Нашите цветя - обща тема

• 35 149
  • 754
  •   1
Отговори
# 135
Ох,незнам какво направих!
Исках само да кажа,че синьото цвете е кампанула.

# 136
Много благодаря!

# 137
Ето обещаните снимки. Триъгълника е 21 см растението е около 8- 9 сме високо, цвета, над 21
Скрит текст:

# 138
  • Бургас
Пеги, бялото ти сакъзче е страхотно!

Много хубави тези сукуленти. Аз имам едни кактуси, които си чакат подходящ съд да ги набучкам. И това трябва да стане по-скоро, че вече седмица стоят без почва и вода и чакат.
А съд нямам и идея нямам! 🤔🙄

Последна редакция: чт, 25 юни 2020, 22:10 от karzz

# 139
Сукуленти съм виждала и в стар черпак, закачен на ограда, и в раковина, и в подложка от саксия става, те оцеляват навсякъде. Ако няма дупки в съда, трябва да е под наклон, за да се оттича водата.

# 140
  • София
В рапани също стават перфектни къщички за сукуленти Simple Smile

# 141
много добре се е получило

# 142
  • забравих си мисълта...
Пеги, бялото ти сакъзче е страхотно!

Много хубави тези сокуленти. Аз имам едни кактуси, които си чакат подходящ съд да ги набучкам. И това трябва да стане по-скоро, че вече седмица стоят без почва и вода и чакат.
А съд нямам и идея нямам! 🤔🙄
Karzz, навремето, като дете, се бях влюбила уж в кактусите. На майка ми една приятелка ми даде няколко странични израстъка от неин кактус и ми каза да ги оставя без вода за около седмица, за да засъхне мястото, където бяха отчупени. А аз, детска ми работа, оставих "бебенцата" на един южен прозорец и ги забравих. Цяло лято изложени на жаркото слънце, от зелени станаха червени. Майка, която беше изключително търпелива, все ми напомняше, аз все обещавах. След 6 месеца обаче търпението й се изчерпа и ме предупреди, че ще ги изхвърли и аз взех че ги посадих. Нямам спомен как съм ги посадила, но се захванаха, пораснаха и не си спомням след колко години точно, но и цъфнаха даже. 😊😅

# 143
LittleCactus, ако ме помниш, виииииж, едното кактусче си има бебе...

Beki8, благодаря, ще пробвам.

# 144
  • Бургас
Венета, позната история.
Мама, лека й пръст(от нея се запалих по цветята. Тя завъди 350 саксии с различни цветя. С удоволствие се въртях около нея, да я наблюдавам как се грижи за тях.... Много книги и списания ми останаха от нея.)имаше и много кактусчета в едни мънички саксийки, разкошни!
На всяка Флора, всеки ден се прибирахме с по няколко саксийки, различни цветя.
От мама знам, че кактусите могат да издържат без вода и почва дълго време.
Ще им измисля съд за моите. Няма начин.
Моя малкия си има един кактус от 3 години си го гледа. Както и орех.
Но ореха го бучнахме пред входа, че той иска място. Утре ще го покажа.
А сега само кактуса на Дребния,който съм го показвала. Саксийката е рисувана от самият него в детската градина.

# 145

Това е испанския седум, който е много полезна билка
Скрит текст:
за хемороиди - счукан като лапа и за ядене (малко!).
Изненадах се от другия, на J_M_M , защото на снимката изглежда досущ като испанския, но с жълти цветове. Досега не бях попадала на друг сребрист и се опасявам да не се сбърка. Случва се да го препоръчам като билка да го разпознаят хората по снимка. Но сега разбрах, че без да е цъфнал, е рисково разпознаването. Направо са адски еднакви на стебла.

J_M_M, много благодаря, размерите са същите като испанския.

До сега съм срещала да не бърка с лютивата тлъстига ( Sedum acre), но тя изглежда по-различно, тя е с жълти цветове, а листата са по-зелени, не с атака сребристи.  Понеже лютивата тлъстига също е билка, но е отровна, затова се притеснявам.
По ботаническото описание, цветоносните стебла на седума на J_M_M, напълно отговаря на лютивата тлъстига. Направо изумях от този сребрист цвят!!! 
https://bgflora.net/families/crassulaceae/sedum/sedum_acre/sedum_acre.html

Седум охролеукум е сребрист, но той е по-едър от испанския.
https://bgflora.net/families/crassulaceae/sedum/sedum.html

Последна редакция: чт, 25 юни 2020, 23:58 от Diorela

# 146
Ева, много исках да те зарадвам, но е добре че си намерила семенца. Тъкмо като разбереш как, ще споделиш с нас.
Ето така изглежда върха на моята рудбекия, който пазя за разсад.

В някои от сукулентите, които сте споделили познах моите.
Скрит текст:
Новото попълнение петунии нацъфтяха. На последната снимка е постриганата.
Скрит текст:
Мушкатата прецъфтяват и голямо метене пада всеки ден. Кралското колкото е дребно на ръст, толкова много цветове има.
Скрит текст:
Винките вече са ми любими.
Скрит текст:
И циганчето му намерих място - на импровизирания цветарник- старото барбекю, на долната част. На сянка е, но има достатъчно светлина.
Скрит текст:
Преди 2 дни разтворих йод по описаната в началната страница рецепта и внимателно полях по краищата на саксиите. Да видим какво ще стане. Захар не сложих, че забравих от много стараене да меря капките. Joy
Последно ви показвам една много нежна бугенвилия в центъра на града. И пак там малко петунии - нали са ни всеобща слабост.До кръговото с рудбекиите не стигнах днес, но не съм забравила обещаната снимка.
Скрит текст:

# 147
Магнито, разкошни цветя!

# 148
Магнито, разкошни цветя!
Благодаря ти Heart Тази пролет малко хаотично купувах, но за догодина вече знам точно какво искам и къде как да го сея. Например забелязвам, че мушкатата, които преместих в по-големи саксии растат и цъфтят повече. Най-вероятно ще съкратя броя на малките саксии. Малко разхвърляно ми се получи защото добавях импусливно новите разстения. Искам да е по-подредено и с по-големи цветни точки, ако мога така да се изразя. Сукулентите ще аранжирам по групи. Много хубави идеи видях тук. Но поне добивам опит кое цвете как се гледа, полива и какви грижи изисква. Чета ви за почвите, но тук са съвсем различни. В Лидъл от време на време има за сукуленти, за рози, аз досега само универсални съм купувала и то от цветарски магазини. Още не знам кои ще оцелеят до зимата и къде ще ги прибирам. Имам малка тераса с южно изложение, стълбището също е вариант. Последното, което купих са тези хризантеми (поне мисля, че е хризантеми).

# 149
  • In transit
Далиите нацъфтяха Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт