Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са разликите между обединените училища и гимназиите?
Какви са критериите за балообразуване след VII клас?
Как изборът на профил по математика влияе върху втория гимназиален етап?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са разликите между обединените училища и гимназиите?
Обединените училища обхващат до 10 клас и предоставят свидетелство за завършен първи гимназиален етап. Те обикновено се намират в селски райони и имат за цел да преодолеят недостига на учители и нежеланието на учениците да учат. Гимназиите предлагат избор на профил и са насочени към висше образование.
-
Какви са критериите за балообразуване след VII клас?
Балообразуването след VII клас се основава на оценките от свидетелството за основно образование по български език и математика. Има три варианта за формиране на бал: първият вариант използва само тези две оценки, докато вторият и третият вариант позволяват включването на оценки от състезания или олимпиади. Освен това, по решение на педагогическия съвет на училището, оценките от състезания или олимпиади също могат да бъдат включени в балообразуването.
-
Как изборът на профил по математика влияе върху втория гимназиален етап?
Вторият гимназиален етап включва изучаване на профилирани предмети. Учениците с профил по математика изучават повече часове от тези, които не са с този профил. Профилираната подготовка по математика означава по-задълбочено изучаване на предмета, което може да бъде от полза при кандидатстване в университет.
-
Какви са разликите между профилирани и професионални гимназии?
-
Какви са възможностите за обучение в чужбина, когато избирате професионална гимназия?

Сега трендът е такъв - към опростяване.
Като се отчете фактът,че не всички си мечтаем за СМГ и НПМГ,а даже и за паралелки с 2-ри профил МАТ,става ясно ,че просто се изгавриха с децата ни.Не оспорвам задачите ,но оспорвам времето за решаването им.Аз на прима виста се сетих за решението /без да съм математик/, но за изчислението на прословутата 22 задача ми трябват повече от 30 мин.Все пак се изисква подробно описание на решението.Излиза,че за всяка задача от втори модул са отделени по 30 мин,което според мен не е достатъчно.Като се включи и построяването на чертежа ..... времето не стига от никъде.Изключвам от общата бройка на децата тези,които имат особен интерес и талант към математиката и от 1 клас се занимават основно с нея.Говоря за повечето деца,които изобщо нямат никакъв интерес към МАТ и се занимават с нея ,защото е задължителен предмет.В крайна сметка не всички ще стават математици,но за това пък с този изпит им разбиха психиката и ги лишиха от увереност в себе си и в знанията си.Зачеркнаха с лека ръка труда им и то труд в ИП и изолация.
.