Частни училища-информативно-дискусионна тема 41 - ваканционна

• 40 014
  • 852
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Покита, това е една от книжките, които мина моето дете за изпита в ПУК (има вариант и за момичета Wink

Ето и едно творение от тази книжка, показателно за неговото ниво Joy

Отделно сме ползвали сборника по математика на Сънрей за Предучилищен клас и на изпита имаше такава задача (но това за СС).

# 736
Потребителката живее по-скоро до СМГ, отколкото до Руски паметник, щом 1-во им е училището по район.

# 737
Аш, много полезно, благодаря. Не знаех за тези книжки.

Warwick, до станция Сердика живеем. Редактирам се, сега видях в гугъл мапс. СМГ ни е двойно по-близо. Но до Питагор може да не плащаме за техен транспорт, което си е финансов плюс.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 00:05 от pokita

# 738
  • София
Щом сте до Станция Сердика, Питагор си е вашето училище Grinning

# 739
Остава да ги приемат, пожелаваме им го 🙂

# 740
Благодаря ви!
Днес започнахме уроците с Крокотак. Ще купя и тези, които Аш препоръча. Ако не стане, за 1-ви клас пак ще пробваме.

# 741
Каквото и да си говорим, парите винаги имат значение, защото са универсално средство за размяна.
В случая с Шилер, те са си вързали нещата нормативно и правят прием. Съжалявам, че го казвам, защото не звучи особено добре, но за съжаление е живата истина - няма такова нещо като равен старт и как не толкова надарениет имали право да учат сред надарени. Хората винаги се групират по някакъв начин, защото еднородната среда улеснява процесите в обучението. Ако се бориш за високо спортно майсторство няма как да стане без подбор. Всеки, който има възможност да прави подбор на входа - прави го. Всеки, който има възможност да се намести в по-добра среда - прави го. Ние си го знаем и го правим. Аз си го казвам честно за моите - като родител никога не съм имала илюзии, а и на практика го видях - мнозинството печели - ако мнозинството е с високи показатели и относително еднородно, тогава в кофти позиция е този, който не може да покрие параметрите, а ако мнозинството е с показатели средна хубост, този с високите показатели ги надхвърля и пак е в кофти позиция. И стигаме и до парите пак - обучението и катеренето нагоре по нивата винаги е въпрос на ресурс - може свенливо да не се говори за пари, но те също са фактор - курсовете, ЧУ, извънкласни занимания - все пари струват, плюс време и усилия. (навремето смятах, че както моите бяха в държавно училище, за извънкласни занимания, плюс в шести/седми клас курсовете, при това ползваха малки отстъпки като деца от едно семейство, отиваше по една средна заплата на месец. Ако ги нямаше тези пари, щяха да видят всичко това друг път. При това моят труд и време изобщо не влизат в сметката, но ако трябваше външен човек да се занимава с това, съвсем щяха да набъбнат разходите.)
Кое основно училище са завършили твоите деца?

# 742
  • София
Квартално, не е от най-желаните, но е от свестните.  Нормално училище, имаха добри учители, без драми с дисциплината, нормални деца. Но много съм се занимавала с тях, държах материалът да бъде разбран. С някакво приближение може да се каже, че са имали нещо като частен учител в мое лице.

# 743
Квартално, не е от най-желаните, но е от свестните.  Нормално училище, имаха добри учители, без драми с дисциплината, нормални деца.
Вероятно затова ви се е налагало да давате много пари за частни уроци. Знам за случай, при който дете от топ училище прекарва един час в 21-во, където учи приятелката й и остава изумена от това, което вижда. А 21-во се води, че е около средно, че даже и над средно ниво. Явно между топ училищата и другите разликата е сериозна.

# 744
  • София
Нико, извинявай, ама в момента гадаеш дори не по картинка, а си и съчиняваш. Не сме давали много пари за частни уроци, защото децата изкараха по един курс за кандидатстване. А аз се занимавах с тях и щях да се занимавам с тях, ако ще да бяха в най-тузарското училище. Защо ли? Защото съм такава - държа да съм в час и като знаят - да знаят. Аз самата имам доста широки знания, разбирам какво и как се учи в училище и най-естественото нещо е да предам тези знания на децата си. Принцип. Дали за моите деца, дали за тези, с които работя, това е!
Извънкласните им занимания струваха доста пари, но това не са уроци за училище, а неща, свързани с развиването на талантите и способностите им. Хубавите неща са скъпи.

Сутринта ти отговорих на последния пост къде са учили децата ми, но са ги изтрили. В момента ти отговарям само защото повдигаш отново въпроса, иначе нямах намерение да го засягам. Каквото и да питаш повече - светлото бъдеще харчи ресурси. Много ресурси. И не задължително за частни уроци. Аз съм частните уроци.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 20:55 от Andariel

# 745
Нали по-горе писа, че образованието излиза много скъпо? Цитирам: И стигаме и до парите пак - обучението и катеренето нагоре по нивата винаги е въпрос на ресурс - може свенливо да не се говори за пари, но те също са фактор - курсовете, ЧУ, извънкласни занимания - все пари струват, плюс време и усилия. (навремето смятах, че както моите бяха в държавно училище, за извънкласни занимания, плюс в шести/седми клас курсовете, при това ползваха малки отстъпки като деца от едно семейство, отиваше по една средна заплата на месец. П.П. Е как хем казваш, че си давала по една средна заплата хем сега твърдиш, че не ти е струвало пари? П.П. Сега видях, че си дописала. С две думи казваш, че ако се учи в средна ръка училище може почти без пари да се влезе в топ 3 гимназия. Допълнителните хобита вероятно нямат отношение към шестиците (над 90-95 точки) на изпитите и явно не ги включваш.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 21:04 от Анонимен

# 746
  • София
Да, струват, не разбирам какво не разбра. В момента се чудиш как да натъкмиш нещата, че да ти пасват на тезата. Аз ли зная колко и какво сме плащали или ти? Аз съм частните уроци. Просто съм го правила без пари за своите си деца. Платили сме за извънкласни занимания и курсове за кандидатстване за гимназия. И да, разходите са големи, защото извънкласните занимания не са просто една такса, която впръчем натрупано стават солидни пари за две деца, а и допълнителни разходи по пътни, концерти, снимки и т.н. Извънкласните струваха на месец една средна заплата, защото бяха по няколко извънкласни за всяко дете. По-скъпо са ни излизали извънкласните, отколкото курсовете за кандидатстване в седми клас.

# 747
Да, струват, не разбирам какво не разбра. В момента се чудиш как да натъкмиш нещата, че да ти пасват на тезата. Аз ли зная колко и какво сме плащали или ти? Аз съм частните уроци. Просто съм го правила без пари за своите си деца. Платили сме за извънкласни занимания и курсове за кандидатстване за гимназия. И да, разходите са големи, защото извънкласните занимания не са просто една такса, която впръчем натрупано стават солидни пари за две деца, а и допълнителни разходи по пътни, концерти, снимки и т.н. Извънкласните струваха на месец една средна заплата, защото бяха по няколко извънкласни за всяко дете. По-скъпо са ни излизали извънкласните, отколкото курсовете за кандидатстване в седми клас.
Тезата ми е, че ако се учи в топ основно училище е нормално почти без допълнителни уроци да се влезе в гимназия от топ 10 и с не чак толкова много частни уроци (и то единствено и само по време на седми клас) е нормално да се влезе в гимназия от топ 3. С две думи ученето още от 1-ви клас в топ училища излиза много евтино. Почти без пари. След топ гимназията е ясно, че се влиза, където си поискаш.

# 748
  • София
Нико, нали знаеш, че спамиш темата за ЧУ в момента.

# 749
Частните училища са много необходими. В много малко райони на София има топ държавни основни училища и съответно за болшинството от децата частните училища са единствен шанс да учат в добро училище.

Общи условия

Активация на акаунт