Пубертетът при момчетата - тема 8

• 38 220
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
Много съм отчаяна Sad.
С баща му сме нормални, образовани хора, общ наш принцип е, че качественото образование е задължително и като всички искаме най-доброто за детето си.
Не искам и няма да навлизам в подробности, но болката ми е голяма.
Сега имам страхове от някои учители (защото много му знае устата на моето идиотче!).
Предната година по АЕ имаше 3 и 4 (той говори, пише и чете без акцент и без проблеми, роден и израснал в англоговоряща среда все пак), вероятно се заяжда и затова е така. Черната овца.
Бел и математика - няма проблем, малко понаваксва с българския, особено граматиката, но аз съм доволна.
Класната е по музика и там също оценките са слаби... Да ида да се моля за оценки, дипломата е важна след 7-ми клас?! Що за идиотщина?! Да пишеш оценки по симпатия? А реално е така!
Казвам му, че ще сложа катинар на устата му, не можеш да се мислиш за по-умен и устата ти да шляпа.
Наравно с мързела и устата е проблем, че вечно знае.
Извинете ме, много съм притеснена, много.

# 451
  • На морето!
Можете ли да смените училището? При тези условия да има 3 и 4 по АЕ е абсурдно, явно с учителя са в тежък конфликт, не оставяйте нещата така.

# 452
В крайна сметка и от опит-училище като училище. Нямам представа какво точно е  НЕГ в София, за която всички кършат пръсти, нито СМГ. Но свестни учители и свестни деца има навсякъде. Вероятно се повтарям, но учител по БЕЛ, която без да преувеличавам от раждането си го желае, невероятен капацитет и невероятно добър и позитивен човек. Да, родственица ми е, но не затова пиша. И в същото време преподава в едно училище, в което, ако и да живееш в района, по-скоро ще бягаш. Да, ама на нея и е почти под терасата и никое елитно не я е съблазнило години наред.
Много умни деца се предават под стреса и много устойчиви, макар и не така креативни успяват. Малко помня от биологията, но това ми се е запечатало:"Оцеляват не най-добрите, а най-приспособените видове"

# 453
Няма да сменяме училище, последен клас ще е в това и каквото стане.
Вариант е да се прибере обратно и да си продължи образованието тук, нещо, което искам или не ще се случи. Но нека мине годината, нека минат тези матури и ще го мислим.
Много е трудно да се разбере накъде и какво го влече, неориентиран е, лута се.
Далеч съм от мисълта, че на 13 вече категорично знаеш какво искаш, но поне аз имах някакви насоки и желания.
Днес харесва химия и природни науки, май медицина би му била интересна, после програмиране, или авиация и пр.
Всеки ден някакви нови хрумки, хобита.
Ок, няма лошо - пробвай, опитай, виж. Несериозна история.
Нямам никакви огромни изисквания - само да учи с хъс, това е пътя за всяко дете.
Но вероятно вината е у нас, гледаме ги в памук и те са кекави и нерешителни. Поне по мои наблюдения.

# 454
И ние сме такива родители. Само със знания и собствени сили сме станали каквито сме. Аз винаги съм знаела, че ако не уча и не придобия хубава професия, няма кой да ми помогне и да ме издържа. Но децата ни са други, не са като нас.
Поведението на твоя син ми прилича на бунт срещу авторитетите в живота му. Мислила ли си да говориш с психолог как да се справиш с това?

# 455
Бунт е да, зная го отдавна (откакто проговори е такъв). Отделно, че все е учен, че когато имаш мнение трябва да го изразиш, но той бърка. Не намира границата, къде и кога може и трябва.
В началното училище го подкрепяха за това му поведение (тук това се счита за хубаво). Но има граници, които вероятно е малък да усети или просто е недъг на характера и/или грешка във възпитанието, което е получил. Все се надявам някои неща да са поправими Simple Smile.
Съветът е много добър, ще потърся професионална помощ. Благодаря!

Извинявам се, че ползвам темата за лични терзания, но често е много необходимо да споделиш инкогнито.
Възрастта им е безкрайно трудна, времената, в които растат - също. Като се прибавят и още много фактори - семейна среда, храна, околна среда, социум и какво ли още не - радвам се, че отдавна не съм в тийнейджърска възраст, но терзанията ми като родител не са по-малко леки. Както и на повечето от Вас, за съжаление.

# 456
На мен винаги ми действа успокояващо да разбера, че не съм само аз в конкретна кофти ситуация, така че споделянето обикновено помага.
Моят син не само е мързелив (по моите стандарти), но е и страшен инат. Знае, че не трябва да прави нещо, защото си вреди, знае какви са последствията, но не спира.
Не сяда да си напише домашните от сутринта, за да е свободен уикенда, а се мотае до последния момент.
Въобще - докато не опре ножа до кокала - не си дава зор. Видях, че няма как да променя това към момента. Изчерпаха ми се вариантите. Може би трябва да приема, че е различен от мен, което не означава, че няма да се справи по-добре от мен (праволинейната отличничка) в живота.

# 457
Различен е от теб,ни за сметка на това е като всички тийнове на неговата възраст Joy 1:1
Не са лоши децата,ама мързел, хормони, инат...неуместно плахи или устати Simple Smile като по калъп са

# 458
Или нашите разбирания са "като по калъп" и ги категоризираме еднотипно?
Те живеят съвсем различен живот от нас, няма го нашето "вкопчване" в нещата. И в крайна сметка нали мързелът движи прогреса? Те са изобретатели в собствения си живот! За мен е по-ценно да знае и може, а не да е отличник. Така и не успях да го убедя, че оценките от 7 клас са важни. Не му е важно на човека, а аз нямам намерение да си разплета чорапите по повода. Живеем си в мир и всеки да си сърба попарата!

# 459
Много съм отчаяна Sad.
С баща му сме нормални, образовани хора, общ наш принцип е, че качественото образование е задължително и като всички искаме най-доброто за детето си.
Не искам и няма да навлизам в подробности, но болката ми е голяма.
Сега имам страхове от някои учители (защото много му знае устата на моето идиотче!).
Предната година по АЕ имаше 3 и 4 (той говори, пише и чете без акцент и без проблеми, роден и израснал в англоговоряща среда все пак), вероятно се заяжда и затова е така. Черната овца.
Бел и математика - няма проблем, малко понаваксва с българския, особено граматиката, но аз съм доволна.
Класната е по музика и там също оценките са слаби... Да ида да се моля за оценки, дипломата е важна след 7-ми клас?! Що за идиотщина?! Да пишеш оценки по симпатия? А реално е така!
Казвам му, че ще сложа катинар на устата му, не можеш да се мислиш за по-умен и устата ти да шляпа.
Наравно с мързела и устата е проблем, че вечно знае.
Извинете ме, много съм притеснена, много.

Все едно аз съм го писала. Нашият е много умен и където се казва само да слуша може да изкара (А-равно е на нашата шестица,извън Бг сме),но не иска.Казва,че не му е интересно, вълнуват го само игрите и това е.Ние с баща му също сме много притеснени.В 10 клас е.Девети клас го завърши с 5.00,което е повече от зле.

# 460
  • София
waterproof, а дали няма да се мотивира, ако му споменеш за стипендия?
Моят сега много го е яд, че не се е напънал още малко по предмети, които не му бяха важни за след 7 клас.
На думи се е амбицирал сега поне след първи срок да взима стипендия, аз съм му обещала да удвоявам сумата Wink
Не виждам голяма разлика с преди, но да кажем, че още набират инерция.

# 461
Стипендия трябва аз да му давам, иначе няма откъде. Няма практика в училището му да дават стипендии.
Обещала съм му океанска ваканция лятото,  цялото източно крайбрежие, не знам това изобщо дали го мотивира.
Ще пробвам със съвети от психолог, със сигурност някъде греша Simple Smile, не може да е толкова ленив Simple Smile.

# 462
  • Варна
И аз му удвоих стипендията. Но сега в 9 клас не го виждам хич, след супер лежерен осми с ДО. Само спорт го вълнува. Започвам да се замислям за НСА.

# 463
  • София
В БГ стипендии се дават от осми клас нататък. Т.е сега в седми трябва да се бори за висок успех, за да има шанс за стипендия догодина.

# 464
  • Русе
Общо взето дискутираното в последните постове е общовалидно за повечето момчета в тази възраст. Не бих го нарекла точно мързел, ако съдя по моето дете, което блъска и учи неимоверно това, което го интересува, но за училище не иска да си мръдне пръстта. Хубавото е, когато имат интереси. На тази вълна го държа и подкрепям от малък с лагери ,контакти и безброй материали.С училището съм се примирила ,че няма да гони високо ниво. Все пак успяхме да закачим добро училище, откъм негови дадености и възможност да научи повече. Но се заех лично с подготовката му и по-трудно беше да преодолея инертността му отколкото да го подготвям за изпитите. Сега е съгласен и благодарен, но тогава беше кошмар. В 11 клас е, и вече е на профилирана подготовка по новата програма с предмети, които сам избра и които развива самостоятелно доста целенасочено. Но пак не съм сигурна, че ще има максимален успех, доколкото си учи това, което е решил да развива, а не това, което му преподават. Иначе вече си изкарва и пари в тези насоки и чете и учи самостоятелно доста. Допускам че системата поизостава от времето си и не осигурява достатъчно приложение а блъска малко хаотично информация. Новото поколение е по-свободомислещо и не приема лесно авторитети и насадени принципи.

Общи условия

Активация на акаунт