СЕДМИ клас 2019/2020 - Втора изпитна седмична тема - (22.06 - 28.06)

• 116 666
  • 2 581
  •   1
Отговори
# 990
  • софия
Бъдещите промени - https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2020/06/25/4083300_zavisha … /?ref=home_layer2
Няма да печатат нови учебници за сега.
""За целта няма да има нужда да се печатат нови учебници. Печатането на нови учебници по тези предмети може да стане след като изтече 3-годишния срок за ползването им, като едва тогава в тях ще могат да се нанесат съответните облекчаващи промени. Дори в един учебник да са останали въпросните понятия, не е нужно учениците да ги учат, учителите и родителите трябва да знаят, че важни са не толкова учебниците, колкото заложените в учебните програми цели", каза той."
Големи "промени" в качеството на съдържанието ще се направят, няма що.

Последна редакция: чт, 25 юни 2020, 14:47 от zvаnchе

# 991
  • у дома...
Дъщеря ми иска да учи испански, защото го харесва като език. Няма да я спра, а и не се опитвам да ѝ променя мнението. След 8 клас, в края на миналия век(89-93), аз исках да уча едно, семейния съвет реши друго. И единствено полезно нещо от тези три години са двамата ми прекрасни учители по БЕЛ. Занаят не научих, и само тялом бях там. Тази мъка на детето си няма да причиня. А и университетите в Мадрид и Барселона имат много добри стипендиантски програми за чужденци от ЕС. И са на доста добри места в класациите.
Мечтите се гонят и реализират една след друга. Важното е да се научи да прави изборите си сама, а не аз да нареждам и да сбъдвам моите си нереализирани мечти.

# 992
Нашият класен каза на децата, че ДНЕС или утре ще има резултати. После им каза да не рефрешват непрекъснато... Как сега спокойно да чака човек? Flushed

# 993
В повечето случаи вторите езици след английския се оказват абсолютно излишни и неизползваеми в живота. Целият този зор се оказва излишен. Особено, ако се закъса с английския. Аз не я разбирам тази мода с испанския. Има курсове за тази работа. Струва ми се прахосване на 5 ценни години.

# 994
  • Велико Търново
Днес искат снимки на завършилите с над 5.50, та голяма драма вкъщи - дъщеря ми хич не обича да се снима, нито като малка обичаше, нито сега. Постоянно сме с молбите от моя страна, а в знак на съчувствие - тя ми вади някоя крива усмивка. За капак, след 2 часа и снимки за албум ще правят, така че днес не й е ден Wink Ще им раздадат някакви грамоти, но аз се надявам на добра книжка Simple Smile
Между другото, купих препоръчаната тук "Училището за добро и зло", дано й хареса. Иначе, следобед набляга на гледането на "Вещерът" Wink

В АК се избира като втори чужд език немски или испански. Ако ще е ученето, колкото досега беше в училище/тя учеше руски/, по-добре да избере испанки, по-лесен е от немския определено /учила съм и двата езика, повърхностно, но имам представа/. Аз пък от години имам мерак да уча италиански и все не ми остава време, някой ден ще се запиша на курс.

# 995
Мислех да ви бъзна, че има резултати, ама не хвана страх да няма припадъци Simple Smile
Аз доживях оформянето, мога да умра спокойна за заветните 11 точки Joy

# 996
  • у дома...
В повечето случаи вторите езици след английския се оказват абсолютно излишни и неизползваеми в живота. Целият този зор се оказва излишен. Особено, ако се закъса с английския. Аз не я разбирам тази мода с испанския. Има курсове за тази работа. Струва ми се прахосване на 5 ценни години.
В повечето случаи с един английски вече почти нищо не правиш. Английският сега е като руския за нас на времето.

# 997
Днес новините са като дъжд.
Проект на ПМС за определяне на размера и реда за отпускането и изплащането на еднократната помощ за ученици, записани в осми клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в началото на учебната 2020-2021 г.
ПРОЕКТ

В проекта на Постановление се предлага еднократната помощ за ученици, записани в осми клас за учебната 2020 – 2021 г. да бъде в размер на 250 лв. Еднократната помощ за ученици, записани в осми клас, се отпуска по реда на чл. 12а от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците. Новата помощ се отпуска по подобие на еднократната помощ за ученици, записани в първи клас, на семействата, чиито деца са записани в осми клас на държавно или общинско училище, за покриване част от разходите в началото на учебната 2020 – 2021 г., когато децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето. Помощта се получава при условие, че средномесечния доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък или равен на 450 лв. Изплащането на еднократната помощ е на два пъти – 50 на сто от нейния размер се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът се изплаща в началото на втория учебен срок на учебната 2020 – 2021 г., ако детето продължава да посещава училище. Помощта се отпуска без доходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето. Заявлението декларация за отпускане на помощта с необходимите към него документи се подава в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес на семейството, след записване на детето в осми клас, но не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година, с изключение на случаите, когато поради здравословни причини, установени с протокол на ЛКК, детето не може да започне училище, но не повече от 6 месеца от започване на учебната 2020 – 2021 година.

# 998
  • sofia
Животът е непредвидим и шарен. Познавам няколко деца от НЕГ, които в момента не използват изобщо немския - две от тях се реализираха само с английски, а третото заживя в Португалия, а преди това спешно й трябваше испански за специализацията в престижна болница.  Незнам накъде ще го отвее вятъра, за това нямам категорична насока, каквото избере, очертали сме само рамките, в които да се простира като училища. Истината е, че училища, в които да са на еднакво добро ниво среда, дисциплина, преподаване от квалифицирани учители  и отлична организация, почти няма. Испанската е постигнала някаква златна среда и това никак не е за пренебрегване. Като добавим и подобрената база(така чух), добра локация, става супер! Нито едно познание не е излишно!

Последна редакция: чт, 25 юни 2020, 14:58 от googlish

# 999
Аз пък не мога да схвана какво значи прахосване...Всеки език е богатство. Помага ти да опознаеш съответната култура, да общуваш с хора, които иначе не би срещнал. Само чисто практически и финансови ползи ли трябва да има?

# 1 000
  • софия
Аз влязох в прием.мон, но няма нищо.
И при нас оформянето по всичко приключи.

# 1 001
Говорих с позната от РУО. Тя каза, че днес няма смисъл да се чака. Не вярвам да не е права. Много е рано.

# 1 002
Без нови, разбираемо написани учебници, не знам как ще изхвърлят ненужната фактология. Пак ще се надяваме да случат на учител.
Учебниците са, меко казано, ужасни по повечето предмети. Така като се замисля, май само този по математика одобрявам, по Архимед са нашите. Гледала съм обаче и на Просвета и също ми харесаха. По така наречените разказвателни предмети да тотал щета - шарения, с нахвърляни факти. Няма система, няма последователност. Приличат повече на енциклопедия, тип научно-популярна, отколкото на систематизиран учебник, който трябва да дава знание и да развива мисъл на база усвояването му. Спирам, че винаги много се ядосвам на тази тема.

# 1 003
  • Велико Търново
Аз съм се настроила за утре, и то към късния следобед Wink

# 1 004
  • софия
Да, виното ми трябва да изстине и аз да се прибера да си сипя. След 16.30 ч.

Общи условия

Активация на акаунт