Работа, CV-та, HR-и, съвети - 72

• 48 311
  • 746
  •   1
Отговори
# 675
Много хубава тема, досега като гледах заглавието си мислех, че е само за съвети как се пише добро CV. С удоволствие се присъединявам.

Относно LinkedIn - определено има полза от профил там. Аз наскоро се регистрирах. Предложенията, които получих, са за позиции, които традиционно не са желани и няма много кандидати, но това е нормално според мен.
Сайтът ми харесва по три причини. Първо, дори и да не си #opentowork, пак излизаш при търсене и може да получиш добро предложение ,независимо, че в момента си нает някъде. Една колежка на последната ми работа беше привлечена именно по този начин.
Второ, има About секция, в която се пише свободен текст. Там, подобно и на принципа на гугъл, ако подбереш подходящите думи, отново излизаш по-напред при търсене. Освен това, ако в момента се преквалифицираш, или учиш второ висше/магистратура и т.н., можеш спокойно да напишеш, че искаш за се развиваш в дадена област, за тази цел си започнал да учиш това и това, или такъв и такъв курс. По този начин HR-ите също могат да те намерят и да влязат в контакт с теб.
И последно, там може да поддържаш връзка с хора, с които не става по друг начин, а именно бившите ти ръководители и мениджъри. Не е еднакво навсякъде, но поне в моите предишни фирми имаше неписано правило "мениджмънт и служители не стават приятели във Facebook". А в LinkedIn този проблем го няма и не е невъзможно ако с някой мениджър сте се сработвали добре след време да те потърси, ако му трябват хора.

# 676
Момичета днес получих 2 обаждания за интервюта за утре. Едното обаче е онлайн и веднага ме обзе паника, по телефона дали мога да го проведа или да си търся лаптоп, понеже моя не функционира в момента.... Или и по двете устройства става?

# 677
Ако няма да е голям главбол, вземи от някой лаптоп за час. Съвсем друго ще е да седнеш, да си включиш камерата и да не се притесняваш с телефона. Това е моят съвет, успех.

# 678
Момичета днес получих 2 обаждания за интервюта за утре. Едното обаче е онлайн и веднага ме обзе паника, по телефона дали мога да го проведа или да си търся лаптоп, понеже моя не функционира в момента.... Или и по двете устройства става?

Със сигурност си вземи от някъде лаптоп за кратко ползване.

# 679
Благодаря ! Ще уредя лаптоп

# 680
пък някои си ги правят по телефона.

# 681
  • София
Шансът да не работи камера, микрофон на лаптопа е по-голям, отколкото на телефон. Отделно, ако се ползва мобилен интернет от телефона то той е по-стабилен и няма да накъсва. Аз в случая бих избрала телефон.

# 682
  • София
В зависимост от платформата, в която е интервюто, ако звънне телефона да не се притесните докато говорите - случва се по всякакъв вид официални срещи и хората вече свикнаха с това. Ако има функция да се забранят разговорите през това време - използвайте я. Може да направите проба предварително с някой близък. Успех!

Съгласна съм с долното, но зависи по принцип как е мобилната мрежа в конкретната точка.
Шансът да не работи камера, микрофон на лаптопа е по-голям, отколкото на телефон. Отделно, ако се ползва мобилен интернет от телефона то той е по-стабилен и няма да накъсва. Аз в случая бих избрала телефон.

# 683
В зависимост от платформата, в която е интервюто, ако звънне телефона да не се притесните докато говорите - случва се по всякакъв вид официални срещи и хората вече свикнаха с това. Ако има функция да се забранят разговорите през това време - използвайте я. Може да направите проба предварително с някой близък. Успех!

Съгласна съм с долното, но зависи по принцип как е мобилната мрежа в конкретната точка.

Конкретно лаптоп във всички случаи е по-добре. Ако толкова се притесняваш пускаш нет от телефона и готово. На телефона никога не знаеш дали някой няма да ти звънне по вайбър или по принцип. Или пък да почне да ти спами в месинджър, което те напряга и паникьосва още повече./случи ми се на едно от интервютата Grinning/ А за камерата - или работи, или не. Средно положение няма.

# 684
Лаптопа ще вържа с кабел към Интернета за да е сигурна връзката, може би и на мен малко по-спокойно ми се струва именно така да бъде интервюто. Надявам се и да мине безпроблемно. Докато на телефона определено има шанс да ми звъннат, ще се паникьосам, ще вземе да забие нещо и да прецака нещата. Уредих лаптоп и да видим каква ще я свърша утре Grinning

# 685
  • София
С каква апликация ще те интервюират? Тествай микрофона задължително преди интервюто. Това е най-честия проблем на всички конферентни разговори, особено на чужд лаптоп Grinning.

# 686
+1 за теста на микрофона. Случвало ми се е да ме предаде. В такъв случай съм се включвала от 2 места едновременно - лаптоп, за да мога да споделя екрана си или заради камерата при изключен звук + паралелно от телефона, за да мога да слушам и да говоря.

В платежоспособните фирми се оказа, че да се подценяваш е червен флаг за работодателя.
Защо да е червен флаг? Какво е мнението за кандидати, които се подценяват?
Не получих обосновано обяснение, но признавам - приех казуса толкова лично, че емоционалната ми интелигентност излезе в обедна почивка. Трябваше да разпитам и да слушам повече.
Мога само да предполагам, че, когато ти вдигаш заплати и плащаш retention бонуси на добрите си кадри, губиш връзка с реалността и очакваш всички да го правят. Следователно, ако някой иска малко пари, значи няма достатъчно опит и не е достатъчно добър. Или че търси отдавна неуспешно, което пак значи, че има проблем. Някои специалности търсят работа, за други има head hunting - когато работиш повече с вторите, свикваш, че големите специалисти имат големи претенции. В частния случай ставаше дума за не-IT длъжност в IT фирма. Културният шок е голям.

# 687
  • Русе
На интервю за работа ме попитаха какъв ми е социалния статус, какво би трябвало да означава този въпрос? Преди това ме бяха разпитали защо си търся работа, работя или не в момента, тоест това го знаеха. Става въпрос за квалифицирана работа в голямо предприятие.

# 688
И какво ще рече това? Какъв ти е социалния статус....?!?!

# 689
Тия пък егати и наглярите! Разпечатка от банковата ти сметка не поискаха ли?

Общи условия

Активация на акаунт