Домакини 71/ Шантаво лято 2020

• 58 869
  • 744
  •   1
Отговори
# 420
Добър ден и от мен. ММ е на работа, децата спят, аз пека ребърца за обяд. Неделна идилия....

# 421
  • при късмета
Привет! Късно е вече за кафе, затова няма да слагам
Бурята снощи беше ужасна.
Някой, освен Писето гледаше ли орхидеи? Съседката, която замина за чужбина при дъщеря си и ми остави цветята да ги поливам,  преди ИП и трябваше да се върне още април, се появи. Остава за постоянно там и ми каза, че направо ми ги подарява. Има 2 орхидеи, които трябва да прибера през студените месеци, че няма да изкарат и не знам какво да ги правя. Тя ми беше казала да ги поливам веднъж седмично и така правех, даже цъфтяха и двете, а едната още има 2-3 свежи цветчета. Като прецъфтят и ги прибера какво да ги правя? Режеше се нещо, за да цъфнат пак, знам, че пръстта им е специална и трябва ли да им търся специални саксии? Едната не оцеля, от тези, които беше оставила, но гледам, че я е сложила в обикновенна пръст и няма дърво в нея.И с една роза се сдобих и тя цъфтя, розова е. Нея я преместих в по-голяма саксия и смятам на балкона да я преселя. Другото са кактуси и индрише и ще оцелеят на площадката. Сложени са на една масичка, и на минаването и чистенето не пречат, та там ще си стоят.
Писе, като се върнеш чакам инструкции, ако не се включи друг.
Днес на мързел ще го ударим, и на Шефа не му се излиза, а на мен 2 по-малко, че навън е гьол

# 422
Ма ко, аз спазвам инструкциите на Писето. Моята орхидея е на перваза на прозореца в кухнята. Прозорецът е с фолио и не е много слънчев (орхитата не обичат пряката слънчева светлина), но вратата за терасата(аеропланка е) лятото е постоянно отворена... Та всичко е относително. Някои собсвеници на орхидеи ги поливат с няколко кубчета лед в саксиите. Аз, спзвам заръката на Писето(благодаря ти!) и ги поливам чрез потапяне на саксията в купа с вода за около 30 минути през десетина дни. Като паднат цветовете стъблата се режат на около 2-3см. от основата. Това е. Друго не правя.

# 423
  • при късмета
Мерси, Мария. До сега си ги поливах като другите, сипвах в саксията веднъж седмично. Тя заради едрата пръст много бързо отива в чинията и явно от там после си се самополива. И цъфтяха и двете. До прозорец са, на площадката м/у етажите, изложението е запад, та лятото по3-4 часа на директна слънчева светлина

# 424
Не чакай веднага след единия съцвет да пъсне друг. Сега ще има застой. Гледай дали си пуска редовно нови листенца (в основата на листата), дали корените, които се показват от саксията са свежи и "влажни". Аз това правя. Иначе има и специални торове.

# 425
  • София
Аз днес ще присаждам моята, защото са и излезли корените. Дали да ги режа тези излезлите? Купих и течна тор за орхидеи.
Моята не е цъфтяла от много време.

# 426
Аз днес ще присаждам моята, защото са и излезли корените. Дали да ги режа тези излезлите? Купих и течна тор за орхидеи.
Моята не е цъфтяла от много време.
Вале да не си посмаля да режеш,това са си въздушни корени и така си виреят.По принцип в природата са като хищници,виреят върху стеблата на дърветата и за това са така корените,а ние сме ги облагородили и за това са в кори.
Писето се прибра ,заредила батериите.Снощи и тук е минала страшна буря,поне е поляла градинката,нямам уж щети.Животинките сърдити,гладни ама са живи.
Фло да ти е жива рожденичката,събиранията са хубаво нещо.Пази коленете,време е да почиваш и младите да шетат.
Славе дано успеете да се видите със сина.Четох за разни врътки за да няма карантина,минават през различни държави.
Смърфи добре си дошла,дано смогнете с ремонта.
Ели много млада е починала мама...
Мако късмет сте извадили,сега като дойдете по нашия край черкви бол,поне и през Бачково като минете запали свещи и вземи нещо да оставиш на Богородица като дар.Вече сме в къщи може да се обадите.
Я дайте съвет купих днес арония ама доста е едра,ще направя компот.
Да се оплача и тук.Като си разхождахме нашето куче,на повод при това,един далматинец пуснат по улиците стоеше си спокойно,уж собственика вън и  се затича,захапа нашата по гърба ,като бойно куче...Мм си бутна ръката,та и той получи два зъба,мен пък нашата да търси спасение да я гушна ,ме изподра цялата.Обаче в тоя момент и стреса не съм усетила,видях на другия ден...А господина нито попита как сме ,нито се извини...Не съм очаквала от такава порода да се държи така,жалко за кучето ,че така го възпитават.

# 427
  • София
Писе, ами ще режа само изсъхналите, нали? Така четох.

# 428
  • София/Севлиево
Страшно много харесвам орхидеи,но ми се струват трудни за гледане.Затова пък при свекърите има няколко и им се радвам буквално като малко дете .
ММ тази година за 8.03 ми подари хризантема,която боднах в една саксия на терасата и за мое огромно учудване е жива и здрава,даже цъфтя още веднъж.Есента трябва ли да я изрязвам?
За Цветница (именния ми ден) пък ми взе сукулентчета-те горките обаче почти умряха,но успях да спася част от тях.

# 429
  • София
Елислава, аз моите в градината ги режа. Късна есен, те стават едни сухи пръчки.

# 430
  • при късмета
Привет!
От сутринта препускам насам-натам.
От 2 орхидеи, при мен станаха 3 Joy Едната на цветоноса имаше направо коренче, доста голямо при това, и падна. След подробни инструкции от Писето, днес се сдобих със смес и саксия за орхидея и ще се опитам да го захвана. Корените му са доста големи и много на брой, дано се получи.
И хризантема имам, навън я гледам и аз режа като прецъфти.
И съм с нова клавиатура, голямо е разстоянието до интервала и често не излиза като го натискам, та излизат едни думи, по цял ред Joy
И с резервациите съм готова. От едното място за едно уточнение не можах 3 дни да се свържа, та направо го смених. Трябваше да хвана малко в различна посока, заради наличието на басейн, но поне резервирах.
Отивам, че пълнените чушки ще ме търсят с димни сигнали

# 431
  • София
Браво за орхидеи те, ма ко! Моята я е преполял нещо ММ в София и ми я донесе на село, за да я съживя. Ще видим.
Ние скоро заминаваме за Крапец. Каквото всеки път, морето не ме влече.
Айде малко цвят с подаръка ми от Джейми:

# 432
Ехе, Вале определено и харесва при теб щом вече те радва с цветове. Моята ( новата) още не се е решила и чакам да видя какъв цвят ще е.
Вчера бях при мама за няколко часа. И на нейните цветя се порадвах. Днес на село имах чушки и патладжан да пека. Отделно царевица варих и сега ще я прибирам във фризера.
Много бързо минава тази отпуска.

# 433
Ма ко, това е бебе орхидейка и трябва да се присади. Никога не съм го правила, обаче. И аз самата скоро разбрах.
Джейми, варената царевица как е на вкус след размразяане? Днес отмятам малко зимнина и една ябълка се опитвам да изкореня от земата. Миналото лято една буря ги попиля на двете ябълки. Чудя се дали има значение кога ще ги подновя- на есен или през пролетта. Ако някой има мнение-нека ме светне по въпроса.

# 434
Добро утро.
Мария не съм Джей,но ще ти отговоря и на двата въпроса.Замразявала съм сурова царевица и варена,понеже иска първо да се размрази и тогава да я сваря,вече я варя и тогава замразявам.Няма разлика  от прясно варена и тази която е замразена.Може да си я стоплиш в микровълновата и все едно сега е откъсната и сварена.
Ябълката я сади на есен,така ще има време да се захване от дъждовете есента и на пролет да покара.
Слагам кафето и тръгвам по задачи.

Общи условия

Активация на акаунт