Летни вълнения и коронни изпълнения. 206-та НЕМСКА тема

• 30 969
  • 758
  •   1
Отговори
# 105
Е как откъде? Масовите магазини са пълни с полиестер и подобни, а дрехи от такива изглеждат billig от километри. С лупа трябва да търсиш нещо официално само от естествени материи.

# 106
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
За нашата сватба бяхме казали, че искаме пари. Българските гости ни подариха много над немските. Не бяха с по-големи финансови възможности.
Кумовете нямаха някаква специална задача. От българските кумове получих подарък чаши, ръчна изработка. Мисля, че е традиция.

На мен немски сватби са ми мега скучни с рязането на сърце в чершаф с ножичка за нокти и подобни.
За щастие преди да решим да се женим ми показаха видео от сватбата на зълва ми и казах на мъжа ми, че аз в подобни сапунки не участвам! 😈
Ни Polterabend , ни да режа дънер с ножовка, да забрави!!! То нашето крадене по-цивилизовано ми се струва.
Тук се набляга на хапка и пийка.

После ще погледна костюма на мъжа ми. Единият беше от Бг и е от студена вълна. Другият е от Peak & Cloppenburg.... п.п също е студена вълна.

Аз обличам каквото ми стане, защото с моите размери нямам голям избор в ДЕ 😁

# 107
  • Германия
Немците много си обичат и разни Hochzeitsspiele, да им се чудиш на преставата за добро прекарване. На такива неща съм се нагледала, че изтръпвам като се сетя! Добре че ММ не държеше тук да правим сватба,  се оженихме цивилизовано в София 😉

# 108
  • Германия
Олеле, тези сватбени игрички...ужас, ужас....Свекървата и зълвата бяха подготвили за нашата сватба. Едната беше, мъгът ми да ме преведе между яйца поставени по земята, като аз бях с превързани очи- един вид да му се доверя сляпо.Вървя аз и настъпвам и нещо хруска под обувките ми, аз пищя, че съм си омазала роклята и обувките със сурови яйца; да ама не- като свърши слалома се оказа, че свеки е махала яйцата и слагала сурови нудели /те са хрускали/ и банкноти и сиреч, там където съм стъпила върху банкнотата си остава за нас. Правиха и нещо като томбола за гостите, беше ми много кофти, защото един вид трябваше пак да се бръкнат за някво дарение, аз аз от моя страна си бях поканила българки състуденти и шефовете ми от стажа. И задължителното рязане на сърце с малка ножица имаше..
Когато братовчедът на мъжа ми вдигна сватба, писаха изрично в поканите, че не искат игрички, а просто хората да се забавляват с танци и приятни разговори и вместо подаръци, да пуснат в касичката принос за сватбеното им пътешествие. /Свеки и тук не пропусна да връчи кичозно творение с банкноти, както винаги трябваше цялото фемили да се строим и да предадем подаръка/.
Сетих се, ако толкова искате да подарите на свекърите нещо - защо не бутилка българско вино?

# 109
  • DE
Много интересни сватбени истории разказвате Grinning

# 110
Момичета,
Бърз въпрос - Хермес от Германия, за Бг с коя куриерска работят? MBM?
От Хермес не ми дават информация коя фирма щв достави в Бг, пратката беше в Австрия (инфо отпреди 5дни) и ми казват свържете се с Хермес Автрия. Изключиително несериозни...

# 111
МВМ, да. Но аз при първото пращане звъннах на МВМ в София да дам повече информация за получателя - улица, телефонен номер. И от централата ми казаха, че редовно от Хермес имат подадени само имена и град на получател. Затова често връщали пратките отново в Германия. Оттогава лепя допълнителен лист върху кашона с  име, адрес и телефон на получател.

# 112
Никога не съм била на немска сватба и ми беше интересно да прочета историите ви. Моята беше преди 30 години в България. Традиционна, по нашенски. Единственото, което ме втрещи, беше един аспарагус, в който бяха набодени сухи цветя, окичен в банкноти. Хлъцнах, като ми го даде кумата. Хем я бяхме предупредили, че подобни простотии не искаме.
Впрочем, аспарагуса още е жив и е в България. Smiley

# 113
  • Germany
Много са ми интересни и на мен разказите ви за тукашните сватби. Мислех си, че много по скучно минават Wink
И да питам - някой знае ли, защо в Байерн случайте пак тръгнаха нагоре? Бяха и те като БВ с по 30тина на ден, а онзи ден и вчера са около 100...

# 114
  • Немция
Била съм на 2 немски сватби. Имаше някои специфики на едната сватба, като прекарване на булката през изрязаното сърце, но не го приех като  кич, беше ми интересно и дори доста се посмяхме. Като цяло сватбите бяха забавни, имаше купон, на едната сватба мъжете направиха шоу, преоблечени с дамски бански и чадърчета в ръка. Не ми е било скучно.
Турските сватби по мои странични наблюдения акцентират на модната линия.

Моят петокласник също има свалена оценка с цяла единица по един предмет. Не знам на каква база е оформена. Здраве да е. Положителното е, че по други 2 предмета пък са вдигнали оценките с една единица нагоре.

Мони, хората се смесват и заразяват. Както се вижда  от последните дни, големите колективи са риск.

Очаквате ли  презареждане с месо покрай зачестилите заразявания по кланици?

# 115
Здравейте, момичета. Не съм се включвала досега, затова да се представя. На 46 години съм, работя и живея в Хайделберг. Имам въпрос (зная, че някъде беше обсъжан въпросът, чела съм нещо по темата, но беше преди доста време и не зная как да го открия). Удължвали ли сте български лични документи - лична карта, паспорт, шофьорска книжка, тук, в Германия. В кое от консулствата и лесно ли минава. Аз досега винаги съм го правила само в Бъгария, но тази година заради короната няа да стане. Много ще съм ви благодарна за всякаква информация и също така много ще се радвам, ако ми пишат онези от вас, които са близо до Хайделберг. Поздрави на всички и ви пожелавам хубав и успоешен край на седмицата.

# 116
Здравейте, момичета. Не съм се включвала досега, затова да се представя. На 46 години съм, работя и живея в Хайделберг. Имам въпрос (зная, че някъде беше обсъжан въпросът, чела съм нещо по темата, но беше преди доста време и не зная как да го открия). Удължвали ли сте български лични документи - лична карта, паспорт, шофьорска книжка, тук, в Германия. В кое от консулствата и лесно ли минава. Аз досега винаги съм го правила само в Бъгария, но тази година заради короната няа да стане. Много ще съм ви благодарна за всякаква информация и също така много ще се радвам, ако ми пишат онези от вас, които са близо до Хайделберг. Поздрави на всички и ви пожелавам хубав и успоешен край на седмицата.
Мъжът ми ще си вади лична карта нова през консулството във Франкфурт. Запазил си е час още от март за 23 юли за по-рано нямаше тогава. Мисля в Интернет има възможност за запазване на час. Пиши до някое консулство, което ти е най-близо, ще ти отговорят, сега има други правила заради короната. Искаха му и адресната регистрация в Германия. Книжка от тук ще си вади немска, при нас в Хесен всичко  е с предварителна резервация по Интернет. На място веднага нищо не става в момента.

# 117
  • Germany
Аз ще подновявам документи тук, защото ми изтича ЛК края на годината, а най-вероятно няма да пътуваме до БГ. Преди 2 год. подновявахме задграничния паспорт на детето. В Консулството в Мюнхен. Има онлайн формуляр. Попълваш го и си  запазваш термин онлайн. Свободни мисля че има за след около два месеца. Не става бързо, дори и със запазен термин пак се чака. Хората, които работят са малко, пълно е с роми, които просто са се изпляскали от сутринта да чакат без термини. Това беше преди, дано сега са пооправили организацията.

# 118
Ако може пътуващите по принцип с Луфтханза да ми кажат: Ако авиокомпанията отмени предварително полет по нейна вина, връща ли ви парите, уведомява ви ли предварително или просто който се прецакал, прецакал?

# 119
  • Germany
Връщат Дени. Ние още ги чакаме де. Но имаме сторниращ имейл. Трябва обаче да се обадите и да кажете, че няма да презаверявате за друга дата. Мъжът ми звъня в 10,30 ч вечерта и му вдигнаха веднага ( работят 24 часа) 😉

Общи условия

Активация на акаунт