Дистанционно обучение за учениците-Teмa 7

• 32 159
  • 801
  •   1
Отговори
# 270
ОЕСР - обучение в електронна среда от разстояние.
Да речем: като родител на .....ученик в ...клас за учебната 2020/2021 година заявявам желанието си детето ми да премине в дневна форма на обучение в електронна среда от разстояние.
Andariel, две мнения назад съм написала какво е моето мнение. До наличието на ясни текстове може само да предполагаме как ще бъде на практика.

# 271
Сега се сетих нещо - а ако детето е на ДО, но в един момент родителите решат, че искат да се върне в присъствено, то това може ли да стане?
Досега можеше да смениш като свърши всеки един от триместърите.. Сега ще въвеждат каквото избереш да е така през цялата година.

# 272
  • София
По-скоро се чудя когато всички минат на ОЕСР миналите предварително ще се връщат ли в същия си клас или ще карат в съставния клас, в който вече си карат ОЕСР-то. То е ясно, че е въпрос на време.
 В понеделник отивам да подам декларация. Види се, или понеделник, или никога. А някъде в предходни дни пишеше срок до 15.10?? какво би трябвало да пиша?
Примерен текст- декларирам, че детето ми еди си кое от клас и т.н ще се обучава в режим на ОЕСР /искам да разбера всяка буква от съкращението, но не мога- обучение електронна среда? - Р -то тогава остава и какво значи?/ поради висок риск при заразяване с..... на член от семейството, трите имена, родствена връзка. Изреждам диагнози? Прилагам епикризи? Няма как да приложа друг документ, няма откъде да го взема в събота и неделя.
И дали изобщо ще ме допуснат до училището да го подам с входящ номер? Дали ще го видят, ако им го пратя по електронна поща? Ако някой се кани да подава, моля да ми отговори какво и как смята да го направи.
и аз се записвам да следя какво и къде да подавам в понеделник. На страницата на РУО пише че всичко се подава по електронен път, в понеделник ще подадем и в училището до директора. Епикризи нямам, но това с лични документи и не знам дали е редно изобщо да се изтипосват в подобни молби.

# 273
  • София
Сега се сетих нещо - а ако детето е на ДО, но в един момент родителите решат, че искат да се върне в присъствено, то това може ли да стане?
Досега можеше да смениш като свърши всеки един от триместърите.. Сега ще въвеждат каквото избереш да е така през цялата година.
Мисля, че въпросът се отнася за България.
И аз, като Дидева, смятам, че промяната ще става по същия начин - със заявление. Не се променя формата на обучение, детето запазва мястото си в съответната паралелка.

# 274
Аз декларирах с " Да, декларирам" текста че няма да пращам детето СИ болно на училище. Това мога и знам че ще го спазя. Винаги го спазвам .
Срещу текста , че солидарно отговарям с у-щето за спазване на мерките писах " Не!" и поясних че няма как да отговарям как у-щето спазва или не спазва мерките, защото нямам достъп и не мога да видя как и дали ги спазват. Това си е тяхна отговорност и не е моя работа аз да декларирам чужди действия.

А каква е тази евр.програма "Кариерно развитие"? И за нея имам декларация. А нищо не знам за нея. Не ни информираха.
Смятам да попитам допълнително класната ..до тогава няма да подписвам.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 21:28 от teta75

# 275
Няма вариант от дневна форма да се премине в ЕОСР, формата която може да пожелае родителят е дистанционна. В дистанционната форма няма напр.интензивно или разширено изучаване на предмети и учителите са от "централизирано звено", не са от училището, това за мен е минус. Друг минус е, че ученикът се явява присъствено на изпити. И като цяло предполагам, че родителите ще бъркаме доста що е то "дистанционно" и "електронно" (ЕОСР) обучение. ЕОСР не си го избираш, то се налага в случаи на карантина или заразени и може да е за ученик, клас, випуск или цялото училище. Ако повтарям нещо написано вече, извинете, не съм изчела всички страници по темата.

# 276
Няма вариант от дневна форма да се премине в ЕОСР, формата която може да пожелае родителят е дистанционна. В дистанционната форма няма напр.интензивно или разширено изучаване на предмети и учителите са от "централизирано звено", не са от училището, това за мен е минус. Друг минус е, че ученикът се явява присъствено на изпити. И като цяло предполагам, че родителите ще бъркаме доста що е то "дистанционно" и "електронно" (ЕОСР) обучение. ЕОСР не си го избираш, то се налага в случаи на карантина или заразени и може да е за ученик, клас, випуск или цялото училище. Ако повтарям нещо написано вече, извинете, не съм изчела всички страници по темата.
Напротив. Ще има дневна форма на обучение в електронна среда от разстояние, както по здравословни причини, така и по желание на ученика ( родителя/настойника). За учебната 2020/2021 такова обучение ще може да се извършва дори без да е обявена извънредна епидемична обстановка. Въпрос на дни е обнародват измененията и допълненията в ЗПУО.

# 277
Anikka, не повтаряш, защото си в грешка. Точно обратното коментирахме досега и е вмъкнато като изменение на закона. Преминава се в ОЕСР по здравословни причини на ученик/живеещ с него. ИЛИ по желание, но след одобрение от РУО.

# 278
  • София
Хъм, интересно тогава какво обсъждаме тук в последните дни - и ние, и Народното събрание.

# 279
  • София
Въпросът е : как така изведнъж се  сетиха в последният момент да ни зарадват с такива декларации ?
И доколкото разбирам са не в едно и две училища. Ей така изведнъж им хрумна спонтанно на всички училища да искат от родителите декларации ?
А защо не декларира някой министър, че всичко е наред във всички български училища например ??

# 280
  • София
Та, дойдохме си на думата за декралациите, за които спорихме с КатиАБВ! Много е изкушаващо да кажа "казах ли ти!".  Като казах, че без декларации няма да се мине, няколко човека не повярваха. Просто нямаше как да няма декларации - щом в градините има ще има и в училищата.

# 281
  • София
До колкото аз успявам да се ориентирам във всичката тази бъркотия:
обучението в електронна среда ( ДО ) се разрешава само временно за срок от 30 дни и то при положение, че има обявена "извънредна епидемиологична обстановка"
https://www.mon.bg/bg/100876
указания на МЗ ... COVID-19

# 282
  • София
Имам някакво предположение, че новопоявилите се декларации по училищата може да имат нещо общо с "новината", която дискутирахме тук преди 10-тина дни: https://trud.bg/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F … %B6%D0%BA%D0%B8-/ И която после се оказа, че е "не било компютри, а компоти". Ама казал министърът нещо /или поне така твърдят медиите/, да вземем да спретнем една декларация за всеки случай.

# 283
Благодаря за отговора.
А ето и това - ковид при децата
https://btvnovinite.bg/lifestyle/liubopitno/kak-proticha-covid-1 … s-zakasnitel.html

# 284
Малка извадка от текстовете в ЗПУО, които ще влязат за второ четене и засягат ОЕСР.
За подлежащите на задължително предучилищно обучение

За учениците ( за по-голям размер отворете в нов таб)
Писала съм това в момента, в който вече е било прието.
................................................................................................

Да, възможно е. Новината, която яко омеси насоките за детски градини, училища и здравно-профилактични карти. Разликата е, че такава декларация за детските градини наистина има и е част от насоките за тях. Даже текстът, споделен тук е копиран от такава декларация, като някои думички са заменени с други.

Общи условия

Активация на акаунт