случи през зимата и в България. Възможно е и ние заради мерките през зимата да запишем златна грипна статистика и рекордно малко болни от Грип, което ще улесни и контролирането на Ковид.

Починалите средно на ден продължават да растат.
Април
21-30               2,30
Май
1-10                 2,50
11-20               2,50
21-31               2,18
Юни
1-10                 2,70
11-20               3,20
21-30               3,10
Юли
1-10                 3,70
11-20               4.10
21-31               6,81
Август
1-10                 7,60
11-20               7,30
21-31               8,81
Никак добре не започваме и Септември
1-3                    9,66
От щаба миналата седмица, обявиха че започват анализ на това, че починалите продължават да растат на фона на това, че лятото бележим огромен спад на новите случаи. Възможните причини са 3, делът на активната инфекция, продължава да расте макар и по бавно през лятото, защото виждаме че най скоростен възход на вируса е имало посред лято, в края на юни, (заради баловете, отварянето на нощните заведения и скоростното а не постепенно отпускане на мерките, а заедно с това и отпускането на населението), лоша шега ни изигра и това че ние като вдигнахме абсолютно всички мерки (можехме поне маските на закрито да оставиме, които впоследствие ги върнахме, но това според мен, освен чисто епидемиологична роля, изигра и психологическа роля в началото на лятото, а веднъж като му се внуши на населението, че всичко вече е приключило, е трудно отново да се прокара посланието "абе май не всичко е приключило" и трябва отново да възстановим дисциплината, и да вдигаме гарда, за да не улесняваме разпространението на вируса. Това доведе до най скоростното засилване на делът активни инфекции в българската популация, в края на юни и началото на юли, довел до най големият скок на починалите изобщо в 3-тата третина на юли от близо +3 починали средно на ден спрямо средата на юли. След това скоростта с която се засилва вируса спада (заради връщането на маските), и следващите увеличения на починалите са със по малки стойности, а дори имаме и техен спад в средата на Август.

2-рата възможна причина е много сериозно вдигане на средната възраст на заразените, с нещо от сорта на +5, +10 години, през летните месеци, спрямо, март, април, май, че да кажем че това е причината да наблюдаваме летен спад на новите случаи, и същевременно неспиращ летен възход на починалите, но не ми се вярва, това да е основната причина. По скоро бих казал че това е следствие и резултат на прогреса на активната инфекция в населението, колкото е по разпространен вируса, толкова е по вероятно да стигне и до персонала на домовете и до лекарите и външни хора, влизащи в тези домове, които да вкарат вируса там, новините за заразени домове за възрастни дойдоха в края на лятото, а възхода на починалите продължава през цялото лято.

Така че бих казал че прогреса на починалите е комбинация от тези 2 плюс възможна и 3-та хипотеза. В щаба в анализа си трябва да разберат, коя хипотеза, каква тежест има и колко допринася за това да не може през цялото лято да свалим починалите надолу, на фона на добрата ни лятна стат. на регрес на вируса откъм нови случаи. Защото ако основната причина не е през лятото средната възраст на заразените да е скочила сериозно с доста години, означава че през лятото те са снижили успеваемостта си с която се хвалеха през май и юни че откриват по 1 на 10 случаи , а после и по 1 на 8, те откриват по малко от реалните случаи през лятото отколкото преди са откривали, и възхода на починалите са камъни в тяхната градина. Впрочем дори и причината да е изцяло хипотеза 2, и заразата да се свива, а починалите да растат, защото средната възраст на заразените не спира да расте, това пак са камъни в тяхната градина, защото не са ограничили заразата да остане сред младите, с отварянето на нощните заведения в края на юни. (Друг е въпроса, дали това изобщо е възможно в о-во, в което различните групи от него живеят заедно, а не отделени един от друг от вакуум, че циркулацията на вируса да се ограничи само в определени части от него, където ще нанесе по малко щети.)

И 3-тата хипотеза която те трябва да кажат дали е така, ако изобщо оповестят резултатите от анализа в публичното пространство, е свързана с щамовете на вируса, ако при нас през лятото е навлязал с туризма по тежък щам на вируса, това също може да е причина за прогреса на починалите на фона на спад на заразата. Щамовете по света значително се различават, и като заразност, и като тежест.

Виновен е народа, който е започнал да не търси лекарска помощ при появата на симптомите и това затруднява много лечението и е довело до ръстта на смъртността, защото болните започват да търсят помощ едва когато целият дроб вече е засегнат от вируса, и лекарите няма кой знае какво да направят. На това се дължи голямото лятно увеличение на починалите, което да се надяваме че вече е приключило и сега ще следва голяма Септемврийска, пък дай Боже и Октомврийска тенденция на голям спад на починалите и да започне най трудният етап на епидемията от прекрасни позиции на мощно свиване на епидемията. (Не съм докрай убеден в изводите на щаба, защото точно това е хипотезата че увеличението на починалите не са камъни в тяхната градина, а виновен е народа че си крие симптомите и не търси лекар в началото, може и това да играе роля и наистина сега народа да е почнал да търси лекарска помощ в последният момент, ама ми звучи малко като измиване на ръцете това обяснение за големият летен възход на починалите.) Според мен и другите хипотези играят роля, каква, си знаят вътре в щаба, ама понеже някои от тях са камъни в градината на недостатъчно доброто управление на епидемията, защото когато ти растат починалите някъде бъркаш, за това на преден план се изважда това удобно обяснение за ръста на починалите.

Но както и да е, да се съгласим с официалното обяснение, и да се раздваме че възхода на починалите е спрял, и да гледаме с надежда през Септември че ще тръгнат устойчиво надолу.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2020, 11:13 от Анонимен

# 28 323
На пръв поглед това може да изглежда тревожно. Изпитване на ваксина - и не каквато и да било ваксина, но такава, която получава огромно глобално внимание - е спряно поради предполагаема сериозна нежелана реакция.

Но такива събития не са нечувани. Всъщност екипът на Оксфорд го описва като "рутина". Всеки път, когато доброволец е приет в болница и причината за неговото заболяване не е очевидна веднага, това води до спиране на проучване.

Това всъщност се случва за втори път с проучването на ваксина за коронавирус на Оксфордския университет / AstraZeneca, откакто първите доброволци бяха имунизирани през април.
Говорител на Оксфордския университет каза: "При големи опити болестите ще се случат случайно, но трябва да бъдат прегледани независимо, за да се провери това внимателно."
Окончателното решение за рестартиране на изпитването ще бъде взето от медицинския регулатор MHRA, което може да отнеме само дни.

Но дотогава всички международни сайтове за изпитания във Великобритания, Бразилия, Южна Африка и САЩ са задържани.

Екипът на Оксфордския университет вярва, че този процес показва, че те са ангажирани с безопасността на своите доброволци и най-високите стандарти на поведение в своите проучвания.
https://www.bbc.co.uk/news/live/world-54083725

# 28 324
  • София
Интересно, но вече няколко мои познати, които уж не са "наплашени" от вируса очакват затваряне отново, ДО и т.н. Когато аз, която по принцип приемам нуждата от някакви мерки, им кажа, че не очаквам драстични такива, освен ако наистина много не се омажем, започват да спорят и ме гледат с недоверие Joy  Направо имам чувството, че се надяват да има затваряне.Това човешката психология е необятна вселена. Joy

# 28 325
Уважението от Ханс и Пиер е метафора и много добре знаете колко е важно да имаме самочувствие.
По едно време пламналата Германия взе да обвинява български работници и германски туристи в България, че им внасяли вируса. Ай сиктир! Joy И ние не смеем "гък" да кажем, сакън да не ни се скарат големите играчи.
А вируса в България сигурно не е внесен, а местно производство. Joy

И да, гледа се цялата картина. Анализирайки минали пандемии, никой не казва "Пък испанския грип на 19 април 1919 е взел повече жертви в Колорадо, отколкото в Тексас, но пък на 17 юни повечето са еди къде си", нали?

# 28 326
Разговорът тръгна от испанците и за това какво се случва с тях сега, а не през месец март. Останалото е истерия и тролене. А това с "уважението" е много тъжно и точно то показва липсата на уважение и самочувствие. Ще замитам под килима, за да ме уважавал Ханс. Изобщо не ми пука дали ме уважава Ханс, интересува ме единствено да сме живи и здрави, що за глупост.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2020, 11:17 от LillyM

# 28 327
Уважението от Ханс и Пиер е метафора и много добре знаете колко е важно да имаме самочувствие.
По едно време пламналата Германия взе да обвинява български работници и германски туристи в България, че им внасяли вируса. Ай сиктир! Joy И ние не смеем "гък" да кажем, сакън да не ни се скарат големите играчи.
А вируса в България сигурно не е внесен, а местно производство. Joy

И да, гледа се цялата картина. Анализирайки минали пандемии, никой не казва "Пък испанския грип на 19 април 1919 е взел повече жертви в Колорадо, отколкото в Тексас, но пък на 17 юни повечето са еди къде си", нали?

Е поне не ги гонеха с полиция, сваляха от самолети.... както се случи с англичаните в Банско.....

# 28 328
Скрит текст:
Интересно, но вече няколко мои познати, които уж не са "наплашени" от вируса очакват затваряне отново, ДО и т.н. Когато аз, която по принцип приемам нуждата от някакви мерки, им кажа, че не очаквам драстични такива, освен ако наистина много не се омажем, започват да спорят и ме гледат с недоверие Joy  Направо имам чувството, че се надяват да има затваряне.Това човешката психология е необятна вселена. Joy

Ами то не е ли, защото отвсякъде се чува, че ще има ново затваряне от октомври, а не защото ги е страх? Аз поне в последните седмици го чух това поне десет пъти от различни хора. Не знам кой ги пуска тези слухове...

# 28 329
Не знам кой ги пуска тези слухове...
Такива, дето пишат "по-зле сме от Испания".
И после влиза някой нов в темата и чел недочел тръгват слуховете...

# 28 330
Ice Queen, сегашната липса на мерки харесва ли ти? Ако да, значи би трябвало да ти харесват и данните за смъртността в България, както и да си ОК тази смъртност да се вдигне значително през студения сезон, когато ще бъдем повече на закрито без маски и без дистанция. Ако не - значи, би трябвало да считаш, че е нужно затягане на мерките. Проста причинно-следствена връзка.
Врабчо, ето го политизирането в най-чиста форма в твоя пост. Мерките са начин за контрол на пандемията, а не средство за репресиране. Естествено, трябва да се мисли кои вече доказано влияят на намаляване на заразяването и те да се прилагат.

# 28 331
Строги мерки няма да има ако не запълним капацитета на здравната с-ма. Не вярвам обаче че ако се появи заплаха да го запълним народа ще е ОК, да се ползват спортни зали за полеви болници, пред това да има по строги мерки за спиране на вируса.

# 28 332
  • София
Интересно, но вече няколко мои познати, които уж не са "наплашени" от вируса очакват затваряне отново, ДО и т.н. Когато аз, която по принцип приемам нуждата от някакви мерки, им кажа, че не очаквам драстични такива, освен ако наистина много не се омажем, започват да спорят и ме гледат с недоверие Joy  Направо имам чувството, че се надяват да има затваряне.Това човешката психология е необятна вселена. Joy
Точно така е. Всички, които НЕ вярват особено във вируса очаква КПП-та, локдауни, ДО. И то, защото това щяло да спре протестите срещу правителството, такава била целта. Психиката на тези хора реагира по такъв защитене механизъм - те не възприемат (отказват) опасността от вируса, затова търсят всевъзможни конспиративни теории. Ок, ако днес има оставка на кабинета, ще почнат, убеден съм, да се ширят мнения, че пак ще ни затворят, тоз път заради... изборите в САЩ. Не, иначе вирусът не е опасен, починалите от корона се надписват умишлено. Защо умишлено - няма резонен отговор, просто ЕЖК рече, че нейната стринка свако й, кум, негов приятел, брат му рекъл, че чул нещо такова от на дядото от входа един съсед, лелично му щерката, от учителката й в шибари школата, да речем.

# 28 333
За последните 7 дни имаме по 7.14 смъртни случая среднодневно.

Според изчисленията на Никола Тесла даже сме в спад.

Иначе възможно е да сме на второ място по смъртност в Европа - другите държави имат по 3-4 починали.
Скоро държави с трима починали дневно ще са в челната тройка по смъртност на континента ...

... тая втора вълна вече съвсем няма логика.

# 28 334
Скрит текст:
Ice Queen, сегашната липса на мерки харесва ли ти? Ако да, значи би трябвало да ти харесват и данните за смъртността в България, както и да си ОК тази смъртност да се вдигне значително през студения сезон, когато ще бъдем повече на закрито без маски и без дистанция. Ако не - значи, би трябвало да считаш, че е нужно затягане на мерките. Проста причинно-следствена връзка.

TafTaf, какво затягане на мерки според теб ще е ефективно? Аз пък смятам, че трябва всеки, който може, да е задължително да работи от вкъщи. Както и да е възможно при най-малки симптоми да оставаш вкъщи, та ако ще и държавата да плаща за последните. Ето тея две неща да се направят, би било доста по-ефективно от маски на открито например или демонтиране на пейки.

Общи условия

Активация на акаунт