Как тренирам - 25

• 39 768
  • 796
  •   1
Отговори
# 165
Ани, без да се сърдиш, но според мен го претренираш така. Като човек правил по 600 коремни, ти казвам, че по- ефективно е да добавиш тежест и да правиш по 30 повторения, вместо 10 вариации.
Аз тези дни се чувствам ултра отпаднала. Надявам се да имам сила за тренировката утре. Кракоден ми е, мисля да разнообразя малко, че почнаха да ми омръзват едни и същи упражнения.

# 166
Не съм писала скоро, но започнах да си намирам мотивацията някак си. От няколко седмици се записвам на открити тренировки в парка с момчетата от фитнеса (тук са още затворени).
Миналата седмица правих Lower body, Circuit   и ABS and HIIT. Три тренирочки по 60 минути.
За тази имам Whole body conditioning и  Circuit в Петък и Metabolic Conditioning Circuit и Lower Body в Събота. Опитвам се да си уплътнявам почивните дни, за да си намеря ритъма отново.
Вчера след тренировката си спретнахме 5 км разходка в парка. Беше супер зареждащо. Доволна съм засега. Тежестите, с които работим са различни според нивото на участниците и ритъма е добър. Фитнесите отварят след десетина дни, но все още не съм сигурна дали ще работя с тях, сама или ще комбинирам.

# 167
  • Бургас/Пз
Пънк, не се сърдя. Точно с тежести ги правя. Молитва с 25-30кг, сгъвания с дискове по 5 или 10кг и разни други, на които в легнало положение се дърпа въжето на машината,  на която могат да се правят магарешки ритници, ако се сещаш за коя говоря. Намерих клипче https://youtu.be/fJdeebNpNTk
Усукване също правя с тежести.
Но като цяло... Да права си... Много са 10 различни упражнения. Но се отплеснах и ми вървеше и така се получи Simple Smile

# 168
Обратно на очакванията ми, на вчерашната тренировка се чувствах супер. Е дръннах едно кафе с лъжица мед и едно фрапе с две бучки кафява захар, но пък много добре ми подействаха. Изпитвам някакъв сериозен глад за въглехидрати. И от там режима ми се поотпусна. Жалкото е, че до морето няма да се справя с целулита.
Тренировката ми опраделено беше по различна. Наблегнах на Джеферсън клек и БГ клека. Много ми харесват, понеже двата клека в комбинация действат на вътрешно и външно бедро. Аз като цяло много харесвам БГ клека, но с мойте дълги краци, най-лесен ми е на люлка, а не на пейка.
Другото което ми хареса е, че за първи път след пандемията тренирах предното бедро с 98, на машината за екстенции и смених лег пресата. По пренцип тренирам на такава, при която избутвам тежеста на горе, а вчера тренирах на обратната - избутвам себе си и тежестта нагоре. Добре идва малко стрес в мускулите, като са свикнали с рутина. Лошото е, че все се каня да потренирам с треньора. Първия път като се разбрахме- пандемия, миналата седчица малката ми беше с пневмония и търчахме по лекари и болници и пак се разминахме. Вече ме страх да се разберем трети път, да не завалят жаби. Satisfied
Забелязвам, че клекът с 40 кг ми идва тежък в последните серии, за сметка на това другите упражнения имам на къде да вдигам. Понеже правя задно бедро в супер серия с бедрено сгъване от лег, тяга и сгъване от седеж. Та усещам, че 30 кг за тяга са ми малко, мога поне с 40 да я правя, но има ли смисъл. Кажете някакви упражнения за задно бедро, че и там съм забила с идеите.

# 169
  • Бургас/Пз
Пънк, и аз съм така в последно време за въглехидратите ... забелязвам го обаче, че се появи този глад именно, когато им отпуснах края. Колкото повече въглехидрати ям, толкова повече имам глад за тях. Последните няколко дни почти ежедневно съм на 200-220г, докато почти цял месец ги държах 170-180. Като цяло не ми влияе на теглото, просто се усещам, че се увличам и на моменти прекалявам. То уж с полезни храни, но все пак ... Иначе мазнините все още ги държа под 60г. Тук там имам издънки с ядките и удрям 100.

За задно бедро и аз нямам варианти. Слава богу сега в новата залата, в която тренирам има цели три машини за него, та все пак на тях го изцеждам. Редувам предно и задно в супер серии и усещам натоварването много добре. Тази ми е лубимата машина, защото може да се контролира много добре бързината на сгъване и разгъване и оттам усещането за изцеждане

Същото нещо можеш да го правиш и на скрипеца, с късо въже на глезена
В легнало положение
Или права

Като цяло не са много упражненията за задно бедро. Тежести на глезените и махове също го натоварват, но при мен удрят повече в глутеуса.
На ТРХ също го усещам, че добре се натоварва https://www.youtube.com/watch?v=EXWghCvKxUQ

# 170
  • София

Ще се опитам да обясня какво имам предвид с тези две снимки.
За по-сериозно натоварване се прави само с един крак, другият е свит или опънат и сочи нагоре.
Стъпвате върху топката, повдигате седалището и почвате да търкаляте топката напрад, докато опънете крака, после връщате обратно. Седалището не се отпуска, а си стои високо през цялото време.
Ръцете са на пода успоредно на тялото с длани нагоре. Ако дланите са надолу, ще се подпирате на тях и ще си улесните работата.
За броя повторения ще си решите сами.

Дано съм го обяснила разбираемо.

# 171
Змия, знам го това упражнение, но ми се вижда много сложно заради баласна. На мен баланса ми е голям проблем, но ще го пробвам, интересно е. Ако не се пребия може и да стане...Smile

# 172
  • Бургас/Пз
Дааа, балансът е много труден с тази топка, аз затова предпочитам ТРХ - а, макар че и там виждам зор.

Вчера мислех да правя крака, но за тях тренировката ми е по-дълга и затова заложих 1час само на глутеус в супер серии за пестене на време. Simple Smile
Днес ми е ден за гръб и мисля утре да почивам.
В събота правих гръб и до вчера усещах МТ. Като тренирам 3дни и 1 почивам ми се падат 4 дни между мускулните групи... Много ли е според вас??

# 173
Ани, има сплитове, по които всяка група се тренира веднъж седмично, така че зависи ти как се усещаш.

# 174
  • Бургас/Пз
Пак съм аз Simple Smile но не ми дава възможност за редакция в предишния пост

Какви са според вас признаците на претрениране и смятате ли, че задържително трябва да се правят почивки. Аз си мисля, че когато се тренира по мускулни групи, може и всеки ден да се тренира, защото докато дойде време до следващата мускулна група, тя ще е починала достатъчно??
Интересно ми е и вашето мнение Simple Smile

# 175
  • София
Според мен това може да е вярно, само ако тренираш с изцяло изолирани упражнения.
А това едва ли е възможно.

# 176
Не претендирам, че съм права, но дори и трениране на определени мускулни групи, ангажира и други. Рядко упражненията са 100% изолирани. Другото, което е важно е, че всяка тренировка натоварва ЦНС/централната нервна система/ , тя също има нужда от почивка.
А за симптоми на претернираност има доста писания. Аз до сега не съм имала достатъчно време за да претренирам и нямам личен опит. Но като цяло казват, че липсата на прогрес е един от тях.
Коментирала съм с инструктура, че след тренировка ми остава доста енергия и мнението му беше, че трябва да променя начина на трениране, така че да не ми остава. Дефакто проблемът е в тренировките. Но трябва да се почива.

# 177
  • Бургас/Пз
Благодаря за бързото включване, момичета. Абсолютно сте прави за изолираните упражнения.
Пънк, доста четох за симптомите за претренираност, но като цяло предимно статии на наши инструктори. Аз винаги съм почивала на всеки 2 или 3 тренировки и досега не съм имала усещане за претрениране. Просто сега като ги няма децата мога да ходя всеки ден, най-вече защото разтоварвам и психически в залата. Събота и неделя ще почивам с коктейли на плажа.
Наистина ми беше интересно вашето мнение по въпроса Simple Smile

# 178
Според мен 5 дни тренировка и 2 два дни почивка не следва да води до претерниране, особенно ако тренировките са по групи. Има такива сплитове.
Но идеята да се тренира всеки ден нон стоп,  ще даде отражение в дългосрочен план.

# 179
Цялостна умора, влошаване на резултатите, спад на силата/издръжливостта, повишаване на пулса в покой, контузии, стресови фрактури...

Любители като нас едва ли ще претренират дългосрочно. Понякога се случва да се изсили човек, но пак е далеч от претренирането.
Изсилването/прекаляване от ентусиазъм се лекува лесно със сън, и повечко ядене.

Може да се тренира всеки ден, ако упражненията са добре подредени.
А така се преекспонира "претренирането", че няма накъде повече.
Треньорът ми по бокс е на съвсем друго мнение. Скъсват се от тренировки, и нищо им няма (да де, почти). Това нашето е детска игра. Тялото може да понесе в пъти повече, ако го натиснеш. Нагажда се. Никой не е умрял от малко корем в повече.

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 17:32 от Dez

Общи условия

Активация на акаунт