Работа, CV-та, HR-и, съвети - 72

• 48 393
  • 746
  •   1
Отговори
# 540
Съжалявам за загубата ти.
Аз бих писала, че съм се занимавала с личен проект.

Кураж и успех!

# 541
Не пиши нищо.Не си длъжна да даваш отчет ден по ден за личния си живот.Имала си лични ангажименти и толкова.

# 542
Присъединявам се към това, че е по-добре да не пишеш нищо в Св-то. Паузите в стажа не са нещо неестествено. А ако на интервюто те питат защо толкова дълго си без работа, според мен е добре да посочиш реалната причина - че са те съкратили по време на извънредното положение, като същевременно близък човек е имал здравословен проблем, довел до фатален край и затова си отложила търсенето на работа. Не мисля, че биха те съжалявали, а по-скоро говори за отговорно отношение и реалистична преценка на силите. Ако все пак това те притеснява, споделяш само частта за прекратяване на трудовите отношения поради ИП.

# 543
Здравейте! Нахлувам малко в темата ,но искам да се допитам до вас. Съкращават ме поради намаляване обема на работа.Бяха големи въртели от страна на работодателя ми.Първоначално искаше да ми тече предизвестието с месец назад. Искаше да си спести пари.Нямали.Отказах естествено,съответно се намали раб.време на 4ч.Аз не съм подписвала нищо.Пусна ми заповед от ноември,както си му е реда. Правихме с колежката ми ревизия на8.11-заповедта ми е от 13.11. Помолих колежката ми да направим нова ревизия,но те казали,че нямало смисъл.Били сме правили скоро,нямаме продажби,кой знае какви. Т.е ще ме съкратят без ревизия през декември. Въпросът ми е дали могат после да ме обвинят в някакви липси? След като имам връчена трудова книжка? Бави ми заплатите всеки месец.Има да ми дава доста голяма сума,и ме притеснява да не ме излъже с някаква фейк ревизия след моето съкращение.

Бихте ли ми дали съвет как да постъпя? Да настоявам за такава? Имам черно на бяло отговра,които са дали на колежката ми,че няма да се прави такава.
Мисля да пусна жалба в инспекцията по труда,защото вече 14 дни ми бави заплатата.Месец назад съм.

# 544
Здравейте, аз отново искам да попитам за ситуация, която ми изглежда странна. Декември изтича изпитателния ми срок, който е 6 месеца. Днес от ТРЗ ме накараха да попълня молба за напускане, тоест само подпис и име, с обяснението, че работодателят се презастрахова, ако иска да ме съкрати и е без предизвестие, да не ми дължи две заплати. Честа практика ли е, защото работодателите мислят за себе си, особено в тези времена, но не се ли ощетява много служителят по този начин?

# 545
Е, ти подписа ли?
Това е най-често срещаното изнудване на служителите. После нямаш никакви права /и пари/. Може да те махне от днес за днес.

# 546
Като не подпише ще я махнат след изпитателния срок и пак нищо не и дължат.А така може и да я оставят за повече време.

# 547
Като не подпише ще я махнат след изпитателния срок и пак нищо не и дължат.А така може и да я оставят за повече време.

И така ще се примири с това, после с друго. По-добре сега да я махнат и да си знае, от колкото да подпише и да я махнат в някакъв много по-кофти момент за нея. До сега съм сменила 4 работни места и такова нещо не са ме карали да подписвам. То пък да ти имам и работодателя, и бизнеса му. Ако не може 2 заплати да плати като обещетение, значи е много зле. И едва ли я осигурява и на 100%.

# 548
Не давайте подобни съвети на хората. Всеки трябва да си чете договора и да се запознае поне елементарно с няколко члена от КТ, за да не го изнудват и да остане без пари и работа от днес за утре.

НЕ подписвайте нищо и си вижте договора - в чия полза е уговорен, какви са сроковете на предизвестие и т.н.

# 549
И наизуст да го знае КТ,какво може да направи освен да не подпише.Ако не подпише ще я махнат след изтичане на изпитателния срок.Работодателя явно е много стиснат и е решил да си върже гащите.И аз не съм попадала на такива работодатели,но и работа от обяви не съм търсила.Но пък са ме карали да пиша домашно по английски,защото съм завършила езикова гимназия.Ама на мен първия ми език е немски.

.

# 550
А, ако подпише няма да я махнат?
И да я махнат, би ърябвало да има или предизвестие или обезщетение. Иначе има....шут в г..а. Извинете за израза.

# 551
За изпитателния срок няма обезщетение и предизвестие.Израза си е точен и това е целта на готовите подписани молби.

# 552
  • София
Че те могат да я махнат във всеки момент до изтичане на изпитателния срок. Тогава не е необходимо заявление от нейна страна, не се изплаща и обезщетение.
Аз нищо не бих подписвала предварително. Но ще започна да се оглеждам за друга работа. Сегашния работодател е измекяр.

# 553
Сигурно имат намерение да я оставят и след изпитателния срок и затова си връзват гащите.

# 554
  • тук-там
Един съвет от мен. Предложи на Работодателя, след 6-я месец да ти смени длъжността с нещо подобно, с нов срок на изпитване - просто по документи само. Така, той ще има още  6м, в които да е сигурен, а ако те прекрати ти ще отидеш на борсата с пълно обезщетение.  Тъпо, но работи.

Общи условия

Активация на акаунт