COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 369 704
  • 29 195
  •   2
Отговори
# 28 995
Аз не мога да разбера какъв е проблема на някои хора и то противници на мерките, че има родители които искат ДО.

Проблемът е за цялото общество, защото така драстично ще се увеличи броя на неграмотните и полу-грамотните, особено ако "пандемията" продължи дълго. Нека да не се заблуждаваме, че до е обучение... Много малко родители имат капацитета да образоват сами децата си вкъщи, а дистанционното обучение не е никакво обучение, особено при по-малките. Ще си отгледаме цели поколения буквално неграмотни.
За мен е проблем за цялото о-во хора като теб, които са спрeли да спазват мерките понеже вече не ги е страх че ще ги глобят, но предполагам че за теб тия хора от които част си и ти, не са никакъв проблем за о-вото. За радетелите за свобода сега се оказа че вече няма проблем да има свобода на избор за ДО, но пък се загрижиха как ще се отрази това на о-вото. Едно дете е точно толкова грамотно колкото усилия за това положат родителите. Учителите не могат да изземат тази функция независимо какво е обучението. Казано просто ако сем. го е грижа за бъдещето на детето, то ще е грамотно и при ДО и при присъствено обучение, ако не ги е грижа както е да речем при ромите, то ще е неграмотно и при ДО и при присъствено обучение.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 23:14 от Анонимен

# 28 996
Аз пък си мисля, че много родители не си познавате децата.
То, моето е най-послушно, най-добро, най-изпълнително.
Още при биенето на звънеца ще има маски долу и прибиране в някой мърляв джоб. И после ще си я нахлупят на лицето.
Имам чувството, че някои хора тук се опитват да наложат нещо, което няма как да стане.
Спазвайте мерките - ами, хубаво, спазвайте ги, но това са деца.
Как ще накараш дете да спазва стриктно мерки, да мие ръце при всяко сваляне и слагане, да спазва дистанция, да не си играе с другите, да се не гонят, бият, плюят.
Сякаш не знаете какво става като ги оставиш без контрол.
Възпитавайте си децата. Ами, възпитавайте си ги, но това възпитание е трябвало да започне много по-рано, не може изведнъж да станат послушни ангелчета.
Примерно китайчетата сигурно са възпитани много по-добре на дисциплина от българчетата, но пак са деца - лудеят, щуреят.
И да спазват мерки, това ще бъде първите няколко дни, после забрави.
Напълно се побъркаха вече на някои места - четох, че някъде ги карали да влизат през прозореца, вместо през вратата, ами, не е нормално, това вече говори за някакви психопатии на директорката, щом е позволила подобно нещо.
Решението е ясно - възможност за ДО за всеки, който иска и това трябва да се осигури от МОН.

# 28 997
  • При семейството си
Аз не следя много задълбочено нещата, свързани с училищата, но нали в крайна сметка се даде възможност за ДО за децата, при определени условия или?

# 28 998
Скрит текст:
Аз не мога да разбера какъв е проблема на някои хора и то противници на мерките, че има родители които искат ДО.

Проблемът е за цялото общество, защото така драстично ще се увеличи броя на неграмотните и полу-грамотните, особено ако "пандемията" продължи дълго. Нека да не се заблуждаваме, че до е обучение... Много малко родители имат капацитета да образоват сами децата си вкъщи, а дистанционното обучение не е никакво обучение, особено при по-малките. Ще си отгледаме цели поколения буквално неграмотни.
За мен е проблем за цялото о-во хора като теб, които са спряли да спазват мерките понеже вече не ги е страх че ще ги глобят, но предполагам че за теб тия хора от които част си и ти, не са никакъв проблем за о-вото. За радетелите за свобода сега се оказа че вече няма проблем да има свобода на избор за ДО, но пък се загрижиха как ще се отрази това на о-вото. Едно дете е точно толкова грамотно колкото усилия за това положат родителите. Учителите не могат да изземат тази функция независимо какво е обучението. Казано просто ако сем. го е грижа за бъдещето на детето, то ще е грамотно и при ДО и при присъствено обучение, ако не ги е грижа както е да речем при ромите, то ще е неграмотно и при ДО и при присъствено обучение.

Е те са точно тези, които накрая ще станат причина да има ДО за всички, но иначе са много против ДО.

# 28 999
  • Там,където се събуждам щастлива.
Защо си мислите, че само ромите не могат да си обучават децата?
Познавам доста български семейства, които са добри хора, но прости. И да искат, не могат да помагат на децата си. И ако детето е будно и има повече възможност за учене, то ще е жертва.
Всъщност знам откъде идва основната теза за може и без училище, защото имам чувството, че за нашето училище се счита, че нищо не се научава там. Не знам дали е така и в действителност.

# 29 000
  • София
Аз спазвам мерките, само маска не нося.
Не се бутам в тълпи, не ходя по заведения, в мол не съм стъпвала от март.
Някои така и не разбраха, че основната и най-важна мярка е социалното дистанциране, а не душенето в маска.

# 29 001
Някои така и не разбраха, че основната и най-важна мярка е социалното дистанциране, а не душенето в маска.
+ 100
Не знам как Тесла реши, че искащите присъствено обучение не спазват мерките.
Ами спазваме ги, независимо, че не одобряваме някои от тях.
orchid, писахме едно и също, но мен ме изтриха...😆

# 29 002
Пак сте изместили темата в посока ДО.
Нямам вече ученик, но съм на мнение, че както ние ходим на работа, така  и учениците трябва да ходят на училище.
Да се прилагат мерките и да се упражнява контрол.

# 29 003
  • Варна
Добре де, но нали от МОН и Вълчев твърдяха, че 86% са за присъствено обучение. Откъде пък сега тези притеснения, че има много за ДО? На един -двама директори и да им се виждат много, ако първата цифра е вярна, какъв е проблемът точно? Да си бяха направили реално проучване, а не разни стъкмистики. Аз се чудя на друго - как да подам заявление за ОЕСР до 15.09 като още не са разписали ясно условията какви ще са и ще има ли разлика с ДО на практика?

# 29 004
Цитат
Може ли линк в подкрепа на твърдението, че повечето родители искат ДО?
Около мен няма нито един такъв.🙄
Около мен има.
Даже основно такива има. Но болшинството са от медицинските среди и не гледат на проблема отстрани. Нито пък се осланят на мнението на един-двама изявяващи се по телевизиите.
Вземат си решенията от гледна точка на това, че досега в практиката им не се е  налагало на лекари от всякакви специалности да лекуват една болест.
Да плачат от безсилие и изнемога лекари по целия свят, да се разделят с цели семейства и колегите си.

Чета как минавайки през силни организми вирусът отслабва. Значи досега само през слаби е минавал, защото видимо не се е забавил. По около 300000 на ден си заразява. Скоро при 30 млн. заразени ще има 1 милион починали. Напоследък голяма бройка дневно се заразяват при старата смъртност, но вече е ясно, че му трябва време, за да се развие и да си нанесе пораженията.

# 29 005
А в клас ще има.ли дистанция? Точно това е проблемът, че децата са наблъскани по 25-30 в тясно простравство. И когато не може да се спазва дистанция, се препоръчват маски. Но и аз не вярвам, че е възможно деца да носят маски постоянно, да ги сменят на два часа, да ги пазят чисти и т.н.

# 29 006
  • София
Аз не следя много задълбочено нещата, свързани с училищата, но нали в крайна сметка се даде възможност за ДО за децата, при определени условия или?

Копирам от НАСОКИ ЗА РАБОТА НА СИСТЕМАТА НА УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ
ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2020 - 2021 ГОДИНА В УСЛОВИЯТА НА COVID-19

Преминаване към обучение в електронна среда от разстояние за отделен ученик се
допуска по здравословни причини в случаите, ако отсъствието му е за период до 30 дни,
когато има желание, разполага с необходимите технически и технологични възможности и
физическото му състояние позволява да се включи в уроци заедно със съучениците си от
класа, като:

 Ученикът наблюдава, без обаче да може да участва активно в урока
 Учителят осъществява двупосочно педагогическо взаимодействие само с учениците
в реалната класна стая (включването на ученик чрез виртуална връзка не пречи на
учителя да осъществи пълноценно педагогическо взаимодействие с учениците в реалната класна стая)
 Ученикът не подлежи на оценяване
 Формата на обучение на такъв ученик не се променя и остава дневна
Тази възможност за компенсаторно обучение се осъществява чрез камера и
микрофон на или свързано с електронно устройство. Камерата в класната стая
задължително е насочена към учебната дъска и/или към учителя, но не и към учениците.
В допълнение на общо основание на такъв ученик училището може да предостави
консултации и обща подкрепа за преодоляване на образователни дефицити, както и
психологическа подкрепа.
С учениците, които се обучават в индивидуална форма, учителите работят в
индивидуални учебни часове в училище или вкъщи, като нормативната уредба ще предвиди
част от тези часове да се осъществява от разстояние в електронна среда.
За разлика от самостоятелната и индивидуалната форма на обучение, при които
ученикът се обучава от учител в училището, в което е записан, но отделно от други ученици
и с редуциран брой учебни часове, при дистанционната форма присъствените учебни часове
покриват изцяло учебния план и ученикът се обучава в група с други ученици от същия клас
от неговото или друго училище. Независимо от това той продължава да е ученик на
училището, в което е записан. Обучаващите учители съответно може да са учители от
неговото или от друго училище.

orchid, писахме едно и също, но мен ме изтриха...😆
Мен също. Какво да правиш, цензура. Като в златните години на тоталитаризма сме направо.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 23:42 от orchid

# 29 007
Това вече е старо. Приет е закон за изменение на ЗПУО, който ще бъде обнародван най-вероятно следващата седмица.
Подробности - в една друга тема.

# 29 008
  • Cobrs
Насоките на МОН се изготвени преди да бъде приета възможността за обучение в електронна среда - това обучение дава възможност на детето да присъства виртуално на урока, заедно със съучениците си. Тази форма на обучение е за повече от 30 дни, може да се прилага до края на тази учебна година. И е приложима както по здравословни, така и по семейни причини, с разрешение на РУО.

# 29 009
  • София
Да, да, знам. Създадени ли са вече тези обучителни центрове?

Общи условия

Активация на акаунт