Генетични и имунологични проблеми - 17

• 51 667
  • 761
  •   1
Отговори
# 285
Аз имах леко завишени и трябваше да направя вливка на 5 гр октагам 7дни преди трансфер,но доктора забрави  за нея и каза при положителен тест да се направи.
И на мен Балтаджиева ми изписа Ортомол,но не го взех точно заради мутациите...

На мене преди 1-1.5г. Ортамол натал ми изписа доц.Балтаджиев при контролни изследвания, без отклонения. Пих го 2-3-4 месеца, не помня, после имах + тест, но за кратко.
Сега ми ги изписа доктор кардиолог, като отделно пия Вит.В6, В9, В12, Д, защото са ми ниски. Ортамол натал /към 110 лв.на месец е/ съдържа много витамини и микро елементи, който на жена като мене на 45+ задължително липсват, но той не може да запълни големи дефицити.

Последна редакция: сб, 19 сеп 2020, 19:19 от -INA-73

# 286
Има пренатални органични витамини с метилирани форми на б 12 и фолат. Ако някой има mthfr или mtrr мутации, да се изписват комбинирани витамини с б-та в неметилирана форма е абсурно. Който няма -ок, да си ги пие. Ако има добавянето на метилирани форми към неметилираните не му прави услуга, защото синтетичните блокират усвояването бионаличните и дори тези от храната. Има предостатъчно информация и публикации по темата.

# 287
  • София
Има пренатални органични витамини с метилирани форми на б 12 и фолат. Ако някой има mthfr или mtrr мутации, да се изписват комбинирани витамини с б-та в неметилирана форма е абсурно. Който няма -ок, да си ги пие. Ако има добавянето на метилирани форми към неметилираните не му прави услуга, защото синтетичните блокират усвояването бионаличните и дори тези от храната. Има предостатъчно информация и публикации по темата.

Здравей, Деси! Не съм писала от известно време в тази тема...След изследване в Националната генетична лаборатория (и загуба на бебче тази година, юни месец, беше 12 г.с.), стана ясно, че съм хомозиготен носител 4G/4G и също така и хетерозиготен носител C/T по MTHFR. За последното знам, че вместо обикновена фолиева киселина трябва да приемам метилфолат, както и за вит. Б12 знам, че трябва да приемам метилкобаламин, вместо синтетичния цианкобаламин. Моля те за съвет - освен Б9 и Б12 има ли нещо по-специфично, произтичащо от тази мутация например за вит. Б6 или за някой друг витамин? Ще съм благодарна на всякаква информация! И втори въпрос - моля, препоръчай ми кои марки витамини ползваш, особено ако се случи чудо и отново някога забременея, кои комбинирани витамини за бременни биха били приемливи в моя случай? Моля от сърце за разбиране и съдействие!Благодаря ти!

# 288
Да , много бих искала да се включи някоя мама ,която е взимала комбинирани витамини с метилирана форма на вит.от група В.

# 289
Освен тях си следя нивата и на б6 и хомоцистеин (хомоцистеинът не трябва да е над 7). Когато е висок хомоцистеинът вреди на кръвоносните съдове. Обикновено се повишава при недостиг на б-витамините. Моят се понижи, когато в допълнение на б12 и фолат започнах да пия и б6. Пия този на biocare. Мултивитамини на garden of life (имат два различни пренатални - едни с йод и други без йод, което има значение в зависимост от състоянието на щитовидната)
Извън това гледам етикетите на всякакви неща - от комб. Витамини, пробиотици и др. добавки до всякакви опаковани храни, защото на много места слагат обикновена фолиева или б12 (напр. Зърнени закуски, хранителна мая, дори био да е). Ако ми трябва някаква добавка - гледам да е във форма, за която се твърди, че най-бионалична. При мен се оказа, че задържам много тежки метали - олово, живак, кадмий... При еднакво хранене  и начин на живот моите са двойни спрямо тези на ММ (все едно закусвам с тях 😂) Сигридов ги иска на 0, което ми се струва невъзможно при мен, но сега пия пектин. Пие се до 1 месец, после се почива и се прави контролно изследване . С него трябва да се внимава, защото понижава и желязото, и калция.
И накрая - внимаваш с всякакви битови химии, козметики (най-вече  мазила за тяло, защото най-големи количества се слагат) и т.н- всичко да е максимално натурално, защото телата ни заради тази мутация много по-бавно и трудно се освобождават от токсини

# 290
  • На изток от Ада
И аз при вас. Имам 3 аборта, ходихме в София при доц Русев, откриха ми завишени NK клетки, тромбоцитно,-левкоцити агрегати (ТЛА), хетерозигот по мутантен алел на MTHFR(677) И ACE, недостиг на вит Д.

интралипид 10 мл ще вливаме в понеделник, бързо ли тече, системата?

# 291
Б6 също има метилирана форма която е Пиридоксал-5-Фосфат. Докато Б9 и Б12 вече се стараят да ги продават и да мислят за тях, за Б6 метилирана се говори рядко, така че внимавайте.

# 292
И аз при вас. Имам 3 аборта, ходихме в София при доц Русев, откриха ми завишени NK клетки, тромбоцитно,-левкоцити агрегати (ТЛА), хетерозигот по мутантен алел на MTHFR(677) И ACE, недостиг на вит Д.

интралипид 10 мл ще вливаме в понеделник, бързо ли тече, системата?
За около час, час и половина.

# 293
Момичета, Русев преглежда ли другаде освен в Малинов? На изследванията, ми е отбелязал предписание, това достатъчно ли е да ходя на вливки при тях? Имам изследвания, но часове ще има, чак за декември, няма ли да шанс да започна с вливките пък ще отида декември пак, няма пречка? Или има ли шанс да се чуя със него и да го попитам, едни такива въпроси имам, ако някой може да ми каже как се процедира, на мен изследванията са ми назначени от моя АГ те не са ок има предписание на тях, но той ми каза да се консултирам със самия доцент.

# 294
Здравейте момичета! Искам да ви попитам тези от вас, които си правят вливки на интралипид, кога правят контролни изследвания на нк клетки? Има ли смисъл след 2 вливания да ги изследвам според вас или да продължавам да вливам?

# 295
Здравейте!

Тук намерих доста инфо за някои генетични отклонения, свързани с тромбофилия, благодаря ви! Пуснах и аз изследвания, имам един мисед аборт около 7-8ма седмица.

Ще се консултирам с моя АГ, но докато очаквам час - какво бихте коментирали, дами?

Почти никаква информация не открих за тази мутация в ANXA5 гена..

Иначе В12 ми беше нормално по време на бременността наскоро, а фолиевата киселина беше даже над норма, въпреки MTHFR. По едно време тогава си бях взела мета фолиева, защото нямаше обикновена.

# 296
Не съм запозната с тази мутация, но както е написано в първия коментар под изследванията - добре е да пуснеш ACE (I/D) и Фактор XIII, тъй като при мутация те засилват ефекта на PAI.
Най-вероятно при следваща бременност ще трябва да си на терапия с НМХ. Имай предвид, че повечето АГта не са запознати с тромбофилията. Не е лошо да си запишеш час при имунолог за назначаване на терапия (доц. Русев в София или доц. Конова в Плевен).
Б12 ти е бил доста нисък. Добре е да го вдигнеш преди следваща бременност с прием на метилираната му форма. Добре е да видиш и как ти е вит. Б6.

# 297
Не съм запозната с тази мутация, но както е написано в първия коментар под изследванията - добре е да пуснеш ACE (I/D) и Фактор XIII, тъй като при мутация те засилват ефекта на PAI.
Най-вероятно при следваща бременност ще трябва да си на терапия с НМХ. Имай предвид, че повечето АГта не са запознати с тромбофилията. Не е лошо да си запишеш час при имунолог за назначаване на терапия (доц. Русев в София или доц. Конова в Плевен).
Б12 ти е бил доста нисък. Добре е да го вдигнеш преди следваща бременност с прием на метилираната му форма. Добре е да видиш и как ти е вит. Б6.

Много благодаря за мнението, Арабела! Purple Heart Purple Heart

# 298
dее92,  ANXA5 генът в рамките на бременност води до проблеми с плацентата и нейното образуване. Той е важен и при мъжете, защото половината материал е от тях.
Аз нямам мутация в него, но мъжът ми има например.

Ето и обяснението от Геника:
при мъжа се асоциира с 1,4 пъти повишен риск от повтарящи се спонтанни аборти и други акушерски усложнения при неговата партньорка, както и със събития свързани с ембрионално-индуцирана коагулация, поради редуцирана експресия на белтък анексин 5 в плацентата при бременност

# 299
А какво се препоръчва когато тази мутация я има при мъжа? Има ли някакъв тип лечение или профилактика?

Общи условия

Активация на акаунт