Дистанционно обучение за учениците-Teмa 7

• 32 162
  • 801
  •   1
Отговори
# 255
  • София

Лично аз не се сещам въз основа на каква разпоредба може да е задължително. Но ако класната настоява можеш да я попиташ директно - не желая да го подписвам и докато не получа изрична заповед за това от имащо право да издава такива заповеди лице (каквото май няма принципно) няма да го правя.

Аз вече си казах - нищо подобно няма да подписвам. Най-много да им спретна една декларация, в която собственоръчно и със свободен текст да заявя - буквално - че съм запозната със Законите на Републиката в обем, нужен за всяко физическо лице без специално образование и не съм запозната със здравния статус на нито едно от лицата, с които синът ми е контактувал, нито пък имам право на достъп до подобна информация.

# 256
  • София
И даа. Хипотетично наистина, но да кажем класната отказва да приеме детето ми в училище , с аргумента "така ми е заповядано" , след което влиза с целия останал клас в училище ... Няма нищо написано , нищо доказуемо - по-добре е още в понеделник "да ги кача на черешата" май ?

# 257
А защо не попитате класната по силата на какво е задължително? Закон, наредба, правилник на училището, заповед на директора...Щом така й е заповядано, да ви покаже документа, с който й е заповядано. Винаги можете да изпратите декларацията в РУО със същия въпрос.
Измененията в закона ще ги обнародват във вторник, евентуално. Но само те не са достатъчни.

# 258
  • София
А защо не попитате класната по силата на какво е задължително? Закон, наредба, правилник на училището, заповед на директора...Щом така й е заповядано, да ви покаже документа, с който й е заповядано. Винаги можете да изпратите декларацията в РУО със същия въпрос.
Измененията в закона ще ги обнародват във вторник, евентуално. Но само те не са достатъчни.
https://sites.google.com/site/95sousofia/news
ето това се мъдри на официалната страница - вярно е , че пише "моля" , но във ФБ групата на класната пише "ЗАДЪЛЖИТЕЛНО". Предполагам ми вярвате, че ще стане наистина с много лични данни , да сложа тук и препратка към ФБ.
Очаквам в действителност подобно поведение на 15-ти, а ако попитам класната преди това - не вярвам да получа изчерпателен отговор ... Не пречи да опитам, ама нещата ще отидат към смяна на училише май-май.

# 259
  • София
И даа. Хипотетично наистина, но да кажем класната отказва да приеме детето ми в училище , с аргумента "така ми е заповядано" , след което влиза с целия останал клас в училище ... Няма нищо написано , нищо доказуемо - по-добре е още в понеделник "да ги кача на черешата" май ?

Ами няма как да го направи точно това, понеже отговаря за здравето и живота му. На детето, де. И носи истинска наказателна отговорност (НК), не "заповядано ми е". Т. е. в единия случай може директорът да я гледа накриво - ама без друго има недостиг на учители - а в другия може да причини истинска вреда на дете и да влезе в затвора.

# 260
Последно, колко е крайна датата 15.09 за заявление за ДО /или както там му беше абревиатурата, че все не я помня/? Аха, ОЕСР, ама какво значи всяка буква, не мога да си изтълкувам.
Това нещо се появява днес, на дата 11.09, петък, а срокът е до 15, не разбрах, до или и 15-то число влиза в него и остава, следователно, едва ден , или преко сили, два,  за подаване на подобни заявления.
На 15.09 при откриване на учебна година за упоменатите класове, ясно е, че никой няма да допусне външни лица в училище, ако и с противочумни костюми да се облекат. Значи, в понеделника- кой подал-подал, във вторника- вече е късно???
Така ли е наистина?
Още повече, че за един ден няма как да се подготвят съпътстващите документи за удостоверяване на здравословно състояние.

# 261
  • София
Надявам се никой не ме разбира накриво - аз не желая да влизам в конфликт с училището, с учителите , но да им се напомни, че нямат безкрайни правомощия над нас и децата ни - мисля не вреди !

# 262
  • София
https://sites.google.com/site/95sousofia/news
ето това се мъдри на официалната страница - вярно е , че пише "моля" , но във ФБ групата на класната пише "ЗАДЪЛЖИТЕЛНО". Предполагам ми вярвате, че ще стане наистина с много лични данни , да сложа тук и препратка към ФБ.
Очаквам в действителност подобно поведение на 15-ти, а ако попитам класната преди това - не вярвам да получа изчерпателен отговор ... Не пречи да опитам, ама нещата ще отидат към смяна на училише май-май.

Идеята на информираното съгласие е, че се дава доброволно и представлява свободното волеизявяване на деклариращия. В твоя случай не си съгласен. Не даваш съгласието. Това, обаче, не може да е основание за изключване на подлежащо на задължително образование дете от училище. Просто се пробват в случая с "2 лв. ако мине".

# 263
Направо изпратете декларацията и линк към страницата на училището в мейл до РУО-София. Насоките на МОН са 31 страници. Никъде в тях не присъства дори намек за декларация. Явно някой е решил да се презастрахова. Няма как да откажат да допуснат детето в училище, ако е здраво. Нямат основание. А не вярвам да искат да се забъркват в неприятности. Просто често училищата разчитат на това, че родителите приемат на доверие, че нещо е задължително.
Кати се е изразила по-цветущо. Joy Но общо-взето е написала същото.

# 264
  • София
Ами май така ще стане - и с копие от писмото , та в училище! Благодаря !

# 265
Добре, трябва декларация до 15.09 за желание за ОЕСР на дете. И така щяло да бъде до края на годината. Обаче, всичко се случва! Няма ли да има възможност при определени обстоятелства да може да се променя начина на обучение?

# 266
Би трябвало да има. Затова казах, че само измененията в закона не са достатъчни. Трябва да има и изменения в Наредба 10 ( там се урежда преминаването от една форма на обучение в друга, а с регламентирането на ОЕСР и то трябва да бъде включено там), които обаче няма как да станат факт преди влизането на закона в сила. Министърът каза, че ще направят преминаването между различните форми  по-гъвкаво, каквото и да означава това. Но ОЕСР не води до смяна на формата на обучение, така че предполагам, че връщането към присъствено обучение ще става лесно, вероятно с едно заявление.

# 267
По-скоро се чудя когато всички минат на ОЕСР миналите предварително ще се връщат ли в същия си клас или ще карат в съставния клас, в който вече си карат ОЕСР-то. То е ясно, че е въпрос на време.
 В понеделник отивам да подам декларация. Види се, или понеделник, или никога. А някъде в предходни дни пишеше срок до 15.10?? какво би трябвало да пиша?
Примерен текст- декларирам, че детето ми еди си кое от клас и т.н ще се обучава в режим на ОЕСР /искам да разбера всяка буква от съкращението, но не мога- обучение електронна среда? - Р -то тогава остава и какво значи?/ поради висок риск при заразяване с..... на член от семейството, трите имена, родствена връзка. Изреждам диагнози? Прилагам епикризи? Няма как да приложа друг документ, няма откъде да го взема в събота и неделя.
И дали изобщо ще ме допуснат до училището да го подам с входящ номер? Дали ще го видят, ако им го пратя по електронна поща? Ако някой се кани да подава, моля да ми отговори какво и как смята да го направи.

# 268
  • София
Сега се сетих нещо - а ако детето е на ДО, но в един момент родителите решат, че искат да се върне в присъствено, то това може ли да стане?

# 269
Ние засега рискуваме и ще пратим детето присъствено. Затова се интересувах за смяна. Областта, в която живеем е с много бройки. С таткото не сме първа младост. Въобще труден избор.

Общи условия

Активация на акаунт