На море в Турция - тема 68

• 85 280
  • 899
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Охх, нз проблемите не спират. Тъкмо светлина и хоп пак объркано. Спрямо вчерашната заповед, която ме сюрпризира. Аз разбирам че чужди  граждани от  трети страни, могат да влузат в страната ни без карантина, ако имат  Psr отрицателен, но само по конкретна причина - сезонни работници, административни такива и др. Та тази заповед как да я тълкувам, че днес трябва да потвърждаме резервацията и превеждаме сума. Сега какво пак да правим.
Какво те притеснява-теб те касае т.9 - български граждани, които не представят тест при влизане в страната, подлежат на карантина.

# 406
Споделете моля какви приложения за навигации ползвате за offline режим при пътуване. Че нещо се колебая каква да изтегля, или ме насочете за сервиз където да отида да ми качат карти за Турция, на навигация Гармин. Търсих и в Интернет, но и цените им са доста високи.
Ние имаме Garmin в колата, освен това си свалям офлайн карта от google maps за областта и нямам проблеми. Пътували сме до Кушадасъ и до Сиде така.

# 407
Охх, нз проблемите не спират. Тъкмо светлина и хоп пак объркано. Спрямо вчерашната заповед, която ме сюрпризира. Аз разбирам че чужди  граждани от  трети страни, могат да влузат в страната ни без карантина, ако имат  Psr отрицателен, но само по конкретна причина - сезонни работници, административни такива и др. Та тази заповед как да я тълкувам, че днес трябва да потвърждаме резервацията и превеждаме сума. Сега какво пак да правим.
Какво те притеснява-теб те касае т.9 - български граждани, които не представят тест при влизане в страната, подлежат на карантина.
Тази точка съм я пропуснала. Извинявам се ако заблудих  някого.

# 408
  • Стара Загора
Здравейте, към момента ситуацията е следната: пътувате до Турция, правите си тест, който е валиден до 72 часа, дай боже да е отрицателен, представяте го на границата и се прибирате в България без карантина. На 01.08.2020 може да има някаква промяна, зависи от европейската комисия.

# 409
Здравейте, към момента ситуацията е следната: пътувате до Турция, правите си тест, който е валиден до 72 часа, дай боже да е отрицателен, представяте го на границата и се прибирате в България без карантина. На 01.08.2020 може да има някаква промяна, зависи от европейската комисия.
А ако е положителен?

# 410
Здравейте, тази нова заповед за забрана на влизане на територията на България от 28 до 31.07 малко ме обърква ... Турция не фигурира изрично, значи ли че отрицателен PCR е достатъчен за българи, а турските граждани изобщо не се допускат за влизане?

# 411
Здравейте!
Имате ли информация за място в Кушадасъ, на което може да си направим от евтините тестове (110лири) преди прибиране в Б-я? Свързах се с хотела, казаха, че имали договор с някаква клиника, но цената е 300 лири на човек. Приятелка ми каза, че роднини са ѝ казали, че в Анталия голям процент от хотелите правят тестовете за своя сметка, т.е. гостите нищо не плащат. Аз съм склонна ако е приемлива цената да платим, но по 100 лв. на човек е абсурд, то това ще е 1/4 от цената на цялата почивка....

# 412
Здравейте!
Имате ли информация за място в Кушадасъ, на което може да си направим от евтините тестове (110лири) преди прибиране в Б-я? Свързах се с хотела, казаха, че имали договор с някаква клиника, но цената е 300 лири на човек. Приятелка ми каза, че роднини са ѝ казали, че в Анталия голям процент от хотелите правят тестовете за своя сметка, т.е. гостите нищо не плащат. Аз съм склонна ако е приемлива цената да платим, но по 100 лв. на човек е абсурд, то това ще е 1/4 от цената на цялата почивка....
И Аз в този казус като вас. Вчера в една фб група прочетох за хора тества ли се в Айдън-Държавна болница  и платили по 110 тл, иначе в Кушадасъ 300 тл. 110 за тест останалите ги водили задължителен медицински преглед. Описала е всичко мн подробно. Групата е почивки в Турция, за съжаление не мога да го копирам. На мен също ми е много. От хотела ми искат доплащане. Та доста солено става.

# 413
  • София
Здравейте!
И Аз в този казус като вас. Вчера в една фб група прочетох за хора тества ли се в Айдън-Държавна болница  и платили по 110 тл, иначе в Кушадасъ 300 тл. 110 за тест останалите ги водили задължителен медицински преглед. Описала е всичко мн подробно. Групата е почивки в Турция, за съжаление не мога да го копирам. На мен също ми е много. От хотела ми искат доплащане. Та доста солено става.
В държавната болница в Кушадасъ правят тестове, отидете самостоятелно - без агенция, настоявайте да платите, чрез ПОС-терминал и цената трябва да ви бъде 110 тл. Практиката с прегледите е може би, практика в частните клиники, но държавните трябва да се придържат към указанията на МЗ на Турция, които са: Само тест на цена от 110 тл. както за чужди граждани, така и за местни.

Последна редакция: ср, 29 юли 2020, 13:36 от Ani_iv

# 414
  • Русе
Ani_iv, но какво правим ако не знаем език? И pvk код задължително трябвало да извадиш, за да платиш... Нали за това отиваме с агенция, при нужда да помагат. А на хората точно това са им казали - с посредничеството на посрещащата агенция 110 лири тест и 200 лири задължителен преглед, за който не ти дават никакъв документ. И за какво питам аз съм доплатила пари за здравна застраховка с покритие от не помня сега колко хиляди евро(защото съм със собствен транспорт и трябваше да си я доплатя), след като ще ми вземат пари за преглед в държавната болница? Хората са се принудили да севдигнат и да отидат до държавната болница в Айдън, за да им направят тестовете за по 110 лири. Ами, това си е допълнителен разход. Отделно губиш минимум половин ден от почивката си.

# 415
Eli, Ani, благодаря ви за споделеното! Аз тъкмо ги бях уговорила да си анулирам резервацията, съгласиха се и да ми върнат предплатеното. И бам - разбирам, че има възможност за измъкване от карантината, поради което сега пак ми се прииска все пак да си изкараме почивката. Надявам се възможно най-скоро работата с тестове да влезне в някакво русло, затова моля пътуващите (и завръщащи се от) към Турция да споделят как е било при тях. Като краен остава варианта да се тестваме на границата (Капъкуле), където имало 24-часов пункт, където правят тестове на 110 лири. Прибираш се, слагат те под карантина, след  дни получаваш резултат, принтваш го и  ако имаш късмета да е отрицателен, пращаш в РЗИ и снемат карантината. Това пак е споделена информация, не е личен опит.

# 416
Ето това ми писа агенцията:
теста в Турция е на стойност 110 Турски лири и се прави на Капъкуле след което може да изчакате да излезе резултата в района на Одрин. До Вашето пътуване при налични в момента под 900 случая на ден в Турция при население 82 млн. и намалял брой на заразени в България, които едва ли са реални всички ограничения вероятно ще отпаднат в това число и теста. Медицински застраховки с покритие Covid се предлагат от Лев Инс и може да си направите такава без проблем като имате предвид, че във Вашите пакети за настаняване няма включена медицинска застраховка, защото при собствен транспорт в цената се осигурява само хотелско настаняване.

А това е поста в групата във фейсбук:
Относно PCR тестване в Турция опитът ми от днес.Почиваме в Кушадасъ.Варианти:
1.През туристическа агенция,предложените болници и цени са:
-държавна болница Кушадасъ,110 tl. тест+200 tl. задължителен преглед.
-частни болници 110 tl.тест+200 tl. задължителен преглед.Като има опция да ви вземат и върнат до хотела безплатно.
2.Да отидете до Айдън или друг град в една от болниците в списъка https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/haberler/yetkilendirilmis-covi-d-1 … oratuvarlari.html
които са държавни и теста струва 110 tl.
Процедурата е следна:
-Трябва да извадите pvk код (персонален данъчен номер) поне на едно лице от групата,които ще се тестват,от данъчна администрация (vergi dairesi)
-плащат се 110 tl.за един тест в банка работеща с болницата по даден iban
-предоставя се квитанцията от банката в болницата,попълва се декларация,лични дани след това ви вкарват в системата,генерират бар код,който е един и същ за формуляра и епруветката.Правят ви теста.
-резултати излизат на следващия ден и се взимат на хартиен носител.
Само да подчертая НЕ МОЖЕТЕ ДА ПЛАТИТЕ В БАНКАТА БЕЗ PVK КОД.КАТО ПЛАЩАТЕ В БАНКАТА ВСЯКА ЕДНА КВИТАНЦИЯ ГЕНЕРИРА УНИКАЛЕН КОД ЗА ВСЯКО ЕДНО ТЕСТВАНЕ,КОЙТО СЕ ВКАРВА В СИСТЕМАТА НА БОЛНИЦАТА И РАЗРЕШАВА НАПРАВАТА НА ТЕСТА.
Нещата така са вързани,че няма мърдане и измама.

Ние избрахме втори вариант.Загубихме цял ден докато откриеме топлата вода,но пък сме осем души и спестихме 1600 tl. от прегледи,които ги слагам под съмнение като такса на туроператор.Ако сте без кола и малка група горещо ви препоръчвам да ползвате услугите на туроператор.Ще спестите много нерви,време и среща с неандерталци.

# 417
теста в Турция е на стойност 110 Турски лири и се прави на Капъкуле след което може да изчакате да излезе резултата в района на Одрин. До Вашето пътуване при налични в момента под 900 случая на ден в Турция при население 82 млн. и намалял брой на заразени в България, които едва ли са реални всички ограничения вероятно ще отпаднат в това число и теста. Медицински застраховки с покритие Covid се предлагат от Лев Инс и може да си направите такава без проблем като имате предвид, че във Вашите пакети за настаняване няма включена медицинска застраховка, защото при собствен транспорт в цената се осигурява само хотелско настаняване.

А от коя агенция отговориха така?

# 418

А от коя агенция отговориха така и Вие кога трябва да тръгвате?

Последна редакция: ср, 29 юли 2020, 16:22 от pipi777

# 419
А тази данъчна администрация, за кода къде да я търся. Това не ми стана ясно. 😁 Пак ще е приключение. Тя предполагам е на друго място не в самата болница.

Общи условия

Активация на акаунт