COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 370 703
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 28 800
  • Немция
В Израел се обмисля да се наложи локдаун поради високите цифри на новозаразени.

Локдаун в части на Палма де Майорка

Палма де Майорка ще бъде отцепен на части. От петък, 22:00, четири области ще бъдат заключени за две седмици, съобщи регионалното правителство. Засегнати са почти 23 000 от общо 416 000 жители на Палма и хората имат право само да напускат кварталите си, за да отидат на работа, училище или на лекар. Разрешено им е да се движат свободно в оградената зона, но властите призоваха жителите да напускат къщите и апартаментите си само по убедителни причини. Баровете, ресторантите и кафенетата имат право да предлагат само половината от обичайните си места и също трябва да се затварят в 22:00. Срещите са ограничени до петима участници. В началото на септември броят на инфекциите в четирите гъсто населени квартала се е увеличил до 496 на 100 000 жители - почти три пъти повече от целия остров Майорка.

https://www.welt.de/vermischtes/live206935325/Corona-Ticker-New- … it-14-Jahren.html

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 11:04 от Бибит

# 28 801
От починалите видяхте ли жената на 36 г с хронично неврологично заболяване?
Нещо ме озадачи- от кога и невржлогичното заболяване влезе в рисковите и какво точно хронично може да е, че да е утежнило коронавируса или го пишем, за да не кажем, че няма придружаващи такива и да се уплашим много, не че някой вече го е страх.
Всъщност мои познати продължават да реагират странно, аз си признавам, че все още много ме е страх, а в началото просто бях в паника, та две приятелки са изпаднали в ужас как децата им щели да ходят на училище с маски, не как ще ходят на училище а как ще носят маски. Това го намирам за малоумно и колко стресирани щели да бъдат. Айде моля те аз от стреса преживян по време на Виденовата зима почти нямам спомен, децата са супер адаптивни, ние правим трагедии, те го приемат като игра. Изобщо не вкарват в мозъка си нашите драми и трагедии, които са и частично изопачени от отказа ни да приемем новата действителност.

# 28 802
  • София
Neko.fukakai, не е само от нета. Много хора вече имат познати, изкарали ковид-19. При повечето боледуването е леко. Например, много младежи на по 17-19 години от приятелския кръг на големия ми син го изкараха, по няколко дни сополи, кашлица, кихане, малко Т. Също и възрастни го карат леко. Явно не е и толкова силно заразно, защото в повечето случаи, които аз знам, не заразяват дори семейството си...
Този личен опит на болшинството от хората ги кара да не вярват, че е толкова страшно, колкото е истерия заради това, че сме в ерата на интернет. И се раждат конспирациите. Цитат относно боледуването (съвсем леко) на 64-годишна жена, живееща в село, където всеки вижда какво става в двора, от съседите: "Каква болест? 15 дни си работи в градината в двора! Явно е взела пари!" И освен всичко друго, живее заедно със семейството на дъщеря си, а никой друг не се е заразил...
Явно повсеместно е така.

В момента в Чехия сме група хора, родители и деца от Австрия, България, Унгария, Италия, Чехия и Русия - всички чужденци се чувстваме като в собствените си страни по отношение на сигурността... и ни хранят в ресторанти, вътре, заедно. Предстоят концерти на децата. Щем-не щем, заедно сме и си вярваме Simple Smile
Нямам думи за това как са допуснати децата от Русия! Първо, дали са визи само на 2 от 3 класирани деца (познайте как се чувства третото Sad ), защото можели да дадат максимум 3 визи, като едната трябвало е на възрастен (нормално). И това след специални писма от МК на Чехия... Та са 2 деца с майката на едното. Искали им негативни тестове за ковид. Те направили в Москва. После, няма полети, имало един организиран за дипломати до Лондон. Та с него се вредили след специална намеса на МК на Русия. 5 дни по-рано от необходимото, с престой 22 часа в Лондон. И като кацнали в Прага, разбрали, че чехите не вярвали на Руските тестове, та им направили отново, местни. Докато излезли резултатите, били в карантина 24 часа.
За мен това е пълно безумие! В Русия ситуацията е като навсякъде. Кажете пак, че не е политика...
И сега за тези, които ще скочат, че не е време за пътуване и концерти: колко време? Това са деца, професионално занимаващи се с музика. Години наред вече. Стояха 6 месеца в къщите си (ДО по музикален инструмент просто не става, няма софтуер, който да предава музиката нормално, да не говорим за нюансите). Това сега е първата им изява след февруари, за всички 7 (а за осмото, русначе, беше късата клечка Sad ) на реномиран, традиционен от 54 години насам, фестивал. След пълния психологически срив, който моят син имаше през март-април, след отложени и отменени редица участия, решихме, че идването си струва риска. Така или иначе след няколко дни трябваше да е на училище в България. За мен дозата риск е същата... Вземаме мерки, колкото можем и продължаваме да живеем с вируса... няма как да причиня на детето си друго (музиката е животът му, може би повечето от вас няма да разберат, и аз не разбирах, преди да ми дойде до главата...)

Най-много се страхувах от полетите, но се оказа, че летищата са почти празни, а в самолетите бяхме 16 (София-Виена) и 12 (Виена-Прага) пътници. С маски задължително, без храна. Пражкото летище особено, беше зловещо празно - само ние, 12-те. Виенското беше по-натоварено, но нищо общо с преди.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 13:06 от rally

# 28 803
Оооо, много интересно за Чехия! Тук много дълго време Лили и Сие ги даваха за пример, споделяха клипчета и анализираха колко добре се справят чехите, как всички са с маски, как ето почти са елиминирали вируса. Сега им останаха Китай и островите Австралия и Нова Зеландия.

# 28 804
  • Варна
Нещо ме озадачи- от кога и невржлогичното заболяване влезе в рисковите и какво точно хронично може да е, че да е утежнило коронавируса или го пишем, за да не кажем, че няма придружаващи такива и да се уплашим много, не че някой вече го е страх.

На мен също ми направи впечатление, че неврологично заболяване е често, като придружаващо при обявен смъртен случай. Също Габи писа за МС, като странична реакция от ваксината...Дано Лейка, Габи, Хеликаза или някой, който е по-наясно, може да даде повече разяснения.

# 28 805
В някои случаи наистина много яко си личи политическата подплатеност. Като се спомена Чехия, въпреки високите стойности, които показват няма да бъдат ограничени от Словакия както през март, защото това би ядосало страшно много хора.
Словакия постави Хърватия в ограничените страни пак от началото на септември, за да може словаците да си изкарат отпуските.

# 28 806
Оооо, много интересно за Чехия! Тук много дълго време Лили и Сие ги даваха за пример, споделяха клипчета и анализираха колко добре се справят чехите, как всички са с маски, как ето почти са елиминирали вируса. Сега им останаха Китай и островите Австралия и Нова Зеландия.
И после някой ще напише, че ето на, носенето на маски не върши работа.

# 28 807
та две приятелки са изпаднали в ужас как децата им щели да ходят на училище с маски, не как ще ходят на училище а как ще носят маски. Това го намирам за малоумно и колко стресирани щели да бъдат.
Браво на твоите приятелки, умни жени. Точно това е стресиращото, а не ходенето на училище, което си е нормално и желано от децата нещо.
Как се смени мисленето, как се промиха мозъци, не е истина...Dizzy Face

И сега за тези, които ще скочат, че не е време за пътуване и концерти: колко време? Това са деца, професионално занимаващи се с музика. Години наред вече. Стояха 6 месеца в къщите си (ДО по музикален инструмент просто не става, няма софтуер, който да предава музиката нормално, да не говорим за нюансите). Вземаме мерки, колкото можем и продължаваме да живеем с вируса... няма как да причиня на детето си друго (музиката е животът му, може би повечето от вас няма да разберат, и аз не разбирах, преди да ми дойде до главата...)
rally, чудесен пост. Желая успех на детето и дерзайте. Има и много хора, които ще разберат как се чувстваш.

# 28 808

На мен също ми направи впечатление, че неврологично заболяване е често, като придружаващо при обявен смъртен случай. Също Габи писа за МС, като странична реакция от ваксината...Дано Лейка, Габи, Хеликаза или някой, който е по-наясно, може да даде повече разяснения.

По-напред беше публикувано, че е от Лъки, починалата 36 годишна жена, ако не се лъжа, там беше влезнал вирусът, в дом за хора с увреждания.

# 28 809

Спокойно, след три до шест месеца очакваме вълната от разкаяния за прекалени мерки и признания за неадекватни действия в редица слабозасегнати държави. Почвата вече е подготвена с първите извинения и похвали по адрес на Швеция.

Чехите не си забраниха разходките в парка и индивидуалното спортуване и като гледам, се справят доста добре. Дори да се наложи да позатегнат носенето на маски, не са си изгърмяли патроните откъм обществена търпимост с тъпизми през пролетта и има накъде да лавират. Ама мислят хората, преди да скачат... Grinning

# 28 810
  • Немция
Рали, дано се намери подходящ вариант и за хората на изкуството!

В Чехия толкова са се и спазвали мерките през летните месеци.
Даваха кадри от дискотеки на закрито. От една дискотека са проследили голяма верига от инфекции.
Разбира се, нито маски, нито дистанция се виждаха от репортажа.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 11:38 от Бибит

# 28 811
  • София
В Чехия въобще не са имали задължителни маски лятото никъде. Правилата за маски на закрито са от 1.09, поне така ми казаха, не съм проверявала лично.

# 28 812
На вратата на Центъра по Заразни и Паразитни болести седи залепено това. Вчера минах случайно оттам и го забелязах . Преди време бях пуснала в темата това предупреждение, но беше на чужд език.  

# 28 813
Днес се навършват шест месеца, откакто коронавирусът бе обявен за пандемия от Световната здравна организация (СЗО).

На 11 март шефът на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебреезус заяви, че е казал, че е "дълбоко загрижен" от "тревожни нива на бездействие".
Той призова правителствата да променят хода на огнището, като предприемат "спешни и агресивни действия".

Часове по-късно Италия обяви най-тежката блокировка, наблюдавана в Европа към този момент. Тогава Италия и Иран бяха епицентърът на огнището, докато Китай и Южна Корея вече бяха доста надминали своя връх.

Точно шест месеца по-късно случаите на заболяването продължават да се увеличават в много страни. Някои, които са имали очевиден успех в потискането на първоначалните огнища, са видели нарастване на инфекциите.

Повече от 27 милиона случая са потвърдени в световен мащаб и броят на загиналите нараства близо до милион. САЩ имат най-високата смъртност с над 191 000, следвана от Бразилия, Индия и Мексико.
https://www.bbc.co.uk/news/live/world-54114292

# 28 814
За мен полза от локдауни няма.
Временно се спира заразата, после се наваксва.
Важни са маските, дистанцията и хигиената. С еднаква сила трите.

Общи условия

Активация на акаунт